Valikko
Ulkomaat

Pakistan vaatii Facebookia paljastamaan jumalanpilkkaan syyllistyneitä

Uskontoon kohdistuva pilkka on Pakistanissa hyvin arka asia. Arvostelijoiden mukaan pilkkaamista koskevia lakeja on käytetty myös väärin.

Pakistan vaatii Facebookia auttamaan jumalanpilkkatapausten tutkinnassa. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Al-Jazeera.

”Facebookin ja muiden palveluntarjoajien tulisi jakaa kanssamme kaikki tieto niistä henkilöistä, jotka ovat pilkkaavien sisältöjen takana”, sisäministeri Chaudhry Nisar Ali Khan sanoo Dawn-lehdessä BBC:n mukaan.

Ministerin mukaan viranomaisten tähtäimessä on 11 henkilöä, jotka ovat julkaisseet Facebookissa pilkkaavaa materiaalia, Al-Jazeera kertoo.

Pakistanin sisäministeriöstä kerrotaan, että Facebook on suostunut lähettämään maahan edustajan tai edustajia keskustelemaan sisältöjä koskevista huolista. Yhtiö ei ole vahvistanut asiaa.

Esimerkiksi Koraanin ja profeetta Muhammedin pilkkaaminen ovat Pakistanissa vakavia rikoksia, joista voi saada jopa kuolemantuomion. Arvostelijoiden mukaan pilkkaamislakeja on käytetty myös esimerkiksi vähemmistöuskontoja tunnustavien vainoamiseen.

Asia on maassa muutoinkin arka: Al-Jazeeran mukaan maassa on vuoden 1990 jälkeen tapettu ainakin 68 ihmistä pilkkaamissyytöksiin liittyen.

Vuonna 2010 Pakistanin viestintäviranomainen määräsi palveluntarjoajat sulkemaan pääsyn Facebookiin kahdeksi viikoksi, kun käynnissä oli pilapiirroskilpailu profeetta Muhammedista.

Facebook saa viranomaisilta runsaasti tietopyyntöjä, joissa voidaan kysyä esimerkiksi IP-osoitelokeja tai käyttäjien nimiä. Yhtiön mukaan pyyntöihin voidaan myöntyä muun muassa rikosten ratkaisemiseksi tai henkeä ja terveyttä uhkaavissa hätätilanteissa.

Yhtiön viime vuonna julkistaman raportin mukaan se sai esimerkiksi Pakistanista tammi–kesäkuun aikana 719 tietopyyntöä. Yli puolet (65 %) pyynnöistä johti tietojen luovuttamiseen. Raportissa ei kerrota tarkemmin, millaisilla perusteilla pyynnöt on hyväksytty tai evätty.

Samalla aikavälillä Facebook rajoitti viestintäviranomaisen pyynnöstä pääsyä 25 eri sisältökohteeseen Pakistanissa. Syinä olivat esimerkiksi epäilyt jumalanpilkkaa tai lipun häpäisyä koskevien lakien rikkomisesta. Myös muiden maiden kohdalla mukaudutaan paikallisiin lakeihin; yhtiö kertoo, että esimerkiksi Saksassa voidaan rajoittaa pääsyä holokaustin kiistäviin sisältöihin.

Rajanvedoista on kiistelty. Esimerkiksi vuonna 2014 Facebook esti Pakistanin viestintäviranomaisten pyynnöstä pääsyn Talebania vastustavan rockyhtyeen Facebook-sivulle. Yhtye nosti asian julkisuuteen, minkä jälkeen yhtiö taipui palauttamaan sivun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakistan
 • Facebook

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää