Ulkomaat

Entinen terroristijohtaja kääntyi rauhantekijäksi – sydänsairauteen kuollut Martin McGuinness sai sovinnonteossa apua suomalaisilta

Britannian lähihistoriassa terrorismi tarkoitti IRA:n iskua. Pohjois-Irlannin 30-vuotisen väkivallan lopettamisessa auttoivat suomalaiset.

Tuhon jäljet ulottuivat koko kortteliin. Ikkunat hajosivat kerrostalojen yläkerroksistakin, ja katu täyttyi hajonneiden talo­jen rojusta. Se oli näkymä Lontoon ytimessä, talouskeskus Cityssä, huhtikuussa 1993.

Jälleen yksi pommi oli räjähtänyt.

Runsas 20 vuotta sitten Britanniassa ei juuri puhuttu ääri-islamistisesta terrorismista. Kun jossain räjähti räjähti pommi, ensiepäilty oli Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA, joka vastusti Britannian valtaa Pohjois-Irlannissa.

Tiistaina tätä lähihistoriaa muisteltiin hyvässä ja pahassa, kun yksi Pohjois-Irlannin voimahahmoista Martin McGuinness kuoli sydänsairauteen 66-vuotiaana.

McGuinness nousi terroristijärjestö IRA:ssa johtoasemiin 1970-luvulla. Myöhemmin hän kuitenkin luopui väkivallasta ja oli avainhenkilöitä vuoden 1998 rauhansopimuksessa.


”Hänellä oli ratkaiseva rooli omiensa vakuuttamisessa siinä, että rauha on oikea tie. Hän osoitti siinä merkittävää johtajuutta”, sanoo Aaro Suonio, joka oli yksi Pohjois-Irlannin rauhanprosessissa mukana olleista suomalaisista.

Pohjois-Irlannin poliittisen väkivallan päättäminen on yksi lähihistorian menestystarinoita. Rauhanprosessista on myöhemmin otettu esimerkkiä muissakin separatistikonflikteissa, kuten Espanjan Baskimaassa ja Filippiinien Mindanaolla.

Rauhaa edelsi synkkä, vuosikymmenien väkivalta.

IRA taisteli brittivaltaa vastaan jo vuonna 1921 päättyneessä sodassa. Sodan seurauksena Britanniasta irtosi Irlannin vapaa valtio, mutta pieni kulma saaren pohjoisosasta jäi Britannialle.

Pohjois-Irlanti jakautui kahtia poliittisesti ja uskonryhmien mukaan. Toisella puolen olivat protestanttiset brittimieliset unionistit ja toisella irlantilaismieliset katoliset nationalistit. Kummallakin puolella oli omat puolisotilaalliset järjestönsä.

1960-luvun lopulla alkoi kiivain väkivallan jakso (The Troubles). Pohjois-Irlannin pääkaupunki Belfastista tuli kaupunkisodan näyttämö. Ihmisiä murhattiin, siepattiin ja kidutettiin. Aika ajoin kortteleissa puhkesi tulitaisteluita. Britannia lähetti Pohjois-Irlantiin lähes 30 000 sotilasta.


Tasavaltalaisten IRA painosti Lontoon vallanpitäjiä terrori-iskuilla eri puolilla Britanniaa. Martin McGuinness tuomittiin vankilaan vuonna 1973, kun hänen autostaan oli löytynyt yli sata kiloa räjähteitä.

IRA yritti myös murhata Britannian pääministeri Margaret Thatcherin vuonna 1984 ja tämän seuraajan John Majorin vuonna 1991.

Kului melkein kolme vuosikymmentä, ja yli 3 600 ihmistä tapettiin, ennen kuin rauhanneuvottelut saatiin raiteilleen. Apuna oli suomalaisia.

Entinen pääministeri Harri Holkeri oli välittäjänä neuvotteluissa, jotka johtivat pitkänperjantain rauhansopimukseen vuonna 1998. Aseiden hävitystä valvoneeseen komissioon kuuluivat prikaatinkenraali Tauno Nieminen ja Aaro Suonio, joka työskenteli kabinettipäällikkönä ja tiedottajana.


Suonio oppi tuntemaan hyvin McGuinnessin, joka tuli rauhanprosessiin IRA:n poliittisen siiven Sinn Féinin pääneuvottelijana. Kaikki tiesivät McGuinnessin kuuluvan IRA:n johtoon, mutta virallisesti tätä ei sanottu.

Suonion mukaan McGuinness oli rauhan tielle lähdettyään täysin sitoutunut väkivallattomuuteen.

”Hän kuului sukupolveen, joka oli nähnyt viimeisimmän väkivallan kierteen alusta lähtien. Ja myös nähnyt että väkivalta ei tuo toivottua tulosta”, Suonio sanoo.

McGuinness viihtyi rennosti villapaidassa tai tweed-takissa ja piti suomalaisille pitkiä luentoja Irlannin historiasta ja katolisten sorrosta.

”Ne oli tarkoitettu valottamaan taustaa siitä, minkä takia ihmiset olivat päätyneet väkivallan tielle”, Suonio sanoo.

Myöhemmin Pohjois-Irlannin asetarkastuksissa keskeisessä roolissa oli vielä yksi suomalainen, presidentti Martti Ahtisaari.

IRA:n kätketyt aseet tuhottiin usean vuoden aikana aseidenluovutuskomission johdolla. Samoin tehtiin unionistien puolisotilaallisten joukkojen aseille.

”Aseiden hävittäminen tehtiin salassa. Meidän komissio todensi tapahtumaa. Ja todistamassa oli myös yksi kirkon mies kummastakin uskontokunnasta, katolisista ja protestanteista”, Suonio kertoo.

Rauhansopimukseen perustuen Pohjois-Irlantiin perustettiin vuonna 2007 tasavaltalaisten ja unionistien yhteishallitus. McGuinnesistä tuli varapääministeri, ja pääministeriksi tuli unionistien DUP:n Ian Paisley. Hämmästyttävät kuvat keskenään naureskelevista entisistä vihamiehistä muodostuivat rauhanteon symboliksi.

Vuonna 2012 McGuinness teki merkittävän symbolisen eleen, kun hän kätteli Britannian kuningatarta.


IRA oli maanalainen terroristijärjestö, eivätkä monet entiset johtajat ole vieläkään myöntäneet osallisuuttaan siinä. McGuinness teki poikkeuksen. Hän sai menneistä puhumalla osakseen sekä moitteita että arvostusta.

McGuinness jätti politiikan kaksi kuukautta sitten sairautensa vuoksi. Hän kuoli kotikaupungissaan, josta tasavaltalaiset käyttävät nimeä Derry ja brittimieliset nimeä Londonderry.

Monille briteille ja unionisteille McGuinness edustaa edelleen terrorismia, kun taas tasavaltalaisille hän on yksi vapaustaistelun sankareista. Mutta rauhantekijän roolistaan McGuinness sai kuolemansa jälkeen arvostavia kommentteja sekä tukijoilta että entisiltä vihollisilta.

”Emme olisi tässä ilman häntä. Martin johti IRA:ta sodan aikaan, mutta hän johti IRA:n rauhaan ja uskoi vilpittömästi sovitteluun silloinkin, kun ihmiset eivät siitä pitäneet”, sanoi Sinn Féinin johtaja ja pitkäaikainen työtoveri Gerry Adams.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi, että hän ei voi koskaan hyväksyä McGuinnessin ”aiemmin kulkemaa polkua”. May kuitenkin korosti McGuinnessin olleen ratkaisevassa roolissa ”Pohjois-Irlannin hämmästyttävässä matkassa konfliktista rauhaan”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Irlanti
 • Britannia
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää