Valikko
Ulkomaat

Taistelu Hollannin sielusta ratkeaa tänään – islamia avoimesti vihaava Geert Wilders tavoittelee vaalivoittoa

Äärioikeiston suosiota punnitseva Euroopan vaalisuma alkaa keskiviikkona Hollannissa. Turkki-kriisi saattoi lujittaa Wildersin äärioikeistolaista vapauspuoluetta. HS vieraili Rotterdamissa ja Venlossa vaalien kynnyksellä.

Rotterdam / Venlo.

Ennen viime viikonvaihdetta 70-vuotias rotterdamilainen Evert Kool valmistautui äänestämään eläkeläisten asioita ajavaa 50 Plus -puoluetta tänään keskiviikkona pidettävissä Hollannin vaaleissa.

Viikonloppuna ajatukset muuttuivat. Hollanti ja Turkki ajautuivat diplomaattiseen kriisiin, kun Hollanti esti kahden turkkilaisministerin esiintymiset Turkin huhtikuiseen kansanäänestykseen liittyvissä tilaisuuksissa.

Poliisi hajotti turkkilaisten mielenosoituksen Rotterdamissa ja saattoi Turkin perheministerin Fatma Betül Sayan Kayan ulos maasta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan syytti Hollannin hallitusta ”natsien jäänteiksi ja fasisteiksi” ja vaati kansainvälisiä pakotteita maata kohtaan.

”Hän sanoi meitä natseiksi”, entinen kaivinkonekuski Kool sanoo ja katsoo tyrmistyneenä silmiin.

Kool kertoo, että ennen hänen syntymäänsä hänen vauvaikäinen isoveljensä kuoli nälkään toisen maailmansodan aikana vuonna 1944. Natsit tappoivat hänen setänsä. Natsivertaukset osuvat arkaan paikkaan.

Turkin ja Hollannin sanasota on vahvistanut Koolin ja ehkä monien muidenkin hollantilaisten ajatusta siitä, että oikeistopopulisti Geert Wilders on totuudenpuhuja. Islam on uhka Hollannille, maahanmuutto on karannut käsistä ja “meistä on tullut muukalaisia omassa maassamme”, Kool sanoo.


Hollannin parlamenttivaalit käynnistävät kohtalokkaiden äänestysten sarjan Euroopassa. Islamin kieltämistä vaativa Wilders saattaa voittaa vaalit. Kevään lopulla, ja syksyllä äärioikeiston voimaa punnitaan myös Ranskan ja Saksan vaaleissa.

Kriisi Erdoğanin kanssa sähköisti myös Hollannin turkkilaisyhteisön, johon kuuluu noin 400 000 ihmistä. Hollannissa 30 vuotta elänyt imaami Aydin aikoo äänestää maahanmuuttajien Denk-puoluetta.

Turkkilais-hollantilaisten johtama Denk on ollut haluton tuomitsemaan Erdoğanin itsevaltaisia otteita, ja puoluetta on parjattu samanlaisesta identiteettipolitiikasta, jollaista Wilders harjoittaa. Denkin johtajat ja Wilders eivät vastanneet HS:n lukuisiin haastattelupyyntöihin.


Aydinin mielestä Hollannin pääministeri Mark Rutte käytti hyväkseen kriisiä komentamalla mellakkapoliisit turkkilaisten kimppuun. Hänen mukaansa hollantilaisten tulisi ymmärtää, että Erdoğan on demokraattisesti valittu ja ”paras johtaja, mitä Turkilla on ikinä ollut”.

Rutten talousoikeistolainen VVD-puolue odottaa tuntuvaa tappiota parlamentin alahuoneen vaaleissa, mutta se saattaa silti säilyä suurimpana puolueena ja muodostaa hallituksen. Vaikka Wildersin vapauspuolue voittaisi, muut puolueet eivät suostu sen kanssa yhteistyöhön.

Hollannin vaalit on mediassa esitetty paljolti Rutte vastaan Wilders -kaksintaisteluna. Groningenin yliopiston professori Gerrit Voerman kuitenkin huomauttaa, että neljä tai viisi puoluetta kisaa suurimman puolueen paikasta. Mielipidekyselyihin ei ole luottaminen pirstaleisessa vaalikentässä.

Voermanin mukaan vaalien perusteeman voi kiteyttää lausahdukseen ”kyse on identiteetistä, typerys”. Ei siis ”taloudesta, typerys”, kuten useimmiten vaaleissa.

”Kaikki puolueet ovat liikkuneet jonkin verran Wildersin suuntaan”, hän sanoo.


Hollannin taloudella menee EU-vertailuissa hyvin, mutta monet hollantilaiset kokevat olevansa modernisaation, globalisaation ja integraatio-ongelmien uhreja, Voerman sanoo.

Islamia avoimesti vihaavan Wildersin kampanjoinnissa asioihin annetaan selkeitä vastauksia. Esimerkiksi Turkki-kiistan keskellä hän viesti nettiyhteisö Twitterissä Turkin perheministerille näin: ”Mene pois, äläkä ikinä palaa. Ja vie kaikki turkkilaisfanisi Hollannista mukanasi.”Yhdessä puolueessa hanskat on jo pudotettu lattialle. Rutten apuna hallituksessa istunut työväenpuolue PvdA valmistautuu romahdukseen.

Hollannin demareilla PvdA:lla on nyt parlamentin 150-paikkaisessa alahuoneessa 35 edustajaa. Lukema voi vajota kymmenkuntaan keskiviikon vaalissa.

Paikallisjohtaja Erwin Boom kertoo Venlon kaupungissa, että PvdA ei osaa viestiä hollantilaisille hallituksessa aikaansaatuja saavutuksia ja taloustilanteen kohentumista.

Hän ja seitsemän toveria kertovat alakuloisessa puoluetapaamisessa, että Wildersillä on taito välittää ihmisille todellisuutta pessimistisempi kuva taloudesta, maahanmuutosta ja rikollisuudesta.

Siinä missä PvdA yrittää käydä perinteistä poliittista keskustelua yksityiskohtaisella vaaliohjelmalla, Wilders puristaa manifestinsa yhdelle paperiarkille: Islam pois Hollannista, Hollanti ulos EU:sta, poliisille rahaa, eläkeikä alemmaksi, autovero puoliksi.

”Olemme tehneet hallituksessa vaikeita päätöksiä ja kantaneet vastuuta. Mutta ihmiset eivät enää lue sanomalehtiä ja kirjoja, he ovat sosiaalisessa mediassa ja näkevät vain otsikot, eivät koko tarinaa”, Boom sanoo.

Wilders on suosittu Venlossakin, joka on hänen entinen kotikaupunkinsa. Kaupungin politiikassa ei silti vaikuta yksikään hänen vapauspuolueensa edustaja.

”Ilman Wildersiä vapauspuolue ei olisi mitään”, sanoo marokkolaistaustainen kaupunginvaltuuston jäsen Houssein Mallouka PvdA:sta.

Hollannin demarit ovat katkeria siitä, miten Turkki-kriisi julkisuudessa eteni. PvdA:n ministerit ja muut vaikuttajat olivat ärhäkkäästi kommentoimassa tapahtumia, mutta pisteet korjasivat pääministeri Rutte, Wilders ja vähemmistöpuolue Denk.

Venlon PvdA:n varapuheenjohtaja Hay Janssen käyttää jännää luonnehdintaa kuvatessaan puolueensa nykytilannetta. Lausahdus voi kuvata monen muunkin vaaleissa kamppailevan 28 puolueen tilannetta:

”Me olemme näkyvissä, mutta kukaan ei huomaa sitä.”


Hollantiin voi syntyä 13 puolueen parlamentti ja viiden puolueen hallitus

Venlolaiseen Florence Wekkingiin, 17, kiteytyy paljon hollantilaista mielenlaatua. Hän on poliittisesti hereillä, mutta jo ennen äänestysikäänsä hyvin skeptinen.

”Minulla ei ole luottamusta politiikkaan.”

Wekking pitää vihervasemmistolaisen Groen Links -puo­lueen 30-vuotiaasta puheenjohtajasta Jesse Klaverista. Hän muistuttaa ulkoisesti Kanadan pääministeriä Justin Trude­au’ta ja puhuu toivon sanoja kuten Barack Obama.


”Mutta kaksi viikkoa sitten hän valehteli lapsuu­destaan”, Wekking kertoo ja perustaa tietonsa ” internetiin ja kavereiden kertomaan”.

Groen Links saattaa nelin­kertaistaa nykyiset neljä parlamenttipaikkansa keskiviikon vaaleissa. Tai sitten ei: vaalien alla noin kaksi kolmasosaa äänestäjistä ei ollut tehnyt päätöstään 28 puolueen väliltä.

Vaalit saattaa nostaa 13 puoluetta parlamentin alahuoneeseen nykyisen 11 sijaan. Jopa kahdeksalla puolueella on mahdollisuus saada yli 10 paikkaa 150:stä, kertoo Centre for European Reform -ajatushautomon tutkija Rem Korteweg analyysissään.Hallituksesta saattaa tulla viiden puolueen palapeli.

Wekking pitää jonkin verran myös kotikaupungissaan Venlossa varttuneesta äärioikeiston Geert Wilderistä – Wilders puhuu vanhusten kunnioittavasta kohtelusta, mutta on maahanmuutossa hieman liian jyrkkä.

”Hollanti hyötyy uusista ihmisistä, mutta kärsii, jos heitä tulee liikaa. Rajoja pitäisi sulkea rajallisesti”, Wekking sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti
 • Euroopan unioni
 • Islam
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pohjois-Korean ohjus osui Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  4. 4

   Opettaja, kiitos vesisodasta, ryhmähalista ja tilaisuudesta paeta – tässä nerokkaimmat ideat ja opettajat Helsingin ­seudulta

  5. 5

   Terveyssovellusten markkinat ovat kuin ihmelääke­kauppiaiden villi länsi, sanovat tutkijat – On myytti, että kaikkien pitäisi kävellä 10 000 askelta päivässä

  6. 6

   Kaurabuumi jyllää – nyhtökaurailmiö siivittää kasvua, mutta ikisuosikki on yhä ykkönen

  7. 7

   Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

  8. 8

   Oppositio: Sote-uudistus tuhoaa Uudenmaan vanhus- ja sosiaalipalvelut – ”Tässä ollaan ottamassa hirveitä riskejä”

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   Suomalaiselokuvalle palkinto Cannesissa, tekijät löivät ylävitosia ja Oscar-voittajakin kehui –”On tämä huikea juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  5. 5

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  7. 7

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  8. 8

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää