Valikko
Ulkomaat

Vieno Zlobinan, 97, perhe lähti rakentamaan sosialismia Neuvostoliittoon, joka lopulta tuhosi heidät vihollisinaan

Suomalaisen Vieno Zlobinan lapsuudenperhe rakensi sosialismia neuvosto-Karjalaan, kun Stalinin vainot alkoivat.

Vieno Zlobina, 97, avaa kotioven kerrostalossa Pärnussa ja johdattaa vieraat olohuoneeseen hymyillen. Vain muistot paljastavat pitkän iän. Hän on oikeasti kulkenut Ikitietä, josta kertoo Antti Tuurin romaani ja josta kertova Suomi 100 -juhlaelokuva saa ensi-iltansa syyskuussa.

Tuurin romaaniin perustuvan Ikitien päähenkilö on mies, jonka Lapuan liike muilutti Suomesta Neuvostoliittoon ja joka ryhtyy rakentamaan sinne työläisten onnelaa.

Kun Vieno Zlobina oli 6-vuotias, hänen suomalaiset vanhempansa Elis ja Emma Ahokas muuttivat ihanteidensa perässä Kanadasta Cobaltin kaivoskaupungista Neuvostoliittoon Aunukseen rakentamaan maatalouskommuunaa nimeltä Säde.

”Vanhemmat halusivat rakentaa Karjalasta työväen valtiota, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia”, sanoo Zlobina.

Kun juna Pietariin saapui, 6-vuotias Vieno näki ikkunasta ihmisiä kantamassa suorakaiteen muotoisia esineitä. Isä arveli heidän vievän tiiliä rakennuksille. Myöhemmin paljastui, että ihmiset kantoivat puhankoja, leipää.

Moni muukin asia osoittautui Neuvostoliitossa muuksi, kuin siirtolaiset kuvittelivat.

Alku oli kuitenkin valoisa ja ideologian värittämä. ”Isä antoi minulle 50 kopeekkaa ja sanoi, että osta mitä haluat. Ostin Leninin potretin”, muistelee Zlobina.

Yhdeksänkymmentä vuotta myöhemmin ostos naurattaa. Yksityiskohdat ovat tuoreena mielessä, sillä Zlobina on juuri saanut valmiiksi muistelmateoksen Säteen kommuunasta. Heidän ihanteensa murskattiin ilmestyy Siirtolaisinstituutin julkaisemana huhtikuussa.

Kirja kertoo karua tarinaa suomalaisista, jotka rakentavat omin käsin sosialismia luottaen yhteiskuntajärjestykseen, joka tuhoaa heidät vihollisinaan.

”Vuoteen 1929 mennessä, vajaassa neljässä vuodessa, meidän pieni joukkomme oli tehnyt viljelykelpoiseksi soisen joutomaan ja uusi menestyvä tila oli syntynyt”, Zlobina kirjoittaa.

Hänen olohuoneensa seinällä on rakas maalaus, jossa näkyy Säteen pihapiiri navettoineen, sikaloineen, vesitorneineen ja asuintaloineen. Päätyhuoneessa asui Ahokkaan perhe. Kaikki työt jaettiin ruuan laittoa ja pyykin pesua myöten.


Eri arvioiden mukaan Pohjois-Amerikasta Neuvostoliittoon muutti 6 000–6 500 suomalaista Karjalan kuumeen aikana 1930-luvun alussa. Lähtöä vauhditti propaganda sanomalehdissä, kuten Vapaus, Työmies, Eteenpäin ja Toveri.

”Propaganda on ihmisen pahin vihollinen. Siihen uskotaan”, sanoo Zlobina nyt. 

Hän osaa yhä värssyt, joita lapsena esitti: ”Venäjällä oli tsaari nimeltä Nikolai, työläisiltä hän potkut sai, kun työläiset huusivat: ’Meidän on valta.’”

Karjalassa Zlobina aloitti Aunuksen venäjänkielisen koulun. Alussa hän piilotti länsimaisen sadetakin, jota koulutoverit pilkkasivat. Pian leikeissä lasten kanssa heräsi rakkaus karjalan kieleen. Vuosia myöhemmin hän väitteli karjalan kielen äänneopista ja hänestä tuli Petroskoin yliopiston suomalaisurgilaisten kielten osaston johtaja.

”Pidän karjalan kielestä, siinä on sointu”, Zlobina sanoo.

Stalinin vainot iskivät suomalaisiin sosialismin rakentajiin 1930-luvun alussa. Ensin virkavalta muutti Säteen kommuunan kolhoosiksi. Sitten seurasivat ensimmäiset pidätykset ja karkotukset. Vienon isä haki apua Suomen konsulaatista. Se oli turhaa, sillä perheelle oli otettu Neuvostoliiton kansalaisuus.

Sadonkorjuuaikana 1937 Vieno oli kotona ja isä kaivoa puhdistamassa, kun kuorma-auto ajoi pihaan. Miliisit pakottivat Säteen miehet lavalle.

”Äidin kanssa keräsimme isälle kuivat vaatteet, mutta meidän ei luvattu antaa niitä. Niin hän joutui lähtemään märissä vaatteissa.”

Sen koommin Vieno ei nähnyt isäänsä. Hän itse muuttui ”kansanvihollisen tyttäreksi”, joka erotettiin kirjastonhoitajan virasta Aunuksessa. Ystävänsä neuvosta Vieno tosin tiesi valittaa ja sai toisen työn.

Jatkosodassa ennen suomalaisten sotilaiden tuloa Aunukseen virkavalta poltti kommuunan. Vienon äiti kuuli, kuinka lehmät mylvivät palavassa navetassa.

Vieno pakeni laivalla Äänisen yli, Volga-jokea pitkin Kaspianmerelle ja lopulta Kazakhstaniin. Sodan jälkeen hän palasi Karjalaan. Hän anoi neuvostovallalta vuosia lupaa vierailla sukulaisissa Suomessa.

”Kun vihdoin pääsin pois, en enää palannut”, Zlobina sanoo ja nauraa päälle. Hän palasi Suomen kautta Kanadaan ja kävi syntymäkaupungissaan Cobaltissa. ”Ihmettelin, miten nätti se oli. Oli tietenkin virhe lähteä sieltä.”

Zlobina ymmärtää isänsä virheen: suomalaiset kaivosmiehet kaipasivat maan pinnalle ja Karjalaan. He olivat otollinen kohde propagandalle. 

Neuvostoliiton hajottua Vieno Zlobina sai selville, että isä oli teloitettu kaksi kuukautta pidätyksen jälkeen. Myöhemmin tämä todettiin syyttömäksi.

Kolme vuotta sitten Vieno Zlobina muutti Kanadasta Viroon, jotta asuisi lähempänä pojanpoikaansa.

”Olin aina polun pimeällä puolen. Jouduin elämään vaikeissa oloissa ja painostuksen alla”, Zlobina muistelee elämäänsä Neuvostoliitossa.

”Kuitenkin pärjäsin, vissiin sisukas täti.”

Seuraavaksi hän haluaisi kirjoittaa artikkelin Karjalan historiasta.

Kuka?

Vieno Zlobina, o.s. Ahokas


  Syntyi 18. syyskuuta 1919 Cobaltissa Pohjois-Onta­riossa Kanadassa.

  Muutti vanhempiensa kanssa 1926 Neu­vostoliittoon Aunuksen keskuksen lähelle Yllösen ja Sutalan kylien väliin raken­tamaan maatalouskom­muu­naa nimeltä Säde.

  Kävi venäjänkielisen alakoulun ja ylemmät luokat suomenkielisessä koulussa. Aloitti karjalan kielen opin­not Petroskoin Pedagogi­sessa instituutissa.

  Väitteli karjalan kielen äänneopista Petroskoin yli­opistossa ja eteni suoma­lais­ugrilaisen osaston johtajaksi.

  Oli naimisissa englanninopettaja Mihhail Zlobinin kanssa.

  Viettänyt eläkepäiviään Kanadassa ja Virossa. Opet­teli tietokoneen käytön 80-vuotiaana.

  Muistelmateos Heidän ihanteensa murskattiin ilmestyy keväällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Neuvostoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää