Valikko
Ulkomaat

Unkari koettelee jälleen EU:n hermoja ja arvopohjaa – yliopistolaki synnytti myrkyllisen loanheiton EU-parlamentin suurimman ryhmän sisällä

”Unohtakaa tällainen paska. Me tiedämme, mitä tapahtuu ja miksi”, vastasi luxemburgilainen meppi Frank Engel EPP-ryhmän unkarilaisjäsenille.

Bryssel

Kauhukakaran maineessa oleva Unkari koettelee jälleen EU-instituutioiden ja muiden jäsenmaiden hermoja. Erityisesti kuohuntaa aiheuttaa uusi yliopistolaki, jota pidetään hyökkäyksenä eurooppalaisia arvoja vastaan.

Pitkin viikkoa vellonut kiista on äitynyt poikkeuksellisen myrkylliseksi sananvaihdoksi EU-parlamentin suurimmassa ryhmässä, keskustaoikeistolaisessa EPP:ssä, johon kuuluvat muun muassa Unkarin valtapuolue Fidesz ja Suomen kokoomus.

Pääministeri Viktor Orbán runnoi tiistaina Unkarin parlamentissa läpi lain, joka saattaa johtaa miljardööri George Sorosin rahoittaman Central European University -yliopiston (CEU) sulkemiseen. Tekeillä on myös laki, jolla hallitus käy kansalaisjärjestöjen kimppuun.

Orbánin EU:ta ärsyttäviin tempauksiin kuuluu myös äskettäin unkarilaisille lähetetty ”Pysäyttäkää Bryssel!”-kyselykirje, jossa kansalaisia pyydetään kommentoimaan Unkarin itsenäisyyttä väitetysti uhkaavia EU-hankkeita.

Kirje lähetettiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun EU-johtajat – Orbán heidän joukoissaan – julistivat yhtenäisyyttä Roomassa 25. maaliskuuta. Unkarin ja myös Puolan kahnaukset muun EU:n kanssa eivät lupaa hyvää, kun unionin pitäisi käydä yhtenäisenä neuvottelemaan Britannian EU-erosta ja muista hankkeista.

Suuri joukko kansainvälisiä tahoja ja tuhannet unkarilaiset ovat protestoineet CEU:n toiminnan jatkumista uhkaavaa lakia. Keskiviikkona julkaistiin entisten EU-vaikuttajien avoin kirje, jossa vaadittiin EU-maiden päättäjiä ja EU-instituutioiden johtajia tuomitsemaan jyrkästi ”hyökkäys akateemista vapautta” vastaan.

Kirjeen olivat allekirjoittaneet esimerkiksi entinen pääministeri Alexander Stubb (kok) ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sekä monet aiemmin vaikutusvaltaiset EU-johtajat. Heidän mielestään EU:n tulisi tuomita samalla päättäväisyydellä unionin jäsenmaan toimet kuin esimerkiksi Venäjän ja Turkin vastaavat edesottamukset.

Unkarilaislaki kuohuttaa tunteita erityisesti EU-parlamentin suurimmassa EPP-ryhmässä. Ryhmän kaksitoista unkarilaisjäsentä lähettivät keskiviikkona muille europarlamentaarikoille sähköpostin, jossa Unkariin kohdistettua kritiikkiä soimattiin George Sorosin ja sosialistien ruokkimiksi ”valheiksi ja propagandaksi”.

Unkarilaismeppien mukaan kyseessä on ”orwellilainen” ja ”valeuutisiin” perustuva hyökkäys, koska uusi laki pyrkii asettamaan Sorosin yliopiston samaan asemaan kuin muutkin unkarilaiset opinahjot. Orbánia tukevien meppien mukaan on väärin, että CEU on voinut antaa samasta tutkinnosta sekä amerikkalaisen että unkarilaisen tutkintotodistuksen.

EPP-ryhmän luxemburgilainen meppi Frank Engel vastasi unkarilaisten sähköpostiin myöhään keskiviikkona lyhyellä viestillä, jossa ei jätetty mitään rivien väliin.

”Unohtakaa tällainen paska. Me tiedämme, mitä tapahtuu ja miksi. Ainoa järkevä kysymys on: miksi ette jätä EPP-ryhmää ja EU:ta ihan omilla ehdoillanne? – – Menkää. Lähtekää, kiitos”, Engel kirjoitti kännykästään lähettämässä sähköpostissa, joka välitettiin HS:lle.

Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen asettelee sanansa diplomaattisemmin. Hänen mukaansa EPP-ryhmässä käytiin keskiviikkona ”ystävällistä ja rakentavaa, mutta tiukkaa” keskustelua unkarilaisten kanssa.

Pietikäisen mukaan EPP on vuosikymmenien ajan edistänyt länsimaisia vapauksia ja ihmisoikeuksia, myös silloin kun Neuvostoliitto oli olemassa. Hänen mielestään unkarilaisten tulee nyt osoittaa, seisovatko he EPP:n ja EU:n arvojen tukena.

”Tämä on sellainen asia, mitä pitäisi Fideszissä ja unkarilaisten kesken miettiä. Jos he kokevat, että se ei ole arvopohja, jonka he jakavat, silloin heidän ja meidän on syytä miettiä, että kuuluvatko he tähän perheeseen”, Pietikäinen sanoo.

Vaikka unkarilaiset aiheuttavat päänvaivaa emoryhmälleen, EPP:ssä asiaa joudutaan tarkastelemaan myös vaikutusvallan näkökulmasta. EPP:n riveissä on 217 meppiä, joista unkarilaisia on kaksitoista. Seuraavaksi suurimpaan sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmään kuuluu 189 meppiä.

EU-komissio on kommentoinut varovaisen huolestuneesti Unkarin yliopistolakia. Komissaarit aikovat keskustella asiasta ensi viikon keskiviikkona sen jälkeen kun laista on tehty juridinen analyysi.

Mikäli komissio ryhtyy Unkarin vastaisiin toimiin, asia lankeaa ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Frans Timmermansille, joka on Hollannin työväenpuolueen jäsen. Unkarilaismepit leimasivat hänet keskiviikon viestissään ”sosialistikomissaariksi”.

”Hyvät kollegat, älkää ryhtykö pahaa-aavistamattomiksi, harhaanjohdetuiksi ja passiivisiksi välineiksi, joita Soros ja sosialistit, vastustajamme, käyttävät poliittisen agendansa ajamiseen”, viestissä sanottiin.

Unkarin parlamentti saattaa hyväksyä toukokuussa lain, jonka pelätään kaventavan kansalaisjärjestöjen toimintavapautta. Järjestöjen tulisi taipua tiukempiin raportointivelvoitteisiin ja ilmoittaa julkisesti, mikäli ne saavat ulkomaista tukea.

Myös kyseisen lain katsotaan osin kohdistuvan unkarilaissyntyiseen George Sorosiin, joka rahoittaa monia Unkarissa toimivia kansalaisjärjestöjä. Unkarin koulutuksesta vastaava ministeri Zoltan Balog kertoi tiistaina, että hallituksen tavoitteena on pysäyttää kaikki ”valheelliset vakoilevat kansalaisjärjestöt, kuten ne, joita George Soros rahoittaa”.

Viktor Orbán on vuosien ajan keskittänyt valtaa itselleen. Hän on puhunut siitä, miten Unkarin tavoitteena on ”epäliberaalin demokratian” kehittäminen.

Orbánin mukaan Venäjä, Kiina, Turkki ja Singapore ovat esimerkkejä maista, joissa demokratia on viritetty globaalisti kilpailukykyisemmälle tolalle.

Orbán on viime vuosina ottanut toistuvasti yhteen muiden EU-maiden kanssa etenkin turvapaikanhakijoihin liittyvässä politiikassa. Myös muiden Itä-Euroopan maiden vastahankaisuus on herättänyt vakavia huolia unionin yhtenäisyydestä ja tulevaisuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Euroopan komissio
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Poliisilla tarkastusoperaatio Helsinkiin saapuneella Tallink Megastarilla

  5. 5

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  6. 6

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  7. 7

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  8. 8

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  9. 9

   Niinistö lähtee presidentinvaaleihin ylivoimaisena suosikkina – kahdeksan syytä, joiden takia häntä on vaikea voittaa

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  3. 3

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  4. 4

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  5. 5

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää