Valikko
Ulkomaat

Hollanti äänestää ja Eurooppa jännittää – HS tapasi äänestäjiä pikkukaupungissa: ”Wilders ei saa nousta valtaan, hän on vaarallinen”

Volendamin kalastajakaupungissa tuetaan voimakkaasti äärioikeiston Geert Wildersiä. Hän saattaa tänään saada rökäletappion tai yllätysvoiton – kyselyihin ei juuri nyt luoteta.

Volendam

Miljoonat hollantilaiset päättävät tänään keskiviikkona kohtalokkaissa parlamenttivaaleissa, mihin suuntaan perinteisesti vapaamielisenä tunnettu maa on matkalla. Tulosta jännitetään joka puolella Eurooppaa, sillä vaalin voi voittaa islamia vihaava ja EU:sta eroa haluava Geert Wildersin vapauspuolue.

Helsingin Sanomat tapasi äänestäjiä pienessä Volendamin kalastajakaupungissa, jota pidetään yhtenä Wildersin voimakkaimpana tukialueena. Kaupungin portilla tervehti vaalimainosten taulu, josta kaikki muut paitsi Wildersin PVV-puolueen julisteet oli revitty riekaleiksi.

Äänestyspaikalla numero 6 Volendamin keskustassa eläkeläispariskunta Hille ja Dik Schilder kertoivat äänestävänsä vapauspuoluetta, koska Wilders on luvannut kitkeä rikollisuuden ja panna maahanmuuton kuriin.

”Muut puolueet ovat kuin Pinokkio, niiden nenä pitenee ja pitenee, ne eivät kerro totuutta. Haluan antaa Wildersin yrittää tällä kertaa”, toteaa 68-vuotias Hille Schilder.

Äänestys päättyy kello 22 Suomen aikaa. Jos tulos ei ole erityisen tiukka, käsitys vaalin voittajasta alkaa hahmottua pian äänestyksen päättymisen jälkeen.


Wildersin vaalivoitto olisi sokki Hollannille, mutta myös omiin vaaleihinsa valmistautuville Ranskalle ja Saksalle. Mielipidekyselyjen mukaan sokkia ei kuitenkaan olisi tulossa: yksi kysely näytti vaalien alla, että vapauspuolue saattaa jäädä jopa neljännelle sijalle.

Vapauspuolue oli pitkään johdossa kyselyissä, mutta vuoden alkupuolella kannatus on alkanut heiketä. Yhtenä syynä pidetään sitä, että Yhdysvallat on joutunut melko kaoottiseen tilaan sen jälkeen kun Donald Trump – jonka voittoon Wilders usein viittaa – nousi valtaan.

Mutta kyselyihin ei uskota Britannian brexit-äänestyksen ja Trumpin vaalivoiton jälkeisessä maailmassa. Hollantilaiset saattavat ujostella kertoa gallup-nikkareille tukevansa Wildersiä, kertoo Centre for European Reform -ajatushautomon tutkija Rem Korteweg.

Korteweg uskoo vaalipäivänä, että pääministeri Mark Rutten talousoikeistolainen VVD-puolue voittaa ”yli 50 prosentin todennäköisyydellä”. Mutta hänen mukaansa ennustaminen on vaikeaa, kun vielä vaalipäivän alla 15–20 prosenttia äänestäjistä ei ollut ratkaissut kantaansa.

“Minä en vielä tänä aamuna tiennyt ketä äänestän”, kertoi esimerkiksi volendamilainen Sylvia Kok, 48.

Hän teki päätöksensä vasta äänestyskopissa. Ääni meni sosialistipuolueelle.


Kortewegin mukaan viikonloppuna puhjennut diplomaattinen kriisi Turkin ja Hollannin välillä todennäköisesti vahvistaa Rutten VVD-puolueen voitonmahdollisuuksia. Hollanti esti kahden turkkilaisministerin osallistumisen poliittisiin tilaisuuksiin, ja Rotterdamin mellakkapoliisi kävi turkkilaistaustaisten mielenosoittajien kimppuun Turkin kansanäänestykseen liittyvässä jupakassa.

“Rutte voi sanoa, että hän on valmis olemaan kova Turkille, kova muslimienemmistöiselle maalle”, Korteweg sanoi.

Toisaalta asiantuntijat ovat painottaneet, että myös islamin uhkasta toistuvasti varoittanut Wilders on hyötynyt kriisistä. Turkki-kiistan vaikutusta vaaliin ei kuitenkaan tehtyjen kyselyjen perusteella voida kattavasti arvioida.

Edessä on siis melko suurella todennäköisyydellä kolmas Rutten johtama hallitus, jonka muodostaminen voi kuitenkin olla tuskainen ja kuukausia kestävä työ. Jopa kahdeksan puoluetta voi saada yli kymmenen kansanedustajaa 150-jäseniseen parlamentin alahuoneeseen.

Volendamissa saattoi keskiviikkona törmätä moniin kameraryhmiin, myös amerikkalainen CNN-kanava oli paikalla. Mediahuomio ei kaikkia 22 000 asukkaan kaupungin ihmisiä miellytä. Volendamilaisista on paikallisessakin lehdistössä luotu mielikuvaa jonkinlaisina Hitlerin jälkeläisinä.

”Tämä on todella kiusallista. Eivät ihmiset täällä ole pahoja, mutta he vain istuvat keskenään rupattelemassa ja kuulevat toisiltaan, että Wildersiä pitäisi äänestää”, sanoo internet-markkinointia harjoittava yrittäjä Erik Schokker, 54.

Hänen mielestään medialla on ärsyttävä taipumus tulla kaupunkiin ja etsiä kameran eteen Wildersin kannattajia, jotka “eivät ole mitään Einsteinin klooneja”.

Schokker äänestää perinteistä Volendamin voimapuoluetta, kristillisdemokraattien CDA:ta. Hänen mielestään volendamilaisia vaivaa ”köyhyysmentaliteetti”. Se saa ihmiset pelkäämään, että ulkomaalaiset vievät leivän heidän suustaan, vaikka ulkomaalaisia ei kaupungissa juurikaan asu.

”Wilders ei saa nousta valtaan. Pelkään häntä, hän on hyvin vaarallinen mies”, Schokker sanoo.


Mielikuva Wildersin lumoamasta Volendamista on jossain määrin virheellinen. PVV voitti vuoden 2014 eurovaalit huikealla 35 prosentin äänisaaliilla, mutta vuotta myöhemmin aluevaaleissa puolue sai 26 prosentin kannatuksen. Parlamenttivaaleissa 2012 PVV jäi alle 17 prosentin kannatukseen Volendamissa.

Volendamin äänestystulokset kertovat omalta osaltaan, millaista aaltoliikettä äänestäjäkunta tekee ja miten pirstaleinen puoluekenttä hollantilaisilla on edessään. Keskiviikon vaaleihin kelpuutettiin 28 puoluetta, joista noin puolet saattaa päästä parlamenttiin.

Numeroista viis, Volendamissa ja muualla Hollannissa usko poliittisiin päättäjiin on yleisesti koetuksella, vaikkei Wildersiä äänestäisikään. Sairaseläkkeellä oleva Henk Kwakman, 59, kutsuu pääministeri Mark Ruttea lempinimellä “kutte”, joka on karkea viittaus naisen sukuelimeen.

“Kutte lupaa ja lupaa, mutta ei saa mitään aikaan. Hän on paskanpuhuja”, Kwakman toteaa hollantilaisen suorasukaiseen tyyliin.

Pari päivää aiemmin marokkolaistaustainen perheenäiti Fatima al-Hammadi, 36, puolestaan luonnehti Rotterdamissa pääministeri Ruttea sanalla “lul”, joka tarkoittaa miehen sukuelintä.

Al-Hammadi kuuluu niihin hollantilaisäänestäjiin, jotka eivät luota yhteenkään poliitikkoon. Hän aikoi tänään mennä äänestämään ja valita lomakkeesta kohdan, jossa ei lue kenenkään nimeä.

Edellisissä vaaleissa al-Hammadi äänesti työväenpuoluetta, joka on istunut Rutten hallituksessa apupuolueena. Puolue valmistautuu järisyttävään vaalitappioon tänään: se saattaa menettää yli 25 parlamenttipaikkaa ja pudota oppositioon.

“Äänestin työväenpuoluetta ja se oli elämäni suurin virhe. He lupasivat työpaikkoja alemman tuloluokan ihmisille, mutta niitä on nyt vähemmän”, al-Hammadi kertoi.

Työväenpuolueessa valitetaan, että maan talouden kohentuminen ei ole kiirinyt vielä äänestäjien korviin. Työttömyys on pudonnut 5,3 prosenttiin ja talous kasvaa nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin.

Pääministeri Mark Ruttella ja VVD-puolueella on karkean kansanpilkan ohella myös uskolliset tukijansa. Volendamin naapurikaupungissa Monnickendamissa asuva, puukenkiä valmistava John Volten, 55, sanoo, että Rutte on puskenut Hollannin läpi talouskriisin ja ollut hyvä pääministeri yrittäjille.


Juustotilalla työskentelevä vaimo Annemiekee Volten, 53, komppaa miehensä puheita. Rutte on ajanut kevyempää yritysverotusta, ja hän pystyy työskentelemään useiden puolueiden kanssa, mikä on elinehto Hollannin poliittisessa mosaiikissa.

Annemieke Volten ei voisi mitenkään kuvitella äänestävänsä Wildersiä. Hänen mielestään Wilders on hyvä listaamaan ongelmia, mutta ratkaisuja hänellä ei ole tarjota.

“En pidä siitä tavasta, jolla hän puhuu ulkomaalaisista. Meidän pitää auttaa jokaista ihmistä”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  4. 4

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  5. 5

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Kohdun hyvänlaatuisista kasvaimista ei juuri puhuta, vaikka niitä arvellaan olevan jopa 75 prosentilla naisista – pahimmillaan aiheuttavat lapsettomuutta

  10. 10

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää