Valikko
Ulkomaat

Puolan ja Liettuan lyhyt raja on Baltian puolustuksen selkäranka – paikalliset odottavat hermostuneina Venäjän isoa sotaharjoitusta

Suwałkin käytävä on Baltian maiden ainut maayhteys muihin sotilasliitto Naton jäsenmaihin. Edellisessä isossa sotaharjoituksessa Venäjä harjoitteli sen sulkemista.

Marijampole/Avikilai/Suwałki/Druskininkai

Eteläliettualainen maisema on aivan tasainen. Pientäkään nyppylää ei ole.

Viljelijä Ludvikas Mačiunskas kävelee peltonsa reunaa ja viittoo ympärilleen. Muutaman yksittäisen talon lisäksi näkyy vain peltoja ja niiden välissä pieniä metsiköitä. Useimmiten vain tammi siellä, toinen täällä.

Maisemassa ei liiku ketään. On hiljaista.

”Tilanteesta on tullut sellainen, etten enää pidä sotaa mahdottomana ajatuksena”, Mačiunskas sanoo.

Mačiunskas on miettinyt asiaa, sillä hän tietää peltojensa olevan osa Baltian puolustuksen selkärankaa. Tila sijaitsee Avikilain kylässä lähellä Liettuan ja Puolan rajaa niin sanotulla Suwałkin käytävällä.

Valko-Venäjän ja Venäjän Kaliningradin reunustama Suwałkin käytävä on leveydeltään vain noin sata kilometriä, mutta se on Baltian maiden ainut maayhteys muihin sotilasliitto Naton jäsenmaihin.


Alueen haavoittuvuus on alkuvuodesta taas ollut tavallista enemmän esillä, sillä Venäjän on määrä pitää myöhemmin tänä vuonna yhdessä Valko-Venäjän kanssa suuri Zapad-sotaharjoitus länsirajoillaan. Edellisessä vuonna 2013 pidetyssä Zapadissa harjoiteltiin myös Suwałkin käytävän katkaisemista.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė sanoikin helmikuussa suoraan, että Zapad 2017 -harjoitus hermostuttaa Liettuaa, koska maan rajoille tulee iso määrä joukkoja, ”jotka näyttävästi valmistautuvat sotaan Lännen kanssa”.

Hermostusta lisää Valko-Venäjän tilanne. Venäjän ja Valko-Venäjän välit ovat julkisesti kiristyneet, mikä on lisännyt epävakautta.

Mačiunskas on tästä kaikesta tietoinen.

”Tämän alueen turvaaminen on iso huoli. Venäjän aiheuttaman uhan ymmärtävät kaikki selvästi ajattelevat”, hän sanoo.

”Venäjä näyttää voimaansa. Pitää varautua siihen, että sotapelit eivät olekaan vain pelejä.”


Mačiunskas pysähtyy katsomaan tilansa päärakennusta. Hän on neljännen polven viljelijä, perhe sai neuvostomiehityksen aikana pitää valkoisen lautaverhoillun talon kotinaan. Maat piti luovuttaa kolhoosille, mutta Mačiunskas sai ne takaisin Liettuan taas itsenäistyttyä.

”Kävin eilen yhden kaverin tilalla tuossa lähellä. Hänen vanhempansa karkotettiin Siperiaan, jossa hän syntyi. Nyt hän kertoi aseestaan ja sanoi, että enää heiltä ei helpolla lähdetä.”

Kun ajaa Mačiunskasin tilalta kohti Puolan rajaa, maisema muuttuu kumpuilevammaksi. Kapea tie mutkittelee maaston mukaan. Välillä se nousee pienen mäen päälle. Muu liikenne on arkipäivänä pitkälti rekkoja.

Mitään luontaisia esteitä etenemiselle ei ole, kuten ei Mačiunskasin pellollakaan. Armeijat ovat menneet tästä heittämällä yli ja edenneet pitkälle kohti Moskovaa, elleivät sitten ole olleet tulossa sieltä päin.


”Vuoden 2013 Zapad-harjoitus osoitti, ettei Suwałkin käytävän valtaaminen veisi kauaa. Sen suojaaminen on haastavaa”, sanoo tutkija Giedrius Česnakas Vytautas Suuren yliopistosta.

Venäjä voi esimerkiksi sulkea halutessaan koko alueen ilmatilan Kaliningradissa olevilla järjestelmillään.

”Siksi ymmärrän täysin, miksi Yhdysvaltain joukot tulevat niin lähelle”, hän sanoo.

Noin tuhannen yhdysvaltalaissotilaan on määrä asettua vielä maaliskuussa Puolan Orzysziin noin sadan kilometrin päähän Liettuan rajasta.

Yhdysvaltalaisjoukkojen sijoitus Orzysziin on lähinnä varoitus. Ne muistuttavat, että mahdollinen hyökkäys tekisi Yhdysvalloista automaattisesti osapuolen. Monia asiantuntijoita tämä rauhoittaa. Hyökkäys voisi teoriassa johtaa jopa kolmanteen maailmansotaan, minkä oletetaan tekevän siitä hyvin epätodennäköisen.

Venäjä on jo tuominnut yhdysvaltalaisjoukkojen sijoittamisen niin lähelle rajaansa. Kremlin mukaan puheet Venäjän uhasta ovat naurettavia.

Monilla paikallisilla huoli on kuitenkin niin syvä, ettei sitä poista Naton pataljoonat tai Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kongressissa esittämä tuki Nato-liittolaisille. Kremlin puheet lähinnä vahvistavat sitä.

Tämä näkyy selvästi Suwałkin yliopistolla Puolan puolella.

”Useimmat varmaan ajattelevat, että joukot ovat liian kaukana, jos jotain tapahtuisi”, Łukasziksi esittäytyvä opiskelija sanoo sadan kilometrin päähän tulevista joukoista.


”Olen edelleen huolissani, Venäjä on vaarallinen. Sen johto on arvaamaton. Menihän Vladimir Putin Ukrainaankin”, Weronika Przyłęcka sanoo.

Puolan puolella löytyy sentään ihmisiä, jotka eivät ole ajatelleet asiaa.

”Omiakin huolia on tarpeeksi”, Darek Sinkiewicz sanoo Teofil Noniewiczin kadulla Suwałkin keskustassa.

”En ole kuullutkaan”, Monika Judycka sanoo.

Liettuassa on käytännössä mahdoton löytää ihmistä, joka ei olisi kuullut Venäjän mahdollisesta uhasta. Poliitikot puhuvat paljon Venäjästä ja se on keskeinen aihe viestimissä.

Tämä selittyy osin sijainnilla. Rajan takana on Kaliningrad, johon Venäjä on tuonut taktisia aseita. Kyse on kuitenkin myös valtiojohdon tekemästä linjauksesta. Venäjän toiminnasta tiedottaminen niin kansainvälisesti kuin omille kansalaisille on keskeinen osa maanpuolustusta.


”Yksi selitys on myös se, että Liettua eroaa esimerkiksi Latviasta siinä, että täällä ei ole isoa venäjänkielistä vähemmistöä. Näistä asioista on poliittisesti helpompi puhua”, tutkija Česnakas sanoo.

Tästä on seurannut kaksi asiaa. Ensinnäkin puolustusbudjetin rivakka kasvattaminen kohti Naton edellyttämää kahta prosenttia kansantulosta etenee ilman vastustusta. Toisekseen jokainen liettualainen on joutunut miettimään asiaa.

”Jotkut ovat kovasti hermostuneita”, sanoo Jonas Bagdonas.

Hän pakkaa vaimonsa Neringa Bagdonienėn kauppakasseja autoon Kaufland-hypermarketin parkkipaikalla Suwałkissa. Ruoka on Puolassa niin paljon halvempaa, että Liettuasta kannattaa säännöllisesti ajaa 70 kilometriä suuntaansa ruokakauppaan.

”En vain ymmärrä, miksi Nato ja amerikkalaiset eivät pistä tänne isoa määrää joukkoja, joka turvaisi alueen kunnolla”, Bagdonas sanoo.


Monet liettualaiset sanovat pelkäävänsä, osa on jopa valmistautunut sotaan miettimällä pakoreittejä.

On kuitenkin myös niitä, joita jatkuva puhe Venäjästä on alkanut jo epäilyttää. Hekään eivät näytä tosin vastustavan puolustuksen rahoitusta.

”Joku toivoo meidän olevan huolissamme. Poliitikot puhuvat Venäjästä, ettei sisäisiin ongelmiin kiinnitettäisi huomiota”, sanoo viisikymppinen Mečislovas.

Hän on kahden kaverinsa kanssa tupakalla Druskininkain keskustassa. Druskininkai on vanha liettualainen kylpyläkaupunki lähellä Valko-Venäjän rajaa. Sen keskusta on sekoitus pensionaateiksi huolella entisöityjä pitsihuviloita ja isoja neuvostoaikaisia kylpylöitä.


”Ei tämä tästä parane tai huonone. Venäjä on jo saanut oppitunnin Ukrainassa. Siltä loppuvat rahatkin. Eikä se ala tapella Naton kanssa”, toinen kavereista Mykolas sanoo.

Osa yrittää ajatella muuta.

”Yritän oikeastaan välttää jo uutisten seuraamista, vaikka aiheelta ei voi tietenkään kokonaan välttyä”, sanoo Sonata Misiukevičienė, joka on tullut työkavereiden kanssa keilaamaan huvittelukeskukseen Marijampolen laidalle.

”Aiheesta puhutaan paljon televisiossa ja radiossa. Mutta tunnen paljon sotilaita, eivätkä he vaikuta kovin huolestuneilta”, sanoo saman keskuksen yläkerrassa biljardia tyttöystävänsä Airida Matlauskaitėn kanssa pelaava Vytenis Dvylys. Matlauskaité ei ole ihan yhtä luottavainen.

”Eihän tulevaisuudesta koskaan tiedä.”

Oikaisu 13.3. kello 11.19: Puolalainen opiskelija Łukasz oli aluksi kuvatekstissä nimetty virheellisesti liettualaiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liettua
 • Puola
 • Venäjä
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  5. 5

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  6. 6

   Monet kansanedustajat haluavat tehdä kellojen siirtelystä lopun – ”Kesäaika voi tappaa”

  7. 7

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Vuorolistojen ”haamuvuorot” heikentävät vanhustenhoidon tasoa – ”Vähäosaisempia kohdellaan kaikkein heikoimmin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  4. 4

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää