Valikko
Ulkomaat

”Olemme Britannian tärkeimpien neuvottelujen kynnyksellä” – hallitus vahvisti brexit-neuvotteluiden alkavan ensi viikon keskiviikkona

Brexit-ministeri David Davisin mukaan tavoitteena on hyvä sopimus koko Yhdistyneelle kuningaskunnalle sekä Euroopalle.

Lontoo

Britannian hallitus vahvisti maanantaina, että EU-eroneuvottelut käynnistetään ensi viikon keskiviikkona.

Britannian EU-suurlähettiläs Sir Tim Barrow ilmoitti maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, että Britannia aloittaa brexit-neuvottelut eli käynnistää EU:n perussopimuksen artiklan numero 50 keskiviikkona 29. maaliskuuta.

Britannian pääministeri Theresa May on kertonut jo monesti aiemmin, että brexit-neuvottelut käynnistetään maaliskuun loppuun mennessä. Käynnistys jää näin melkein viime tippaan.

”Olemme Britannian tärkeimpien neuvottelujen kynnyksellä tämän sukupolven aikana”, brexit-ministeri David Davis sanoi maanantaina ministeriön tiedotteessa.

Britannian EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle viime kesäkuussa.

”Hallituksella on selvät tavoitteet: uuden sopimuksen tulee olla edullinen jokaiselle Yhdistyneen kuningaskunnan maalle ja alueelle sekä myös koko Euroopalle – uusi, positiivinen kumppanuussuhde Britannian sekä EU-ystäviemme ja -kumppaniemme välillä”, brexit-ministeri Davis sanoi.

Brexit-neuvottelujen aloitus ensi viikon keskiviikkona käynnistää samalla kahden vuoden määräajan, jonka kuluessa Britannian ja muiden 27 jäsenmaan pitäisi sopia brexitin ehdoista. Käytännössä neuvotteluaikaa on vain syksyyn 2018 asti, jos Britannia halutaan ulos EU:sta kevääseen 2019 mennessä.

Muun EU:n alustavaa vastausta Britannialle odotetaan Brysselistä 48 tunnin sisällä. Vastaus tulee todennäköisesti ensi viikolla, kunhan Britannia on aloittanut viralliset neuvottlut.

EU on brexitin kanssa tuntemattomilla teillä. Yksikään jäsenmaa ei ole eronnut Euroopan unionista koskaan aiemmin.

Britannia lähtee brexit-neuvotteluihin suurin vaatimuksin, vaikka onkin selvä altavastaaja. Neuvotteluista ennustetaan erittäin monimutkaisia ja vaikeita.

Pääministeri May ilmoitti jo tammikuun linjapuheessaan, että Britannia aikoo jättää EU:n sisämarkkinat. Britannia haluaa ruveta rajoittamaan EU-kansalaisten maahanmuuttoa sekä lopettaa miljardien jäsenmaksut EU:n kassaan. Tämä ei olisi mahdollista sisämarkkinoilla.

Samalla Britannia kuitenkin tahtoo, että se voi jatkaa vapaakauppaa muun EU:n kanssa kuten ennenkin. Useat eurooppalaisjohtajat ovat tyrmänneet brittien asenteen jo etukäteen ja sanoneet Britannian yrittävän poimia rusinat pullasta.

Brexit-neuvotteluissa tulee ratkaistavaksi muun muassa se, paljonko Britannian pitää maksaa EU:lle ennen eroaan. Kyse on aiemmin yhdessä sovituista sitoumuksista, joista osa realisoituu vasta brexitin jälkeen.

EU on väläyttänyt briteille jopa 40–60 miljardin euron loppulaskua. Britit eivät haluaa maksaa miljardeja enää lähtönsä jälkeen.

Neuvottelupöydällä on myös se, miten taata Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet ja vastaavasti muissa EU-maissa asuvien brittien oikeudet. Kyse ei ole vain oikeudesta jäädä asuinmaanhan, vaan myös oikeudesta esimerkiksi terveydenhuoltoon ja eläkkeeseen. Britannian ylähuoneen valiokunta varoitti maanantaina, että brexitiin liittyy myös monia perheoikeuden ongelmia, joihin brittihallitus ei ole varautunut.

EU-kansalaisten tuleva asema huolestuttaa myös monia Britanniassa asuvia suomalaisia. Suomalaisia arvioidaan olevan maassa 20 000.

Yhteensä EU-kansalaisia asuu Britanniassa kolmisen miljoonaa. Suurin ryhmä on puolalaiset, joita on Britanniassa yli 900 000. Brittejä asuu muissa EU-maissa yli miljoona.

Brittiäänestäjien enemmistö päätyi EU-eron kannalle kesäkuun 2016 EU-kansanäänestyksessä. Päätös oli shokki muulle Euroopalle, mutta myös monelle jäsenyyttä kannattaneelle britille.

EU-kansanäänestyksen järjesti edellinen pääministeri David Cameron, joka toivoi näin hiljentävänsä konservatiivipuolueensa EU-kriittisen siiven. Cameron kuitenkin hävisi uhkapelinsä ja joutui eroamaan vaalituloksen selvittyä.

Seuraajaksi nousi sisäministeri Theresa May, joka oli kannattant EU-jäsenyyttä. May sitoutui kuitenkin nopeasti brexitiin ja alkoi vetää kovaa brexit-linjaa.

Tuleva brexit on herättänyt suuttumusta Skotlanissa ja Pohjois-Irlannissa, jotka äänestivät EU-eroa vastaan.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on pettynyt konservatiivihallituksen päätökseen jättää sisämarkkinat. Skottihallitus haluaakin nyt uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä.

Pohjois-Irlannissa asemiaan vahvistanut Sinn Féin eli irlantilaismieliset nationalistit väläyttävät liittymistä Irlannin tasavaltaan. Brexit tulee kalliiksi pohjoisirlantilaisille, jotka ovat nauttineet tuntuvista EU-tuista.

Yhdistyneen kuningaskunnan väkirikkaimmaissa ja EU-kielteisimmässä maassa Englannissa brexit ei sen sijaan kaduta. Brexit-henkeä pitää yllä myös erittäin EU-kielteinen lehdistö. Tutkimukset osoittavat, että lehdistön enemmistö kampanjoi myös EU-eron puolesta kansanäänestyksen alla.

Britannian hallitus julkisti helmikuun alussa brexit-suunnitelmansa, johon ei odoteta lisävalaistusta ainakaan neuvottelujen alkupuolella. Brexit-ministeri David Davis joutui myöntämään maaliskuussa, että hallituksella ei ole edes suunnitelmaa sen varalle, että EU-eron ehdoista ei päästä sopuun.

Brittiparlamentin ala- ja ylähuone antoivat suostumuksensa EU-eron käynnistämiselle maaliskuun puolessavälissä. Kansanedustajat ja päärit eivät asettaneet lopulta ehtoja brexitille, vaan ojensivat konservatiivihallitukselle käytännössä avoimen brexit-valtakirjan.

Alahuonetta kiivaammin Mayta yrittivät haastaa ylähuoneen päärit. Hekin hyväksyivät lopulta brexit-lain hallituksen ehdottamassa muodossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   ”Lapsen” lailla oikuttelevaa Trumpia pyritään miellyttämään Brysselissä – Trumpin toivotaan vahvistavan takinkääntönsä Nato- ja EU-puheistaan

  9. 9

   Epäillyn terroristin vaatimattomalla kotikadulla Etelä-Manchesterissa kuplii järkytys ja hämmennys: ”Poliitikkojen täytyy löytää keinot”

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  8. 8

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää