Ulkomaat

Britannian parlamentti antoi pääministeri Theresa Maylle luvan käynnistää brexit-neuvottelut

Brexitin käynnistys voi kuitenkin lykkääntyä maaliskuun loppupuolelle, koska Skotlanti sekoitti pääministeri Theresa Mayn kuviot.

Lontoo–Bryssel

Britannian parlamentti antoi myöhään maanantaiyönä pääministeri Theresa Maylle luvan aloittaa EU-eroneuvottelut.

May voisi käynnistää halutessaan EU-eroneuvottelut jo tiistaina, kunhan kuningatar Elisabet on vahvistanut aamulla brexit-lain. Maanantaina alkoi kuitenkin näyttää siltä, että brexit-käynnistystä ei ehkä tulekaan vielä tällä viikolla.

Brittimedia raportoi Downing Streetin tiedottajan ilmoittaneen, että brexitin käynnistämistä lykätään maaliskuun toiselle puoliskolle. Vahvistamaton tieto lykkäyksestä tuli sen jälkeen, kun Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti maanantaina haluavansa uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä.

Brexit-käynnistys panee kellon tikittämään: Aikaa eroneuvotteluille on vain kaksi vuotta. Britannia lähtee neuvotteluihin altavastaajana. Toisella puolella on 27 muuta EU-maata Suomi mukaan luettuna.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Brexit-neuvottelut huojuttavat nyt kahta unionia: sekä EU:ta että Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Nicola Sturgeonin johtama Skotlannin kansallispuolue SNP ei hyväksy Mayn kaavailemaa ”kovaa brexitiä” eli EU:n sisämarkkinoiden jättämistä. Sturgeon haluaa, että Skotlannin itsenäistymisestä äänestettäisiin syksyllä 2018 tai keväällä 2019 eli ennen brexitin toteutumista.

”Kun brexitin ehdot tiedetään, pidetään Skotlannin kansanäänestys. Silloin Skotlannin asukkaat saavat päättää, millaista muutosta he haluavat”, Sturgeon sanoi maanantaina pitämässään puheessa.

Skotlannin asukkaat hylkäsivät itsenäistymisen kansanäänestyksessä syyskuussa 2014. Mayn konservatiivihallituksen mielestä uutta kansanäänestystä ei pidä järjestää.


Brittiparlamentin ylähuone oli vaatinut aiemmin kahta muutosta hallituksen brexit-lakiehdotukseen. Ensinnäkin päärit halusivat alun perin taata EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa jo ennen brexit-neuvotteluja. Toisen muutosehdotuksen mukaan parlamentin tulisi saada äänestää valmiista brexit-sopimuksesta niin, että äänestyksen lopputuloksella olisi myös aitoa merkitystä.

Alahuoneen niukka enemmistö hylkäsi maanantaina päärien kummankin muutosehdotuksen: EU-kansalaisten oikeuksia ei taata, eikä valmiista brexit-sopimuksesta vaadita kunnon äänestystä.

Ylähuone ei lähtenyt enää maanantai-illan äänestyksessä puoltamaan muutosesityksiä, vaan taipui alahuoneen kannalle.

Jos May ei käynnistä brexitiä tällä viikolla, siirtyy eroilmoitus todennäköisesti maaliskuun viimeiselle viikolle. Muut EU-maat ovat esittäneet Britannialle jo aiemmin toivomuksen, että eroilmoitusta ei tehtäisi aivan EU:n 60-vuotisjuhlallisuuksien kynnyksellä. Se latistaisi ikävästi tunnelman.

EU-maiden johtajat juhlistavat merkkivuotta Roomassa lauantaina maaliskuun 25. päivä. Samalla on määrä antaa unionin tulevaisuudenjulistus. Tulevaisuuden pohtimista varjostavat brexitin lisäksi huoli unionin lisääntyvästä epäyhtenäisyydestä.

Toistaiseksi on arvailujen varassa, kuinka May aikoo eroilmoituksen käytännössä tehdä. Ilmoitukselle ei ole määrämuotoa. Kysymykseen voi tulla esimerkiksi neuvostolle lähetetty kirje tai sähköposti. Ilmoituksessa tulee todennäköisesti olemaan Britannian keskeiset vaatimukset.

Kun ilmoitus on lähtenyt Lontoosta, on pallo Brysselissä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi jo viime viikolla EU-huippukokouksen yhteydessä, että EU:n ensimmäinen vastaus briteille lähtee 48 tunnin sisällä. Vastaus tulee olemaan vain lyhyt ilmoitus siitä, että eroilmoitus on vastaanotettu.


Sen jälkeen muu EU viimeistelee brexit-neuvottelujen suuntaviivat. Tämä kestää hieman pitempään. Suuntaviivoista tullaan kertomaan myös julkisuuteen.

Salassa pidetään sen sijaan 27 EU-maan komission brexit-ryhmälle antama neuvottelumandaatti. Mandaatti määrittelee, mistä kaikesta komission brexit-neuvottelijat voivat brittien kanssa sopia. Neuvotteluja johtaa 27 EU-maan puolesta entinen ranskalaiskomissaari Michel Barnier.

27 EU-maan johtajien on määrä hioa brexit-suunnitelmaansa ylimääräisessä huippukokouksessa, joka pidetään Brysselissä huhtikuun alkupuolella. Käytännön neuvottelutyö ja sen ohjaaminen käydään kuitenkin päämiehiä alemmalla virkamiestasolla.

Yksi tärkeimmistä päätöksistä EU27:n neuvottelustrategian kannalta on se, missä vaiheessa neuvotteluissa suostutaan miettimään myös EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta eikä vain eron ehtoja.

Britit haluaisivat, että neuvotteluja eron ehdoista sekä tulevasta suhteesta käytäisiin samanaikaisesti. Monet EU-johtajat sen sijaan näkevät, että ensin pitää sopia brexitistä, ja vasta sen jälkeen tulevasta suhteesta.

Vaikka Britannia on brexit-neuvotteluissa yksin muita jäsenmaita vastaan, on brittihallitus lähtenyt liikkeelle kovilla vaatimuksilla. Britannia haluaisi jatkaa brexitin jälkeenkin vapaakauppaa sisämarkkinoilla kuten ennenkin, vaikka aikookin rajoittaa EU-kansalaisten maahanmuuttoa sekä lopettaa jäsenmaksut EU:n kassaan.

Muiden EU-maiden mielestä Britannia yrittää noukkia näin rusinat pullasta. Useat EU-johtajat ovat jo todenneet, että EU:sta eroava maa ei voi saada parempaa sopimusta kuin unionin varsinainen jäsenmaa.

Brittiparlamentin ulkoasiainvaliokunta varoitti sunnuntaina julkistetussa selvityksessään, että on olemassa aito vaara, että Britannian ja EU eivät pääse yhteisymmärrykseen brexitin ehdoista. Valiokunnan mielestä Mayn hallituksen pitäisi varautua kunnolla tähänkin tilanteeseen.

”On täysin mahdollista, että sopimukseen ei päästä. Siksi hallituksen pitäisi olla suunnitelma tilanteen varalle. Ei ole kuitenkaan mitään todisteita siitä, että asiaan kiinnitettäisiin tarpeeksi huomiota tai että tekeillä olisi kunnon varasuunnitelma”, valiokunnan puheenjohtaja Crispin Blunt kommentoi selvityksen liitesanoissa.

May sanoi jo tammikuussa brexit-linjapuheessaan, että Britannia lähtee EU:sta mieluummin ilman erosopimusta kuin itselleen epäedullisen sopimuksen kanssa. May kertoi samalla, että Britannia ei aio jäädä EU:n sisämarkkinoille.

Kun brexit-neuvottelut alkavat, tulee käsiteltäviksi monta vaikeaa Britannian EU-eroon liittyvää kysymystä. Yksi näistä on se, kuinka paljon Britannian pitää maksaa EU:n kassaan vielä eronsa jälkeen.

Komission on väläyttänyt 40–60 miljardia euroa. Kyse ei ole rangaistuksesta, vaan summa on laskettu Britannian EU-budjettisitoumusten ja muiden velvoitteiden pohjalta.

Britannian hallitus ei halua maksaa miljardien jäsenmaksuja enää sen jälkeen, kun brexit tulee voimaan. Britit ovat kuitenkin valmiita maksamaan osallistumisestaan eri EU-projekteihin. Niistä on määrä päättää erikseen.

Iso kysymys on myös se, mitä käy Britanniassa asuville EU-maiden kansalaisille ja vastaavasti muissa EU-maissa asuville briteille.

Britannian hallitus on kieltäytynyt takaamasta, että Britanniassa nyt asuvilla EU-kansalaisilla olisi oikeus jäädä maahan brexitin jälkeen. Hallitus pelkää menettävänsä yhden brexit-neuvottelujen valteistaan, jos EU-kansalaisille annettaisiin varmuus tulevasta. Asenne on herättänyt paljon huolta EU-kansalaisten – kuten britanniansuomalaisten – keskuudessa.

EU-kansalaisten asemasta on määrä päättää brexit-neuvottelujen alussa. EU-neuvottelujen kantava periaate on ollut kuitenkin perinteisesti se, että mistään ei ole päätetty ennen kuin kaikesta on päätetty. Näin EU-kansalaiset saattavat joutua odottamaan tilanteen selkiytymistä vielä parikin vuotta.

Fakta

Kello tikittää kahta vuotta


 Pääministeri Theresa May on luvannut käynnistää brexitin maaliskuun loppuun mennessä.

 Kun eroilmoitus tulee, lausuu muu EU asiasta lyhyesti 48 tunnin sisällä.

 Sen jälkeen EU:n 27 jäljelle jäävää jäsenmaata viimeistelevät brexit-neuvottelujen suuntaviivat.

 EU-perussopimuksen mukaan eroneuvotteluille on aikaa kaksi vuotta. Määräaikaa voi pidentää vain kaikkien jäsenmaiden suostumuksella.

 Erosopimus pitää hyväksyä jäsenmaiden määräenemmistöllä sekä EU-parlamentissa.

 Jos neuvottelu sujuvat aikataulun mukaan, on Britannia ulos EU:sta keväällä 2019.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  8. 8

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  9. 9

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  10. 10

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää