Ulkomaat

Kiinan silmissä Hongkong on pilalle hemmoteltu kakara, joka kaipaa kuria – nuorten keskuudessa itsenäisyyden kannatus kasvaa

HS kävi johtajavaaleihin valmistautuvassa Hongkongissa. Moni asukas on huolissaan: Kiinan keskusjohto tiukentaa otettaan erityisalueesta, vaikka itsemääräämisoikeutta pitäisi sopimuksen mukaan olla vielä vuosikymmeniä jäljellä.

Hongkong

”Minusta tuli vihainen sillä hetkellä, kun poliisi osoitti minua aseella ilman syytä”, sanoo 19-vuotias Leung Fong Wai.

On tiistai ja Hongkongin yli­opistolla tenttiviikko. Opiskelija-aktiivi Leung nojaa kaiteeseen kampuksen tasanteella. Alla ­aukeaa muurahaiskekomainen ja ahdas kaupunki.

Puuterinsävyiset pilvenpiirtäjät näyttävät kasvaneen toisiinsa kiinni, vaikka oikeasti niiden välissä kiemurtaa kapeita katuja. Niitä pitkin taksit suhaavat kovaa ja suomalaisen silmin kadun väärää puolta.

Hongkong on Leungille rakas – siksi hän puhuu kiivain sanoin sen tulevaisuudesta. ”Sitä ei ole, jos me annamme Pekingin määrätä tekemisistämme.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kyse on Hongkongin asemasta Kiinassa. Leungia ahdistaa, että Kiinan johto puuttuu kaupungin asioihin. Hänen asioihinsa.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, joka kuului pitkään Britannialle. Pääkaupunkiseudun kokoiseen kaupunkiin on ahtautunut seitsemän miljoonaa ihmistä.

Kun alue luovutettiin Kiinalle vuonna 1997, maat sopivat, että Hongkong saa pääosin päättää itse. Hongkongille sovittiin erityisasema 50 vuodeksi.

”Olen hongkongilainen, en kiinalainen”, Leung sanoo.

Kun poliisi osoitti Leungia asella, hän säikähti ensin ja seuraavaksi suuttui.

Sitten hän alkoi toivoa Hongkongin itsenäistymistä.


Leungin suhteen on hyvä alleviivata pari asiaa.

Hänen laillaan itsenäisyyttä kannattavia nuoria on nykyisin enemmän kuin ennen.

Hongkongin kiinalainen yli­opisto teki viime kesänä kyselyn itsenäisyydestä. Kaikista kaupunkilaisista sen kannalla oli alle viidesosa, mutta 15–24-vuotiaiden keskuudessa itsenäisyyttä kannatti lähes 40 prosenttia.

Leung ei siis edusta näkemyksineen valtavirtaa vaan kiinnostavaa poliittista nuorisosiipeä, jonka alle povataan tulevaisuudessa enemmän ilmaa.

Leungin ja muiden huoli on kuitenkin totta. Kiina on kiristänyt otettaan Hongkongista, vaikka erityisaseman takaavaa sopimusta on jäljellä vielä 30 vuotta.

Kiinan nyrkki näkyy esimerkiksi Hongkongin hallintojohtajan vaaleissa, jotka käydään sunnuntaina 26. maaliskuuta.

Jos kansa saisi valita, johtoon nousisi todennäköisesti pitkän linjan poliitikko John Tsang. Mutta päätös ei ole kansan.

Niinpä nyt näyttää siltä, että johtajaksi nousee Pekingin suosikkiehdokas Carrie Lam.

”Juuri tällaista kuraa se täällä on”, Leung huokaa.

Tämä ei ole fakta, mutta monen mielipide: Hongkongissa on maailman paras metro.

Yksi keskeisistä asemista on Admiralty, jonka ympärillä kohoaa taivaankorkuisia lasitaloja.

Admiraltyn vallan kortteleihin Leung Fong Wai ja sadattuhannet muut kerääntyivät syksyllä 2014. He vaativat vapaita hallintojohtajan vaaleja.

Valtaosa mielenosoittajista oli opiskelijoita, joilla oli mukanaan sateenvarjoja – sellaisen taakse myös Leung kumartui, kun poliisi suihkutti kyynelkaasua.

Vallatuilla kaduilla oli pääosin rauhallista, mutta välillä räiskyi.

”Moni mielenosoittaja ei tiennyt, mitä seuraavaksi tapahtuu. Osaa turhautti vain tönöttää paikallaan”, Leung sanoo.

Kun yksi alkoi rähistä, poliisi vastasi tasapuolisesti kaikille. Siksi he osoittivat Leungiakin aseella.

”Sillä hetkellä tajusin, että poliisi ei ole tavallisten hongkongilaisten puolella”, Leung sanoo.

79 päivää jatkuneet mielenosoitukset eivät johtaneet muutoksiin. Maaliskuun lopussa Hongkongin uusi johtaja valitaan Kiinan kommunistisen puolueen ohjauksessa ihan niin kuin ennenkin. Valinnan tekee eturyhmistä koostuva neuvosto.

”En pidä mielenosoituksia epäonnistuneina. Ne herättivät yhden sukupolven politiikkaan”, Leung sanoo.


Hongkongin kaduilla kohtaavat itä ja länsi. Kahvikupin voi ostaa englanniksi, mutta ruoka on hyvää ja kiinalaista.

Sivukujien markkinoilla myydään mereneläviä ja kukkia, mutta kujien päästä kurvaavat modernit kaksikerroksiset bussit. Ne ovat brittiajan peruja.

Nainen kauppaa nilkkasukkia: 12 eurolla saisi kymmenen paria.

Hongkongissa on melkein aina lämmin, mutta erityisesti viiden viime vuoden ajan poliittisessa ilmapiirissä on tuntunut kylmä viima.

Presidentti Xi Jinping nousi Kiinan puoluejohtoon 2012.

Hongkongissa on omat lait ja kansanvaltaisempi järjestelmä kuin Manner-Kiinassa. On esimerkiksi mielipiteenvapaus, oma valuutta, vapaa lehdistö ja riippumaton oikeuslaitos.

Tai ainakin pitäisi olla.

Oikeuslaitoksen riippumattomuus kyseenalaistui syksyllä, kun kaksi jo valittua itsenäisyysmielistä kansanedustajaa potkittiin pois, koska he eivät suostuneet vannomaan uskollisuutta Kiinalle. Sitäkin on mietitty, onko Hongkongissa liikaa ulkomaisia tuomareita.

Ja lisää voi olla luvassa: nyt pohditaan muidenkin itsemääräämisoikeutta korostavien kansanedustajien erottamista.

Perustelut ovat erikoisia. Esimerkiksi se, että eräs edustaja luki virkavalansa liian hitaasti.

Viikko sitten Kiinan pääministeri Li Keqiang totesi ensimmäistä kertaa julkisesti, että Hongkongissa esiin nousseet itsenäisyyspuheet ”eivät tule johtamaan mihinkään”. Se oli vahva viesti tulevalle johtajalle.

Kun nuori opiskelija-aktiivi Leung puhuu mannerkiinalaisten ja hongkongilaisten eroista, hän korostaa ylevästi kansakuntaa yhdistäviä muistoja.

Juuri sen kaltaista puhetta Suomen Hongkongin-pääkonsuli Jari Sinkari taitaa tarkoittaa, kun hän sanoo, ettei ”kaikki itsenäisyyspuhe ole viileää valtio-opillista pohdiskelua”.

Sinkari istuu kymmenennen kerroksen toimistossaan Hongkongin keskustassa ja sanoo, että vallankumous ei ole käynnissä, vaikka itsenäisyysmieliset saavatkin paljon palstatilaa.

”Valtaosa päättäjistä ja asukkaista on tyytyväisiä, jos nykyisenlainen erityisasema säilyy.”

Ison Kiinan rinnalla Hongkong on kovin pieni. Yhteistyö Pekingin suuntaan on sille liki ainoa vaihtoehto, Sinkari näkee. ”Eikä se automaattisesti tarkoita tiukassa talutushihnassa olemista.”

Hän vertaa tilannetta YYA-sopimukseen: jos haluaa integroitua länteen, tarvitaan luottamus itään.

Hongkong on monessa asiassa riippuvainen Manner-Kiinasta.

Sieltä tulee 70 prosenttia vedestä, 90 prosenttia tuoreesta lihasta sekä vihanneksista ja sähköstäkin yli puolet.

Myös Hongkongin talous on emomaasta riippuvainen. Toki myös toisinpäin – Hongkong on kansainvälisille yrityksille yhä portti Kiinaan ja sieltä pois, mutta sekin asetelma horjuu.

Kun vielä 2000-luvun alussa Hongkongin konttisatama oli maailman vilkkain, nyt Shanghai, Shenzhen ja Ningbo ovat kiilanneet sen ohi.

Monilla paikallisilla asukkailla on perhesiteitä mantereelle.

Pääkonsulikin myöntää, että hongkongilaisten asenteet Pekingiä kohtaan ovat kiristyneet.

Epäluuloa ovat herättäneet esimerkiksi tapaukset, joissa Manner-Kiinan poliisin epäillään hakeneen ihmisiä kuultaviksi Hongkongista, vaikka peruslain mukaan sillä ei ole siellä toimivaltaa.

Lisääntynyt skisma näkyy pieninä asioina – hongkongilaisia kiukuttaa, kun mantereelta tulevat rikkaat kiinalaiset vievät koulupaikat tai käyvät hamstraamassa äidinmaidonvastikkeet marketeista. Tai sylkevät kaduille eivätkä osaa jonottaa.

Toki on myös hongkongilaisille hyviä uutisia. Helmikuun lopussa seitsemän poliisia tuomittiin vankeuteen sateenvarjomielenosoitukseen osallistuneiden pahoinpitelyistä.

Moni asiantuntija näkee, että Peking on itse aiheuttanut epäluulon ilmapiirin puuttumalla pikkuseikkoihin.

Hongkongissa työskentelevä Tekesin innovaatiokonsuli Sari Arho Havrén muotoilee sen näin: ”Kiinan silmissä Hongkong on pilalle hemmoteltu kakara, joka halutaan laittaa kuriin.”

Edelliset vaalit käytiin syksyllä. Silloin valittiin kansanedustajat, jotka saavat kuun lopussa olla mukana äänestämässä hallintojohtajasta. Ne olivat lähes vapaat kansanvaalit, mutta huhuttiin, että Peking maksoi Manner-Kiinaan kallellaan olevien ehdokkaiden äänistä.

Juuri sellaiset puheet menevät Leung Fong Wain ja samanmielisten ihon alle. Pistävät vihaksi, sanoo Leung ja osoittaa pilvenpiirtäjiä, jotka nousevat ylös niin, että aurinko harvoin osuu tasanteelle.

”Katso tätä kaupunkia. Haluan vain, ettei kukaan yritä muuttaa sen ydintä toisenlaiseksi.”

Monimutkainen hallinto

Hongkongissa ylintä valtaa käyttää hallintojohtaja, joka valitaan aina viideksi vuodeksi kerrallaan. Hänet valitsee 1 194-jäseninen etupiireistä koostuva neuvosto ja nimittää Kiinan kansankongressi.

Lainsäädäntö- ja budjettivaltaa käyttää 70-paikkainen lainsäädäntöneuvosto. Neuvosto on eräänlainen paikallinen eduskunta. Kansanedustajat valitaan puolivapailla vaaleilla.

Hongkongin poliittinen kenttä on perinteisesti jakautunut kahteen leiriin: Kiinaa myötäileviin Peking-mielisiin ja demokratiaa toivoviin demokraatteihin. Enemmistö neuvostossa on Peking-mielisiä, mutta demokratian kannattajia on sen verran, että he voivat estää esimerkiksi vaalilakien muuttamisen. Uutena joukossa on lokalistit. He korostavat Hongkongin itsehallintoa suhteessa Manner-Kiinaan, ja osa puhuu jopa itsenäisyydestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hongkong
 • Kiina
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  6. 6

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  7. 7

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  10. 10

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  3. Sohva syttyi yöllä palamaan Helsingin Mellunkylässä –palovammoja yhdelle
  4. HS:n digi- ja näköislehdessä teknisiä ongelmia – lehti luettavissa sovelluksen tai suoran linkin kautta
  5. Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  6. Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa
  7. KokoTeatteriin tuotu Jutun loppu on tyylikäs, mutta herättää kysymyksen: miksi tämä tarina esitetään juuri nyt?
  8. Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä
  9. Varhainen Hindemith tekee yhä vaikutuksen oopperoillaan – Nunnan himot heräävät ja murhattu nainen palaa tekemään aviorikoksen Ville Saukkosen ohjauksessa
  10. Lastenteatteri oli pitkään teatterin halvin homma, mutta nyt se nousee suurille näyttämöille – Katso HS:n lastenteatteritärpit
  11. ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat
  12. Näytä lisää