Valikko
Ulkomaat

Näin Britannia eroaa EU:sta: Neuvotteluprosessi kestää kaksi vuotta, eikä brittejä enää haluta kevään 2019 eurovaaleihin

Suomen ja muiden EU-maiden pitää nyt päättää, kuinka paljon Britannian vaatimuksiin voidaan suostua.

Lontoo

Pääministeri Theresa May käynnisti keskiviikkona virallisesti Britannian eron Euroopan unionista, ja EU-perussopimuksen artiklan numero 50. Nyt pallo on Brysselissä.

Näin neuvottelut etenevät:

1. EU antaa ensimmäisen vastauksensa Britannian brexit-ilmoitukseen 48 tunnin sisällä. Vastauksen lähettää todennäköisesti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Siinä Tusk kuittaa 27 muun jäsenmaan puolesta ilmoituksen saapuneeksi ja brexit-neuvottelut käynnistyneiksi. Tusk lausunee jotain Britannian vaatimuksista.

2. Seuraavaksi EU:n muiden 27 jäsenmaan [EU27:n] – Suomi mukaan lukien – pitää hahmotella suuntaviivat, joihin nojataan neuvottelujen edetessä. EU27:n on määrä kokoontua huhtikuun 29.päivä huippukokoukseen, jossa päämiehet päättävät pääperiaatteista ja vahvistavat yhteishenkeä. Suuntaviivat kerrotaan myös julkisuuteen.

3. Muiden jäsenmaiden pitää hyväksyä myös EU:n brexit-neuvotteluryhmän mandaatti. Mandaatin yksityiskohdat valmistellaan komissiossa, minkä jälkeen kunkin 27 jäsenmaan pitää hyväksyä ne. Yksi tärkeimmistä strategisista päätöksistä on se, missä vaiheessa brexit-neuvottelujen rinnalla voidaan käynnistää EU:n ja Britannian tulevan suhteen haarukointi. Mandaatti lyödään lukkoon todennäköisesti alkukesästä, ja sen sisältö pidetään salassa. Mandaatin sisältöä voi muuttaa tarvittaessa myöhemmin.


4. EU-maiden johtajat eivät käy konkreettisia neuvotteluja Britannian Mayn kanssa, vaan kumpaakin osapuolta edustaa työryhmä. Britannia ei ole vielä kertonut julkisuuteen oman ryhmänsä kokoonpanoa. EU27:n puolesta neuvotteluja hoitaa entinen ranskalaiskomissaari Michel Barnier apulaisineen. Työhön osallistuvat taustalla myös jäsenmaiden EU-diplomaatit ja virkamiehet. Kaikkein vaikeimmat kiistakysymykset saatetaan ratkaista Mayn ja 27 muun EU-maan johtajien kokouksessa.

5. Aikaa brexit-neuvotteluille on kaksi vuotta siitä, kun Britannia on jättänyt eroilmoituksensa. Käytännössä neuvotteluaikaa on vähemmän, jos Britannia halutaan ulos unionista kevääseen 2019 mennessä. Keväällä 2019 järjestetään seuraavat eurovaalit, joihin brittien ei haluta enää osallistuvan. Kahden vuoden neuvotteluaikaa voidaan pidentää vain kaikkien jäsenmaiden suostumuksella.

6. Brexit-neuvottelut eivät pääse kunnolla käyntiin ennen Saksan liittopäivävaaleja 24. päivä syyskuuta. Saksa on EU27-leirin johtava jäsenmaa ja sen päämies yksi brexit-neuvottelujen tärkeimmistä hahmoista. Brexit-sopimus pitäisi saada kuitenkin kasaan jo syksyllä 2018, jotta sen hyväksymisille jäisi tarpeeksi aikaa. Sopimus vaatii EU-maiden määräenemmistön hyväksynnän. Sen lisäksi se pitää hyväksyttää EU-parlamentissa ja brittiparlamentissa. Brittiparlamentilla on vain oikeus hyväksyä tai hylätä sopimus, ei tehdä muutoksia.

7. Britannian ja EU27:n käymiä brexit-neuvotteluja seurataan erityisen tarkkaan Skotlannissa. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon haluaa järjestää uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä syksyllä 2018 tai keväällä 2019. Silloin brexit-sopimuksen sisältö pitäisi olla jo selvillä, mutta Britannia ei ole vielä eronnut EU:sta. Pääministeri May vastustaa Skotlannin kansanäänestystä ja itsenäistymistä.

8. Britit haluaisivat sopia brexit-neuvotteluissa sekä EU-eron ehdoista että tulevasta suhteesta eli esimerkiksi vapaakaupasta. Muun EU on toista mielletä: ensin sovitaan erosta, ja vasta sitten tulevasta kauppasopimuksesta. On mahdollista, että asiasta saavutetaan jonkinlainen kompromissi. Jos Britannia ja EU27 eivät pääse sopuun edes EU-eron ehdoista kahden vuoden sisällä, päättyy Britannian EU-jäsenyys ilman sopimusta. Tätä voi pitää kaikkien kannalta huonona tilanteena.

9. On myös mahdollista, että brexitin eroista päästään määräajassa sopuun, mutta aika ei riitä tulevasta suhteesta päättämiseen. Siinä tapauksessa Britannian ja EU:n kauppaan noudatetaan Maailman kauppajärjestö WTO:n ehtoja, elleivät osapuolet sovi siirtymäajasta. Tämä tietäisi kaupan vaikeutumista sekä tulleja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää