Valikko
Ulkomaat

Lihaskandaali on iso kolhu Brasilian viennille – Kiina kielsi jo tuonnin ongelmalaitoksilta

Brasiliassa on arvosteltu myös poliisia sensaatiohakuisesta tiedottamisesta.

Lihaskandaali on kova kolaus Brasilian elintarviketeollisuudelle. Brasilia on maailman suurimpia lihanviejiä, joka vie lihaa yli 150:een maahan.

Brasilian poliisi paljasti perjantaina selvittävänsä suurta vyyhtiä, jossa yritykset ovat maksaneet lahjuksia vastineeksi hygieniastandardeissa joustamisesta. Poliisin mukaan lihantuottajien keinoihin on kuulunut pilaantuneen lihan myynti, sen ulkonäön parantelu ja hajun peittäminen kielletyillä keinoilla sekä kanan turvottaminen vedellä.

Tutkinnan kohteena ovat esimerkiksi lihajätit JBS ja BRF. Alun perin pienenä teurastamona aloittanut JBS on kasvanut yritysostojen myötä maailman suurimmaksi lihantuotantoalan yritykseksi, jolla on yli 200 000 työntekijää. BRF taas on nykyään maailman suurin kananlihan viejä.

Kiina ja Etelä-Korea kielsivät jo lihantuonnin tutkinnan kohteena olevilta tuotantolaitoksilta toistaiseksi, kertoo brasilialainen talouslehti Valor Econômico. Chile kielsi tilapäisesti brasilialaisen naudanlihan tuonnin, ja myös EU valmistelee tuontikieltoa ongelmallisille tuotantolaitoksille.

Ulkomaisille kuluttajille Brasilian lihatuottajien nimet eivät sano juuri mitään. Siksi skandaalista kärsii koko brasilialainen lihateollisuus – myös ne yritykset, jotka eivät ole skandaalissa osallisena.

Brasilia on tehnyt paljon työtä vakuuttaakseen muut lihansa laadusta.

Viime vuonna se onnistui 17 vuoden neuvottelujen jälkeen pääsemään Yhdysvaltojen kanssa sopimukseen, joka mahdollistaa brasilialaisen lihan pääsyn tarkasti valvotuille Yhdysvaltain markkinoille.

Yhteensä Brasilia vie uutistoimisto Reutersin mukaan lihaa vuosittain vajaan 12 miljardin euron arvosta.

Brasilian hallitus on yrittänyt hillitä tappioita korostamalla, että ongelmatapauksissa on kyse vain parista kymmenestä yrityksestä, ja niistäkin vain kuusi vie lihaa ulkomaille.

Maatalousministeri Blairo Maggi sanoi O Estado de São Paulo -lehdelle, että pelissä on koko Brasilian maine. Hän myös syytti poliisia ”idioottimaisista” virheistä tutkinnassa. Maatalousbisneksen merkitystä Brasiliassa kuvaa, että ministeri itse on tunnettu soijamiljardööri ja suurmaanomistaja.


Presidentti Michel Temer rauhoitteli vientimaita kutsumalla suurlähettiläät sunnuntaina syömään kanssaan picanhaa eli arvostettua nautapaistia. Useat maat ovat vaatineet Brasilian hallitukselta virallista selvitystä lihaskandaalista.

Brasilian liittovaltion poliisin mukaan lihantuottajien tutkinta on sen historian suurin operaatio. Tutkinta kulkee nimellä ”operaatio Heikko liha”.

Poliisia on myös syytetty liioitellun epäluulon ruokkimisesta. Esimerkiksi liha-alaan erikoistunut Pedro Eduardo de Felício Unicamp-yliopistosta arvioi BBC Brasilille, että poliisin tiedottamisessa oli mukana liioittelua lehdistön huomion saamiseksi. Oli liioittelussa perää tai ei, ilman julkista painetta korruptiotutkinnoilla on Brasiliassa taipumus helpommin vesittyä.

Elintarviketeknologi Carmen Castillo USP-yliopiston maatalouskorkeakoulusta huomautti, että osa syytöksissä mainituista lisäaineista on lain sallimia. Näihin kuuluu esimerkiksi askorbiinihappo eli C-vitamiini, jota käytetään lihavalmisteissa yleisesti hapettumisen estoaineena. Niitä on kuitenkin saatettu käyttää säädösten vastaisesti.

”Ongelma ei ole näiden aineiden käyttö, vaan sallittujen rajojen kunnioittaminen”, Castillo sanoi BBC Brasilin mukaan.

Vaikka lihaskandaali osuu Brasilian tärkeään vientialaan, suurin osa brasilialaisesta lihasta päätyy kotimarkkinoille. Alle 20 prosenttia lihantuotannosta ja 30 prosenttia kanasta menee vientiin. Muu päätyy brasilialaisten omiin suihin. Brasilialainen taloustoimittaja Míriam Leitão huomautti, että kotimarkkinoille on aina päätynyt huonolaatuisin liha.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brasilia
 • Brasilian talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  8. 8

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää