Valikko
Ulkomaat

”Olemme Britannian tärkeimpien neuvottelujen kynnyksellä” – hallitus vahvisti brexit-neuvotteluiden alkavan ensi viikon keskiviikkona

Brexit-ministeri David Davisin mukaan tavoitteena on hyvä sopimus koko Yhdistyneelle kuningaskunnalle sekä Euroopalle.

Lontoo

Britannian hallitus vahvisti maanantaina, että EU-eroneuvottelut käynnistetään ensi viikon keskiviikkona.

Britannian EU-suurlähettiläs Sir Tim Barrow ilmoitti maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, että Britannia aloittaa brexit-neuvottelut eli käynnistää EU:n perussopimuksen artiklan numero 50 keskiviikkona 29. maaliskuuta.

Britannian pääministeri Theresa May on kertonut jo monesti aiemmin, että brexit-neuvottelut käynnistetään maaliskuun loppuun mennessä. Käynnistys jää näin melkein viime tippaan.

”Olemme Britannian tärkeimpien neuvottelujen kynnyksellä tämän sukupolven aikana”, brexit-ministeri David Davis sanoi maanantaina ministeriön tiedotteessa.

Britannian EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle viime kesäkuussa.

”Hallituksella on selvät tavoitteet: uuden sopimuksen tulee olla edullinen jokaiselle Yhdistyneen kuningaskunnan maalle ja alueelle sekä myös koko Euroopalle – uusi, positiivinen kumppanuussuhde Britannian sekä EU-ystäviemme ja -kumppaniemme välillä”, brexit-ministeri Davis sanoi.

Brexit-neuvottelujen aloitus ensi viikon keskiviikkona käynnistää samalla kahden vuoden määräajan, jonka kuluessa Britannian ja muiden 27 jäsenmaan pitäisi sopia brexitin ehdoista. Käytännössä neuvotteluaikaa on vain syksyyn 2018 asti, jos Britannia halutaan ulos EU:sta kevääseen 2019 mennessä.

Muun EU:n alustavaa vastausta Britannialle odotetaan Brysselistä 48 tunnin sisällä. Vastaus tulee todennäköisesti ensi viikolla, kunhan Britannia on aloittanut viralliset neuvottlut.

EU on brexitin kanssa tuntemattomilla teillä. Yksikään jäsenmaa ei ole eronnut Euroopan unionista koskaan aiemmin.

Britannia lähtee brexit-neuvotteluihin suurin vaatimuksin, vaikka onkin selvä altavastaaja. Neuvotteluista ennustetaan erittäin monimutkaisia ja vaikeita.

Pääministeri May ilmoitti jo tammikuun linjapuheessaan, että Britannia aikoo jättää EU:n sisämarkkinat. Britannia haluaa ruveta rajoittamaan EU-kansalaisten maahanmuuttoa sekä lopettaa miljardien jäsenmaksut EU:n kassaan. Tämä ei olisi mahdollista sisämarkkinoilla.

Samalla Britannia kuitenkin tahtoo, että se voi jatkaa vapaakauppaa muun EU:n kanssa kuten ennenkin. Useat eurooppalaisjohtajat ovat tyrmänneet brittien asenteen jo etukäteen ja sanoneet Britannian yrittävän poimia rusinat pullasta.

Brexit-neuvotteluissa tulee ratkaistavaksi muun muassa se, paljonko Britannian pitää maksaa EU:lle ennen eroaan. Kyse on aiemmin yhdessä sovituista sitoumuksista, joista osa realisoituu vasta brexitin jälkeen.

EU on väläyttänyt briteille jopa 40–60 miljardin euron loppulaskua. Britit eivät haluaa maksaa miljardeja enää lähtönsä jälkeen.

Neuvottelupöydällä on myös se, miten taata Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet ja vastaavasti muissa EU-maissa asuvien brittien oikeudet. Kyse ei ole vain oikeudesta jäädä asuinmaanhan, vaan myös oikeudesta esimerkiksi terveydenhuoltoon ja eläkkeeseen. Britannian ylähuoneen valiokunta varoitti maanantaina, että brexitiin liittyy myös monia perheoikeuden ongelmia, joihin brittihallitus ei ole varautunut.

EU-kansalaisten tuleva asema huolestuttaa myös monia Britanniassa asuvia suomalaisia. Suomalaisia arvioidaan olevan maassa 20 000.

Yhteensä EU-kansalaisia asuu Britanniassa kolmisen miljoonaa. Suurin ryhmä on puolalaiset, joita on Britanniassa yli 900 000. Brittejä asuu muissa EU-maissa yli miljoona.

Brittiäänestäjien enemmistö päätyi EU-eron kannalle kesäkuun 2016 EU-kansanäänestyksessä. Päätös oli shokki muulle Euroopalle, mutta myös monelle jäsenyyttä kannattaneelle britille.

EU-kansanäänestyksen järjesti edellinen pääministeri David Cameron, joka toivoi näin hiljentävänsä konservatiivipuolueensa EU-kriittisen siiven. Cameron kuitenkin hävisi uhkapelinsä ja joutui eroamaan vaalituloksen selvittyä.

Seuraajaksi nousi sisäministeri Theresa May, joka oli kannattant EU-jäsenyyttä. May sitoutui kuitenkin nopeasti brexitiin ja alkoi vetää kovaa brexit-linjaa.

Tuleva brexit on herättänyt suuttumusta Skotlanissa ja Pohjois-Irlannissa, jotka äänestivät EU-eroa vastaan.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on pettynyt konservatiivihallituksen päätökseen jättää sisämarkkinat. Skottihallitus haluaakin nyt uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä.

Pohjois-Irlannissa asemiaan vahvistanut Sinn Féin eli irlantilaismieliset nationalistit väläyttävät liittymistä Irlannin tasavaltaan. Brexit tulee kalliiksi pohjoisirlantilaisille, jotka ovat nauttineet tuntuvista EU-tuista.

Yhdistyneen kuningaskunnan väkirikkaimmaissa ja EU-kielteisimmässä maassa Englannissa brexit ei sen sijaan kaduta. Brexit-henkeä pitää yllä myös erittäin EU-kielteinen lehdistö. Tutkimukset osoittavat, että lehdistön enemmistö kampanjoi myös EU-eron puolesta kansanäänestyksen alla.

Britannian hallitus julkisti helmikuun alussa brexit-suunnitelmansa, johon ei odoteta lisävalaistusta ainakaan neuvottelujen alkupuolella. Brexit-ministeri David Davis joutui myöntämään maaliskuussa, että hallituksella ei ole edes suunnitelmaa sen varalle, että EU-eron ehdoista ei päästä sopuun.

Brittiparlamentin ala- ja ylähuone antoivat suostumuksensa EU-eron käynnistämiselle maaliskuun puolessavälissä. Kansanedustajat ja päärit eivät asettaneet lopulta ehtoja brexitille, vaan ojensivat konservatiivihallitukselle käytännössä avoimen brexit-valtakirjan.

Alahuonetta kiivaammin Mayta yrittivät haastaa ylähuoneen päärit. Hekin hyväksyivät lopulta brexit-lain hallituksen ehdottamassa muodossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  2. 2

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  9. 9

   Sukupuolten välillä on meneillään kilpailu lisääntymismenestyksessä, eikä kumpikaan voi voittaa

  10. 10

   Kuka tahansa voi nyt testata kotona, onko itsellä riski lihoa helposti tai jäädä nikotiinikoukkuun – mutta onko geenitestistä mitään hyötyä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää