Ulkomaat

”Meillä on lentokone!” – Innokas sometähti sai lentoyhtiönkin mukaan kampanjaansa, joka vie apua kuivuudesta ja nälästä kärsivään Somaliaan

Julkkisten puuhaama kampanja on kuitenkin vain pisara meressä verrattuna kansainvälisiin ammattimaisten avustusjärjestöjen toimiin kriisimaiden auttamiseksi.

”Internet! Meillä on lentokone! Tämä on historiallista! Nyt ruokaa hankkimaan!”

Näin kirjoitti viestipalvelu Twitteriin sosiaalisen median tähti Jérôme Jarre.

Ranskalainen Jarre aloitti keskiviikkona internetissä kampanjan avun saamiseksi kuivuudesta ja ruokapulasta kärsivään Somaliaan. Kampanjaan lähti mukaan astetta tunnetuimpia julkisuuden henkilöitä, kuten näyttelijä Ben Stiller ja amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Colin Kaepernick.

Laajalti levinneen verkkohuomion seurauksena lentoyhtiö Turkish Airlines ilmoitti perjantaina, että se antaa kampanjan käyttöön rahtikoneen, jolla voidaan kuljettaa 60 tonnia ruokaa ja muuta humanitaarista apua Somaliaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ihmisten kärsimys vaikuttaa meihin kaikkiin. Nälänhätä Afrikassa on kaikkien ongelma. Olemme kaikki yhteydessä toisiimme tavoilla, joita emme edes ymmärrä. Siksi uskoin, että tämä oli mahdollista”, Jarre sanoi al-Jazeera-kanavan haastattelussa.Jarre on nuori yrittäjä, joka on noussut suosioon erityisesti sosiaalisen median palvelu Snapchatissa. Twitterissä häntä seuraa lähes 1,3 miljoonaa ihmistä.

Jarren ja kumppaneiden somekampanjoinnin taustalla oli myös turhautuminen siihen, että Somalian ja muiden ruokapulasta kärsivien maiden ahdinko on saanut verrattain vähän huomiota maailmalla. YK varoitti viime viikolla, että menossa on pahin humanitäärinen kriisi sitten toisen maailmansodan.

Nälänhätä uhkaa noin 20 miljoonaa ihmistä. Pahin tilanne on neljässä maassa: Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä ja Keniassa.

Julkkisten puuhaama kampanja on kuitenkin vain pisara meressä verrattuna kansainvälisiin ammattimaisten avustusjärjestöjen toimiin kriisimaiden auttamiseksi.

Esimerkiksi Somaliassa ovat jo vuosia pyörineet monet YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen apuohjelmat, joita on laajennettu viime kuukausina.

Apua annetaan myös Suomesta. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti osallistuu kansainvälisen emojärjestönsä ohjelmiin, ja Kirkon ulkomaanapu auttaa Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Keniassa.


Euroopan unioni ilmoitti perjantaina antavansa uuden 165 miljoonan euron arvoisen apupaketin Afrikan sarven maihin kuivuudesta ja konflikteista johtuviin kriiseihin. Viime vuonna EU antoi alueelle apua 400 miljoonan edestä.

Nyt hätä on kuitenkin poikkeuksellinen ja avuntarve valtava. YK:n humanitaarisen hätäavun koordinaattori Stephen O’Brien sanoi viime viikolla, että heinäkuuhun mennessä tarvitaan valtava 4.4 miljardin dollarin rahoitus. Ruokaa, vetää, lääkkeitä ja muuta hätäapua tarvitaan, jottei ”ihmisiä ala kirjaimellisesti kuolla nälkään”, O’Brien sanoi.

Laajat alueet Afrikassa kärsivät kuivuudesta, jota on pahentanut El Niño -sääilmiö. Esimerkiksi Somaliassa monilla alueilla ei ole satanut juuri lainkaan kolmeen vuoteen.

Kuivuus on keskeyttänyt viljelyn, tappanut karjaa, kuivattanut kaivoja ja vedenkeräyspisteet. Eri puolilla Somaliaa ihmisiä on lähtenyt tilannetta pakoon maaseudulta lähimpiin kaupunkeihin tai hätäleireille, johon järjestöt toimittavat apua.

Myös Somalian pääkaupunkiin Mogadishuun on saapunut tuhansia apua etsiviä ihmisiä viime viikkoina, kertoo Maailman ruokajärjestö WFP.Yli kuusi miljoonaa ihmistä Somaliassa – yli puolet maan väestöstä – on avuntarpeessa YK:n mukaan.

Somekampanjoitsija Jérôme Jarre kiinnitti huomionsa nimenomaan Somalian tilanteeseen. Hän kertoo julkaisemassaan videossaan löytäneensä verkosta tiedon, että Turkish Airlines on ainoa ulkomainen yhtiö, joka lentää Somaliaan. Siksi kampanjan tunnuslauseeksi tuli #TurkishAirlinesHelpSomalia.

Tosiasiassa Somaliaan lentää muitakin yhtiöitä, esimerkiksi Ethiopian Airways ja African Express.

Kuivuus koettelee myös muun muassa Somalian naapurimaita Etiopiaa ja Keniaa.

Useassa ruokakriisin maassa tilannetta pahentaa aseellinen konflikti. Arabian niemimaalla sijaitseva Jemen on vajonnut hätätilaan sen jälkeen, kun sisällissota romahdutti valtionhallinnon. Jemenissä yli seitsemän miljoonan ihmisen ruokaturva on vaarassa YK:n mukaan.


Maailman nuorin valtio Etelä-Sudan on ollut lähes koko ajan sisällissodassa sen jälkeen, kun se itsenäistyi vuonna 2011. Ainakin 5,5 miljoonalla ihmisellä on pulaa ruuasta. YK on julistanut tilanteen täyttävän nälänhädän tunnusmerkit osassa maata.

Etelä-Sudanissa nälänhätää lähentelevä tilanne on pitkälti hallituksen syytä, moitti tuore julki vuodettu YK:n raportti.

Etelä-Sudanin hallitus on jatkanut öljytulojen käyttämistä aseiden ostamiseen maassa vallitsevasta hädästä huolimatta, sanotaan raportissa, joka on määrä esittää YK:n turvallisuusneuvostolle. Asiasta kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters, jotka ovat nähneet raportin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nälänhätä
 • Somalia
 • Etelä-Sudan
 • Jemen
 • Sosiaalinen media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää