Valikko
Ulkomaat

Etelä-Kiinan merellä pulassa oleva suomalaisperhe suojautui hyttiin kypärin ja patjoin – viranomaiset odottelivat vielä maanantaiaamuna hätäkutsua

Turun meripelastuskeskus suositteli sunnuntaina, että perhe käynnistäisi hätäliikenteen pelastustoimien aloittamiseksi. Varhain maanantaiaamuna perhe ei ollut tehnyt hätäkutsua. Pelastuskopterit eivät pääse paikalle, joten apuun voisivat tulla vain lähellä liikkuvat laivat.

Lauantaina tuuliajolle jättäytyneellä suomalaisperheellä on edelleen tukalat oltavat Etelä-Kiinan merellä. Purjeveneellä liikkuva perhe on suojautunut töyssyiseltä merenkäynniltä patjoilla vuorattuun hyttiin, jossa he viettävät aikaa kypärät päässään.

Sunnuntai-iltana Suomen aikaa vene laski purjeensa ja laski veteen ajoankkurin eli eräänlaisen ajelehtimista hidastavan, pussimaisen jarrun.

Meriliikennetietojen mukaan perhe on ollut merellä keskiviikosta tai torstaista asti. Tuolloin veneestä on havainto Hongkongissa, jossa perhe asuu. Kovaan keliin he joutuivat lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Turun meripelastuskeskuksesta kerrottiin varhain maanantaiaamuna, että perheeseen on oltu yhteydessä viimeksi aamuneljän maissa Suomen aikaa. Heidän tilanteensa on pysynyt samanlaisena kuin edellisiltana.

”He jaksavat vielä ihan hyvin, ja alus on kunnossa. [Veneen] päälliköllä oli sellaisia tuntemuksia, että keli olisi aavistuksen hellittämään päin”, meripelastusjohtaja Pasi Kettunen kertoi HS:lle aamulla.

Meripelastuskeskuksen kenttäjohtaja Samu Hiljanen kertoi sunnuntaina, että säätilan on ennustettu pysyvän hankalana vielä maanantain yli.

Meripelastuskeskus on yhteydessä Pekingin ja Hongkongin meripelastusten kanssa. Tiivistä yhteyttä pidetään myös merellä uupuvaan perheeseen. Noin kello 15.30 sunnuntaina Turku kehotti venekuntaa harkitsemaan hätäliikenteen aloittamista, jotta lähellä olevat laivat voisivat tulla perheen avuksi.

”He kyselivät meiltä, miten pitäisi toimia”, Hiljanen sanoi sunnuntaina. ”Vene on tietysti turvallisin paikka, mutta kun tilanne on jatkunut niin kauan, niin siellä alkaa tulla jo fyysinen väsymys ja kaivataan ajatuksia ulkopuolelta.”

”Kerroimme, että hätäliikenteen voi aloittaa, vaikka perhe ei siirtyisikään veneestä pelastuslauttaan.”

Hätäliikenne tarkoittaa sitä, että hädässä oleva alus lähettää radioteitse virallisen hätäkutsun, kuten mayday-hälytyksen. Viranomaiset ja lähellä olevat laivat aloittavat sen jälkeen pelastustoimet.

Perhe ei kuitenkaan ollut tehnyt hätäkutsua ainakaan vielä maanantaiaamuna. Turun meripelastuskeskuksen mukaan ajelehtimistilanne jatkui tuolloin muuttumattomana.

Purjeiden ja ajoankkurin laskemisen jälkeen aluksen ajelehtimisvauhti on hieman hidastunut, mutta toisaalta purjeet eivät enää vakauta veneen keikkumista.

Jarruttavan ajoankkurin käyttö kuuluu normaalina toimenpiteenä ajelehtimistilanteeseen.

”Ihmettelimme vähän, miksi vasta nyt”, meripelastusjohtaja Jani Salokannel sanoi kuultuaan ankkurin laskemisesta.

13–14-metrisessä teräsrunkoisessa avomeripurjeveneessä on kaksi aikuista ja kaksi kouluikäistä lasta. Perhe asuu Hongkongissa, mutta vene purjehtii Suomen lipun alla.

Sää merialueella on hankala. Tuulta on ollut noin 15 metriä sekunnissa ja aallokon korkeus 4–6 metriä.

Tuuli sinänsä ei ole kova. Suomessa myrskyraja on 21 metriä sekunnissa. Merenkäynti sen sijaan voi jopa kaataa veneen, jos aallokko on jyrkkää ja tiheää.

Meripelastuksen mukaan aluksessa ei ole tapahtunut henkilövahinkoja ja eikä veneessäkään merkittäviä vaurioita.

Miehistö vaikuttaa meripelastuksen mukaan kokeneelta ja asiansa osaavalta. Kelin muututtua ankaraksi he lopettivat purjehtimisen ja asettivat purjeet ja peräsimen pitämään veneen jokseenkin paikallaan.

Tämä on avomerellä normaali menettely, kun olosuhteet tekevät purjehtimisen mahdottomaksi.

Esimerkiksi espoolainen valtameripurjehtija Ilkka Liukkonen on toiminut vastaavanlaisessa tilanteessa aivan samoin.

Perhe viettää aikansa veneen sisätiloissa, koska kannella oleskelu olisi liian vaarallista. Veneestä saadun tiedon mukaan alus on pysynyt ”juuri ja juuri” pystyssä.

”He eivät ole välittömässä hengenvaarassa, eikä sieltä ole tullut hätäkutsua. Nyt mennään luonnonvoimien ehdoilla”, kertoi meripelastusjohtaja Anssi Somppi lauantai-iltana.

Suurin vaaratilanne liittyy siihen, että vene ajelehtisi matalikolle.

Turun meripelastuskeskus pitää tunnin–parin välein yhteyttä venekuntaan.

Viranomaistietojen mukaan suomalaisvene ajelehtii kiisteltyjen Paracelsaarten ja Filippiinien välissä Etelä-Kiinan meren pohjoisosassa. Hongkongiin on matkaa vajaat 600 kilometriä. Vene liikkuu hiljalleen länteen kohti Paracelsaaria, joille oli sunnuntaina iltapäivällä matkaa alle 400 kilometriä.

Tilannetta seuraavat sekä Pekingin että Hongkongin meripelastuskeskukset. Hongkong on kertonut Turun meripelastusyksikölle, ettei se kykene lähettämään helikopteria tarvittaessa alueelle liian pitkän etäisyyden vuoksi. Alueella ei myöskään partioi paikallisia meripelastusyksiköitä.

Lähistöllä on joitakin kauppa-aluksia, joihin suomalaisten veneestä on saatu yhteys. Hätätilanteen tullen pelastustoimet ovat niiden varassa.

Turun meripelastuskeskus on antanut venekunnalle toimintaohjeita lauantaiaamusta alkaen. Silloin miehistö otti ensi kertaa yhteyttä meripelastukseen satelliitteja käyttävän Inmarsat-tietoliikenneverkon kautta.

”He kysyivät, miten kannattaa toimia, jos vene pitää jättää. Heillä on hyvät varusteet, kuten pelastuslautta, ja he vaikuttavat tietävän, mitä tekevät. He yrittävät nyt päästä pois alueelta. Sinnitteleminen on oikea termi”, kertoi kenttäjohtaja Hiljanen lauantai-iltana.

”Siellä on ongelma se, että etäisyyden vuoksi Hongkongin meripelastuskeskus kuulee, kun he puhuvat [radioon], mutta veneestä ei kuulla heitä. Meillä on yhteys Hongkongiin, ja olemme kartalla molemmissa päissä. Me voimme Inmarsat-järjestelmän kautta lähettää heille tekstiä, ja juuri lähetämme heille sääennustetta alueelta.”

Hiljasen mukaan eri puolilla maailmaa sijaitsevia suomalaisaluksia ohjeistetaan Suomesta käsin silloin tällöin.

”Näitä on pari kappaletta vuodessa.”

”Varsinkin, jos on pitkäkestoisempi tilanne ja suomalaiset ovat hädässä, paikallinen meripelastusviranomainen on meihin yhteydessä. Kaikki merialueet maailmassa ovat jonkin meripelastusalueen aluetta, ja aina saadaan yhteys, kuten tänäänkin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Etelä-Kiinan meri
 • Purjeveneet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  9. 9

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää