Valikko
Ulkomaat

Vieno Zlobinan, 97, perhe lähti rakentamaan sosialismia Neuvostoliittoon, joka lopulta tuhosi heidät vihollisinaan

Suomalaisen Vieno Zlobinan lapsuudenperhe rakensi sosialismia neuvosto-Karjalaan, kun Stalinin vainot alkoivat.

Vieno Zlobina, 97, avaa kotioven kerrostalossa Pärnussa ja johdattaa vieraat olohuoneeseen hymyillen. Vain muistot paljastavat pitkän iän. Hän on oikeasti kulkenut Ikitietä, josta kertoo Antti Tuurin romaani ja josta kertova Suomi 100 -juhlaelokuva saa ensi-iltansa syyskuussa.

Tuurin romaaniin perustuvan Ikitien päähenkilö on mies, jonka Lapuan liike muilutti Suomesta Neuvostoliittoon ja joka ryhtyy rakentamaan sinne työläisten onnelaa.

Kun Vieno Zlobina oli 6-vuotias, hänen suomalaiset vanhempansa Elis ja Emma Ahokas muuttivat ihanteidensa perässä Kanadasta Cobaltin kaivoskaupungista Neuvostoliittoon Aunukseen rakentamaan maatalouskommuunaa nimeltä Säde.

”Vanhemmat halusivat rakentaa Karjalasta työväen valtiota, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia”, sanoo Zlobina.

Kun juna Pietariin saapui, 6-vuotias Vieno näki ikkunasta ihmisiä kantamassa suorakaiteen muotoisia esineitä. Isä arveli heidän vievän tiiliä rakennuksille. Myöhemmin paljastui, että ihmiset kantoivat puhankoja, leipää.

Moni muukin asia osoittautui Neuvostoliitossa muuksi, kuin siirtolaiset kuvittelivat.

Alku oli kuitenkin valoisa ja ideologian värittämä. ”Isä antoi minulle 50 kopeekkaa ja sanoi, että osta mitä haluat. Ostin Leninin potretin”, muistelee Zlobina.

Yhdeksänkymmentä vuotta myöhemmin ostos naurattaa. Yksityiskohdat ovat tuoreena mielessä, sillä Zlobina on juuri saanut valmiiksi muistelmateoksen Säteen kommuunasta. Heidän ihanteensa murskattiin ilmestyy Siirtolaisinstituutin julkaisemana huhtikuussa.

Kirja kertoo karua tarinaa suomalaisista, jotka rakentavat omin käsin sosialismia luottaen yhteiskuntajärjestykseen, joka tuhoaa heidät vihollisinaan.

”Vuoteen 1929 mennessä, vajaassa neljässä vuodessa, meidän pieni joukkomme oli tehnyt viljelykelpoiseksi soisen joutomaan ja uusi menestyvä tila oli syntynyt”, Zlobina kirjoittaa.

Hänen olohuoneensa seinällä on rakas maalaus, jossa näkyy Säteen pihapiiri navettoineen, sikaloineen, vesitorneineen ja asuintaloineen. Päätyhuoneessa asui Ahokkaan perhe. Kaikki työt jaettiin ruuan laittoa ja pyykin pesua myöten.


Eri arvioiden mukaan Pohjois-Amerikasta Neuvostoliittoon muutti 6 000–6 500 suomalaista Karjalan kuumeen aikana 1930-luvun alussa. Lähtöä vauhditti propaganda sanomalehdissä, kuten Vapaus, Työmies, Eteenpäin ja Toveri.

”Propaganda on ihmisen pahin vihollinen. Siihen uskotaan”, sanoo Zlobina nyt. 

Hän osaa yhä värssyt, joita lapsena esitti: ”Venäjällä oli tsaari nimeltä Nikolai, työläisiltä hän potkut sai, kun työläiset huusivat: ’Meidän on valta.’”

Karjalassa Zlobina aloitti Aunuksen venäjänkielisen koulun. Alussa hän piilotti länsimaisen sadetakin, jota koulutoverit pilkkasivat. Pian leikeissä lasten kanssa heräsi rakkaus karjalan kieleen. Vuosia myöhemmin hän väitteli karjalan kielen äänneopista ja hänestä tuli Petroskoin yliopiston suomalaisurgilaisten kielten osaston johtaja.

”Pidän karjalan kielestä, siinä on sointu”, Zlobina sanoo.

Stalinin vainot iskivät suomalaisiin sosialismin rakentajiin 1930-luvun alussa. Ensin virkavalta muutti Säteen kommuunan kolhoosiksi. Sitten seurasivat ensimmäiset pidätykset ja karkotukset. Vienon isä haki apua Suomen konsulaatista. Se oli turhaa, sillä perheelle oli otettu Neuvostoliiton kansalaisuus.

Sadonkorjuuaikana 1937 Vieno oli kotona ja isä kaivoa puhdistamassa, kun kuorma-auto ajoi pihaan. Miliisit pakottivat Säteen miehet lavalle.

”Äidin kanssa keräsimme isälle kuivat vaatteet, mutta meidän ei luvattu antaa niitä. Niin hän joutui lähtemään märissä vaatteissa.”

Sen koommin Vieno ei nähnyt isäänsä. Hän itse muuttui ”kansanvihollisen tyttäreksi”, joka erotettiin kirjastonhoitajan virasta Aunuksessa. Ystävänsä neuvosta Vieno tosin tiesi valittaa ja sai toisen työn.

Jatkosodassa ennen suomalaisten sotilaiden tuloa Aunukseen virkavalta poltti kommuunan. Vienon äiti kuuli, kuinka lehmät mylvivät palavassa navetassa.

Vieno pakeni laivalla Äänisen yli, Volga-jokea pitkin Kaspianmerelle ja lopulta Kazakhstaniin. Sodan jälkeen hän palasi Karjalaan. Hän anoi neuvostovallalta vuosia lupaa vierailla sukulaisissa Suomessa.

”Kun vihdoin pääsin pois, en enää palannut”, Zlobina sanoo ja nauraa päälle. Hän palasi Suomen kautta Kanadaan ja kävi syntymäkaupungissaan Cobaltissa. ”Ihmettelin, miten nätti se oli. Oli tietenkin virhe lähteä sieltä.”

Zlobina ymmärtää isänsä virheen: suomalaiset kaivosmiehet kaipasivat maan pinnalle ja Karjalaan. He olivat otollinen kohde propagandalle. 

Neuvostoliiton hajottua Vieno Zlobina sai selville, että isä oli teloitettu kaksi kuukautta pidätyksen jälkeen. Myöhemmin tämä todettiin syyttömäksi.

Kolme vuotta sitten Vieno Zlobina muutti Kanadasta Viroon, jotta asuisi lähempänä pojanpoikaansa.

”Olin aina polun pimeällä puolen. Jouduin elämään vaikeissa oloissa ja painostuksen alla”, Zlobina muistelee elämäänsä Neuvostoliitossa.

”Kuitenkin pärjäsin, vissiin sisukas täti.”

Seuraavaksi hän haluaisi kirjoittaa artikkelin Karjalan historiasta.

Kuka?

Vieno Zlobina, o.s. Ahokas


  Syntyi 18. syyskuuta 1919 Cobaltissa Pohjois-Onta­riossa Kanadassa.

  Muutti vanhempiensa kanssa 1926 Neu­vostoliittoon Aunuksen keskuksen lähelle Yllösen ja Sutalan kylien väliin raken­tamaan maatalouskom­muu­naa nimeltä Säde.

  Kävi venäjänkielisen alakoulun ja ylemmät luokat suomenkielisessä koulussa. Aloitti karjalan kielen opin­not Petroskoin Pedagogi­sessa instituutissa.

  Väitteli karjalan kielen äänneopista Petroskoin yli­opistossa ja eteni suoma­lais­ugrilaisen osaston johtajaksi.

  Oli naimisissa englanninopettaja Mihhail Zlobinin kanssa.

  Viettänyt eläkepäiviään Kanadassa ja Virossa. Opet­teli tietokoneen käytön 80-vuotiaana.

  Muistelmateos Heidän ihanteensa murskattiin ilmestyy keväällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • Neuvostoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  6. 6

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  10. 10

   Tiesitkö kuunnelleesi Beatlesin Sgt. Pepperistä väärää versiota? Ei se mitään, sillä nyt 50-vuotias klassikko soi upeampana kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  10. 10

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää