Ulkomaat

Vuonna 1991 syntynyt presidenttiehdokas lupaa äänestäjille suomalaisia hirviä – HS:n reportaasi länttä lähentyvästä Serbiasta

Serbian presidentinvaalien ilmiöksi on noussut vitsiehdokas nimeltä setä Valkoinen. Venäjälle läheinen Serbia pyrkii kohti länttä. HS haastatteli nuoren vitsiehdokkaan ja vieraili Venäjän rakentamassa, epäilyksiä herättäneessä avustuskeskuksessa.

Belgrad/Niš

Serbian presidenttiehdokkaalla setä Valkoisella on suunnitelma valmiina, jos hän voittaa vaalit. Ensitöikseen hän haluaa sopia suomalaishirvien tuonnista Serbiaan.

”Ei haittaa, vaikka Suomessa on vähän kylmä. Tulen silti”, hän vakuuttaa HS:n haastattelussa.

Lupaus on vitsi, sillä kampanja on parodia. Vuonna 1991 syntynyt opiskelija pukeutuu päästä varpaisiin valkoiseen ja lupaa ihmisille kaiken mitä he keksivät toivoa.


Parodiakampanja tekee pilkkaa balkanilaisvaltion tyhjistä vaalilupauksista ja vilpillisistä poliitikoista. Ehdokkuus on kuitenkin todellinen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Setä Valkoisen oikea nimensä on Luka Maksimović, mutta hän kampanjoi nimellä Ljubiša Preletačević tai Beli. Beli tarkoittaa serbiaksi valkoista. Ehdokas puhutteleekin itseään setä Valkoiseksi.

Preletačević puolestaan viittaa jatkuvasti puoluetta vaihtavaan poliitikkoon.


Kuvaus sopii moneen serbialaispoliitikkoon, kuten Serbian pääministerin Aleksandar Vučićiin. 1990-luvun nuoresta serbinationalistista on kuoriutunut 2010-luvulla EU-mielinen poliitikko. Hän esiintyy nyt Serbian vakauden takuumiehenä, vaikka arvostelijoiden mukaan sana autoritaarinen kuvaa häntä parhaiten.

Nyt Vučić tähtää presidentiksi ja on vaalien ehdoton ennakkosuosikki. Hän saattaa voittaa vaalit suoraan ensimmäisellä kierroksella, joka pidetään sunnuntaina.


Vaalit kiinnostavat Euroopan unionia, sillä Serbia on EU:n jäsenehdokas. EU on huolissaan Venäjän kasvavasta vaikutusvallasta Balkanilla. Serbia on perinteisesti ollut Venäjän läheinen liittolainen alueella.

Vučić vakuuttaa Serbian olevan polulla kohti EU:ta. Hän toisti lupauksen Reutersin haastattelussa maanantaina. Samana päivänä Vučić vieraili Moskovassa Vladimir Putinin vieraana.


Yksi tapaamisen aiheista oli sotilasyhteistyö. Venäjä toimittaa lähiaikoina Serbiaan kuusi MiG-29-hävittäjää. Serbia saa vanhat hävittäjät ilmaiseksi, mutta maksaa itse niiden päivittämisen. Hinta on parisataa miljoonaa euroa.

Linja on yhtenäinen myös Kosovon suhteen: toisin kuin valtaosa EU-maista, Serbia ja Venäjä eivät tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Kosovo on myös kysymys, joka hiertää syvästi Venäjän välejä länteen.


Euroopan unioni onkin varoittanut, että Balkanista saattaa tulla maailmanpoliittisen mittelön pelialusta. Viime aikoina poliittinen jännite on lisääntynyt Makedoniassa, Kosovossa sekä Bosnia ja Hertsegovinassa. Natoon parhaillaan liittyvä Montenegro syyttää Venäjää vallankaappausyrityksestä viime vuoden vaalien yhteydessä.

Serbiassa epäilyjä on herättänyt Venäjän avustuskeskus Nišissä, joka on keskisuuri kaupunki parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Belgradista.

Teollisuusalueella kohoavan rakennuksen kylkeen on kirjoitettu ”Venäläis-serbialainen humanitaarinen keskus”.


Länsimediassa keskus on saanut toisen nimen. Venäjän vakoilukeskus. Se on osittain vitsi, osittain todellinen huoli.

Venäläinen johtaja Vjatšeslav Vlasenko tietää hyvin keskuksen maineen. Hän pitää vakoilusyytöksiä poliittisena puheena.

Vlasenkon mukaan kyseessä on avustuskeskus, joka lisäksi kouluttaa serbialaisia pelastusviranomaisia. Lännessä epäilyjä on herättänyt keskuksen venäläinen tietojärjestelmä, joka Vlasenkon mukaan välittää tietoa metsäpaloista ja tulvista.

Vlasenko näyttää toimistohuoneen, jossa venäläisten satelliittien lähettämät tiedot otetaan vastaan. Kellot seinällä näyttävät rinnakkain Serbian ja Moskovan aikaa.

Toinen kiistakysymys on ollut Venäjän pyrkimys saada keskukselle diplomaattistatus. Serbia on kieltäytynyt.

Serbia ei selvästi halua valtaväylien varrelle rakennusta, jonne pääsyä venäläiset ohjaisivat.

”Haluamme saada diplomaattistatuksen vain veroetujen vuoksi”, Vlasenko vakuuttaa. Ilman veroja olisi hänen mukaansa varaa ostaa samalla rahalla enemmän avustustarvikkeita.


Keskuksen avustusvarastossa on pinossa telttoja, tulvakalustoa ja sammutusvälineitä. Kumiveneissä on Venäjän hätätilaministeriön lyhenne. Keskus toimii ministeriön alaisuudessa. Venäläisiä työntekijöitä on kuusi, serbialaisia enemmän.

Varasto näyttää enemmän näyttelyhallilta kuin oikealta varastolta, ja sitä näytetään mielellään. Venäjä haluaa osoittaa olevansa serbialaisten apuna.


Venäjällä on Serbiassa myös pehmeää vaikutusvaltaa. Venäjän kaasuyhtiö Gazprom tukee urheiluseuroja, joista erityisesti jalkapallojoukkueilla on yhteyksiä yhteiskunnan eri tasoilla. Venäjän Sputnik-uutistoimisto välittää radiouutisia paikallisille kanaville.


Opposition presidenttiehdokas Saša Radulović tiivistää oman – ja monen muun serbialaisen – Venäjä-kannan näin.

”Pidän venäläisestä kulttuurista ja musiikista”, Radulović sanoo HS:n ja hollantilaisen NRC Handelsbladin yhteishaastattelussa.

”Mutta esikuvat valtion rakentamiseksi eivät todellakaan löydy idästä, vaan [Suomen ja Hollannin] kaltaisista maista.”

Hän toimi aiemmin Vučićin hallituksen talousministerinä, mutta on kääntynyt tätä vastaan ja syyttää Vučićia haluttomuudesta kitkeä korruptiota tai tehdä todellisia uudistuksia.


Vaikka suuntana on EU, Nato on Serbiassa yhä monelle kirosana. Belgradissa muistetaan hyvin vuoden 1999 pommitukset, joita Nato perusteli väkivallan lopettamisella Kosovossa.

Avoin Naton puolesta lobbaaminen on Serbiassa harvinaista. Se saattaa olla jopa vaarallista.

Jelena Milič johtaa avoimen Nato-mielistä ajatushautomoa Belgradissa. Hän selaa toimistossaan Venäjä-mielisiä serbialaislehtiä, jossa hänet on jälleen nostettu vihalööppien kohteeksi.


Nato-yhteistyötä kannattava Milič eli aiemmin poliisin suojeluksessa Venäjä-mielisten serbinationalistien uhkailtua häntä ja hänen lapsiaan.

Balkanin maiden ja lännen yhteistyön syventäminen on Miličin mukaan turvallisuuskysymys.

”Jos emme mene eteenpäin, alamme liukua taaksepäin. Se tarkoittaisi riskiä uudesta konfliktista”, hän sanoo viitaten Jugoslavian väkivaltaiseen hajoamiseen.


Milič muistuttaa, että myös Serbian sisällä on voimia, jotka pitäisivät maan mieluiten EU:n ulkopuolella ja lähellä Venäjää. Serbian turvallisuuspalvelu on Miličin mukaan kuin ”valtio valtion sisällä”. On liikemiehiä, jotka neuvottelevat mieluummin kahden kesken Kiinan kanssa kuin osana EU:ta.


Vitsiehdokas setä Valkoinen sanoo jättävänsä ulkosuhteista päättämisen kansalle. Hän järjestäisi kansanäänestyksen siitä, pitäisi Serbian liittyä Venäjän leiriin vai EU:hun. Vitsilupaus tämäkin, vaikka hänen liikkeellään on jo todellista valtaa.

Kotikaupungin Mladenovacin vaaleissa liike keräsi viime vuonna 20 prosenttia äänistä. Hän on onnistunut kanavoimaan äänestäjiä, jotka eivät enää jaksa vanhaa eliittiä ja haluavat muutosta poliittiseen järjestelmään. Presidentinvaalien yhdessä mielipidemittauksessa setä Valkoinen oli jo toisena Vučićin jälkeen.


Parodia on uponnut, sillä hän peilaa ihmisten mielikuvaa vilpillisestä poliitikosta. Koska lupaat ihmisille mitä tahansa, mitä he sitten haluavat?

”Lisää palkkaa ja eläkettä”, setä Valkoinen sanoo. Haastattelu onnistuu lopulta vain puhelimitse, kun väsymystä valittanut ehdokas jätti ilmestymättä sovittuun paikkaan kahdesti.

”Ja Serbialle oman merenrannan.”

Fakta

Venäjälle läheinen EU-ehdokas


 Serbia on EU:n jäsenehdokas. Se ei kuitenkaan ole liittynyt EU:n rinnalla Venäjän-vastaisiin pakotteisiin.

 Noin seitsemän miljoonan asukkaan Serbialla on ollut historiallisesti läheisesti suhteet Venäjään. Slaavimaille on yhteistä ortodoksinen uskonto.

 Venäjä toimittaa lähiaikoina Serbiaan kuusi MiG-29-hävittäjää.

 Serbia ei tavoittele Nato-jäsenyyttä. Nato pommitti nykyisen Serbian alueita 1999.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Serbia
 • Venäjä
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  7. 7

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  10. 10

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kurdistan järjesti kansanäänestyksen itsenäistymisestä – Irak uhkasi lähettää joukkoja, Turkki katkaisi kolmen kurdikanavan lähetykset
  3. Huippu-urheilun valmennustukiean saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  4. Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin
  5. NFL:n suurimpiin tähtiin kuuluva Tom Brady sanoi viimein mielipiteensä Trumpista: ”Olen eri mieltä hänen kanssaan. Hänen sanomansa oli hajottavaa.”
  6. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  7. Seksiviestien lähettely teinille toi ex-kongressi­edustajalle lähes kaksi vuotta vankeutta – Clintonin kampanjaakin sekoittaunt Anthony Weiner sai tuomion Yhdysvalloissa
  8. Brexit-neuvottelut jatkuivat aiempaa toiveikkaammissa merkeissä – Ministeri Sampo Terho pitää brittien pehmentyneitä asenteita ”rakentavina ja oikeansuuntaisina”
  9. Tunti sitten
  10. Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina
  11. Floppijoukkue HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa
  12. Katso maanantain HS-uutiset ja sää
  13. Näytä lisää