Ulkomaat    |   Kolumni

Oletko jo lukenut Velbeksin uusimman? Latviassa kaikki ei-latvialaiset nimet kirjoitetaan latviaksi

Latvialaisilla on ovelan hienovarainen keino osoittaa turhan leuhkalle ulkomaalaiselle tämän oikea paikka, kirjoittaa HS:n Itämeren-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen.

Latvia­laisilla
on ovelan hieno­varainen keino osoittaa turhan leuhkalle ulko­maalaiselle tämän oikea paikka.

Silloin he kirjoittavat lehteen, mainokseen, nettiin tai kirjaan tämän ulkomaalaisen nimen aivan kuten ulkomaalainen itse – sulkuihin nimen latvialaisen version perään.

Sulkuihin merkattu alkuperäinen nimi huutaa, että tätä tollukkaa ei kukaan tunne.

 

Latviassa laki edellyttää, että kaikki ei-latvialaiset nimet kirjoitetaan latviaksi

Latviassa laki edellyttää, että kaikki ei-latvialaiset nimet kirjoitetaan latviaksi. Se tarkoittaa, että ulkomaalaiset nimet kirjoitetaan niin kuin ne lausutaan, mutta noudattaen latvian kirjoitussääntöjä. Tämä koskee myös venäläisvähemmistöä.

Latvian kielilait ovat tiukkoja ja niitä valvotaan tarkkaan, sillä taustalla on 1980-luvun lopun pelko jäämisestä vähemmistöksi omassa maassa.

Tällä viikolla oikeus piti voimassa Riian pormestarin Nils Ušakovsin saamat sakot siitä, että hän oli käyttänyt venäjää ja englantia sosiaalisessa mediassa kaupungin tileillä.

Oikeus oli sitä mieltä, että viranomaisten pitää sosiaalisessa mediassakin käyttää virallista kieltä eli latviaa.

Laki on testattu kaikissa oikeusistuimissa, joten se pitää.

Niinpä Yhdysvaltain presidentti on Donalds Tramps. Hänen vastaehdokkaansa vaaleissa oli Hilarija Klintone, jonka aviomies Bils Klintons on entinen presidentti. Tätä seurasi presidenttinä Džordžs V. Bušs.

Pääsitte varmaan kärryille. Nimiä on ulkomaalaisen vaikea latviantaa, mutta ­englanninkielisten nimet on sentään usein helppo ymmärtää.

Niin on suomalaistenkin. Mitä nyt osa kaksoiskonsonanteista jää pois ja ä muuttuu usein e:ksi. Miehen nimen perään tulee s, jos se ei pääty vokaaliin. Naisen sukunimi päättyy useimmiten vokaaliin.

Niinpä on Sauli Nīniste, Tarja Halonena, Pāvo Liponens ja Jirki Katainens. Franss Emils Sillanpē, Mika Valtari ja Veino Linna.

Vaikeusaste kuitenkin kasvaa, kun alkuperäinen kirjoitusasu poikkeaa lausumisesta. Näin voi olla englanninkielisissäkin nimissä kuten Žaklīna Kennedija, Mārgarita Tečere, Terēza Meja tai Maikls Džeksons.

Ne ovat sentään vielä melko helppoja. Sen sijaan Pohjois-Koreasta kertovia juttuja silmäillessäni olen huomannut taantuneeni tilaan, jossa itsekseen lukiessa suu käy. Kuoliko Kuala Lumpurissa Kims Čennams vai Kims Čonins? Ensimmäinen kuoli, jälkimmäinen eli Kim Jong-un porskuttaa yhä.

Ainut lohtu on, etten ole pulman kanssa ­yksin. Sen paljasti Helsingin Sanomien eläköitynyt toimittaja Jukka Rislakki, anteeksi Juka Rislaki, joka on asunut Latviassa vuosia ja puhuu latviaa sujuvasti.

”Kerran päivälehti Diena kehotti matkustamaan kauniiseen ranskalaiseen pikkukaupunkiin, jonka oikeasta nimestä en päässyt selville”, hän tunnusti.

Ranskalaiset nimet ovatkin vaikeita.

Marija Lepēna ja Fransuā Olands vielä menevät, mutta Žans Marks Ero eli ulkoministeri Jean-Marc Ayrault on jo paha.

Parhaillaan ajankohtainen on kirjailija Mišels Velbeks. Oikein! Tietenkin Michel Houellebecq.

Jusi Niemeleinens (Jussi Niemeläinen). Kirjoittaja on HS:n Itämeren-kirjeenvaihtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Latvia
 • Nimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  3. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  4. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  5. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  6. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  7. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  8. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  9. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  10. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  11. Justyna Kowalczyk hylkää norjalaisen maratonhiihtojoukkueen liian kansallishenkisenä
  12. Näytä lisää