Valikko
Ulkomaat

Tällainen on ”Hollannin Trump” – Geert Wildersin menestys testaa oikeistopopulismin voimaa Euroopassa

Avoimesti islamia vihaava Geert Wilders on huomion keskipisteessä keskiviikkona pidettävissä Hollannin parlamenttivaaleissa.

Äärioikeistolaista Geert Wildersia on kutsuttu välillä lempinimellä ”Hollannin Donald Trump”. Hän värjää tukkansa vaaleaksi, vastustaa islamia ja käyttää ahkerasti Twitteriä.

Ympäri Eurooppaa jännitetään keskiviikkona, miten kyselyissä pitkään kärjessä ollut Wildersin Vapauspuolue menestyy Hollannin parlamenttivaaleissa. HS tapasi äänestäjiä vaalipäivänä Wildersin vahvalla kannatusalueella.

Wilders tunnetaan parhaiten islaminvastaisista näkemyksistään. Hän haluaisi sulkea moskeijat, kieltää Koraanin ja kitkeä islamin 17 miljoonan asukkaan Hollannista.

Wilders kannattaa myös Hollannin eroa Euroopan unionista. Islamin lisäksi hänen maalitaulunaan ovat poliittinen eliitti, vasemmistointellektuellit ja EU-mieliset.

Vaalivoitto ei vielä tuo Wildersille hallitusvaltaa, siltä muut puolueet ovat jo ennakolta kieltäytyneet yhteistyöstä hänen kanssaan.

Hollannissa Wilders jakaa vahvasti mielipiteitä. Hän on kerännyt paljon kannatusta mutta myös tappouhkauksia. Hän kulkee aina aseistettujen turvamiesten kanssa, ja hänen nimensä on terroristiverkosto al-Qaedan tappolistalla.

53-vuotias Wilders syntyi roomalaiskatoliseen perheeseen Hollannissa lähellä Saksan rajaa. Hänen omat juurensa ovat äidin puolelta osittain Indonesiassa. Wildersin äiti syntyi hollantilais-indonesialaiseen perheeseen Indonesiassa, joka siihen aikaan oli Hollannin siirtomaavallan alla.

Nuorena Wilders halusi nähdä maailmaa. Hänellä ei ollut rahaa matkustaa Australiaan saakka, minne hän olisi alun perin tahtonut. Sen sijaan hän meni Israeliin, jossa hän työskenteli pari vuotta. Hän matkusteli paljon myös ympäröivissä arabimaissa. Hänet tunnetaan Israelin ystävänä.

Palattuaan kotimaahan Wilders teki uraa sairausvakuutusalalla. Hän aloitti poliittisen uransa nykyisen pääministerin Mark Rutten talousoikeistolaisen VVD-puolueen puheenkirjoittajana ja sittemmin parlamenttiavustajana. Myöhemmin hänen puheensa islamia kohtaan jyrkkenivät, ja hän ajautui kahnauksiin puolueen kanssa. Vuonna 2004 hän perusti oman puolueen.

Politiikantutkija Hans Vollaard Leidenin yliopistosta arvioi helmikuussa HS:lle, että Wildersin suosio perustuu siihen, että hän on onnistunut sanallistamaan hollantilaisten tuntemukset maahanmuuttoon, integraatioon ja EU-jäsenyyteen liittyvistä ongelmista.

Wilders tuomittiin viime joulukuussa marokkolaisia loukkaavista ja syrjivistä puheista. Tuomio liittyi Wildersin kommentteihin, joissa hän lupasi vähemmän marokkolaisia Hollantiin. Paljon huomiota saanut oikeudenkäynti ei näyttänyt vähentävän hänen suosiotaan. Häntä syytettiin vastaavista puheista myös vuonna 2011, mutta tuolloin hänet todettiin syyttömäksi.

Hollannissa on iso marokkolaistaustainen vähemmistö. 1960- ja 1970-luvuilla maahan tuli paljon siirtotyöläisiä Marokosta.

Wilders itse sanoo puolustavansa hollantilaisia arvoja ja olevansa ”suvaitsematon vain suvaitsemattomuutta kohtaan”. Osa hänen islamkritiikistään liittyy monien muslimien kielteisiin näkemyksiin homoseksuaalisuutta kohtaan. Hän on sanonut haluavansa estää, että ”musliminuoret hakkaavat kaduillamme homoja”.

Maahanmuuttoon liittyviä jännitteitä Hollannissa ovat lisänneet kahden tunnetun islamkriitikon murhat. Populistipoliitikko Pim Fortuyn murhattiin vuonna 2002. Teosta tuomittiin eläinaktivisti, joka sanoi halunneensa suojella Hollannin muslimeja.

Pari vuotta myöhemmin marokkolaistaustainen ääri-islamisti murhasi raa’asti elokuvaohjaaja Theo van Goghin tämän pyöräillessä töihin. Tämä oli tehnyt yhdessä somalialaissyntyisen Ayaan Hirsi Alin kanssa naisten alistettua asemaa islamissa kuvaavan lyhytelokuvan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  3. 3

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  4. 4

   Asiantuntijat kertovat kuusi vinkkiä, miten saat parempaa suodatinkahvia halvalla – Älä törsää kahvinkeittimeen

  5. 5

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  6. 6

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  7. 7

   Hirvensalmen tragedia vaati jo toisen kuolonuhrin – Poliisi: 16-vuotiaan tila vakava mutta vakaa

  8. 8

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  9. 9

   Hallitus saa pian kolme uutta ministeriä – HS arvioi, ketkä ovat vahvoilla salkkujen saajiksi

  10. 10

   Onko järkevämpää ostaa uusi kuin vanha asunto? Tarkista nämä asiat, kun pohdit vastavalmistuneen asunnon ostoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  7. 7

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  8. 8

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää