Valikko
Ulkomaat

Huhuja, valheita, vuotoja, eroja – HS keräsi yhteen Venäjä-kohun tärkeimmät käänteet

Venäjä-kohu alkoi vaalisyksynä ja paisuu koko ajan.

Washington

Maanantaina kello 16 Suomen aikaa Yhdysvaltain kongressissa alkoi ensimmäinen kuuleminen Venäjän osallisuudesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuultavana olivat liittovaltion poliisin FBI:n päällikkö James Comey sekä kansallisen turvallisuusviraston NSA:n johtaja Mike Rogers.

Heidän mukaansa FBI:lla tai oikeusministeriöllä ei ole mitään tietoa, joka tukisi presidentti Donald Trumpin väitteitä siitä, että entinen presidentti Barack Obama olisi salakuunnellut Trumpia vaalien alla. Comey vahvisti maanantaina myös ensimmäistä kertaa, että myös FBI tutkii presidentti Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjään.

HS keräsi yhteen Venäjä-kohun tärkeimmät käänteet viime kesästä lähtien:

Heinäkuussa juuri ennen demokraattien puoluekokouksen alkua Wikileaks julkaisi puolueen sisäisiä sähköposteja, jotka oli viety hakkeroimalla. Sähköpostit haittasivat Hillary Clintonin vaalikampanjaa ja jakoivat puolueen sisäisesti, koska ne paljastivat puolueen avainhenkilöiden suosineen Clintonia esivaaleissa Bernie Sandersin kustannuksella.

Heinäkuussa Trump myös kehotti julkisesti venäläisiä hakkeroimaan Clintonin sähköposteja, minkä tukijat selittivät vitsiksi.

Lokakuussa Barack Obaman hallinto syytti Venäjää virallisesti demokraattipuolueen sähköpostien hakkeroinnista ja sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin. ”Yritysten laajuuden ja arkaluontoisuuden perustella vain Venäjän ylimmät virkamiehet olisivat voineet antaa luvan näihin tekoihin”, ilmoittivat kansallisen turvallisuuden päällikkö DNI ja kansallisen turvallisuuden ministeriö DHS lausunnossaan. Venäjä kiisti väitteet.

Joulukuussa tiedustelupalvelu CIA ja liittovaltion poliisi FBI päätyivät yhdessä ”vahvaan yhteisymmärrykseen” siitä, että Venäjän päämäärä oli auttaa Donald Trumpin valintaa presidentiksi. Trump kiisti väitteet.

Joulukuussa Obama määräsi uusia Venäjä-vastaisia pakotteita ja karkotti 35 venäläisdiplomaattia vastatoimena sille, että Venäjä oli sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin. Samana päivänä Trumpin tuleva turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn puhui puhelimessa pakotteista Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa.

Tammikuussa muutama amerikkalaismedia julkaisi entisen brittiläisen tiedustelupalvelun työtekijän laatiman raportin Trumpin yhteyksistä Venäjään. Raportti perustui nimettömiin tiedustelulähteisiin, ja sen mukaan Venäjän tiedustelupalvelu FSB:llä on sellaisia tietoja Trumpin bisneksistä ja seksileikeistä, joilla tätä voitaisiin kiristää. Trump kiisti tiedot jyrkästi, eikä niitä ole voitu vahvistaa.

Tammikuussa kongressin edustajainhuone ja senaatti aloittivat omat tutkintansa Trumpin kampanjan yhteyksistä Venäjään.

Helmikuussa turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan, kun kävi ilmi, että hän oli valehdellut joulukuisen puhelun sisällöstä muun muassa varapresidentti Mike Pencelle. Flynn oli väittänyt, ettei puhunut Venäjän-suurlähettilään kanssa pakotteista, vaikka oli tehnyt niin. Myöhemmin kävi ilmi, että Flynn oli saanut 67 000 dollaria palkkioita venäläisyrityksiltä vuotta ennen vaaleja liittyen muun muassa televisioesiintymisiinsä RT-kanavalla.

Maaliskuun alussa oikeusministeri Jeff Sessions joutui jääväämään itsensä Trumpin kampanjan Venäjä-tutkimuksista, kun kävi ilmi, että hän ei ollut puhunut valaehtoisessa lausunnossaan totta yhteyksistään venäläisiin. Sessions oli kiistänyt tavanneensa kampanjan aikana venäläisiä, vaikka oli tavannut viime syksynä Venäjän suurlähettilästä, kuten muutkin Trumpin avustajat. Keskusteluja selitettiin tavalliseksi suhteiden luomiseksi.

Maaliskuussa Trumpin avustaja Roger Stone Jr. myönsi, että hän oli vaihtanut Twitterissä viestejä Guccifer 2.0-nimisen hakkerin kanssa viime elokuussa. Yhdysvaltain tiedustelupalvelut epäilevät juuri Gucciferia demokraattipuolueen hakkeroinnista. Stone ennusti julkisesti, että Clintonin kampanjapäällikön John Podestan yksityiset sähköpostit julkaistaan ennen kuin näin tapahtui.

Maaliskuussa Trump väitti Twitterissä, että entinen presidentti Obama olisi määrännyt hänen kotinsa New Yorkissa salakuunneltavaksi vaalien aikana. Trump väitti myös, että salakuuntelussa olisi auttanut Britannian tiedustelupalvelu. Hän sanoi kuulleensa asiasta uutiskanava Foxin haastattelemalta asiantuntijalta.

Obama ja Britannia kiistivät väitteet. Kongressin demokraatit ja republikaanit sanoivat, etteivät ole nähneet todisteita salakuuntelusta. Myös Fox ilmoitti, ettei sillä ole todisteita Trumpin väitteistä. 

Maanantaiaamuna Trump tviittasi kuulemisista ja Venäjästä neljä kertaa. ”Todellinen uutinen, jota kongressin, FBI:n ja muiden pitäisi tutkia, on se, kuka vuotaa salaista tietoa. Vuotaja on löydettävä nyt!” Trump tviittasi.

Hän kyseli myös, mitkä olivat Clintonin kampanjan yhteydet venäläisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  5. 5

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Auto kaatui kyljelleen ja pysäytti liikenteen Helsingin keskustassa

  9. 9

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  10. 10

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  9. 9

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  10. 10

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää