Ulkomaat

Tuomioistuimen historiallinen päätös kaatoi Etelä-Korean presidentin – seuraavaksi korruptioskandaali uhkaa syrjäyttää Samsungia johtavan dynastian

Perustuslakituomioistuin yhtyi yksimielisesti parlamentin päätökseen syrjäyttää presidentti Park Geun-hye vallasta. Presidenttiä ei ole koskaan aiemmin Etelä-Korean historiassa asetettu virkasyytteeseen.

Etelä-Korean perustuslakituomioistuin suisti presidentti Park Geun-hyen vallasta perjantaina. Tuomioistuin yhtyi parlamentin joulukuiseen päätökseen asettaa presidentti virkasyytteeseen.

Uudet presidentinvaalit pitää lain mukaan järjestää nyt 60 päivän sisällä.

Korruptioskandaali on repinyt maata jo kuukausien ajan ja kiskaissut syövereihinsä lukuisia päättäjiä poliitikoista yritysjohtajiin. Sadattuhannet eteläkorealaiset ovat osoittaneet mieltään presidentti Parkia vastaan.

Esimerkiksi jouluaattona Soulissa mieltään osoitti noin 250 000 ihmistä. Parkilla on silti ollut myös uskolliset kannattajansa.


Sekä kannattajia että vastustajia kokoontui tuhansittain Soulin kaduille myös perjantaina jännittämään tuomioistuimen päätöstä.

Historiallinen tuomio näytettiin Etelä-Koreassa suorana televisiolähetyksenä. Tämä on ensimmäinen kerta maan historiassa, kun presidentti joutuu eroamaan virkasyytteen vuoksi.

Eteläkorealaisen uutistoimiston Yonhapin mukaan perustuslaki­tuomioistuimen kaikki kahdeksan tuomaria äänestivät virkasyytteen puolesta.


”Presidentin toimien negatiiviset seuraukset ovat vakavia, ja perustuslain puolustamisen kannalta hänen syrjäyttä­misensä hyödyt ovat yli­voimaisen suuret”, perusteli virkaa toimittava ylituomari Lee Jung-mi tuomioistuimen päätöstä, joka annettiin vain 20 minuuttia kestäneen istunnon päätteeksi.

Parkin epäillään antaneen läheisen ystävänsä Choi Soon-silin sekaantua valtion asioihin. Syyttäjät tutkivat parhaillaan myös, avustiko presidentti Choita lahjusten keräämisessä suuryrityksiltä, kuten Samsungilta.

Choin epäillään kanavoineen ainakin 60 miljoonan euron edestä lahjusrahaa kahteen säätiöönsä.

Parkia voi odottaa rikostutkinta. Istuvaa presidenttiä – edes syrjässä olevaa – ei voi virallisesti syyttää rikoksesta. Nyt hänen immuniteettinsa haihtuu.

Myös lukuisia yritysjohtajia on epäilyksen alaisina korruptioskandaaliin liittyen. Heihin kuuluu Samsungin perintöprinssi ja hallituksen varapuheenjohtaja Lee Jae-yong, joka tunnetaan länsimaissa paremmin nimellä Jay Y. Lee.

Lee on viime vuodet käytännössä johtanut Samsungin valtavaa yritysrypästä, joka on muun muassa maailman suurin älypuhelinten valmistaja.

Hänen isänsä, Samsungin hallituksen puheenjohtaja Lee Kun-hee, sai sydänkohtauksen vuonna 2014, eikä ole toipunut siitä kunnolla. Jay Y. Lee on Lee Kun-heen ainoa lapsi ja Samsungin perustajan Lee Byung-chulin pojanpoika.

Lee ja neljä muuta Samsungin johtajaa kielsivät oikeudessa torstaina asianajajan välityksellä kaikki heitä vastaan nostetut syytteet, uutistoimisto Reuters kertoo. Samsungin johtoa syytetään muun muassa lahjusten vastaanotosta, korruptiosta ja viranomaisille valehtelemisesta.

Skandaali on saanut kuu­kausien aikana absurde­jakin käänteitä.


Presidentti Parkin kriitikot uskovat hänen sekaan­tuneen kulttiin. Hänen ystävänsä Choi Soon-sil on edesmenneen ja niin ikään politiikkaan sotkeutuneen kulttijohtajan Choi Tae-minin tytär.

”Jotkut puhuvat, että olen ajautunut kulttiin tai että olen jopa pitänyt shamanistisia rituaaleja Sinisessä talossa. Sanon tämän selvästi: huhut eivät ole totta”, Park vakuutti lehdistölle marraskuussa.

Etelä-Korean parlamentti äänesti joulukuussa presidentti Parkin viraltapanosta korruptioepäilyjen vuoksi.

Jo äänestyksen jälkeen Park väistyi väliaikaisesti presidentin tehtävistä.

Joulukuusta lähtien pääministeri Hwang Kyo-ahn on hoitanut presidentin tehtäviä.

Park on jatkanut asumista presidentin virka-asunnossa Sinisessä talossa Soulissa, jossa hän on viime viikot piilotellut mediaa ja mielenosoittajia.

Parkin tiedottajan mukaan syrjäytetty presidentti aikoo tuomioistuimen päätöksestä huolimatta pysyä Sinisessä talossa ainakin perjantain ajan.

”Mitään suunnitelmia hänen lähdöstään ei ole tehty. Turvallisuussyistä, hän ei voi palata [siviiliasunnolleen]”, tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersille.


Sininen talo ei ole Parkille pelkkä virka-asunto vaan myös lapsuuden koti, jossa hän varttui 9-vuotiaasta aikuiseksi. Park Geun-hyen isä Park Chung-hee toimi Etelä-Korean itsevaltaisena ja kovaotteisena mutta uudistusmielisenä presidenttinä salamurhaansa asti vuosina 1963–1979.

Sotilasvallankaappauksen kautta valtaan noussut isä vaikutti suuresti tyttäreensä, josta tuli vuonna 2013 Etelä-Korean ensimmäinen naispresidentti.

Park Geun-hyen romahdus oli nopea. Vielä viime kesänä Forbes-lehti listasi hänet maailman 12. vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi maailmassa.

Parkin valtaistuin heilui tosin jo aiemmin, kun autolautta MV Sewol upposi huhtikuussa 2014. Onnettomuudessa kuoli noin 300 ihmistä, kun taas kapteeni ja moni miehistöstä pakeni alukselta hyläten matkustajat.

Presidentti Park ja hänen hallintonsa kohtasi onnettomuuden vuoksi kritiikkiä muun muassa meriliikenteen löyhän valvonnan vuoksi.

Kun parlamentti äänesti Parkin virkasyytteestä joulukuussa, korruptioskandaalin ohella yhdeksi perusteeksi ilmoitettiin juuri Parkin leväperäinen toiminta MV Sewolin -tapauksessa.

Busanin yliopistossa työskentelevä kansainvälisen politiikan professori Robert Kelly pitää Etelä-Korean vallanvaihdosta poikkeuksellisena ja esimerkillisenä lukuna koko maailman historiassa.

”Jokainen demokratia käy läpi skandaaleja ja kriisejä. Viimeisten kuuden kuukauden aikana korealaiset ovat hoitaneet tämän erittäin hyvin”, hän sanoo Reutersille.

Kellyn mukaan Parkin syrjäyttäminen eteni perustuslain mukaisesti ja mielenosoittajat käyttäytyivät kuin mallikansalaiset.

”Kukaan ei loukkaantunut eikä omaisuutta tuhottu. Korealaiset näyttivät juuri maailmalle, kuinka rauhanomainen viraltapano toteutetaan. Edes yhdysvaltalaiset eivät ole tehneet tätä, sillä Nixon erosi ennen kuin prosessi oli päättynyt.”

Tällä hän viittaa Yhdysvaltojen entiseen presidenttiin Richard Nixoniin, joka irtisanoutui vapaaehtoisesti ennen Watergate-skandaalista virinnyttä virkasyytekäsittelyä. Presidentti Park piti pestistään kiinni viimeiseen saakka.

Kellyn kehut mielenosoitusten rauhallisuudesta olivat tosin liian aikaisia. CNN:n mukaan osa perjantain mielenosoituksista on yltynyt väkivaltaisiksi. Ainakin kaksi on jo kuollut.


Etelä-Korean poliittisella järistyksellä voi olla kauaskantoisia seurauksia Itä-Aasian tasapainolle, joka on viime aikoina järkkynyt pahoin.

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on viime aikoina käyttäytynyt erittäin aggressiivisesti. Viime maanantaina Pohjois-Korea laukaisi neljä ohjusta, joista kolme laskeutui vain muutaman sadan kilometrin päähän Japanin rannikosta.

Pohjois-Korean uhittelun vuoksi Yhdysvallat päätti siirtää liittolaismaahansa Etelä-Koreaan ohjuspuolustusjärjestelmän, mikä puolestaan raivostutti Kiinaa, joka pelkää järjestelmän uhkaavan sitä itseään.

Presidentti Parkin keskustaoikeistolainen ja konservatiivinen hallinto on suhtautunut Pohjois-Koreaan yleensä ankarasti ja hakenut turvaa Yhdysvalloista.

Etelä-Korean vasemmisto-oppositio sen sijaan haluaisi ohjata politiikkaa sovittelevampaan suuntaan.

Presidentinvaalien alustavia kannatuskyselyjä johtaa vasemmalle kallistuvan demokraattipuolueen entinen puheenjohtaja Moon Jae-in. Hän kannattaa Pohjois-Korean vastaisia sanktioita, mutta hänen mukaansa niiden tavoitteena pitää olla ”Pohjois-Korean houkuttelu neuvottelupöytään”, New York Times -lehti kertoo.

Demokraattipuolue vastustaa ohjuspuolustusjärjestelmän käyttöönottoa Etelä-Koreassa. Viimeksi puolue on ollut vallassa noin kymmenen vuotta sitten.

Oikaisu 13.3. kello 9.39: Jutussa väitettiin aiemmin professori Robert Kellyn työskentelevän Soulissa. Hän työskentelee Busanissa.

Tästä on kyse

Ystävyys nyrjähti korruptio­skandaaliksi


 Korruption alkujuuri on presidentti Park Geun-hyen, 64, ja hänen epävirallisen neuvonantajansa Choi Soon-silin, 60, neljä vuosikymmentä kestänyt ystävyys.

 Choi Soon-sil on kulttijohtaja Choi tae-minin tytär. Edesmennyt Tae-min johti kristinuskoa, buddhalaisuutta ja korealaista shamanismia sekoittelevaa Ikuisen elämän kirkkoa.

 Choi Tae-min oli sotilasvallankaappauksen avulla Korean presidentiksi nousseen Park Chung-heen ystävä. Etelä-Koreaa vuosina 1961–1979 johtanut Park Chung-hee oli nykyisen presidentin Park Geun-hyen isä.

 Etelä-Korean tiedustelupalvelun johtaja murhasi Park Chung-heen vuonna 1979. Murhaaja perusteli tekoaan sillä, että Choi Tae-min olisi korruptoinut presidentin.

 Park Geun-hyen äiti oli kuollut Chung-heehen aiemmin kohdistuneessa murhayrityksessä. Choi Tae-min käytti orvoksi jääneen Geun-hyen surua hyväkseen ja väitti hänelle nähneensä tämän äidin unissaan.

 Vanhempiensa kuoleman jälkeen Park Geun-hye nojasi vahvasti isä-Choihin ja myöhemmin tämän tyttäreen. Geun-hyestä tuli Etelä-Korean ensimmäinen naispresidentti vuonna 2013.

 Choi Soon-sil oli aiemmin naimisissa presidentti Park Geun-hyen entisen kansliapäällikön kanssa. Heidän tyttärensä on palkittu kouluratsastaja, jonka epäillään myös hyötyneen äitinsä korruptiorahoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Etelä-Korea
 • Park Geun-hye
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  7. 7

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  8. 8

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  9. 9

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  10. 10

   Presidentti Niinistö Turun puukotuksista: ”Erityisen kiitoksen ansaitsevat ne ulkopuoliset, jotka pyrkivät suojaamaan toisiaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  9. 9

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  10. 10

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää