Valikko
Ulkomaat

Hollanti äänestää ja Eurooppa jännittää – HS tapasi äänestäjiä pikkukaupungissa: ”Wilders ei saa nousta valtaan, hän on vaarallinen”

Volendamin kalastajakaupungissa tuetaan voimakkaasti äärioikeiston Geert Wildersiä. Hän saattaa tänään saada rökäletappion tai yllätysvoiton – kyselyihin ei juuri nyt luoteta.

Volendam

Miljoonat hollantilaiset päättävät tänään keskiviikkona kohtalokkaissa parlamenttivaaleissa, mihin suuntaan perinteisesti vapaamielisenä tunnettu maa on matkalla. Tulosta jännitetään joka puolella Eurooppaa, sillä vaalin voi voittaa islamia vihaava ja EU:sta eroa haluava Geert Wildersin vapauspuolue.

Helsingin Sanomat tapasi äänestäjiä pienessä Volendamin kalastajakaupungissa, jota pidetään yhtenä Wildersin voimakkaimpana tukialueena. Kaupungin portilla tervehti vaalimainosten taulu, josta kaikki muut paitsi Wildersin PVV-puolueen julisteet oli revitty riekaleiksi.

Äänestyspaikalla numero 6 Volendamin keskustassa eläkeläispariskunta Hille ja Dik Schilder kertoivat äänestävänsä vapauspuoluetta, koska Wilders on luvannut kitkeä rikollisuuden ja panna maahanmuuton kuriin.

”Muut puolueet ovat kuin Pinokkio, niiden nenä pitenee ja pitenee, ne eivät kerro totuutta. Haluan antaa Wildersin yrittää tällä kertaa”, toteaa 68-vuotias Hille Schilder.

Äänestys päättyy kello 22 Suomen aikaa. Jos tulos ei ole erityisen tiukka, käsitys vaalin voittajasta alkaa hahmottua pian äänestyksen päättymisen jälkeen.


Wildersin vaalivoitto olisi sokki Hollannille, mutta myös omiin vaaleihinsa valmistautuville Ranskalle ja Saksalle. Mielipidekyselyjen mukaan sokkia ei kuitenkaan olisi tulossa: yksi kysely näytti vaalien alla, että vapauspuolue saattaa jäädä jopa neljännelle sijalle.

Vapauspuolue oli pitkään johdossa kyselyissä, mutta vuoden alkupuolella kannatus on alkanut heiketä. Yhtenä syynä pidetään sitä, että Yhdysvallat on joutunut melko kaoottiseen tilaan sen jälkeen kun Donald Trump – jonka voittoon Wilders usein viittaa – nousi valtaan.

Mutta kyselyihin ei uskota Britannian brexit-äänestyksen ja Trumpin vaalivoiton jälkeisessä maailmassa. Hollantilaiset saattavat ujostella kertoa gallup-nikkareille tukevansa Wildersiä, kertoo Centre for European Reform -ajatushautomon tutkija Rem Korteweg.

Korteweg uskoo vaalipäivänä, että pääministeri Mark Rutten talousoikeistolainen VVD-puolue voittaa ”yli 50 prosentin todennäköisyydellä”. Mutta hänen mukaansa ennustaminen on vaikeaa, kun vielä vaalipäivän alla 15–20 prosenttia äänestäjistä ei ollut ratkaissut kantaansa.

“Minä en vielä tänä aamuna tiennyt ketä äänestän”, kertoi esimerkiksi volendamilainen Sylvia Kok, 48.

Hän teki päätöksensä vasta äänestyskopissa. Ääni meni sosialistipuolueelle.


Kortewegin mukaan viikonloppuna puhjennut diplomaattinen kriisi Turkin ja Hollannin välillä todennäköisesti vahvistaa Rutten VVD-puolueen voitonmahdollisuuksia. Hollanti esti kahden turkkilaisministerin osallistumisen poliittisiin tilaisuuksiin, ja Rotterdamin mellakkapoliisi kävi turkkilaistaustaisten mielenosoittajien kimppuun Turkin kansanäänestykseen liittyvässä jupakassa.

“Rutte voi sanoa, että hän on valmis olemaan kova Turkille, kova muslimienemmistöiselle maalle”, Korteweg sanoi.

Toisaalta asiantuntijat ovat painottaneet, että myös islamin uhkasta toistuvasti varoittanut Wilders on hyötynyt kriisistä. Turkki-kiistan vaikutusta vaaliin ei kuitenkaan tehtyjen kyselyjen perusteella voida kattavasti arvioida.

Edessä on siis melko suurella todennäköisyydellä kolmas Rutten johtama hallitus, jonka muodostaminen voi kuitenkin olla tuskainen ja kuukausia kestävä työ. Jopa kahdeksan puoluetta voi saada yli kymmenen kansanedustajaa 150-jäseniseen parlamentin alahuoneeseen.

Volendamissa saattoi keskiviikkona törmätä moniin kameraryhmiin, myös amerikkalainen CNN-kanava oli paikalla. Mediahuomio ei kaikkia 22 000 asukkaan kaupungin ihmisiä miellytä. Volendamilaisista on paikallisessakin lehdistössä luotu mielikuvaa jonkinlaisina Hitlerin jälkeläisinä.

”Tämä on todella kiusallista. Eivät ihmiset täällä ole pahoja, mutta he vain istuvat keskenään rupattelemassa ja kuulevat toisiltaan, että Wildersiä pitäisi äänestää”, sanoo internet-markkinointia harjoittava yrittäjä Erik Schokker, 54.

Hänen mielestään medialla on ärsyttävä taipumus tulla kaupunkiin ja etsiä kameran eteen Wildersin kannattajia, jotka “eivät ole mitään Einsteinin klooneja”.

Schokker äänestää perinteistä Volendamin voimapuoluetta, kristillisdemokraattien CDA:ta. Hänen mielestään volendamilaisia vaivaa ”köyhyysmentaliteetti”. Se saa ihmiset pelkäämään, että ulkomaalaiset vievät leivän heidän suustaan, vaikka ulkomaalaisia ei kaupungissa juurikaan asu.

”Wilders ei saa nousta valtaan. Pelkään häntä, hän on hyvin vaarallinen mies”, Schokker sanoo.


Mielikuva Wildersin lumoamasta Volendamista on jossain määrin virheellinen. PVV voitti vuoden 2014 eurovaalit huikealla 35 prosentin äänisaaliilla, mutta vuotta myöhemmin aluevaaleissa puolue sai 26 prosentin kannatuksen. Parlamenttivaaleissa 2012 PVV jäi alle 17 prosentin kannatukseen Volendamissa.

Volendamin äänestystulokset kertovat omalta osaltaan, millaista aaltoliikettä äänestäjäkunta tekee ja miten pirstaleinen puoluekenttä hollantilaisilla on edessään. Keskiviikon vaaleihin kelpuutettiin 28 puoluetta, joista noin puolet saattaa päästä parlamenttiin.

Numeroista viis, Volendamissa ja muualla Hollannissa usko poliittisiin päättäjiin on yleisesti koetuksella, vaikkei Wildersiä äänestäisikään. Sairaseläkkeellä oleva Henk Kwakman, 59, kutsuu pääministeri Mark Ruttea lempinimellä “kutte”, joka on karkea viittaus naisen sukuelimeen.

“Kutte lupaa ja lupaa, mutta ei saa mitään aikaan. Hän on paskanpuhuja”, Kwakman toteaa hollantilaisen suorasukaiseen tyyliin.

Pari päivää aiemmin marokkolaistaustainen perheenäiti Fatima al-Hammadi, 36, puolestaan luonnehti Rotterdamissa pääministeri Ruttea sanalla “lul”, joka tarkoittaa miehen sukuelintä.

Al-Hammadi kuuluu niihin hollantilaisäänestäjiin, jotka eivät luota yhteenkään poliitikkoon. Hän aikoi tänään mennä äänestämään ja valita lomakkeesta kohdan, jossa ei lue kenenkään nimeä.

Edellisissä vaaleissa al-Hammadi äänesti työväenpuoluetta, joka on istunut Rutten hallituksessa apupuolueena. Puolue valmistautuu järisyttävään vaalitappioon tänään: se saattaa menettää yli 25 parlamenttipaikkaa ja pudota oppositioon.

“Äänestin työväenpuoluetta ja se oli elämäni suurin virhe. He lupasivat työpaikkoja alemman tuloluokan ihmisille, mutta niitä on nyt vähemmän”, al-Hammadi kertoi.

Työväenpuolueessa valitetaan, että maan talouden kohentuminen ei ole kiirinyt vielä äänestäjien korviin. Työttömyys on pudonnut 5,3 prosenttiin ja talous kasvaa nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin.

Pääministeri Mark Ruttella ja VVD-puolueella on karkean kansanpilkan ohella myös uskolliset tukijansa. Volendamin naapurikaupungissa Monnickendamissa asuva, puukenkiä valmistava John Volten, 55, sanoo, että Rutte on puskenut Hollannin läpi talouskriisin ja ollut hyvä pääministeri yrittäjille.


Juustotilalla työskentelevä vaimo Annemiekee Volten, 53, komppaa miehensä puheita. Rutte on ajanut kevyempää yritysverotusta, ja hän pystyy työskentelemään useiden puolueiden kanssa, mikä on elinehto Hollannin poliittisessa mosaiikissa.

Annemieke Volten ei voisi mitenkään kuvitella äänestävänsä Wildersiä. Hänen mielestään Wilders on hyvä listaamaan ongelmia, mutta ratkaisuja hänellä ei ole tarjota.

“En pidä siitä tavasta, jolla hän puhuu ulkomaalaisista. Meidän pitää auttaa jokaista ihmistä”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   ”Lapsen” lailla oikuttelevaa Trumpia pyritään miellyttämään Brysselissä – Trumpin toivotaan vahvistavan takinkääntönsä Nato- ja EU-puheistaan

  7. 7

   Epäillyn terroristin vaatimattomalla kotikadulla Etelä-Manchesterissa kuplii järkytys ja hämmennys: ”Poliitikkojen täytyy löytää keinot”

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  8. 8

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää