Valikko
Ulkomaat

Saksan mitta täyttyi Turkin Erdoğanin natsipuheista – vallankaappausyrityksestä epäillään nyt saksalaisia

Turkin EU-jäsenyysneuvottelut saattavat olla pian katkolla.

Saksan kuppi alkaa täyttyä Turkin ja sen itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin viimeaikaista puheista, joissa hän on syyttänyt niin hollantilaisia kuin saksalaisiakin natseiksi.

Erdoğanin veri on kuohunut, koska Euroopassa on estetty turkkilaisministereiden kampanjointitilaisuuksia ennen kansanäänestystä Turkin uudesta perustuslaista. Perustuslain uudistuksella Erdoğan saisi merkittävästi lisää valtaoikeuksia.

Sunnuntaina Saksassa loukkaannuttiin jälleen, kun Erdoğan syytti jopa liittokansleri Angela Merkeliä natsimaisesta käytöksestä.

”Kun kutsumme heitä natseiksi, kokevat he olonsa epämukavaksi ja kokoontuvat osoittaakseen solidaarisuutta. Erityisesti Merkel. Juuri nyt käytät natsien keinoja”, Erdoğan sanoi sunnuntaina televisioidussa puheessaan, jossa hän puhutteli suoraan Merkeliä.

”Ketä vastaan? Vastustat minun turkkilaisia veljiäni Saksassa ja veljiäni ministereinä”, Erdoğan jatkoi.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi Erdoğanin puheiden olevan ”sokeeraavia”.

”Olemme suvaitsevaisia, mutta tyhmiä emme ole. Siksi olen tehnyt turkkilaisille erittäin selväksi, että rajat on nyt rikottu”, Gabriel sanoi saksalaislehden haastattelussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkin ulkoministeriö on syyttänyt Saksaa kaksinaamaisuudesta, kun se on estänyt turkkilaisministereiden kampanjoinnin maassa, mutta samalla sallinut kurdien mielenosoitukset, joissa on kannettu terroristijärjestö PKK:n symboleja. PKK on luokiteltu terroristijärjestöksi paitsi Turkissa myös EU:ssa ja Yhdysvalloissa.

Turkissa on närkästytty myös siitä, ettei Saksan tiedustelupalvelu ole löytänyt mitään todisteita turkkilaisten väitteille viime kesän vallankaappausyrityksen pääsuunnittelijasta.

Turkin mukaan kaappausyrityksestä on vastuussa Yhdysvalloissa asuva muslimisaarnaaja Fethullah Gülen sekä hänen johtamansa ”terroristijärjestö” Feto. Turkki on vaatinut Yhdysvalloilta Gülenin luovuttamista sekä Saksalta lukuisten turkkilaisten lähettämistä Turkkiin vallankaappausyrityksestä epäiltyinä. Turkki on omissa ”puhdistuksisaan” pidättänyt tai erottanut tehtävistään reilusti yli 100 000 turkkilaista epäiltyinä Gülen-yhteyksistä.

Erdoğanin kanslian mukaan Saksan tiedustelupalvelun näkemykset ovat yrityksiä ”valkopestä” Gülenin verkostoa Euroopassa. Turkin puolustusministeri meni arviossaan vieläkin pidemmälle ja epäili Saksan valtaapitäviä osallisuudesta vallankaappausyritykseen.

”Se tosiasia, että Saksan tiedustelupalvelu kommentoi asiaa näin, lisää epäilyksiä Saksasta ja herättää kysymyksen siitä, oliko Saksan tiedustelupalvelu vallankaappausyrityksen takana”, puolustusministeri Fikri Işık sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkin suhteet yksittäisten eurooppalaisten maiden lisäksi ovat pahoin tulehtuneet myös Euroopan unionin kanssa, jonka jäsenyydestä Turkki käy vielä muodollisesti neuvotteluja. Euroopassa monet ovat jo vaatineet neuvotteluiden keskeyttämistä Turkin epädemokraattisen kehityksen vuoksi.

Neuvottelut saattavatkin katketa melko pian, jos Turkissa hyväksytään jälleen kuolemanrangaistus perustuslaillisen kansanäänestyksen jälkeen, kuten Erdoğan on vihjannut tapahtuvan.

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan kuolemanrangaistuksen hyväksymisessä kulkee EU:n ”punainen viiva”, jonka jälkeen jäsenyysneuvottelut voidaan unohtaa.

Saksan ulkoministeri Gabriel on puolestaan arvioinut, että ”olemme kauempana Turkin EU-lähentymisestä kuin koskaan”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Saksa
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” –USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  7. 7

   Japanin sotalaivoja liittyi Pohjois-Koreaa lähestyvän yhdysvaltalaisen lentotukialuksen saattueeseen

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  10. 10

   Tältä näyttää poliitikon, eläkeläisen ja kirjailijan Facebook-kuplassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  4. 4

   Presidentti Tarja Halonen Vieraskynä-palstalla: Ihmisten pakkopalautukset konfliktimaihin tulisi keskeyttää

  5. 5

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  6. 6

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  7. 7

   Kaksivuotiaalta Noelilta löytyi geenivirhe, jota ei ole vielä havaittu kenelläkään toisella maailmassa – nyt pojan tulevaisuus näyttää jo toiveikkaalta

  8. 8

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  9. 9

   ”Hei. Olen John Doe. Kiinnostaako data?” – Yhdestä viestistä alkoi purkautua kaikkien aikojen tietovuoto

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” –USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää