Ulkomaat

Trump haluaa upottaa ydinjätteen autiomaassa sijaitsevaan vuoreen – miljardeja dollareita maksanut kiistanalainen projekti saattaa sittenkin toteutua

Donald Trump herätti henkiin suunnitelman Yuccavuoren ydinjäteluolasta. Suomessa hanke kiinnostaa, koska Olkiluodossa korkea-aktiivista ydinjätettä aletaan panna kallion uumeniin ehkä jo kolmen vuoden päästä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdottaa budjettiesityksessään 120 miljoonaa dollaria Nevadassa sijaitsevan Yuccavuoren sisään rakennettavan ydinjätevaraston lupaprosessin käynnistämiseksi.

Hänen edeltäjänsä Barack Obama jäädytti hankkeen vuonna 2010 oikeusjuttujen ja vastustuksen vanavedessä.

Yhdysvaltain hallinto on tutkinut vuorta 1970-luvulta alkaen ja suunnitellut sen käyttämistä korkea-aktiivisen ydinjätteen sijoituspaikkana. Projektiin on kulunut useita miljardeja dollareita.


Sijoituspaikan rakentamista ei ole edistetty. Juridisten ongelmien lisäksi se on kohdannut vastarintaa paikallispoliitikoilta, ympäristöaktivisteilta ja alkuperäiskansoilta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

HS:n vieraili Yuccavuorella vuonna 2011. Lue kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakankaan raportti tästä.

Trumpin budjettiesitys saattaa uutistoimisto Reutersin mukaan merkitä, että hallitus harkitsee Yuccavuoren ydinvarastoa ratkaisuksi jo olemassa olevien ydinlaitosten käyttöajan pidentämiseen. Kiistely ydinjätteen loppusijoituspaikasta on vaikeuttanut näitä suunnitelmia.

”Nämä sijoitukset edistävät liittovaltion hallinnon sitoumusten täyttämistä ydinjätteen suhteen, vahvistavat kansallista turvallisuutta ja vähentävät tulevien veronmaksajien taakkaa”, budjettiesityksen Yucca-vuorta koskevissa perusteluissa sanotaan.

Vastustajat ovat kyseenalaistaneet, miten voidaan taata, että jätevarastosta ei synny vuotoja pohjaveteen seuraavan 10 000 vuoden aikana. Niin kauan ydinjätteen pitää viranomaisten mukaan pysyä säilössä, jotta radioaktiivisuus vähentyy turvalliselle tasolle.

Trump luovutti kongressille torstaina ensimmäisen alustavan budjettisuunnitelmansa. Esitys on monelta osin kylmä suihku ympäristöväelle.

Esityksen mukaan esimerkiksi viidennes ympäristöviraston työpaikoista lakkautettaisiin. Myös moni ilmastonmuutoksen ja ilmansaasteiden torjumiseen tarkoitettu ohjelma joutuisi leikkurin alle.

Kansainväliselle ilmastorahastolle Trump lopettaisi maksut kokonaan. Yhdysvalloissa lopulliset päätökset budjetista tekee kongressi, ei presidentti. Marraskuun vaalien jälkeen kongressin molemmat kamarit ovat tukevasti Trumpin puolueen republikaanien hallussa.

Trumpin budjetti kurittaisi myös monenlaista tutkimusta, joka voisi johtaa päästöjen vähenemiseen. Lisää rahaa saisivat lähinnä sotilaat, kuten HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski kommentissaan kirjoitti.


Yuccavuori sijaitsee noin autiomaassa 160 kilometrin päässä Las Vegasista. Sen ydinjätevaraston kovimpia vastustajia on ollut senaatin entinen demokraattijohtaja Harry Reid, joka on kotoisin Nevadan osavaltiosta. Hän jäi eläkkeelle tämän vuoden alussa, mikä saattaa myös helpottaa vääntöä vuoren kohtalosta.

Trumpin energiaministeri Rick Perry sanoi aiemmin kongressille, ettei Yuccavuoren projektin käynnistämistä voi sulkea pois. Hän lupasi hallituksen kuitenkin tekevän yhteistyötä osavaltioiden kanssa.

Valkoinen talo esittää energiaministeriölle 5,6 prosentin leikkauksia, mikä merkitsee The Washington Postin mukaan useiden tutkimushankkeiden lopettamista. Kansallisen ydinturvallisuusviraston budjetti kuitenkin kasvaa 11,3 prosenttia.

Maailmassa ydinvoimaa käyttävillä mailla on käytössä loppusijoituslaitoksia matala- ja keskiaktiivisia jätteitä varten. Suomen Säteilyturvakeskuksen mukaan korkea-aktiivisten jätteiden loppusijoitusta ei ole vielä aloitettu missään.

Toisin sanoen kaikki maailmassa vuosikymmenien aikana syntynyt korkea-aktiivinen ydinjäte on yhä väliaikaisissa varastoissa.

Keski- ja matala-aktiivista jätettä on sijoitettu lähinnä betonibunkkereihin maan pinnalle tai kallioperään louhittuihin luolastoihin. Maan pinnalla olevien varastojen ongelma on, että niitä on vartioitava muutama sata vuotta vielä laitoksen sulkemisen jälkeen.


Myös korkea-aktiivisen jätteen loppusijoittamisessa pidetään parhaana vaihtoehtona syvälle kallioperään louhimista.

Suomi on näissä kokeiluissa yksi edelläkävijöistä. Suomi alkaa todennäköisesti jo muutaman vuoden kuluessa haudata ydinvoimaloidensa korkea-aktiivista jätettä Eurajoen Olkiluodon kallioperään noin 400 metrin syvyyteen.

Tarkoitus on, että ensimmäiset Olkiluodon voimaloissa 1980-luvun alussa käytetyt uraanisauvat pakattaisiin kuparikapseleihin 2020-luvun alussa.

Kapselit upotetaan kallion reikiin, jotka tiivistetään bentoniittisavella. HS:n reportaasin Olkiluodon ydinjäteluolan uumenista voit lukea tästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Ydinjäte
 • Ydinvoima

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää