Valikko
Ulkomaat

Mädän lihan mittavaa myyntiä tutkitaan Brasiliassa – Suomessakin selvitetään, onko maahan tuotu pilaantunutta lihaa

Selvityksiä tehdään Suomessakin. Syytösten mukaan tuotannossa on hyödynnetty jopa mätää lihaa ja laitoksissa on ollut salmonellaa.

Brasilian poliisi teki laajan ratsian lihayhtiöihin perjantaina. Ratsioiden kohteena olivat muun muassa jättiyhtiöt JBS ja BRF.

Operaatio ”Heikko liha” -nimisessä tutkinnassa on paljastunut noin 40 tapausta, joissa lihanjalostajien väitetään lahjoneen tarkastajia ja poliitikkoja. Lahjuksia vastaan nämä ovat katsoneet läpi sormien epähygieenisiä menettelyjä, kuten mädän lihan käyttöä raaka-aineena ja tuotantoa laitoksissa, joissa on havaittu salmonellaa.

Suomessa on myynnissä vain vähänlaisesti brasilialaista lihaa.

SOK:n kaupallisen johtajan Ilkka Alarodun mukaan S-ryhmän kaupoissa on myynnissä brasilialaista naudan sisä- ja ulkofilettä, jonka alkuperää kauppaketjussa nyt selvitetään aina teurastamoille asti. Toistaiseksi Alarotu ei osaa sanoa, onko S-ryhmän lihaa tuotu esimerkiksi JBS:ltä tai BRF:ltä. Lisätietoa asiaan on luvassa maanantaina.

Laatuongelmia ei S-ryhmän lihatuotteissa ole havaittu asiakaspalautteen tai ryhmän omien laatutarkastustenkaan perusteella, kertoo Alarotu. Kaikkiaan ulkomaisen lihan osuus S-ryhmällä on vain kolmisen prosenttia, sillä suomalaiset suosivat Alarodun mukaan suomalaista lihaa.

Muista alan suomalaistoimijoista esimerkiksi HKScan eikä Kesko tuo Suomeen lainkaan brasilialaista lihaa. Aiemmin Kesko teki päätöksen olla tuomatta brasilialaislihaa sen laatuongelmien vuoksi.

”Lihat olivat pilaantuneita jo lähtöpäässä tai sitten kylmäketju oli katkennut kuljetuksen aikana. Syy saattoi olla kumpi tahansa, mutta lihat olivat myyntikelvottomia”, Keskon tavarakaupan johtaja Ari Akseli kertoo brasilialaislihan aiemmista laatuongelmista.

Kesko aikoo vielä selvittää, ovatko K-kauppiaat tilanneet brasilialaislihaa myyntiin jostain muualta.

”Tarkistamme vielä kauppiaiden kanssa, että asiat ovat kunnossa. On erittäin epätodennäköistä, että brasilialaislihaa olisi myynnissä”, Akseli sanoo.

Tukkukauppa Meira Novasta kerrotaan, että yhtiön alkuvuoden lihavalmisteiden myynnistä vain alle prosentissa on käytetty brasilialaista raaka-ainetta. Niissä laatuongelmia ei ole havaittu.

Meira Novalla on noin 4 500 asiakasta. Yhtiön välittämien brasilialaislihojen alkuperän selvitys on käynnissä.

”Tarvitsemme vielä lisää tietoa, mutta onhan tämä erittäin huolestuttavaa. Olen surullinen brasilialaisten ja lihateollisuuden puolesta. Ruokatuotteiden kohdalla kerran menetetty maine on äärimmäisen vaikeaa palauttaa”, Meira Novan toimitusjohtaja Eero Raappana sanoo.

Mauricio Moscardi Grillo poliisista totesi uutistoimisto Reutersille, että on löytynyt myös todisteita siitä, että jotkut yhtiöt ovat manipuloineet lihanvientiasiakirjoja Espanjaan ja Italiaan. Julki tullut tieto saattaa tuoda rajoituksia Brasilian lihanviennille.

”Suomalaisesta näkökulmasta tällä on meille vain vähäistä merkitystä, mutta onhan tämä tietysti kolaus Brasilian imagolle lihantuottajana. Tilannetta on kuitenkin vaikea arvioida ennen kuin ongelman laajuudesta saadaan lisää tietoa”, SOK:n Alarotu toteaa.

Skandaali on myrkkyä Brasilian lihaviennille. Tilanteen vakavuudesta kertoo se, että Brasilian presidentti Michel Temer on kutsunut paljastusten vuoksi ministerit koolle sunnuntaiksi hätäistuntoon.

Brasilian poliisi on Reutersin mukaan pidättänyt kolme BRF:n työntekijää ja kaksi JBS:n työntekijää sekä 20 virkamiestä.

JBS:n mukaan tutkinnan kohteena on sen laitoksista kolme ja työntekijöistä yksi. Yhtiö vakuuttaa, että se on noudattanut laatukriteereitä ja hygieniasäädöksiä. BRF ei tuoreeltaan kommentoinut asiaa.

Laajaan ratsiaan osallistui yli tuhat poliisia ja 38 ihmistä pidätettiin.

Poliisin mukaan valvojat auttoivat tuottajia saamaan säädösten vastaisia elintarvikkeita markkinoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liha
 • Ruoka
 • Brasilia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  9. 9

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset – ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  10. 10

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  9. 9

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  10. 10

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää