Ulkomaat

Kuka maksaa brittien EU-eron? Lasku voi langeta lopulta myös suomalaisille, kun iso nettomaksaja lähtee

Britannia ja muu EU ovat jo valmiiksi eripuraisia brexitin hintalapusta. Britit katsovat että heitä halutaan rangaista. Muun EU:n mielestä brittien pitää maksaa osuutensa yhdessä aiemmin sovitusta.

Lontoo–Bryssel

Kuluva kevät testaa Euroopan unionin yhtenäisyyttä ja uudistuskykyä. Britannia – yksi isoista jäsenmaista – käynnistää eroneuvottelut maaliskuun aikana.

Brexit-neuvotteluista tulee vaikeat. Ensinnäkin pitää sopia noin neljän miljoonan ihmisen kohtalosta: Mitä käy Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksille ja vastaavasti brittien oikeuksille muissa EU-maissa?

Ilman taistelua ei ratkea ainakaan kiista brexitin ”hintalapusta”: Milloin lakkaa Britannian velvollisuus maksaa EU:n kassaan? Kyseessä on kymmenien miljardien eurojen näkemysero. Jos britit luistavat maksuistaan etuajassa, lankeaa lasku muiden EU-maiden maksettavaksi.

Aluksi brittejä nauratti, kun Brysselin byrokraattien raportoitiin uhkaavan Britanniaa jopa 40–60 miljardin euron brexit-laskulla. Kukaan ei ollut ajatellut aiemmin, että EU-eroon liittyy maksuja.


Sittemmin nauru on vaiennut. Muu unioni ei aio päästää Britanniaa ulko-ovelle ilmaiseksi.

Muun EU:n mielestä kyse ei ole kuitenkaan lisälaskusta tai rangaistuksesta. Britannian pitää kuitenkin vastata osuudestaan sitoumuksista, joista on sovittu yhdessä jo aiemmin.

Velvollisuuteen ei vaikuta se, että osa menoista realisoituu vasta brexitin jälkeen.

EU-maiden johtajat tapaavat torstaina Brysselissä Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Brexit ei ole virallisella asialistalla, mutta käytäväpuheissa se on kuuma aihe.

Pallo eli brexit-neuvottelujen käynnistäminen on nyt Britannialla. Sitä ennen muut 27 jäsenmaata eivät asiasta briteille pukahda.

Britannian pääministeri Theresa May osallistuu huippukokoukseen vain sen ensimmäisenä päivänä. Perjantaina kokous jatkuu ilman Britanniaa.

Briteillä ei ole toistaiseksi selkeää kantaa kiistaan brexit-erorahasta.

Ylähuoneen EU-valiokunnan tuoreen raportin mukaan Britanniaa ei voida pakottaa maksamaan mitään, jos EU-jäsenyys päättyy ilman sopimusta. Toisaalta kumpaakin osapuolta tyydyttävää sopimusta on vaikea saavuttaa ilman, että Britannia suostuu maksamaan osuutensa.

Britannian valtiovarainministeri Philip Hammond sanoi puolestaan sunnuntaina BBC:lle, että Britannia vastaa sitoumuksistaan:

”Olemme kansakunta, joka vastaa kansainvälisistä velvoitteistaan. Olemme aina tehneet niin, ja tulemme aina niin tekemään. Jokainen voi luottaa meihin.”

EU-kielteinen brittilehdistö ei tule kuitenkaan katsomaan hiljaa sivusta, jos Mayn hallitus sitoutuu miljardimaksuihin vielä brexitin jälkeenkin.

Moni Britanniassa katsoo, että maksuvelvollisuus loppuu silloin kuin jäsenyyskin. Jos May lupaa Brysselissä muuta, tulee hän saamaan kovan ryöpytyksen kotona. Samalla voi järkkyä koko konservatiivihallitus.

”Pääministeri sanoi jo Lancaster-talon puheessaan [tammikuisessa linjapuheessaan], että isot EU-maksut lakkaavat EU-eron myötä, vaikka Britannia voi jatkossakin osallistua EU-hankkeisiin tapauskohtaisesti”, hallituksen tiedottaja kertoi ulkomaankirjeenvaihtajille Lontoossa tiistaina.

Kun Britannian lähtee, menettää unioni samalla yhden suurimmista rahoittajistaan. Britannia maksoi 2015 toiseksi eniten EU:n kassaan, vaikka nauttiikin tuntuvasta jäsenmaksualennuksesta.

Britannian bruttomaksuosuus on 11–13 prosenttia EU-budjetista, ja netto-osuus seitsemisen prosenttia. Vuositasolla tämä merkitsee noin 9,5 miljardia euroa.

Asukasmäärään suhteutettuna Britannia oli 2015 unionin kolmanneksi suurin nettomaksaja. Siinä missä jokaisen suomalaisen EU-jäsenmaksu oli 89 euroa vuodessa, maksoi kukin britti 177 euroa.

Jos Britannia ei vastaa vanhoista sitoumuksistaan, lankeaa lisämaksu muille nettomaksajille, mukaan lukien Suomelle. Brexit johtaa myös siihen, että tulevaisuudessa EU:n budjetit pitää tehdä nykyistä pienemmiksi.

Kysymys Britannian budjettivastuista on vaikea ja tulkinnanvarainen siksi, että EU:n budjetti elää omien sääntöjensä mukaan. Kauan aikaa sitten käyttäjille luvatut rahat saattavat tulla maksuun vasta sen jälkeen, kun Britannia on jo eronnut.

Centre for European Reform -ajatuspajan raportin mukaan EU on sitoutunut erilaisiin tulevaisuuden projekteihin 241 miljardin euron edestä. Tästä Britannian osuus olisi 29–36 miljardia euroa. Useat nykyisen 2014–2020 budjettikaudenkin sitoumuksista maksetaan vasta seuraavan kauden aikana.

Brittien halutaan maksavan myös osuutensa EU-virkamiesten eläkekuluista. Vastuut ovat nyt yhteensä noin 64 miljardia euroa. Eläkekulut ovat kuitenkin kasvamaan päin. Ne rasittavat EU-budjettia, sillä unionilla ei ole eläkerahastoa.

CER:n raportin kirjoittanut Alex Barker laskee, että komissio voisi vaatia Britannialta ääritapauksessa jopa 57–73 miljardin euron erorahoja. Jos taas Britannian edellytetään vain kunnioittavan nykybudjetin velvoitteita, jää lasku 25–33 miljardiin euroon.

Komission väläyttämä 60 miljardia euroa putoaa väliin.

Mayn vastaveto voi olla se, että Britannia vaatii osuutensa EU:n omaisuusmassasta. Bruegel-ajatuspajan laskujen mukaan unionilla on varoja 153,7 miljardin euron edestä: käteistä, kiinteistöjä sekä erilaisia sijoituksia.

Britannia voisi vaatia varoista osuutensa eli 12–15 prosenttia.

Ylähuoneen EU-valiokunta totesi kuitenkin raportissaan, että omaisuusvaateisiin ei ole laillisia perusteita. Syynä on se, että EU on itsenäinen oikeushenkilö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  9. 9

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  10. 10

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää