Valikko
Ulkomaat

Taistelu Hollannin sielusta ratkeaa tänään – islamia avoimesti vihaava Geert Wilders tavoittelee vaalivoittoa

Äärioikeiston suosiota punnitseva Euroopan vaalisuma alkaa keskiviikkona Hollannissa. Turkki-kriisi saattoi lujittaa Wildersin äärioikeistolaista vapauspuoluetta. HS vieraili Rotterdamissa ja Venlossa vaalien kynnyksellä.

Rotterdam / Venlo.

Ennen viime viikonvaihdetta 70-vuotias rotterdamilainen Evert Kool valmistautui äänestämään eläkeläisten asioita ajavaa 50 Plus -puoluetta tänään keskiviikkona pidettävissä Hollannin vaaleissa.

Viikonloppuna ajatukset muuttuivat. Hollanti ja Turkki ajautuivat diplomaattiseen kriisiin, kun Hollanti esti kahden turkkilaisministerin esiintymiset Turkin huhtikuiseen kansanäänestykseen liittyvissä tilaisuuksissa.

Poliisi hajotti turkkilaisten mielenosoituksen Rotterdamissa ja saattoi Turkin perheministerin Fatma Betül Sayan Kayan ulos maasta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan syytti Hollannin hallitusta ”natsien jäänteiksi ja fasisteiksi” ja vaati kansainvälisiä pakotteita maata kohtaan.

”Hän sanoi meitä natseiksi”, entinen kaivinkonekuski Kool sanoo ja katsoo tyrmistyneenä silmiin.

Kool kertoo, että ennen hänen syntymäänsä hänen vauvaikäinen isoveljensä kuoli nälkään toisen maailmansodan aikana vuonna 1944. Natsit tappoivat hänen setänsä. Natsivertaukset osuvat arkaan paikkaan.

Turkin ja Hollannin sanasota on vahvistanut Koolin ja ehkä monien muidenkin hollantilaisten ajatusta siitä, että oikeistopopulisti Geert Wilders on totuudenpuhuja. Islam on uhka Hollannille, maahanmuutto on karannut käsistä ja “meistä on tullut muukalaisia omassa maassamme”, Kool sanoo.


Hollannin parlamenttivaalit käynnistävät kohtalokkaiden äänestysten sarjan Euroopassa. Islamin kieltämistä vaativa Wilders saattaa voittaa vaalit. Kevään lopulla, ja syksyllä äärioikeiston voimaa punnitaan myös Ranskan ja Saksan vaaleissa.

Kriisi Erdoğanin kanssa sähköisti myös Hollannin turkkilaisyhteisön, johon kuuluu noin 400 000 ihmistä. Hollannissa 30 vuotta elänyt imaami Aydin aikoo äänestää maahanmuuttajien Denk-puoluetta.

Turkkilais-hollantilaisten johtama Denk on ollut haluton tuomitsemaan Erdoğanin itsevaltaisia otteita, ja puoluetta on parjattu samanlaisesta identiteettipolitiikasta, jollaista Wilders harjoittaa. Denkin johtajat ja Wilders eivät vastanneet HS:n lukuisiin haastattelupyyntöihin.


Aydinin mielestä Hollannin pääministeri Mark Rutte käytti hyväkseen kriisiä komentamalla mellakkapoliisit turkkilaisten kimppuun. Hänen mukaansa hollantilaisten tulisi ymmärtää, että Erdoğan on demokraattisesti valittu ja ”paras johtaja, mitä Turkilla on ikinä ollut”.

Rutten talousoikeistolainen VVD-puolue odottaa tuntuvaa tappiota parlamentin alahuoneen vaaleissa, mutta se saattaa silti säilyä suurimpana puolueena ja muodostaa hallituksen. Vaikka Wildersin vapauspuolue voittaisi, muut puolueet eivät suostu sen kanssa yhteistyöhön.

Hollannin vaalit on mediassa esitetty paljolti Rutte vastaan Wilders -kaksintaisteluna. Groningenin yliopiston professori Gerrit Voerman kuitenkin huomauttaa, että neljä tai viisi puoluetta kisaa suurimman puolueen paikasta. Mielipidekyselyihin ei ole luottaminen pirstaleisessa vaalikentässä.

Voermanin mukaan vaalien perusteeman voi kiteyttää lausahdukseen ”kyse on identiteetistä, typerys”. Ei siis ”taloudesta, typerys”, kuten useimmiten vaaleissa.

”Kaikki puolueet ovat liikkuneet jonkin verran Wildersin suuntaan”, hän sanoo.


Hollannin taloudella menee EU-vertailuissa hyvin, mutta monet hollantilaiset kokevat olevansa modernisaation, globalisaation ja integraatio-ongelmien uhreja, Voerman sanoo.

Islamia avoimesti vihaavan Wildersin kampanjoinnissa asioihin annetaan selkeitä vastauksia. Esimerkiksi Turkki-kiistan keskellä hän viesti nettiyhteisö Twitterissä Turkin perheministerille näin: ”Mene pois, äläkä ikinä palaa. Ja vie kaikki turkkilaisfanisi Hollannista mukanasi.”Yhdessä puolueessa hanskat on jo pudotettu lattialle. Rutten apuna hallituksessa istunut työväenpuolue PvdA valmistautuu romahdukseen.

Hollannin demareilla PvdA:lla on nyt parlamentin 150-paikkaisessa alahuoneessa 35 edustajaa. Lukema voi vajota kymmenkuntaan keskiviikon vaalissa.

Paikallisjohtaja Erwin Boom kertoo Venlon kaupungissa, että PvdA ei osaa viestiä hollantilaisille hallituksessa aikaansaatuja saavutuksia ja taloustilanteen kohentumista.

Hän ja seitsemän toveria kertovat alakuloisessa puoluetapaamisessa, että Wildersillä on taito välittää ihmisille todellisuutta pessimistisempi kuva taloudesta, maahanmuutosta ja rikollisuudesta.

Siinä missä PvdA yrittää käydä perinteistä poliittista keskustelua yksityiskohtaisella vaaliohjelmalla, Wilders puristaa manifestinsa yhdelle paperiarkille: Islam pois Hollannista, Hollanti ulos EU:sta, poliisille rahaa, eläkeikä alemmaksi, autovero puoliksi.

”Olemme tehneet hallituksessa vaikeita päätöksiä ja kantaneet vastuuta. Mutta ihmiset eivät enää lue sanomalehtiä ja kirjoja, he ovat sosiaalisessa mediassa ja näkevät vain otsikot, eivät koko tarinaa”, Boom sanoo.

Wilders on suosittu Venlossakin, joka on hänen entinen kotikaupunkinsa. Kaupungin politiikassa ei silti vaikuta yksikään hänen vapauspuolueensa edustaja.

”Ilman Wildersiä vapauspuolue ei olisi mitään”, sanoo marokkolaistaustainen kaupunginvaltuuston jäsen Houssein Mallouka PvdA:sta.

Hollannin demarit ovat katkeria siitä, miten Turkki-kriisi julkisuudessa eteni. PvdA:n ministerit ja muut vaikuttajat olivat ärhäkkäästi kommentoimassa tapahtumia, mutta pisteet korjasivat pääministeri Rutte, Wilders ja vähemmistöpuolue Denk.

Venlon PvdA:n varapuheenjohtaja Hay Janssen käyttää jännää luonnehdintaa kuvatessaan puolueensa nykytilannetta. Lausahdus voi kuvata monen muunkin vaaleissa kamppailevan 28 puolueen tilannetta:

”Me olemme näkyvissä, mutta kukaan ei huomaa sitä.”


Hollantiin voi syntyä 13 puolueen parlamentti ja viiden puolueen hallitus

Venlolaiseen Florence Wekkingiin, 17, kiteytyy paljon hollantilaista mielenlaatua. Hän on poliittisesti hereillä, mutta jo ennen äänestysikäänsä hyvin skeptinen.

”Minulla ei ole luottamusta politiikkaan.”

Wekking pitää vihervasemmistolaisen Groen Links -puo­lueen 30-vuotiaasta puheenjohtajasta Jesse Klaverista. Hän muistuttaa ulkoisesti Kanadan pääministeriä Justin Trude­au’ta ja puhuu toivon sanoja kuten Barack Obama.


”Mutta kaksi viikkoa sitten hän valehteli lapsuu­destaan”, Wekking kertoo ja perustaa tietonsa ” internetiin ja kavereiden kertomaan”.

Groen Links saattaa nelin­kertaistaa nykyiset neljä parlamenttipaikkansa keskiviikon vaaleissa. Tai sitten ei: vaalien alla noin kaksi kolmasosaa äänestäjistä ei ollut tehnyt päätöstään 28 puolueen väliltä.

Vaalit saattaa nostaa 13 puoluetta parlamentin alahuoneeseen nykyisen 11 sijaan. Jopa kahdeksalla puolueella on mahdollisuus saada yli 10 paikkaa 150:stä, kertoo Centre for European Reform -ajatushautomon tutkija Rem Korteweg analyysissään.Hallituksesta saattaa tulla viiden puolueen palapeli.

Wekking pitää jonkin verran myös kotikaupungissaan Venlossa varttuneesta äärioikeiston Geert Wilderistä – Wilders puhuu vanhusten kunnioittavasta kohtelusta, mutta on maahanmuutossa hieman liian jyrkkä.

”Hollanti hyötyy uusista ihmisistä, mutta kärsii, jos heitä tulee liikaa. Rajoja pitäisi sulkea rajallisesti”, Wekking sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti
 • Euroopan unioni
 • Islam
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  5. 5

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  6. 6

   Työntekijän terveyden tuhonneen vantaalaiskoulun lattian alta löytyi silkkaa vettä – myös ilkivalta on pahentanut tilannetta

  7. 7

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Konkarisijoittajat paljastavat HS:lle pahimmat mokansa – ”Tarkkaa tappiota en ole tohtinut edes laskea”

  10. 10

   Äärioikeiston trollit voittivat taas Shia LaBeoufin: Trumpia vastustava, jo kolme kertaa eri paikkaan siirretty taideprojekti keskeytyi jälleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  9. 9

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  10. 10

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää