Ulkomaat

Finanssikriisi iski Portugaliin lujaa, nyt maan naiset syövät eniten psyykenlääkkeitä koko Euroopassa – Alice, 24, saa lohtua enää kissoistaan

Portossa asuvan nuoren naisen elämänhalun veivät näköalattomuus ja ”roskasopimukset”. Eurokriisin aiheuttamien mielenterveydellisten vahinkojen laajuus on yllättänyt tutkijat.

LISSABON/PORTO.

Takana on jälleen yksi huonosti nukuttu yö, mutta univaikeudet ovat tuttuja portugalilaiselle 24-vuotiaalle Alicelle. Hän sairastaa masennusta.

Yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi valmistuneen nuoren naisen mielenterveys järkkyi ensimmäisen kerran vuosia sitten. Oman alan heikko työllisyystilanne ja niukalla toimeentulolla eläminen on nuijinut häntä ajoittain entistä pahemmin maanrakoon.

”Nuorten on ollut todella vaikea löytää töitä. Meille tarjotaan roskasopimuksia, mikä tarkoittaa alinta palkkaa, huonoa kohtelua ja sosiaaliturvan puuttumista. Sellainen lisää ahdistuneisuutta”, hän kiteyttää asunnossa Porton alueella. Alice ei ole hänen oikea nimensä.

Yksi
henkinen taka­isku oli irti­sanominen vakuutus­myyjän tehtävästä viime vuonna.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kauppasimme vakuutuksia nykimällä ihmisiä hihasta ostoskeskuksessa. Sitten rekrytointifirma erotti meidät kaikki kertaheitolla. Minulle selvisi, ettei yritys ollut ilmoittanut osaa työpäivistäni, joten jouduin kamppailemaan päästäkseni sosiaalituen piiriin. Se oli kauheaa.”

Alice elää 421 euron tuella kuussa ja on palannut Porton yliopistoon jatko-opiskelijaksi. Hän on yksi niistä miltei kahdesta miljoonasta portugalilaisesta, joiden tulot alittavat köyhyysrajan. Rajaksi vuonna 2014 laskettiin 422 euroa.

Samalla Alice on osa sitä kasvavaa nuorten portugalilaisten joukkoa, joka alkoi kärsiä mielenterveyden häiriöistä äskettäisen talouskriisin aikana. 18–34-vuotiaista nuorista noin prosentti kärsi erilaisista mielenterveyden ongelmista vuonna 2008.

Vuonna 2015 heidän osuutensa nousi liki kahdeksaan prosenttiin, kertoo tuore tutkimus.

”Vähän kouluja käyneet, pienituloisimmat ja naiset olivat kaikkein haavoittuvaisimpia sairastumaan. Mutta nyt yhtenä uutena alaryhmänä ovat nuoret ja koulutetut miehet. Ehkä he altistuivat, koska heillä oli ammatillisia toiveita, jotka eivät toteutuneet”, kansallista tutkimusta koordinoinut mielenterveyden ja psykiatrin professori José Caldas de Almeida kertoo.

 

”Psyykenlääkkeiden kulutus on valtavaa! Miehet ovat kuromassa umpeen eroa naisiin.”

Kymmenen miljoonan asukkaan Portugali on jo jättänyt taakseen raskaan laman, jonka laukaisi kansainvälinen pankkijärjestelmän kriisi vuonna 2008. Talous upposi syvälle 2010, ja seuraavana vuonna Portugali joutui turvautumaan EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston hätärahoitusohjelmaan.

Tukilainaa vastaan hallitus toteutti rankan kolmivuotisen sopeuttamisohjelman.

Työpaikkoja katosi, sosiaalitukia kutistettiin, ja julkisen sektorin palkkoja leikattiin rankasti. Tutkijat yrittävät nyt selvittää, minkälaiset jäljet tuo ajanjakso jätti portugalilaisten mieliin. Ilmiön laajuus yllätti, professori Almeida kertoo.

Tutkimuksen tulokset on määrä julkaista toukokuussa, mutta alustavia löydöksiä on jo esitelty julkisuudessa.

”Talousvaikeudet verottivat työikäisestä väestöstä lähes kolmasosan mielenterveyttä. Tulot putosivat 44 prosentilla tutkituista”, professori sanoo työhuoneessaan Lissabonin Nova-yliopistolla.

Seurantatutkimuksessa tuloksia verrataan vuonna 2008 tehdyn kansallisen selvityksen tietoihin. Tuolloin alle viidennes eli 19 prosenttia portugalilaisista kärsi erilaisista mielenterveyden häiriöistä kuten masennuksesta tai ahdistustiloista.

Professori Almeidan mielestä merkittävää on se, että vaikka talouden mittarit valoivat toiveikkuutta jo 2015, henkinen pahoinvointi oli yhä tuntuvaa.

”Mielenterveyden lievissä häiriöissä ei ole isoa muutosta, mutta keskinkertaiset masennustapaukset kaksinkertaistuivat ja vakavat yli kolminkertaistuivat kuuteen prosenttiin”, professori luettelee.

Henkistä tasapainoa huojuttivat työttömyyden lisäksi perheenjäsenten maastamuutto ulkomaille töiden perään, professori sanoo. Muuttovirtoja seuraavan Observatorio de Emigraçãon mukaan ainakin puoli miljoonaa portugalilaista lähti maasta pysyvästi tai väliaikaisesti vuosina 2011–2015.

Portugalilaiset ovat kärkisijoilla mielialalääkkeiden käytössä EU:ssa. Portugalin naiset syövät niitä eniten koko unionissa.

”Psyykenlääkkeiden kulutus on valtavaa! Miehet ovat kuromassa umpeen eroa naisiin”, professori toteaa.

Portugalin terveydenhuoltojärjestelmä ei sortunut kriisissä Kreikan tapaan.

”Perhelääkäriltä on ollut helppoa saada lääkitys. Siinä onnistuimme, mutta mielenterveyden hoitojärjestelmä ei ole pystynyt tarjoamaan jatkuvaa keskusteluhoitoa ja terapiaa. Monet voivat käydä kerran tai kaksi vastaanotolla, kun hyvään hoitotapaan kuuluu vähintään viisi tai kuusi kertaa”, Almeida sanoo.

Monella potilaalla ei ole varaa säännöllisiin tapaamisiin. Pohjois-Portugalissa Porton yliopistoa käyvälle Alicelle tämä on itsestään selvää.

”Jos löytämäni alan ammattilaisella käynti maksaa edullisimmillaan 35 euroa, niin työttömille ja pienituloisille säännöllinen keskusteluhoito on rahallisesti kestämätöntä”, nuori nainen toteaa.

Hän on syönyt masennuslääkkeitä neljä vuotta. Ne määräsi jo eläkeiän ylittänyt psykiatri, joka suostui ottamaan Alicen potilaaksi ystävänsä suosituksesta.

”Hänellä on niin paljon potilaita, ettei hän kykene ottamaan enempää.”

Kertataksa keskusteluhoidosta on sata euroa, mutta Alice saa viidentoista euron alennuksen. ”Pystyn tapaamaan häntä kerran, kaksi vuodessa, mutta saan soittaa aina kun pahiten ahdistaa.”

Alicen lähipiirissä on ihmisiä, jotka saavat säännöllisesti psyykenlääkereseptin perusterveydenhoidon yleislääkäriltä.

”Äiti on syönyt 20 vuotta masennuslääkkeitä, eikä ole koskaan käynyt psykologin tai psykiatrin juttusilla.”

Alicen väliaikaisen asunnon nurkissa neljä hoitokissaa kiehnää ja pomppii syliin.

”Kissat tuovat lohtua. Olen alkanut nukkua paremmin. Pääsin myös mukaan oman alan tutkimusryhmään. Tulevaisuus tuntuu paremmalta.”

Opiskelijan mielestä mielialalääkkeistä on tullut portugalilaisten ”sosiaalisesti hyväksytty onnellisuuspilleri”.

”Nehän aiheuttavat riippuvaisuutta ja vieroitusoireita. Minunkin piti syödä niitä korkeintaan puolitoista vuotta. Psykiatrini rauhoittelee, kun kysyn, miten pitkään vielä.”

 

Psykiatri: ”Suomi on mielenterveyden ammattiauttajien mallimaa”

Pohjoismaissa ei ole havaittu mielenterveyden häiriöiden kasvavan kansallisten talousvaikeuksien yhteydessä, Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeck sanoo.

”Se liittynee siihen, että meidän sosiaaliturvamme on paremmalla tasolla kuin esimerkiksi Portugalissa”, hän arvelee.

Kriisin iskiessä mielenterveys joutuu kovemmalle koitokselle niissä maissa, joissa sosiaalietuudet ovat heikommat, psykiatri Wahlbeck sanoo.

Kun Islanti suistui pankkikriisiin 2008, islantilaisten sosiaalinen pääoma tuntui jopa vahvistuvan, Wahlbeck rinnastaa. Sosiaalinen pääoma tarkoittaa ihmisten luottamusta toisiinsa, keskinäistä tukemista ja konkreettista avun saamista.

Suomessakaan itsemurhat eivät Wahlbeckin mukaan lisääntyneet 1990-luvun alun lamassa eivätkä vuoden 2008 jälkeisessä taantumassa.

Islantilaiset ovat toisaalta syöneet eniten masennuslääkkeitä taloudellisen yhteistyöjärjestö OECD:n jäsenmaista.

Portugalilaiset ovat olleet kolmansina australialaisten jälkeen. OECD:n Health at Glance 2015 -raportti koski vuotta 2013. Masennuslääkkeiden kulutus oli Islannissa suurinta jo vuosituhannen vaihteessa.

Portugalilaiset naiset ovat EU-maiden kärjessä mielialalääkkeiden käyttäjinä.

”Se voi liittyä siihen, ettei keskusteluhoitoa ole saatavilla, jolloin lääkehoito jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Lääkärit saattavat myös kirjoittaa näitä lääkkeitä herkemmin kuin maissa maissa. Lääkemääräyksiin voi vaikuttaa lisäksi, miten lääketeollisuus markkinoi tuotteitaan”, Wahlbeck luettelee.

Portugalissa on helppo päästä oman perhelääkärin vastaanotolle, ja tällä on valtuudet suomalaisen yleislääkärin tavoin määrätä psyykenlääkitystä.

”Saattaa olla, että portugalilainen yleislääkäri ei tiedä, mihin ohjata potilasta tai ei osaa itse antaa keskusteluhoitoa”, Wahlbeck pohdiskelee.

Portugali kuuluu EU:n peränpitäjien joukkoon psykiatrien määrässä muun muassa Bulgarian, Espanjan, Romanian ja Puolan kanssa.

”Voisi sanoa, että Suomi on mallimaa mielenterveyden alan ammattilaisten suhteen”, Wahlbeck luonnehtii.

Suomessa on unionimaista eniten psykiatreja 100 000 asukasta kohden Eurostatin tuoreimman tilaston mukaan. Myös psykiatrian sairaanhoitajien määrässä Suomi on ykkönen, Wahlbeck sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Portugali
 • Masennus
 • Eurokriisi
 • lama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  8. 8

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  9. 9

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  10. 10

   Vuonna 1983 ydinsodan estäneen Petrovin kuolema muistuttaa, että hänen­kaltaisiaan tarvitaan jälleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää