Valikko
Ulkomaat

Huhuja, valheita, vuotoja, eroja – HS keräsi yhteen Venäjä-kohun tärkeimmät käänteet

Venäjä-kohu alkoi vaalisyksynä ja paisuu koko ajan.

Washington

Maanantaina kello 16 Suomen aikaa Yhdysvaltain kongressissa alkoi ensimmäinen kuuleminen Venäjän osallisuudesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuultavana olivat liittovaltion poliisin FBI:n päällikkö James Comey sekä kansallisen turvallisuusviraston NSA:n johtaja Mike Rogers.

Heidän mukaansa FBI:lla tai oikeusministeriöllä ei ole mitään tietoa, joka tukisi presidentti Donald Trumpin väitteitä siitä, että entinen presidentti Barack Obama olisi salakuunnellut Trumpia vaalien alla. Comey vahvisti maanantaina myös ensimmäistä kertaa, että myös FBI tutkii presidentti Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään.

HS keräsi yhteen Venäjä-kohun tärkeimmät käänteet viime kesästä lähtien:

Heinäkuussa juuri ennen demokraattien puoluekokouksen alkua Wikileaks julkaisi puolueen sisäisiä sähköposteja, jotka oli viety hakkeroimalla. Sähköpostit haittasivat Hillary Clintonin vaalikampanjaa ja jakoivat puolueen sisäisesti, koska ne paljastivat puolueen avainhenkilöiden suosineen Clintonia esivaaleissa Bernie Sandersin kustannuksella.

Heinäkuussa Trump myös kehotti julkisesti venäläisiä hakkeroimaan Clintonin sähköposteja, minkä tukijat selittivät vitsiksi.

Lokakuussa Barack Obaman hallinto syytti Venäjää virallisesti demokraattipuolueen sähköpostien hakkeroinnista ja sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin. ”Yritysten laajuuden ja arkaluontoisuuden perustella vain Venäjän ylimmät virkamiehet olisivat voineet antaa luvan näihin tekoihin”, ilmoittivat kansallisen turvallisuuden päällikkö DNI ja kansallisen turvallisuuden ministeriö DHS lausunnossaan. Venäjä kiisti väitteet.

Joulukuussa tiedustelupalvelu CIA ja liittovaltion poliisi FBI päätyivät yhdessä ”vahvaan yhteisymmärrykseen” siitä, että Venäjän päämäärä oli auttaa Donald Trumpin valintaa presidentiksi. Trump kiisti väitteet.

Joulukuussa Obama määräsi uusia Venäjä-vastaisia pakotteita ja karkotti 35 venäläisdiplomaattia vastatoimena sille, että Venäjä oli sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin. Samana päivänä Trumpin tuleva turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn puhui puhelimessa pakotteista Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa.

Tammikuussa muutama amerikkalaismedia julkaisi entisen brittiläisen tiedustelupalvelun työtekijän laatiman raportin Trumpin yhteyksistä Venäjään. Raportti perustui nimettömiin tiedustelulähteisiin, ja sen mukaan Venäjän tiedustelupalvelu FSB:llä on sellaisia tietoja Trumpin bisneksistä ja seksileikeistä, joilla tätä voitaisiin kiristää. Trump kiisti tiedot jyrkästi, eikä niitä ole voitu vahvistaa.

Tammikuussa kongressin edustajainhuone ja senaatti aloittivat omat tutkintansa Trumpin kampanjan yhteyksistä Venäjään.

Helmikuussa turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut joulukuisen puhelun sisällöstä muun muassa varapresidentti Mike Pencelle. Flynn oli väittänyt, ettei puhunut Venäjän-suurlähettilään kanssa pakotteista, vaikka oli tehnyt niin. Myöhemmin kävi ilmi, että Flynn oli saanut 67 000 dollaria palkkioita venäläisyrityksiltä vuotta ennen vaaleja liittyen muun muassa televisioesiintymisiinsä RT-kanavalla.

Maaliskuun alussa oikeusministeri Jeff Sessions joutui jääväämään itsensä Trumpin kampanjan Venäjä-tutkimuksista, kun kävi ilmi, että hän ei ollut puhunut valaehtoisessa lausunnossaan totta yhteyksistään venäläisiin. Sessions oli kiistänyt tavanneensa kampanjan aikana venäläisiä, vaikka oli tavannut viime syksynä Venäjän suurlähettilästä, kuten muutkin Trumpin avustajat. Keskusteluja selitettiin tavalliseksi suhteiden luomiseksi.

Maaliskuussa Trumpin avustaja Roger Stone Jr. myönsi, että hän oli vaihtanut Twitterissä viestejä Guccifer 2.0-nimisen hakkerin kanssa viime elokuussa. Yhdysvaltain tiedustelupalvelut epäilevät juuri Gucciferia demokraattipuolueen hakkeroinnista. Stone ennusti julkisesti, että Clintonin kampanjapäällikön John Podestan yksityiset sähköpostit julkaistaan ennen kuin näin tapahtui.

Maaliskuussa Trump väitti Twitterissä, että entinen presidentti Obama olisi määrännyt hänen kotinsa New Yorkissa salakuunneltavaksi vaalien aikana. Trump väitti myös, että salakuuntelussa olisi auttanut Britannian tiedustelupalvelu. Hän sanoi kuulleensa asiasta uutiskanava Foxin haastattelemalta asiantuntijalta.

Obama ja Britannia kiistivät väitteet. Kongressin demokraatit ja republikaanit sanoivat, etteivät ole nähneet todisteita salakuuntelusta. Myös Fox ilmoitti, ettei sillä ole todisteita Trumpin väitteistä. 

Maanantaiaamuna Trump tviittasi kuulemisista ja Venäjästä neljä kertaa. ”Todellinen uutinen, jota kongressin, FBI:n ja muiden pitäisi tutkia, on se, kuka vuotaa salaista tietoa. Vuotaja on löydettävä nyt!” Trump tviittasi.

Hän kyseli myös, mitkä olivat Clintonin kampanjan yhteydet venäläisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  9. 9

   Piiritetty itsemurhapommittaja räjäytti itsensä Mekassa, 11 loukkaantui – Pommittaja suunnitteli hyökkäystä Suurmoskeijaan

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää