Valikko
Ulkomaat

Heitä Trumpin budjettileikkaukset kurittaisivat – ehdotuksen läpimeno tietäisi vaikeita aikoja vähävaraisille, ympäristöviraston työntekijöille ja taiteilijoille

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin alustava budjettiehdotus esittää merkittäviä leikkauksia muun muassa ympäristönsuojeluviraston alaisiin ohjelmiin ja Yhdysvaltain jakamaan kehitysapuun.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump luovuttaa torstaina kongressille ensimmäisen alustavan budjettisuunnitelmansa. HS listasi, keitä Trumpin suunnittelemat leikkaukset kurittaisivat erityisen kovasti.

Lopulliset päätökset budjetista tekee kongressi, ei presidentti. Vaikka republikaaneilla onkin enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa, he eivät välttämättä asetu samaa puoluetta edustavan Trumpin taakse joka asiassa. Presidentillä ja hänen hallinnollaan on silti ohjaavaa valtaa myös budjettiasioissa.

Ympäristönsuojeluviraston työntekijät ja taistelu ilmastonmuutosta vastaan

Trumpin leikkuri iskisi erityisen lujaa Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirastoon. Budjettiesityksen mukaan 3 200 eli noin viidennes koko viraston työpaikoista lakkaisi olemasta.

Koko viraston budjettia kutistettaisiin lähes kolmanneksella nykyisestä. Trump haluaa lopettaa yli 50 viraston alaista ohjelmaa.

Lakkautuslistalle joutuu nippu ohjelmia, jotka on suunnattu ilmastonmuutoksen ja ilmansaasteiden hillitsemiseen. Tällainen on muun muassa ohjelma, joka auttaa osavaltioita ja kaupunkeja kamppailemaan ilmansaasteita vastaan.

Trumpin leikkuriin joutuu myös edellisen presidentin Barack Obaman vuonna 2015 hyväksymä Clean Power Plan, jonka tarkoituksena on vähentää energialaitosten hiilidioksidipäästöjä.

Trump haluaa viedä liittovaltion tuet myös hankkeilta, jotka tukevat saastuneen ympäristön puhdistamista. Tällainen on esimerkiksi Yhdysvaltain itärannikolla sijaitsevan saastuneen Chesapeakenlahden puhdistusprojekti, johon on käytetty vuosittain 73 miljoonaa dollaria.

Trump kutistaisi tukia myös ympäristönsuojeluviraston tutkimustoiminnalta ja ympäristöoikeuteen liittyviä asioita käsittelevältä osastolta. Tämä todennäköisesti vaarantaisi viraston kyvyn puuttua ympäristörikoksiin.

Samoin Trump haluaa lopettaa Yhdysvaltain maksut kansainvälisille ilmastorahastoille. Näillä ilmastorahastoilla tuetaan ilmastonmuutoksen vastaisia toimia köyhissä maissa.


Tutkimus

Trumpin piittaamaton asenne ilmastonmuutosta kohtaan näkyy myös siinä, miten hän haluaa leikata tutkimukseen ja tuotekehitykseen annettua rahaa.

Trump haluaa kutistaa rahoitusta Yhdysvaltain energiaviraston alaiselta tiedevirastolta, joka tukee energiaan ja fysikaalisiin tieteisiin liittyvää tutkimusta yli 300 yliopistossa ja laboratorioissa.

Hän myös lopettaisi lukuisia tutkimusohjelmia, joilla edistetään esimerkiksi energiatehokkuutta, vähähiilisiä energiaratkaisuja ja ajoneuvojen kehittämistä. Viimeisimmästä on ollut apua esimerkiksi sähköautojen kehittämisessä.

Vähävaraiset ja syrjäytyneet

Trump esittää useita leikkauksia, jotka iskevät vähävaraisiin ja heikommassa asemassa oleviin ihmisiin niin Yhdysvalloissa kuin ulkomailla.

Trump esimerkiksi haluaa lopettaa rahoituksen ohjelmille, jotka järjestävät työharjoittelua syrjäytyneille nuorille ja auttavat pienituloisia ikääntyneitä amerikkalaisia löytämään töitä. Trumpin hallinto syyttää näitä ohjelmia tehottomiksi.

Leikkauksia on luvassa myös opetusministeriön alaisille ohjelmille, joilla tuetaan vähävaraisten ja syrjäytyneistä perheistä lähtöisin olevia opiskelijoita.

Trumpin leikkaukset kohdistuvat myös moniin muihin ohjelmiin, jotka tukevat vähävaraisten asumista ja köyhien asuinalueiden kehittämistä.

Leikkauslistalla on esimerkiksi pienituloisille suunnattu kodin energiatukiohjelma. Siitä jaetaan vuosittain yli kolme miljardia dollaria tukea pienituloisten ihmisten kotien lämmityskuluihin talvisin. Trump haluaa lopettaa myös asuinalueiden kehitykseen tarkoitetun ohjelman, joka rahoittaa edullisten asuntojen rakentamista, kodittomuuteen pureutuvia ohjelmia ja yhteisöjen kehittämistä.

Lisäksi hän haluaa lopettaa valtionvarainministeriön alaisuudessa toimivan ohjelman, joka auttaa heikosti menestyviä asuinalueita saamaan pankki- ja finassipalveluita.

Köyhät kehitysmaissa

Trumpin leikkaukset iskevät rajusti myös maailman köyhimpiin ja heikossa asemassa oleviin ihmisiin.

Trump haluaa leikata merkittävästi Yhdysvaltain kehitysyhteistyövaroja ja kehittyville maille jaettavaa talousapua. Jatkossa Yhdysvaltain tuet keskitettäisiin sellaisille maille, joilla on amerikkalaisille strategista merkitystä.

Trump haluaa myös leikata tukia toimilta, joita Yhdysvallat tekee sodan repimillä alueilla kuten Syyriassa ja Afganistanissa. Budjettiesitys esittää rahoituksen leikkaamista myös esimerkiksi Maailmanpankilta, joka kamppailee köyhyyttä vastaan kehittyvissä maissa.

Rahoitus on lähdössä lisäksi köyhien maiden lapsille ruoka-apua jakavalta McGovern-Dole International Food for Education Program -ruoka-apuohjelmalta. The Washington Postin mukaan ohjelma arvioi auttaneensa vuonna 2016 yli kahden miljoonan ihmisen ruokkimisessa kehittyvissä maissa kuten Etiopiassa, Guatemalassa, Haitissa, Malawissa ja Keniassa.

Taiteiden ja kulttuurin tekijät

Trumpin budjettiesitys on hyytävää luettavaa taiteen ja kulttuurin tekijöille.

Trump nimittäin lakkauttaisi liittovaltion rahoituksen neljältä valtion virastolta, jotka tukevat paitsi taidetta ja kulttuuria myös esimerkiksi kirjastoja ja museoita ympäri Yhdysvaltoja. Leikkaus koskettaisi esimerkiksi teatteri- ja tanssiryhmiä, orkestereita, veteraanien taideterapiakursseja, nousevien nuorten taiteilijoiden projektien rahoitusta, humanististen alojen julkisia hankkeita ja tieteellistä tutkimusta.

Leikkuri iskisi myös toimittajiin, sillä Trump haluaa viedä liittovaltion rahoituksen myös yleisradioyhtiöiltä. Se ei sinänsä ole kovin yllättävää, kun ottaa huomioon Trumpin inhon valtamediaa kohtaan.

Trumpin budjettiesitys lakkauttaisi kokonaan 445 miljoonan dollarin tuet julkisesti rahoitetuilta radio- ja televisiokanavilta. Näillä varoilla on tuettu julkisen palvelun radiokanavaverkkoa NPR:ää ja julkisen palvelun televisioasemia, joita Yhdysvalloissa on noin 350.

Kanavat tuskin pysyisivät pystyssä ainoastaan yksityisten lahjoitusten ja paikallisen rahoituksen turvin.

Lähteet: Washington Post, The Wall Street Journal, AFP

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • USA
 • Budjetti
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle materiaalin vuotamisesta – Trumpin hallinnosta jaettiin brittien luottamuksellisesti antamia Manchester-kuvia medialle

  5. 5

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  6. 6

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  7. 7

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  8. 8

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  9. 9

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää