Valikko
Ulkomaat

”Olemme Britannian tärkeimpien neuvottelujen kynnyksellä” – hallitus vahvisti brexit-neuvotteluiden alkavan ensi viikon keskiviikkona

Brexit-ministeri David Davisin mukaan tavoitteena on hyvä sopimus koko Yhdistyneelle kuningaskunnalle sekä Euroopalle.

Lontoo

Britannian hallitus vahvisti maanantaina, että EU-eroneuvottelut käynnistetään ensi viikon keskiviikkona.

Britannian EU-suurlähettiläs Sir Tim Barrow ilmoitti maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, että Britannia aloittaa brexit-neuvottelut eli käynnistää EU:n perussopimuksen artiklan numero 50 keskiviikkona 29. maaliskuuta.

Britannian pääministeri Theresa May on kertonut jo monesti aiemmin, että brexit-neuvottelut käynnistetään maaliskuun loppuun mennessä. Käynnistys jää näin melkein viime tippaan.

”Olemme Britannian tärkeimpien neuvottelujen kynnyksellä tämän sukupolven aikana”, brexit-ministeri David Davis sanoi maanantaina ministeriön tiedotteessa.

Britannian EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle viime kesäkuussa.

”Hallituksella on selvät tavoitteet: uuden sopimuksen tulee olla edullinen jokaiselle Yhdistyneen kuningaskunnan maalle ja alueelle sekä myös koko Euroopalle – uusi, positiivinen kumppanuussuhde Britannian sekä EU-ystäviemme ja -kumppaniemme välillä”, brexit-ministeri Davis sanoi.

Brexit-neuvottelujen aloitus ensi viikon keskiviikkona käynnistää samalla kahden vuoden määräajan, jonka kuluessa Britannian ja muiden 27 jäsenmaan pitäisi sopia brexitin ehdoista. Käytännössä neuvotteluaikaa on vain syksyyn 2018 asti, jos Britannia halutaan ulos EU:sta kevääseen 2019 mennessä.

Muun EU:n alustavaa vastausta Britannialle odotetaan Brysselistä 48 tunnin sisällä. Vastaus tulee todennäköisesti ensi viikolla, kunhan Britannia on aloittanut viralliset neuvottlut.

EU on brexitin kanssa tuntemattomilla teillä. Yksikään jäsenmaa ei ole eronnut Euroopan unionista koskaan aiemmin.

Britannia lähtee brexit-neuvotteluihin suurin vaatimuksin, vaikka onkin selvä altavastaaja. Neuvotteluista ennustetaan erittäin monimutkaisia ja vaikeita.

Pääministeri May ilmoitti jo tammikuun linjapuheessaan, että Britannia aikoo jättää EU:n sisämarkkinat. Britannia haluaa ruveta rajoittamaan EU-kansalaisten maahanmuuttoa sekä lopettaa miljardien jäsenmaksut EU:n kassaan. Tämä ei olisi mahdollista sisämarkkinoilla.

Samalla Britannia kuitenkin tahtoo, että se voi jatkaa vapaakauppaa muun EU:n kanssa kuten ennenkin. Useat eurooppalaisjohtajat ovat tyrmänneet brittien asenteen jo etukäteen ja sanoneet Britannian yrittävän poimia rusinat pullasta.

Brexit-neuvotteluissa tulee ratkaistavaksi muun muassa se, paljonko Britannian pitää maksaa EU:lle ennen eroaan. Kyse on aiemmin yhdessä sovituista sitoumuksista, joista osa realisoituu vasta brexitin jälkeen.

EU on väläyttänyt briteille jopa 40–60 miljardin euron loppulaskua. Britit eivät haluaa maksaa miljardeja enää lähtönsä jälkeen.

Neuvottelupöydällä on myös se, miten taata Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet ja vastaavasti muissa EU-maissa asuvien brittien oikeudet. Kyse ei ole vain oikeudesta jäädä asuinmaanhan, vaan myös oikeudesta esimerkiksi terveydenhuoltoon ja eläkkeeseen. Britannian ylähuoneen valiokunta varoitti maanantaina, että brexitiin liittyy myös monia perheoikeuden ongelmia, joihin brittihallitus ei ole varautunut.

EU-kansalaisten tuleva asema huolestuttaa myös monia Britanniassa asuvia suomalaisia. Suomalaisia arvioidaan olevan maassa 20 000.

Yhteensä EU-kansalaisia asuu Britanniassa kolmisen miljoonaa. Suurin ryhmä on puolalaiset, joita on Britanniassa yli 900 000. Brittejä asuu muissa EU-maissa yli miljoona.

Brittiäänestäjien enemmistö päätyi EU-eron kannalle kesäkuun 2016 EU-kansanäänestyksessä. Päätös oli shokki muulle Euroopalle, mutta myös monelle jäsenyyttä kannattaneelle britille.

EU-kansanäänestyksen järjesti edellinen pääministeri David Cameron, joka toivoi näin hiljentävänsä konservatiivipuolueensa EU-kriittisen siiven. Cameron kuitenkin hävisi uhkapelinsä ja joutui eroamaan vaalituloksen selvittyä.

Seuraajaksi nousi sisäministeri Theresa May, joka oli kannattant EU-jäsenyyttä. May sitoutui kuitenkin nopeasti brexitiin ja alkoi vetää kovaa brexit-linjaa.

Tuleva brexit on herättänyt suuttumusta Skotlanissa ja Pohjois-Irlannissa, jotka äänestivät EU-eroa vastaan.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on pettynyt konservatiivihallituksen päätökseen jättää sisämarkkinat. Skottihallitus haluaakin nyt uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä.

Pohjois-Irlannissa asemiaan vahvistanut Sinn Féin eli irlantilaismieliset nationalistit väläyttävät liittymistä Irlannin tasavaltaan. Brexit tulee kalliiksi pohjoisirlantilaisille, jotka ovat nauttineet tuntuvista EU-tuista.

Yhdistyneen kuningaskunnan väkirikkaimmaissa ja EU-kielteisimmässä maassa Englannissa brexit ei sen sijaan kaduta. Brexit-henkeä pitää yllä myös erittäin EU-kielteinen lehdistö. Tutkimukset osoittavat, että lehdistön enemmistö kampanjoi myös EU-eron puolesta kansanäänestyksen alla.

Britannian hallitus julkisti helmikuun alussa brexit-suunnitelmansa, johon ei odoteta lisävalaistusta ainakaan neuvottelujen alkupuolella. Brexit-ministeri David Davis joutui myöntämään maaliskuussa, että hallituksella ei ole edes suunnitelmaa sen varalle, että EU-eron ehdoista ei päästä sopuun.

Brittiparlamentin ala- ja ylähuone antoivat suostumuksensa EU-eron käynnistämiselle maaliskuun puolessavälissä. Kansanedustajat ja päärit eivät asettaneet lopulta ehtoja brexitille, vaan ojensivat konservatiivihallitukselle käytännössä avoimen brexit-valtakirjan.

Alahuonetta kiivaammin Mayta yrittivät haastaa ylähuoneen päärit. Hekin hyväksyivät lopulta brexit-lain hallituksen ehdottamassa muodossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  2. 2

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  5. 5

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – tyttö kertoi selvittäneensä syytetyn nimen Instagramin avulla

  6. 6

   Anna Salmi, 24, osaa herättää Suomen sisällissodan ja Trumpin maahantulokiellon animaatioillaan eloon, ja siksi maailman isoimmat tähdet ja firmat haluavat hänet

  7. 7

   Venäjän sotalaiva ja helikopterit häiritsivät Yhdysvaltain lipun alla kulkenutta rahtilaivaa Itämerellä

  8. 8

   ”Kirkkoveneet” työntekijöitä vastassa maanantaiaamuna – päiväkoti sotkettiin Sipoossa juhannuksena

  9. 9

   Tekaistuja hintavertailuja ja kuvitteellisia alennusprosentteja – useille urheilukaupoille uhkasakot harhaanjohtavasta markkinoinnista

  10. 10

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Maailmanlaajuisen verkkohyökkäyksen alkuperäinen lähde saattoi varmistua – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  10. 10

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää