Ulkomaat    |   HS-reportaasi

Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

”Schengen, yhteinen talousalue, terrorismin torjunta. Näihin lisää yhteistyötä”, Macron vaati vastauksessaan HS:n kysymykseen siitä, mikä yhdistäisi kriisissä olevaa Eurooppaa.

Avallon/Dijon. Tätä hymyä on harjoiteltu. Ranskan tämän hetken puhutuin presidenttiehdokas Emmanuel Macron seisoo jäykähkösti alakoulu Viktor Hugon luokassa. Takana tungeksivat kunnan virkamiehet- ja naiset, edessä 10–11-vuotiaiden orkesteri ja kolmisenkymmentä toimittajaa.

Tilanne ei ole rento, eikä oppilaiden versio Square dance -kappaleesta ole onnistunein. Mutta Macron hymyilee kuin viimeistä päivää.

Kyllä, hän on soittanut pianoa ja harkinnut jopa ammattilaisuraa. Pitää jalkapallosta ja on pelannutkin sitä. Macron vastailee oppilaiden kysymyksiin, antaa nimikirjoituksia ja sitten otetaan kännykkäkuvia. Nyt ei ole aika puhua siitä, että Macron haluaisi kännykät kokonaan pois kouluista.


Kuhina Macronin ympärillä on kiihtynyt viikko viikolta. Macron voisi voittaa Kansallisen rintaman populistiehdokkaan Marine Le Penin jo ensimmäisellä kierroksella, tuoreimmat kyselyt kertovat. Toisella kierroksella hän voittaisi vaalit, mikäli vastassa olisi Le Pen.

Suosio on yllättänyt monet, sillä Macron on vaalien outolintu. Hän nousi politiikkaan pankkiiriuralta, kun sosialistipresidentti François Hollande nimitti hänet talousministeriksi. Sosialistipuolue ja hallitus jäivät taakse, kun Macron perusti oman poliittisen liikkeensä nimeltä En Marche! (Liikkeelle).

Nyt Macron yhdistelee luovasti vasemmiston ja oikeiston teemoja, ja hyötyy perinteisten puolueiden ehdokkaiden ahdingosta. Sosialistipuolueen vasenta äärilaitaa edustava Benoît Hamon ei näytä saavan joukkoja liikkeelle, ja ennakkosuosikiksi povattu oikeiston François Fillon kärsii tutkinnasta, joka koskee palkkiota hänen avustajaksi palkkaamilleen perheenjäsenille.

Avallonilainen Christian Joreau, 69, on oikeiston mies. Joreau juo kahvia paikallisessa Brasseriessa, ja muistelee ranskalaista konservatiivipoliitikkoa Alain Juppéta. Fillon pilasi kaiken.

”Fillonilla ei ole enää uskottavuutta. Ei voi pyytää ranskalaisilta hanoja kiinni, jos itse avaa ne.”


Sairaalahallinnossa ja reikihoitajana työskentelevä Joreau vaihtoi ehdokkaan Macroniin ja ryhtyi ensimmäistä kertaa elämässään poliittisesti aktiiviseksi. Nyt Joreau vetää Macronin paikallisyhdistystä.

”Macronin puhetyyli ja asenne ovat erilaisia. Ranska tarvitsee uuden suunnan, eikä se tule perinteisistä puolueista.”

Macron on siirtynyt vanhusten päiväkeskukseen, ja ulkona sataa kaatamalla. Hänen sininen pukunsa ja taskuliinansa ovat moitteettomassa kunnossa. On aika puhua kampanjateemoista toisiaan tyrkkivälle toimittajajoukolle. Macron julkaisi vaaliohjelmansa verrattain myöhään, eikä kaikesta ole saatu selkoa vieläkään.

Vahvimmat teemat Macronin ohjelmassa ovat talouden liberalisointi ja paikallinen sopiminen sekä eurooppalaisuus. Verrattuna EU- ja euroeroa vaativaan kilpakumppaniinsa Marine le Peniin, Macron on korostetun Eurooppa-myönteinen. Hän haluaa lisää yhteistyötä myös euroalueella ja kannattaa yhteistä talousministeriä euromaille.


HS:n kysymykseen Euroopan yhdistämisestä Macron korosti yhteistyön syventämistä.

”Meidän täytyy jatkaa yhteisen talousalueen vahvistamista ja syventää integraatiota. Kannatan sitä, että maat voivat edetä omassa vauhdissaan, keneltäkään ei suljeta ovia. Näinä aikoina yhteistyötä voi syventää erityisesti rajavalvonnan ja Schengenin osalta. Tietojenvaihtoa on jatkettava, ja terrorismin uhkaa torjuttava yhdessä.”

 

”Oikeisto ja vasemmisto ovat ajaneet itsensä äärilaitoihin.”

On aika siirtyä reilun sadan kilometrin päähän Dijoniin, jossa Macronia odottaa vielä oman väen kampanjatilaisuus. Hän on hämmästyttävän hyvin aikataulussa, vaikka lähtö Pariisista venyi puolellatoista tunnilla. Ranskan poliittinen kenttä todella taitaa olla muutoksen kourissa.

Kello 19.20 Macron saapuu takavasemmalta dijonilaiseen konserttihalliin. Hän tekee kunniakierroksen ja nousee lavalle 2 500 kannattajan eteen. Katsomossa liehuvat Ranskan lippujen lisäksi EU:n tähtiliput. Huuto on ytimekäs: Macron Président. Nyt selviää viimeistään, onko Macronilla Ranskassa tarvittavaa presidenttiainesosaa: karismaa.Viktor Albrecht, 25, tietää jo mitä on tulossa. Hän on pyörinyt koko päivän järjestelytoimikunnassa, eikä enää jaksa keskittyä Macronin puheeseen. Nuoresta iästä huolimatta Albrecht on poliittinen broileri. Nyt hän on tehnyt hypyn sosialistipuolueen nuorisoaktiivista Macronin leiriin. Miten Macronin melko oikeistolaiset talouslinjaukset uppoavat?

”Voi olla, että juuri tällaista yhdistelmää Ranska tarvitsee. Oikeisto ja vasemmisto ovat ajaneet itsensä äärilaitoihin.”

Albrecht tekee Eurooppa-opintoja ja on viettänyt puoli vuotta Puolassa ja Saksassa. Siellä hän tajusi, että ranskalaiset valittavat liikaa. Macron vahvistaa ranskalaisten itsetuntoa.

”Ajattelemme, että olemme nollia, vaikka meillä on moni asia todella hyvin.”

Macron on ehtinyt lavalla puheensa puoliväliin. Teemoina erottuvat radikaalit uudistukset ja byrokratian poistaminen: yhteinen eläkelainsäädäntö, joustot 35 tunnin työaikalakiin, alakouluihin lisää päätäntävaltaa ja opettajia, yliopistot itsenäisemmiksi, maanviljelijöille lisärahaa, julkinen sektori tehokkaammaksi, oikeuslaitos nopeammaksi ja sairaalat moderneimmaksi. Lisäksi hän haluaa vähentää lakeja, kansanedustajia ja ministereitä.


Villiintyykö yleisö? Macronin yli tunnin kestävä puhe on poukkoileva. Hän harhailee vaaliteemoissaan, mutta kiteytys on vielä tekemättä. Yleisö yrittää paikoin parhaansa, mutta Macronin tarjoilema ”Projekti Ranska” ei ehkä ole vetävin kampanjalause vaalihistoriassa.

Macronilla on kuitenkin 39-vuotiaan miehen energia ja muisti. Hän vetää puheensa ulkoa, reagoi yleisökommentteihin ja on välillä hauskakin. Kampanja on saanut lisäksi koko ajan lisää hauiksia, ja tällä viikolla mukaan ilmoittautui lisäksi esimerkiksi Hollanden hallituksen puolustusministeri Jean-Yves Le Drian.

Onko tässä siis Ranskan tuleva presidentti?

”Meillä on kuukausi aikaa. Olkaa päättäväisiä, menkää sellaisiinkin kortteleihin, joista ajattelette, ettei se hyödytä mitään. Tärkeintä on kertoa: tämä tulee muuttamaan teidän elämänne”, Macron kannustaa ja yleisö hurraa.

 

Emmanuel Macron

Kuka?


 39-vuotias entinen sosialistihallituksen talousministeri 2014-2016.

 Loi Macron (Macronin laki) toi joustoja työelämään.

 Lääkäriperheestä, valmistui eliittikorkeakoulu Enasta.

 Työskennellyt investointipankkiirina ja valtiovarainministeriön tarkastajana.

 Naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa Brigitte Trogneux’n, 63, kanssa. Isoisäpuoli puolisonsa lapsenlapsille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia synnytystalkoisiin – kaksikin lasta olisi jo ”huomattava parannus”

  4. 4

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  5. 5

   Mies kaahasi satasta keskellä Töölöä ja vastaantulevien kaistalla Bulevardilla – autossa oli mukana huumeita ja ladattu käsiase

  6. 6

   Kaksi uutta kiinniottoa Turun puukotusjutussa – epäillyt ovat antaneet ristiriitaisia tietoja taustastaan

  7. 7

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Turun puukotuksiin reagoitiin vahvasti mediassa ja somessa – osa meni överiksi, listasimme räikeimmät ylilyönnit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää