Valikko
Ulkomaat

Venäjä heittää koepalloja Balkanille ja katsoo, mitä tapahtuu – EU:n ote omasta takapihastaan lipsuu

Balkanilta on kuulunut viime kuukausina paljon huolestuttavia uutisia. Kun Balkanilla tapahtuu, Venäjä ei ole koskaan kaukana.

Länsi-Balkanilla sijaitseva pikkuruinen Makedonia yltää vain harvoin kansainvälisiin uutisotsikoihin.

Viime aikoina näin on kuitenkin käynyt poikkeuksellisen usein – eikä erityisen myönteisessä mielessä.

Kahden miljoonan asukkaan Makedoniaa on riepotellut jo kaksi vuotta poliittinen kriisi, joka on nyt kääntymässä vaaralliseksi etniseksi kiistaksi maan valtaväestön ja albaanivähemmistön välillä.

Etniset jännitteet on syytä ottaa vakavasti, kun kyse on Jugoslavian hajoamissodat kokeneesta Balkanista.

”En veikkaisi, että siellä aivan konfliktia puhkeaa. Mutta maan sisäinen tilanne on todella veitsenterällä”, sanoo Länsi-Balkaniin erikoistunut tutkija Emma Hakala Aleksanteri-instituutista.

”Tässä on nähtävissä Euroopan unionin avuttomuus havaita ja ratkoa ongelmia Balkanilla.”

Monet Balkan-asiantuntijat pitävät Makedoniaa juuri nyt Balkanin räjähdysherkimpänä pisteenä. Länsi-Balkanilla, eli entisen Jugoslavian alueella ja Albaniassa, on viime aikoina kiehunut kuitenkin myös muualla.

Serbian ja Kosovon välit ovat kiristyneet, ja Bosnia ja Hertsegovinassa serbit uhkailevat itsenäistymispyrkimyksillä. Montenegrossa estettiin lokakuussa vallankaappausyritys, joka oli Montenegron viranomaisten mukaan Venäjän turvallisuuspalvelun orkestroima.

Kun Balkanilla tapahtuu, Venäjä ei tosiaan ole koskaan kovin kaukana. Balkanin seuraajat ja EU-johtajat ovat viime aikoina heränneet siihen, miten Venäjä on aktivoitunut alueella. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi viime viikolla, että jännitteet ovat karanneet käsistä ”epäterveen ulkopuolisen vaikutuksen takia”.

”Venäjän aktiivisuus on lisääntynyt paljon”, Hakala sanoo.

Venäjä käyttää hyväkseen perinteisiä yhteyksiään ortodoksisiin slaavikansoihin. Venäjä esimerkiksi tukee Bosnian serbitasavaltaa ja sen räyhähenkistä johtajaa Milorad Dodikia, joka säännöllisin väliajoin väläyttelee mahdollisuutta järjestää kansanäänestys serbien irtaantumisesta liittovaltiosta.


Venäjällä oli näppinsä pelissä myös junakiistassa, joka sotki tammikuussa Serbian ja Kosovon muutenkin tahmeita välejä. Belgrad yritti lähettää Kosovoon junan, joka oli maalattu Serbian lipun väreillä ja jonka kylkiin oli kirjoitettu useilla eri kielillä ”Kosovo on Serbiaa”.

Juna oli valmistettu Venäjällä.

Makedonian poliittisessa kriisissä Venäjä on puolestaan pyrkinyt luomaan itsestään kuvaa demokratian puolustajana. Venäjän ulkoministeriö moitti EU-tahoja pari viikkoa sitten kovasanaisesti siitä, että nämä sotkeentuvat Makedonian asioihin.

”Näyttää siltä, että nämä ovat kokeiluja. Venäjä tukee tiettyjä voimia Balkanilla ja katsoo, mihin se johtaa”, Hakala arvioi.

Esimerkiksi Bosniassa Venäjän ei tarvitse tehdä kovinkaan paljon kaaoksen luomiseksi.

”Venäjä on tässä ehkä nähnyt sellaisen tilaisuuden, jossa heidän ei tarvitse ihan hirveästi itse ponnistella. Että jos he vähän tukevat Dodikin itsenäisyyspyrkimyksiä, niin siitä voi kehittyä helposti suurempikin kriisi.”

Venäjän toimia Länsi-Balkanilla on verrattu Ukrainaan ja Krimin valtaamiseen. Balkanin maiden asioihin sekaantumisella Venäjä yrittää harhauttaa niitä läntiseltä polulta aivan kuten Ukrainaakin.

Venäjä vastustaa Balkanin lähentymistä Euroopan unionin ja sotilasliitto Naton kanssa. Esimerkiksi Montenegron vallankaappausyrityksen epäillään johtuneen siitä, että Venäjä haluaa estää maata liittymästä Natoon tänä keväänä.

Hakalan mielestä vertaukset menevät kuitenkin liian pitkälle. Tutkija ei usko, että Venäjä lähtisi ehdoin tahdoin järjestämään vallankumouksia Balkanilla.

”Mielestäni vertaus on liioiteltua, koska Ukraina ja Balkan ovat Venäjän näkökulmasta aivan erilaisia alueita. Venäjän suhde Balkaniin on paljon etäisempi. Se ei ole Venäjän ilmeinen etupiirialue”, Hakala sanoo.

Samalla kun Venäjän vaikutusvalta Balkanilla kasvaa, Euroopan unionin ote alueesta lipsuu.

Tai pikemminkin pitäisi sanoa toisinpäin: velka- ja pakolaiskriisin koettelema EU laiminlöi Balkanin ja jätti temmellyskentän venäläisille. Unionilta ei riittänyt puhtia siihen, että se olisi ponnekkaasti edistänyt Balkanin maiden kehitystä.

”Venäjän valta Balkanilla johtuu osittain siitä tyhjiöstä, mikä siellä on syntynyt, kun EU ei ole kantanut vastuutaan alueesta”, Hakala sanoo.

Euroopan unionin jäsenyyttä odottaa parhaillaan kuusi Länsi-Balkanin maata. EU:n kannatus on laimentunut osassa maista, eritoten Serbiassa.

EU-intoa ovat laimentaneet muun muassa unionin kriisit ja sumeat jäsenyysnäkymät. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti virkakautensa alussa 2014, ettei unioni tule laajenemaan nykyisen komission aikana. Se oli latistava viesti monille EU-mielisille balkanilaisille.

Viime viikolla Juncker yritti lähettää toisenlaista viestiä. Hän vakuutti, ettei EU ”ole perääntymässä Länsi-Balkanilta, vaan astumassa sinne”. Se, kuinka moni tähän jaksaa Balkanilla vielä uskoa, on kyseenalaista.

Peli Länsi-Balkanin suhteen ei kuitenkaan ole vielä menetetty. Vaikka EU on tehnyt virheitä alueen kehittämisessä, se on edelleen Venäjää merkittävämpi kumppani Balkanin maille.

Se näkyy monessa asiassa. EU on Balkanin maiden tärkein kauppakumppani. Myös Balkanille suuntautuvissa investoinneissa ja avustuksissa Euroopan maat jättävät Venäjän varjoonsa. Muuttoliike kohdistuu Balkanilta EU:hun, ei Venäjälle.

EU on myös onnistunut ratkomaan alueen kiistoja ja tukemaan demokratiakehitystä. Unioni on toiminut välittäjänä esimerkiksi Kosovon ja Serbian välisissä kahnauksissa ja viime aikoina Makedoniassa.

”Se osoittaa, että EU:lla on edelleen valtaa ja uskottavuutta Balkanilla”, Hakala sanoo.

Tutkijan mukaan EU:n pitäisi nyt valjastaa tuo vaikutusvalta järjestelmälliseen ja määrätietoiseen työskentelyyn. Hakalan mukaan unioni voisi aloittaa uuden Balkan-politiikan, joka pitäisi maiden liittymismahdollisuuksia vahvasti esillä.

Unohtaa ei pidä myöskään niinkin yksinkertaista asiaa kuin Euroopan maiden johtajien vierailuja Balkanille. Niitä ei ole viime vuosina tehty riittävästi.

”Ne ovat symbolisesti tärkeitä, ja niillä voi olla yllättävän suuri merkitys.”


Tausta: Poliittinen kiista kääntyi etniseksi

Makedoniaa on riivannut parin vuoden ajan poliittinen kriisi, joka sai alkunsa poliitikkojen korruptiota paljastaneesta salakuunteluskandaalista. Skandaali johti laajoihin mielenosoituksiin.

Maassa järjestettiin uudet vaalit joulukuussa. Hallituksen muodostaminen on kuitenkin osoittautunut mahdottomaksi. Viime viikolla maan presidentti esti sosiaalidemokraatteja muodostamasta hallitusta maan etnistä vähemmistöä edustavien albaanipuolueiden kanssa.

Puolueet olivat sopineet, että albanian asemaa virallisena kielenä parannetaan. Se oli presidentin lisäksi liikaa monille makedonialaisille, jotka yhä muistavat, miten väestöryhmien välit kävivät vuonna 2001 sisällissodan partaalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  6. 6

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

  9. 9

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  10. 10

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  6. 6

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää