Valikko
Ulkomaat    |   Kolumni

Venäläismedian mukaan Suomesta on tullut puolueettomuutensa myynyt Yhdysvaltain etuvartio – osansa piikittelystä sai myös Tarja Halonen

Selkeän näytön Venäjän median tavasta mustamaalata rajanaapureita antoi vanha kunnon Pravda 29. maaliskuuta. Sen toimittaja oli käynyt Johan Bäckmanin kanssa keskustelun sananvapauden tilasta Suomessa ja Euroopassa, kirjoittaa kolumnissaan Jarmo Mäkelä.

Kansainvälisen
politiikan ammattilaiset uskovat, että Venäjän ylimmässä johdossa on menossa tuumaustauko.

Kreml oli panostanut lujasti siihen, että Donald Trump valitaan Yhdysvaltain presidentiksi. Kun näin tapahtui, odotukset olivat korkealla. Painetta lisättiin Ukrainassa, Syyriassa, Libyassa ja Balkanilla siinä uskossa, että toimet saisivat osakseen ymmärrystä Washingtonissa.

Myös maiden kahdenvälisissä suhteissa koittaisi uusi, tasavertaisen kumppanuuden ja ”diilien” aika.

Pian kävi ilmi, etteivät toiveet toteutuisi. Perinteinen ulkopoliittinen eliitti väänsi Trumpin Venäjän suhteissa sivuraiteelle. Siellä hän pysyy ainakin sen ajan, kun liittovaltion eri elimet selvittävät, miten Venäjä ehkä tuki Trumpin kampanjaa – ja mitä sille mahdollisesti oli luvattu tuen vastineeksi.

Venäjän median Suomea koskevaa kirjoittelua seuraamalla ei voi suoraan päätellä, mihin päätöksiin tuumaustauko on johtamassa. Joitain epäsuoria viitteitä on kuitenkin näkyvissä.

Kun puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) maaliskuun jälkipuoliskolla vieraili Washingtonissa, ja tapasi amerikkalaisen virkaveljensä James Mattisin, Venäjän media seurasi käyntiä kuin korkean tason valtiovierailua.

Uutiskärkenä oli väite, jonka mukaan tapaamisen aikana käytyjä keskusteluja hallitsi yhteiseksi ongelmaksi koettu ”Venäjän aggressio”.

Vierailun jälkeen esitetyissä kommenteissa huokui jo syvä turhautuminen. Uutistoimisto Novosti julkaisi 23.3. toimittaja Aleksandr Hrolenkon pitkän arvion, jonka otsikko oli: ”Minkä takia Yhdysvallat pakottaa Suomea Naton alle?”.

Yhdysvaltain uudesta presidentistä Hrolenko sanoi, että ”Trumpista on tulossa tyypillinen ja ennustettava presidentti, joka tekee läheistä yhteistyötä Naton kanssa”. Pohjois-Euroopan maille tämä merkitsee kirjoittajan mukaan sitä, että ”niiden puolustusmenoihin liittyvät velvoitteet EU:n ja Yhdysvaltain suuntaan lisääntyvät”.

Näin siitä huolimatta, että Erkki Tuomioja (sd), jota kirjoittaja kutsuu Suomen ulkoministeriksi, on todennut, että Venäjän ja Suomen raja on yksi maailman rauhallisimmista ja ajatus Nato-joukkojen sijoittamisesta sille on huono.

Suomen eduskuntaa Hrolenko moittii, koska se muuttaa puolustusta koskevia lakeja ja osoittaa puolustukseen lisää varoja. ”Näin Suomi ilman suurempaa vastustelua luopuu puolueettomuudestaan”, kirjoittaja päättelee.

”Näyttääkin mahdolliselta, että kyseessä on alku Pohjois-Euroopan yhteisten asevoimien luomiselle Yhdysvaltain ja Naton johdolla.”

Samaa linjaa noudatti politologi Juri Svetov radio Sputnikille antamassaan haastattelussa. ”Yhdysvaltain presidentit vaihtuvat, mutta yritys saada Suomi vedetyksi mukaan Natoon sen kuin säilyy”, Svetov valitti.

Hän selitti ilmiön näin: ”Amerikkalaiset kokevat jääneensä jälkeen sotilaallisen toiminnan toteuttamisesta arktisilla alueilla, ja Suomi on heille tässä hyvä etuvartio”.

Kun pasmat ovat näin pahasti sekaisin, on ymmärrettävää, että Venäjä käyttää hyväkseen kaikki mahdollisuudet tilanteen kohentamiseksi. Suomi voi Arktisen neuvoston tulevana puheenjohtajana nyt tarjota hyviä palveluksia neuvoston huippukokouksen muodossa, mihin oljenkorteen presidentti Vladimir Putin näytti ilomielin tarttuvan viime torstaina Arkangelissa.

Todellisuudessa Arkangelin tapaamisen tärkein tulos oli uutistoimisto Novostin uutinen, jonka mukaan Krasnyi Borin kaatopaikan puhdistamista koskeva yhteistyöasiakirja allekirjoitetaan Pietarissa kesäkuun alussa.

Selkeän näytön Venäjän median tavasta mustamaalata rajanaapureita antoi vanha kunnon Pravda 29. maaliskuuta. Sen toimittaja oli käynyt Johan Bäckmanin kanssa keskustelun sananvapauden tilasta Suomessa ja Euroopassa.

Venäläistä journalismia Bäckman sanoi pitävänsä ”laadukkaana ja syvällisenä”. EU ja Nato sen sijaan rakentavat ”uudenlaista totalitarismia, jonka olennainen osa on tiedon rajoittaminen ja suoranainen valehtelu”.

Suomea Bäckman pitää tässä suhteessa ehkä jopa Pohjois-Koreaakin pahempana tapauksena: valvonta on tiukkaa ja sensuuri koskee kaikkea.

Nezavissimaja gazetassa jopa presidentti Tarja Halonen joutui 29.3. piikittelyn kohteeksi. Syynä oli hänen Valdai-klubin tilaisuudessa esittämänsä, presidentti Putinia silmin nähden ärsyttänyt maininta siitä, kuinka Suomessa soitettiin kirkonkelloja Aleppon pommitusten uhrien muistoksi.

Nyt Mosulissa ihmisiä kuolee joukoittain, kirjoittaja muistutti, mutta eipä kukaan edes Helsingissä kehota kunnioittamaan heidän muistoaan.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ulkomaantoimittaja, joka on työskennellyt Moskovassa, Washingtonissa ja Brysselissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Jarmo Mäkelän kolumnit
 • Media
 • Nato
 • EU
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää