Valikko
Ulkomaat

Heitä Trumpin budjettileikkaukset kurittaisivat – ehdotuksen läpimeno tietäisi vaikeita aikoja vähävaraisille, ympäristöviraston työntekijöille ja taiteilijoille

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin alustava budjettiehdotus esittää merkittäviä leikkauksia muun muassa ympäristönsuojeluviraston alaisiin ohjelmiin ja Yhdysvaltain jakamaan kehitysapuun.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump luovuttaa torstaina kongressille ensimmäisen alustavan budjettisuunnitelmansa. HS listasi, keitä Trumpin suunnittelemat leikkaukset kurittaisivat erityisen kovasti.

Lopulliset päätökset budjetista tekee kongressi, ei presidentti. Vaikka republikaaneilla onkin enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa, he eivät välttämättä asetu samaa puoluetta edustavan Trumpin taakse joka asiassa. Presidentillä ja hänen hallinnollaan on silti ohjaavaa valtaa myös budjettiasioissa.

Ympäristönsuojeluviraston työntekijät ja taistelu ilmastonmuutosta vastaan

Trumpin leikkuri iskisi erityisen lujaa Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirastoon. Budjettiesityksen mukaan 3 200 eli noin viidennes koko viraston työpaikoista lakkaisi olemasta.

Koko viraston budjettia kutistettaisiin lähes kolmanneksella nykyisestä. Trump haluaa lopettaa yli 50 viraston alaista ohjelmaa.

Lakkautuslistalle joutuu nippu ohjelmia, jotka on suunnattu ilmastonmuutoksen ja ilmansaasteiden hillitsemiseen. Tällainen on muun muassa ohjelma, joka auttaa osavaltioita ja kaupunkeja kamppailemaan ilmansaasteita vastaan.

Trumpin leikkuriin joutuu myös edellisen presidentin Barack Obaman vuonna 2015 hyväksymä Clean Power Plan, jonka tarkoituksena on vähentää energialaitosten hiilidioksidipäästöjä.

Trump haluaa viedä liittovaltion tuet myös hankkeilta, jotka tukevat saastuneen ympäristön puhdistamista. Tällainen on esimerkiksi Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevan saastuneen Chesapeakenlahden puhdistusprojekti, johon on käytetty vuosittain 73 miljoonaa dollaria.

Trump kutistaisi tukia myös ympäristönsuojeluviraston tutkimustoiminnalta ja ympäristöoikeuteen liittyviä asioita käsittelevältä osastolta. Tämä todennäköisesti vaarantaisi viraston kyvyn puuttua ympäristörikoksiin.

Samoin Trump haluaa lopettaa Yhdysvaltain maksut kansainvälisille ilmastorahastoille. Näillä ilmastorahastoilla tuetaan ilmastonmuutoksen vastaisia toimia köyhissä maissa.


Tutkimus

Trumpin piittaamaton asenne ilmastonmuutosta kohtaan näkyy myös siinä, miten hän haluaa leikata tutkimukseen ja tuotekehitykseen annettua rahaa.

Trump haluaa kutistaa rahoitusta Yhdysvaltain energiaviraston alaiselta tiedevirastolta, joka tukee energiaan ja fysikaalisiin tieteisiin liittyvää tutkimusta yli 300 yliopistossa ja laboratorioissa.

Hän myös lopettaisi lukuisia tutkimusohjelmia, joilla edistetään esimerkiksi energiatehokkuutta, vähähiilisiä energiaratkaisuja ja ajoneuvojen kehittämistä. Viimeisimmästä on ollut apua esimerkiksi sähköautojen kehittämisessä.

Vähävaraiset ja syrjäytyneet

Trump esittää useita leikkauksia, jotka iskevät vähävaraisiin ja heikommassa asemassa oleviin ihmisiin niin Yhdysvalloissa kuin ulkomailla.

Trump esimerkiksi haluaa lopettaa rahoituksen ohjelmille, jotka järjestävät työharjoittelua syrjäytyneille nuorille ja auttavat pienituloisia ikääntyneitä amerikkalaisia löytämään töitä. Trumpin hallinto syyttää näitä ohjelmia tehottomiksi.

Leikkauksia on luvassa myös opetusministeriön alaisille ohjelmille, joilla tuetaan vähävaraisten ja syrjäytyneistä perheistä lähtöisin olevia opiskelijoita.

Trumpin leikkaukset kohdistuvat myös moniin muihin ohjelmiin, jotka tukevat vähävaraisten asumista ja köyhien asuinalueiden kehittämistä.

Leikkauslistalla on esimerkiksi pienituloisille suunnattu kodin energiatukiohjelma. Siitä jaetaan vuosittain yli kolme miljardia dollaria tukea pienituloisten ihmisten kotien lämmityskuluihin talvisin. Trump haluaa lopettaa myös asuinalueiden kehitykseen tarkoitetun ohjelman, joka rahoittaa edullisten asuntojen rakentamista, kodittomuuteen pureutuvia ohjelmia ja yhteisöjen kehittämistä.

Lisäksi hän haluaa lopettaa valtionvarainministeriön alaisuudessa toimivan ohjelman, joka auttaa heikosti menestyviä asuinalueita saamaan pankki- ja finassipalveluita.

Köyhät kehitysmaissa

Trumpin leikkaukset iskevät rajusti myös maailman köyhimpiin ja heikossa asemassa oleviin ihmisiin.

Trump haluaa leikata merkittävästi Yhdysvaltain kehitysyhteistyövaroja ja kehittyville maille jaettavaa talousapua. Jatkossa Yhdysvaltain tuet keskitettäisiin sellaisille maille, joilla on amerikkalaisille strategista merkitystä.

Trump haluaa myös leikata tukia toimilta, joita Yhdysvallat tekee sodan repimillä alueilla kuten Syyriassa ja Afganistanissa. Budjettiesitys esittää rahoituksen leikkaamista myös esimerkiksi Maailmanpankilta, joka kamppailee köyhyyttä vastaan kehittyvissä maissa.

Rahoitus on lähdössä lisäksi köyhien maiden lapsille ruoka-apua jakavalta McGovern-Dole International Food for Education Program -ruoka-apuohjelmalta. The Washington Postin mukaan ohjelma arvioi auttaneensa vuonna 2016 yli kahden miljoonan ihmisen ruokkimisessa kehittyvissä maissa kuten Etiopiassa, Guatemalassa, Haitissa, Malawissa ja Keniassa.

Taiteiden ja kulttuurin tekijät

Trumpin budjettiesitys on hyytävää luettavaa taiteen ja kulttuurin tekijöille.

Trump nimittäin lakkauttaisi liittovaltion rahoituksen neljältä valtion virastolta, jotka tukevat paitsi taidetta ja kulttuuria myös esimerkiksi kirjastoja ja museoita ympäri Yhdysvaltoja. Leikkaus koskettaisi esimerkiksi teatteri- ja tanssiryhmiä, orkestereita, veteraanien taideterapiakursseja, nousevien nuorten taiteilijoiden projektien rahoitusta, humanististen alojen julkisia hankkeita ja tieteellistä tutkimusta.

Leikkuri iskisi myös toimittajiin, sillä Trump haluaa viedä liittovaltion rahoituksen myös yleisradioyhtiöiltä. Se ei sinänsä ole kovin yllättävää, kun ottaa huomioon Trumpin inhon valtamediaa kohtaan.

Trumpin budjettiesitys lakkauttaisi kokonaan 445 miljoonan dollarin tuet julkisesti rahoitetuilta radio- ja televisiokanavilta. Näillä varoilla on tuettu julkisen palvelun radiokanavaverkkoa NPR:ää ja julkisen palvelun televisioasemia, joita Yhdysvalloissa on noin 350.

Kanavat tuskin pysyisivät pystyssä ainoastaan yksityisten lahjoitusten ja paikallisen rahoituksen turvin.

Lähteet: Washington Post, The Wall Street Journal, AFP

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • USA
 • Budjetti
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää