Valikko
Ulkomaat

Etelä-Kiinan merellä pulassa oleva suomalaisperhe suojautui hyttiin kypärin ja patjoin – viranomaiset odottelivat vielä maanantaiaamuna hätäkutsua

Turun meripelastuskeskus suositteli sunnuntaina, että perhe käynnistäisi hätäliikenteen pelastustoimien aloittamiseksi. Varhain maanantaiaamuna perhe ei ollut tehnyt hätäkutsua. Pelastuskopterit eivät pääse paikalle, joten apuun voisivat tulla vain lähellä liikkuvat laivat.

Lauantaina tuuliajolle jättäytyneellä suomalaisperheellä on edelleen tukalat oltavat Etelä-Kiinan merellä. Purjeveneellä liikkuva perhe on suojautunut töyssyiseltä merenkäynniltä patjoilla vuorattuun hyttiin, jossa he viettävät aikaa kypärät päässään.

Sunnuntai-iltana Suomen aikaa vene laski purjeensa ja laski veteen ajoankkurin eli eräänlaisen ajelehtimista hidastavan, pussimaisen jarrun.

Meriliikennetietojen mukaan perhe on ollut merellä keskiviikosta tai torstaista asti. Tuolloin veneestä on havainto Hongkongissa, jossa perhe asuu. Kovaan keliin he joutuivat lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Turun meripelastuskeskuksesta kerrottiin varhain maanantaiaamuna, että perheeseen on oltu yhteydessä viimeksi aamuneljän maissa Suomen aikaa. Heidän tilanteensa on pysynyt samanlaisena kuin edellisiltana.

”He jaksavat vielä ihan hyvin, ja alus on kunnossa. [Veneen] päälliköllä oli sellaisia tuntemuksia, että keli olisi aavistuksen hellittämään päin”, meripelastusjohtaja Pasi Kettunen kertoi HS:lle aamulla.

Meripelastuskeskuksen kenttäjohtaja Samu Hiljanen kertoi sunnuntaina, että säätilan on ennustettu pysyvän hankalana vielä maanantain yli.

Meripelastuskeskus on yhteydessä Pekingin ja Hongkongin meripelastusten kanssa. Tiivistä yhteyttä pidetään myös merellä uupuvaan perheeseen. Noin kello 15.30 sunnuntaina Turku kehotti venekuntaa harkitsemaan hätäliikenteen aloittamista, jotta lähellä olevat laivat voisivat tulla perheen avuksi.

”He kyselivät meiltä, miten pitäisi toimia”, Hiljanen sanoi sunnuntaina. ”Vene on tietysti turvallisin paikka, mutta kun tilanne on jatkunut niin kauan, niin siellä alkaa tulla jo fyysinen väsymys ja kaivataan ajatuksia ulkopuolelta.”

”Kerroimme, että hätäliikenteen voi aloittaa, vaikka perhe ei siirtyisikään veneestä pelastuslauttaan.”

Hätäliikenne tarkoittaa sitä, että hädässä oleva alus lähettää radioteitse virallisen hätäkutsun, kuten mayday-hälytyksen. Viranomaiset ja lähellä olevat laivat aloittavat sen jälkeen pelastustoimet.

Perhe ei kuitenkaan ollut tehnyt hätäkutsua ainakaan vielä maanantaiaamuna. Turun meripelastuskeskuksen mukaan ajelehtimistilanne jatkui tuolloin muuttumattomana.

Purjeiden ja ajoankkurin laskemisen jälkeen aluksen ajelehtimisvauhti on hieman hidastunut, mutta toisaalta purjeet eivät enää vakauta veneen keikkumista.

Jarruttavan ajoankkurin käyttö kuuluu normaalina toimenpiteenä ajelehtimistilanteeseen.

”Ihmettelimme vähän, miksi vasta nyt”, meripelastusjohtaja Jani Salokannel sanoi kuultuaan ankkurin laskemisesta.

13–14-metrisessä teräsrunkoisessa avomeripurjeveneessä on kaksi aikuista ja kaksi kouluikäistä lasta. Perhe asuu Hongkongissa, mutta vene purjehtii Suomen lipun alla.

Sää merialueella on hankala. Tuulta on ollut noin 15 metriä sekunnissa ja aallokon korkeus 4–6 metriä.

Tuuli sinänsä ei ole kova. Suomessa myrskyraja on 21 metriä sekunnissa. Merenkäynti sen sijaan voi jopa kaataa veneen, jos aallokko on jyrkkää ja tiheää.

Meripelastuksen mukaan aluksessa ei ole tapahtunut henkilövahinkoja ja eikä veneessäkään merkittäviä vaurioita.

Miehistö vaikuttaa meripelastuksen mukaan kokeneelta ja asiansa osaavalta. Kelin muututtua ankaraksi he lopettivat purjehtimisen ja asettivat purjeet ja peräsimen pitämään veneen jokseenkin paikallaan.

Tämä on avomerellä normaali menettely, kun olosuhteet tekevät purjehtimisen mahdottomaksi.

Esimerkiksi espoolainen valtameripurjehtija Ilkka Liukkonen on toiminut vastaavanlaisessa tilanteessa aivan samoin.

Perhe viettää aikansa veneen sisätiloissa, koska kannella oleskelu olisi liian vaarallista. Veneestä saadun tiedon mukaan alus on pysynyt ”juuri ja juuri” pystyssä.

”He eivät ole välittömässä hengenvaarassa, eikä sieltä ole tullut hätäkutsua. Nyt mennään luonnonvoimien ehdoilla”, kertoi meripelastusjohtaja Anssi Somppi lauantai-iltana.

Suurin vaaratilanne liittyy siihen, että vene ajelehtisi matalikolle.

Turun meripelastuskeskus pitää tunnin–parin välein yhteyttä venekuntaan.

Viranomaistietojen mukaan suomalaisvene ajelehtii kiisteltyjen Paracelsaarten ja Filippiinien välissä Etelä-Kiinan meren pohjoisosassa. Hongkongiin on matkaa vajaat 600 kilometriä. Vene liikkuu hiljalleen länteen kohti Paracelsaaria, joille oli sunnuntaina iltapäivällä matkaa alle 400 kilometriä.

Tilannetta seuraavat sekä Pekingin että Hongkongin meripelastuskeskukset. Hongkong on kertonut Turun meripelastusyksikölle, ettei se kykene lähettämään helikopteria tarvittaessa alueelle liian pitkän etäisyyden vuoksi. Alueella ei myöskään partioi paikallisia meripelastusyksiköitä.

Lähistöllä on joitakin kauppa-aluksia, joihin suomalaisten veneestä on saatu yhteys. Hätätilanteen tullen pelastustoimet ovat niiden varassa.

Turun meripelastuskeskus on antanut venekunnalle toimintaohjeita lauantaiaamusta alkaen. Silloin miehistö otti ensi kertaa yhteyttä meripelastukseen satelliitteja käyttävän Inmarsat-tietoliikenneverkon kautta.

”He kysyivät, miten kannattaa toimia, jos vene pitää jättää. Heillä on hyvät varusteet, kuten pelastuslautta, ja he vaikuttavat tietävän, mitä tekevät. He yrittävät nyt päästä pois alueelta. Sinnitteleminen on oikea termi”, kertoi kenttäjohtaja Hiljanen lauantai-iltana.

”Siellä on ongelma se, että etäisyyden vuoksi Hongkongin meripelastuskeskus kuulee, kun he puhuvat [radioon], mutta veneestä ei kuulla heitä. Meillä on yhteys Hongkongiin, ja olemme kartalla molemmissa päissä. Me voimme Inmarsat-järjestelmän kautta lähettää heille tekstiä, ja juuri lähetämme heille sääennustetta alueelta.”

Hiljasen mukaan eri puolilla maailmaa sijaitsevia suomalaisaluksia ohjeistetaan Suomesta käsin silloin tällöin.

”Näitä on pari kappaletta vuodessa.”

”Varsinkin, jos on pitkäkestoisempi tilanne ja suomalaiset ovat hädässä, paikallinen meripelastusviranomainen on meihin yhteydessä. Kaikki merialueet maailmassa ovat jonkin meripelastusalueen aluetta, ja aina saadaan yhteys, kuten tänäänkin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Etelä-Kiinan meri
 • Purjeveneet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  6. 6

   Miksi ihminen pitää luomua ylivertaisena tai uskoo Jumalaan? Marjaana Lindeman tutkii työkseen ihmisten ajattelua ja uskomuksia, jotka voivat johtaa vaarallisiinkin tekoihin

  7. 7

   Arviossa kaupungin kuumin pizzeria Via Tribunali, johon voi joutua jonottamaan tunninkin – mutta se on sen arvoista

  8. 8

   Pankit haluavat tietää, oletko ottanut kulutusluottoja – positiivinen luottorekisteri voisi estää suomalaista saamasta pankista lainaa

  9. 9

   Nokia teki huipputuloksen – liikevoitto kasvoi yli 200 miljoonaa euroa

  10. 10

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää