Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Maailman ehkä tärkein mies Xi Jinping tuli Suomeen kylään – mutta mistä Suomi rohkenee puhua hänelle?

Kiinan presidentti saapui Suomeen tiistaina alkuillasta. Vierailu on diplomatian riemuvoitto Suomelle – mutta miten Suomi sen hyödyntää, kysyy HS:n Pekingin-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Helsinki-Vantaalle laskeutui tänään alkuillasta maailman ehkä tärkein johtaja. Kiinan presidentti Xi Jinping on vallan ruumiillistuma – hän edustaa vajaata viidesosaa maailman taloudesta ja väestöstä.

Xi tapaa huomenna presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja puhemies Maria Lohelan (ps).

Asetelma lyhyelle Pohjolan-vierailulle on selkeä: Kiinalle kyse on välilaskusta matkalla Yhdysvaltoihin. Suomelle puolestaan visiitti on diplomatian riemuvoitto.

On kiinnostavaa nähdä, miten Suomi vierailun hyödyntää.

Kiinan mediassa Xin Suomen-vierailu on kerännyt kohtalaisen suuren huomion eikä vähiten siksi, että Xi jatkaa Helsingistä kohti Yhdysvaltoja. Suurmaiden johtajat Xi ja Donald Trump tapaavat loppuviikosta Floridassa. Xin vierailuja seuraa suuri joukko kiinalaismedian edustajia.

Palstatilaa siis lienee luvassa, mutta mistä uskalletaan puhua?

Kiinan edellisestä presidenttitason vierailusta Suomeen on kulunut 22 vuotta. Nytkään asialistalla ei ole yllätyksiä – Kiinan silmissä Suomi on perinteisesti ollut harmiton.

HS kirjoitti viime viikolla ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa. Hiljattain yksitoista valtiota allekirjoitti Kiinalle osoitetun kirjeen, jossa osoitettiin huoli Kiinan ihmisoikeustilanteesta ja ihmisoikeusjuristien kohtelusta. Allekirjoittajamaihin lukeutuivat muun muassa Suomelle tärkeät Ruotsi ja Viro. Suomi ei allekirjoittanut kirjettä.

Kun HS tiedusteli ulkoministeriöstä päätöksen perusteluja, vastaus tuntui kevyeltä: Suomi vaikuttaa ihmisoikeuksiin EU:n kautta ja kulisseissa.

Se on ollut Suomen linja jo pidemmän aikaa. Mutta onko periaate kestävä? Kysymysmerkki lauseen perässä kasvaa joka vuosi.

Viimeisimpänä ihmisoikeusjärjestö Amnesty esitti toiveen, että presidentti Niinistö nostaisi ihmisoikeuskysymykset esiin Xin valtiovierailun aikana.

Eilen samaan asiaan kiinnittää huomiota myös Jyrki Kallio, yksi Suomen johtavista Kiina-asiantuntijoista, Suomen ulkopoliittisen instituutin sivuille kirjoittamassaan kommentissa.

Oli painetta tai ei, Suomi tuskin tälläkään kertaa painostaa Kiinaa sen kummemmin.

Xin vierailu Suomen itsenäisyyden juhlavuonna pidettäneen hyvin seremoniallisena. Juhlavasti katetun pöydän ääressä ei haluta riidellä.

Naapurimaa Ruotsi on ollut huomattavasti Suomea hanakampi nostamaan esiin Kiinan kannalta kiusallisia aiheita. Ruotsi linjasi jo yli kymmenen vuotta sitten, että kaiken maan tekemän politiikan on oltava linjassa ihmisoikeuksien ja demokratian edistämisen kanssa.

Tavoite ei Ruotsissa ole toteutunut aukottomasti, mutta siitäkin Ruotsissa puhutaan enemmän kuin Suomessa. Päättäjille painetta lyö esimerkiksi media.

Ulkoministeri Timo Soini vieraili Pekingissä kuukausi sitten. Tuolloin hän totesi HS:lle, että hänen kokemansa mukaan kiinalaiset ”sietävät ja kestävät hyvin ihmisoikeusasian esille nostamisen”.

Kiinalla on tosin oma tapansa määritellä koko sana: Kiinan ulkoministerin mukaan ihmisoikeudet tarkoittavat leipää, työtä ja taloudellisia oikeuksia.

Suomen ulkoministeriö onneksi määrittelee ihmisoikeudet perinteisemmin. UM:n verkkosivuilla todetaan: ”Ihmisoikeudet ovat olennainen osa Suomen ulkopolitiikkaa. Ihmisoikeuksien esiin nostaminen kansainvälisillä foorumeilla on tärkeä osa Suomen ulkopolitiikkaa.”

Kiinan presidentin vierailua parempaa paikkaa tuskin hetkeen tulee eteen. Ettei kukaan ainakaan luule, että Suomen hiljaisuus on myöntymisen merkki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Katriina Pajari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää