Ulkomaat

Kiina ja EU eivät horju Trumpin vuoksi – ilmoittivat olevansa yhä sitoutuneita ilmastolupauksiin

”Muut voivat perääntyä, mutta EU ja Kiina kulkevat eteenpäin”, sanoi EU:n ilmastokomissaari. Kiinalla on nyt tilaisuus vahvistaa asemaansa uusiutuvan energian johtomaana.

Kiina ja Euroopan unioni ilmoittavat olevansa edelleen sitoutuneita lupaamiinsa päästövähennyksiin ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Ilmoitukset tulivat sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump alkoi purkaa Yhdysvaltain aiempaa suunnitelmaa päästöjen vähentämiseksi.

Kiina ilmoitti, että se aikoo ”suurena ja vastuullisena kehitysmaana” kantaa vastuunsa ”riippumatta muiden maiden ilmastonmuutospolitiikasta”.

”Kiinan päättäväisyys, tavoitteet ja politiikkatoimet ilmastonmuutosta kohtaan eivät muutu”, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Lu Kang Pekingissä.

Trumpin keskiviikkona antama presidentin asetus määrää uusia toimia, joilla pyritään elvyttämään kivihiilen käyttöä sähköntuotannossa. Asiantuntijoiden mukaan muutokset toteutuessaan romuttaisivat Yhdysvaltain mahdollisuudet saavuttaa päästövähennystavoitteensa, joihin se lupautui Pariisin ilmastosopimuksessa.

”Muut voivat perääntyä, mutta EU ja Kiina kulkevat eteenpäin Pariisin sopimuksessa ja puhtaan energian muutoksessa”, sanoi EU:n ilmastokomissaari Miguel Arias Canete keskiviikkona.

Canete oli keskiviikkona Pekingissä, jossa Kiina ja EU neuvottelevat nyt uudesta kumppanuudesta ilmastonmuutosta vastaan. Caneten mukaan Pariisin sopimus on ”moottori” uusien työpaikkojen ja investointimahdollisuuksien luomiseen.

Yhdysvallat liittyi Pariisissa vuonna 2015 tehtyyn sopimukseen edellisen presidentin Barack Obaman johdolla. Obaman politiikka perustui myös siihen ajatukseen, että uusi teknologia ja uusiutuvat energiamuodot ovat tulevaisuuden bisnes ja auttavat Yhdysvaltoja energiariippumattomuuden parantamisessa.

Uusiin energialähteisiin perustuvaan sähköntuotantoon investoitiin koko maailmassa 266 miljardia dollaria vuonna 2015. Se oli yli kaksi kertaa enemmän kuin investoinnit uusiin hiili- ja maakaasuvoimaloihin. Tiedot ovat YK:n ympäristöohjelman alaisen Ren21-asiantuntijalaitoksen raportista.

Myös Trump perusteli omaa linjaansa energiariippumattomuudella ja työpaikkojen luomisella, mutta hän haluaa luoda niitä hiiliteollisuuteen. Asiantuntijat suhtautuivat kuitenkin epäillen siihen, että uusi politiikka palauttaisi työpaikkoja hiilikaivoksiin.

Hiilen käyttö sähköntuotannossa on Yhdysvalloissakin vähentynyt myös taloudellisista syistä. Maakaasu ja uusiutuvat energiamuodot ovat nyt edullisempia.

Kiinalla näyttäisi nyt olevan mahdollisuus vahvistaa asemaansa uusiutuvien energiamuotojen edelläkävijänä. Kiina on jo selvästi maailman suurin investoija aurinko- ja tuulivoimaan. Vuonna 2015 nämä Kiinan investoinnit uusiutuvaan energiaan olivat yli kaksinkertaiset Yhdysvaltoihin verrattuna.

Kiina on 2000-luvulla uudistanut rajusti energiapolitiikkaansa lähinnä omien pahojen ilmansaasteongelmiensa vuoksi. Sen sähköntuotanto perustuu kuitenkin edelleen vahvasti kivihiileen.

Noin 1,3 miljardin asukkaan Kiina aiheuttaa eniten kasvihuonekaasuja maailmassa. Noin 325 miljoonan asukkaan Yhdysvallat on toiseksi pahin saastuttaja. Kolmas on 27 valtion ja runsaan 500 miljoonan asukkaan EU.

Trumpin hallinto ei ole vielä päättänyt, aikooko se virallisesti irtisanoutua kansainvälisestä ilmastosopimuksesta, jonka on ratifioinut jo 141 maata. Vuosia neuvoteltu sopimus laadittiin Pariisissa vuonna 2015, ja se tuli voimaan viime vuonna.

Sopimus pyrkii rajoittamaan maapallon keskilämpötilan nousun alle kahteen celcius-asteeseen suhteessa esiteolliseen aikaan. Sopimuksen perusteella kukin maa asettaa omia kansallisia päästötavoitteitaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Kiina
 • EU
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  5. 5

   Raketti-Madsen poliiseille heti sukellusveneen uppoamisen jälkeen: ”En muista, mikä oli toimittajan sukunimi”

  6. 6

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  9. 9

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää