Ulkomaat

Ahtisaari USA:ssa: Menestyvän poliitikon on oltava rehellinen

Presidentti arvosteli Yhdysvaltain uuden hallinnon politiikkaa lyhytnäköiseksi

Washington

Kaiken menestyksekkään ja kestävän politiikan takana on rehellisyys tosiasioiden ja oman itsen suhteen, sanoi presidentti Martti Ahtisaari torstaina Washingtonissa.

Ahtisaari vetosi Wilson Center -tutkimuskeskuksessa pitämässään puheessa voimakkaasti Yhdysvaltain ja Euroopan yhteistyön puolesta. Hän totesi, että vain vuosi sitten harva ymmärsi, miten nopeasti se olisi vaakalaudalla.

Ahtisaari ei maininnut presidentti Donald Trumpin nimeä, mutta hänen puheensa oli selvästi osoitettu Yhdysvaltain uudelle presidentille, jonka iskulause on ”Amerikka ensin”.

Sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ovat vahvistuneet protektionismin ja eristäytyneisyyden voimat, jotka vakuuttavat, että ”voimme palata rauhan satamaan ja vaurauteen”, Ahtisaari sanoi.

”Jokaiselle kansainvälistä politiikkaa seuraavalle pitäisi olla itsestään selvää, ettei menneisyyden ratkaisulla hoideta nykyisiä ongelmia. Yhteistyö on yhä ainoa ratkaisu”, Ahtisaari sanoi.

”Kaikki tiedämme, että on paljon helpompi hajottaa kuin rakentaa. Mutta tämän politiikan seuraukset voivat olla vakavat ja kestää pitkään.”

Hän kutsui Yhdysvaltain uuden hallinnon aikomuksia leikata määrärahoja konfliktien ennaltaehkäisyltä ja rauhantyöltä ja panostaa armeijaan ”erittäin lyhytnäköisiksi”. Ahtisaaren mukaan ainoa lääke on löytää uudestaan yhteiset tavoitteet, koska YK ei toimi ilman Yhdysvaltain ja Euroopan tukea – mutta Yhdysvallat ja Eurooppa tarvitsevat myös YK:ta.

”Liittolaisten [molemmin puolin Atlanttia] on aika nousta ja puolustaa sitä järjestelmää, jonka me olemme luoneet.”

Ahtisaari moitti myös Britannian pääministeri Theresa Mayta siitä, että tämä haikailee 1980-luvun kahdenvälisiä suhteita Yhdysvaltoihin. Hän nauratti yleisöä sanomalla, ettei arvosta kansanäänestyksiä. ”Jos olisin maailman diktaattori, määräisin, että vain sveitsiläiset saavat järjestää kansanäänestyksiä”, hän sanoi.

Ahtisaaren mukaan vaalituloksiin pitäisi kuitenkin suhtautua maltilla. Hän muistutti, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk määritteli Yhdysvallat eksistentiaaliseksi uhaksi EU:lle yhdessä Venäjän, Kiinan ja radikaalin islamin kanssa.

”Me kaikki ymmärrämme, että tilanne on kireä, mutta ei menetetä strategista tai tietoista harkintakykyä.”

Puheessaan Ahtisaari tunnustautui suureksi Yhdysvaltain ihailijaksi, joka muutti maahan YK-viran takia vuonna 1978. Hän sanoi oppineensa, että jos Yhdysvallat luopuu omista periaatteistaan, koko maailma kärsii.

”Enemmän kuin koskaan maailma tarvitsee Yhdysvaltain johtajuutta.”

Puheen jälkeen Ahtisaari sanoi kuitenkin olevansa karjalaisena ”ikuinen optimisti”. Hän muistutti 400 000 Karjalan evakosta, jotka asutettiin sodan jälkeen muualle Suomeen.

”Kun katson Eurooppaan tulevia pakolaisia, nostan hattua Angela Merkelin johtajuudelle”, hän sanoi.

Ahtisaari paljasti myös harkitsevansa sitä, että hän siirtyisi syrjään perustamansa konfliktinratkaisujärjestö CMI:n hallituksen puheenjohtajan työstä, mutta vasta vähitellen. Yksi syy on se, että puoliso pyytää häntä matkustamaan vähemmän. Ahtisaaren mukaan hän oli äskettäin yhden vuoden aikana yli 260 päivää poissa Suomesta.

Presidentti Ahtisaari täyttää kesäkuussa 80 vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • YK
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää