Ulkomaat

Erdoğanin kampanja jakaa Suomen turkkilaisia – populismin tutkija sanoo kansanäänestystä sumutukseksi

Lahtelainen kunnallispoliitikko Alettin Başboğa ei ymmärrä turkkilaispoliitikoille Euroopassa jaettuja porttikieltoja. Populismin tutkija Halil Gürhanlı puolestaan ei näe, mitä muutakaan olisi voinut tehdä.

Sunnuntain vastaisena yönä Lahdessa asuva Alettin Başboğa soitti veljenpojalleen Istanbuliin.

”Hän oli todella harmissaan tilanteesta”, Başboğa kertoo veljenpoikansa tuntemuksista.

Molemmat miehet seurasivat huolestuneina, miten Turkki ja Hollanti ajautuivat viikonloppuna diplomaattiseen kriisiin. Turkin ja Hollannin kriisi kärjistyi, kun Hollanti ei päästänyt Turkin ulkoministeriä Rotterdamiin kampanjoimaan Turkin itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin puolesta tulevassa kansanäänestyksessä.

Turkkilainen Başboğa toimii Lahdessa kunnanvaltuutettuna (sd) ja yrittäjänä. Hänellä on kolme lasta ja suomalainen vaimo. Başboğan veljenpoika puolestaan kuuluu Turkin keskustavasemmistolaiseen oppositiopuolueeseen CHP:hen.

”Valitettavasti Euroopan tapahtumat johtavat siihen, että pisteet menevät Erdoğanille. Ne, jotka eivät olleet vielä päättäneet kantaansa, kääntyivät kaikki Erdoğanin puolelle”, Başboğa sanoo.

Turkissa järjestetään huhtikuussa kansanäänestys perustuslain muutoksesta, joka kasvattaisi presidentin valtaa. EU-maissa asuvilla ulkoturkkilaisilla tulee olemaan ratkaiseva rooli äänestyksessä, joten turkkilaispoliitikot ovat yrittäneet kampanjoida Erdoğanin puolesta useissa Euroopan maissa.

Hollannin lisäksi muun muassa Saksa, Itävalta ja Ruotsi ovat estäneet poliitikkojen kampanjaesiintymisiä.

Başboğa ei kannata presidentin valtaoikeuksien kasvattamista. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että Turkki tarvitsee vahvan johtajan.

”Ei vain sisäisten asioiden, vaan myös naapureiden takia.”

Başboğa korostaa sitä, ettei ole Erdoğanin kannattaja. Hän ei kuitenkaan ymmärrä turkkilaispoliitikoille Euroopassa asetettuja porttikieltoja.

”Jos esimerkiksi Turkin ulkoministeri tulee johonkin kirjastoon, auditorioon tai hotelliin kertomaan näkemyksistään, niin en näe, ketä se vahingoittaisi.”

Istanbul Grilliä Fredrikinkadulla pyörittävä Ercan Binboga on sunnuntaina kiireinen. Hän on kuitenkin seurannut kotimaan tilannetta sosiaalisen median kautta.

Binbogan mielestä Euroopan maat toimivat väärin estäessään turkkilaispoliitikkojen esiintymisiä. Hänestä vaikuttaa siltä, etteivät maat ajatelleet suhteita laajemmin ja pidemmällä aikavälillä.

”He tekevät sen vain Erdoğanin takia. Mutta ei koko maata voi tuomita vain yhden ihmisen perusteella”, kuusi vuotta Suomessa asunut Binboga sanoo.


Binboga tietää jo, miten aikoo presidentin valtaoikeuksia koskevassa kansanäänestyksessä äänestää. Hän ei kuitenkaan halua paljastaa sitä etukäteen.

Hänellä on kuitenkin vahva mielipide siitä, tarvitseeko Turkki vahvan johtajan.

”Ei tarvitse!” Binboga lähes huudahtaa.

Binbogalle on tärkeää, että ihmiset voivat olla vapaita tekemään kuten haluavat ja ilmaisemaan mielipiteensä. Hän sanoo arvostavansa Mustafa Kemal Atatürkin perintöä, eli demokraattista ja sekulaarista tasavaltaa.

”Erdoğan on hyvä johtaja, mutta en hyväksy kaikkea, mitä hän tekee”, Binboga sanoo nykyisestä presidentistä.

Turkkilainen populismin tutkija Halil Gürhanlı kuvailee tulevaa kansanäänestystä ja perustuslain muutosta ”sumutukseksi alusta lähtien”.

Helsingin yliopistossa tutkimusta tekevä Gürhanlın mukaan Turkissa ei ole annettu muutoksen vastustajille mahdollisuutta esittää kantaansa. Perustuslakimuutos tulee Gürhanlın mukaan ”hävittämään vähäisetkin oikeusvaltion ja demokratian rippeet Turkista ja antaa syyn olla huolissaan Turkin oppositiosta”.

”Se tekee täysin tyhjäksi vallan kolmijaon toimeenpanovallan, tuomiovallan ja lainsäädäntövallan välillä”, Gürhanlı sanoo.

Tutkijan mukaan Turkin ja Euroopan maiden välisessä kiistassa on itseasiassa kyse Turkin omista sisäpoliittisista asioista, jotka Erdoğanin hallinto päätti viedä myös muihin maihin.

”Koska miten tahansa Eurooppa toimisi, Turkin hallitus hyötyisi siitä.”

Kun Euroopan maat kielsivät esiintymiset, Erdoğan pääsi moittimaan niitä. Toisessa tilanteessa hän olisi Gürhanlın mukaan päässyt kehuskelemaan sillä, miten Eurooppa pistettiin polvilleen.

Myös Erdoğanin esittämät natsivertaukset oli Gürhanlın mukaan suunnattu kotimaiselle äänestäjäkunnalle, ei niinkään Saksaa ja Hollantia vastaan. Hänen mukaansa turkkilaiset eivät täysin ymmärrä, miten vakavasti natsivertaus otetaan Länsi-Euroopassa.

”Se ei kuulu opetusohjelmaan eikä poliittiseen historiaan, se on vain viittaus, jonka kaikki tietävät loukkaavan länsieurooppalaisia, mutta he eivät tiedä miten syvälle juurtunutta se kipu on.”

Gürhanlı huomauttaa, että Turkin hallitus itse asiassa parhaillaan rikkoo perustuslakimuutosta, jonka se itse teki vuonna 2008. Kyseinen muutos kieltää vaalikampanjoinnin ulkomailla.

Hän ei näe, mitä muuta Euroopan maat voisivat tehdä kuin kieltää turkkilaispoliitikkojen esiintymiset. Esiintymisten salliminen lähettäisi viestin Turkin alakynnessä olevalle länsimieliselle väestönosalle, ettei Eurooppa kanna heistä huolta.

Erdoğanin puolesta kampanjoivien ministerien esiintymiset myös aiheuttavat Gürhanlın mukaan ristiriitoja Euroopan maiden turkkilaisten keskuudessa.

Esimerkiksi Suomen turkkilainen yhteisö on Gürhanlın mukaan erittäin jakaantunut suhtautumisessaan Turkin hallintoon. Siksi kampanjatilaisuuden järjestäminen voisi johtaa uhkaavaan, jopa väkivaltaiseen tilanteeseen.

”Jos samanlainen kokoontuminen järjestettäisiin esimerkiksi Hakaniementorille, voin hyvin kuvitella, että turkkilais- ja kurdimaahanmuuttajien ja monien muiden ryhmät ottaisivat yhteen ja aiheuttaisivat suuria turvallisuusongelmia, joihin Suomen poliisi ei ole tottunut.”

Gürhanlı kuitenkin muistuttaa, että tilanne on hyvin hypoteettinen. Turkkilaispoliitikot eivät tiettävästi suunnittele kampanjareissua Suomeen, sillä Suomen turkkilaisyhteisö ei ole heille tarpeeksi kiinnostava ja myötämielinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Eurooppa
 • EU
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  7. 7

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  8. 8

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  9. 9

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä – HS näyttää noin kello 9.30 alkaen suorana, mitä kärkipoliitikot sanovat maailman tilasta Turun iskun jälkeen

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää