Ulkomaat

Unkari koettelee jälleen EU:n hermoja ja arvopohjaa – yliopistolaki synnytti myrkyllisen loanheiton EU-parlamentin suurimman ryhmän sisällä

”Unohtakaa tällainen paska. Me tiedämme, mitä tapahtuu ja miksi”, vastasi luxemburgilainen meppi Frank Engel EPP-ryhmän unkarilaisjäsenille.

Bryssel

Kauhukakaran maineessa oleva Unkari koettelee jälleen EU-instituutioiden ja muiden jäsenmaiden hermoja. Erityisesti kuohuntaa aiheuttaa uusi yliopistolaki, jota pidetään hyökkäyksenä eurooppalaisia arvoja vastaan.

Pitkin viikkoa vellonut kiista on äitynyt poikkeuksellisen myrkylliseksi sananvaihdoksi EU-parlamentin suurimmassa ryhmässä, keskustaoikeistolaisessa EPP:ssä, johon kuuluvat muun muassa Unkarin valtapuolue Fidesz ja Suomen kokoomus.

Pääministeri Viktor Orbán runnoi tiistaina Unkarin parlamentissa läpi lain, joka saattaa johtaa miljardööri George Sorosin rahoittaman Central European University -yliopiston (CEU) sulkemiseen. Tekeillä on myös laki, jolla hallitus käy kansalaisjärjestöjen kimppuun.

Orbánin EU:ta ärsyttäviin tempauksiin kuuluu myös äskettäin unkarilaisille lähetetty ”Pysäyttäkää Bryssel!”-kyselykirje, jossa kansalaisia pyydetään kommentoimaan Unkarin itsenäisyyttä väitetysti uhkaavia EU-hankkeita.

Kirje lähetettiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun EU-johtajat – Orbán heidän joukoissaan – julistivat yhtenäisyyttä Roomassa 25. maaliskuuta. Unkarin ja myös Puolan kahnaukset muun EU:n kanssa eivät lupaa hyvää, kun unionin pitäisi käydä yhtenäisenä neuvottelemaan Britannian EU-erosta ja muista hankkeista.

Suuri joukko kansainvälisiä tahoja ja tuhannet unkarilaiset ovat protestoineet CEU:n toiminnan jatkumista uhkaavaa lakia. Keskiviikkona julkaistiin entisten EU-vaikuttajien avoin kirje, jossa vaadittiin EU-maiden päättäjiä ja EU-instituutioiden johtajia tuomitsemaan jyrkästi ”hyökkäys akateemista vapautta” vastaan.

Kirjeen olivat allekirjoittaneet esimerkiksi entinen pääministeri Alexander Stubb (kok) ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sekä monet aiemmin vaikutusvaltaiset EU-johtajat. Heidän mielestään EU:n tulisi tuomita samalla päättäväisyydellä unionin jäsenmaan toimet kuin esimerkiksi Venäjän ja Turkin vastaavat edesottamukset.

Unkarilaislaki kuohuttaa tunteita erityisesti EU-parlamentin suurimmassa EPP-ryhmässä. Ryhmän kaksitoista unkarilaisjäsentä lähettivät keskiviikkona muille europarlamentaarikoille sähköpostin, jossa Unkariin kohdistettua kritiikkiä soimattiin George Sorosin ja sosialistien ruokkimiksi ”valheiksi ja propagandaksi”.

Unkarilaismeppien mukaan kyseessä on ”orwellilainen” ja ”valeuutisiin” perustuva hyökkäys, koska uusi laki pyrkii asettamaan Sorosin yliopiston samaan asemaan kuin muutkin unkarilaiset opinahjot. Orbánia tukevien meppien mukaan on väärin, että CEU on voinut antaa samasta tutkinnosta sekä amerikkalaisen että unkarilaisen tutkintotodistuksen.

EPP-ryhmän luxemburgilainen meppi Frank Engel vastasi unkarilaisten sähköpostiin myöhään keskiviikkona lyhyellä viestillä, jossa ei jätetty mitään rivien väliin.

”Unohtakaa tällainen paska. Me tiedämme, mitä tapahtuu ja miksi. Ainoa järkevä kysymys on: miksi ette jätä EPP-ryhmää ja EU:ta ihan omilla ehdoillanne? – – Menkää. Lähtekää, kiitos”, Engel kirjoitti kännykästään lähettämässä sähköpostissa, joka välitettiin HS:lle.

Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen asettelee sanansa diplomaattisemmin. Hänen mukaansa EPP-ryhmässä käytiin keskiviikkona ”ystävällistä ja rakentavaa, mutta tiukkaa” keskustelua unkarilaisten kanssa.

Pietikäisen mukaan EPP on vuosikymmenien ajan edistänyt länsimaisia vapauksia ja ihmisoikeuksia, myös silloin kun Neuvostoliitto oli olemassa. Hänen mielestään unkarilaisten tulee nyt osoittaa, seisovatko he EPP:n ja EU:n arvojen tukena.

”Tämä on sellainen asia, mitä pitäisi Fideszissä ja unkarilaisten kesken miettiä. Jos he kokevat, että se ei ole arvopohja, jonka he jakavat, silloin heidän ja meidän on syytä miettiä, että kuuluvatko he tähän perheeseen”, Pietikäinen sanoo.

Vaikka unkarilaiset aiheuttavat päänvaivaa emoryhmälleen, EPP:ssä asiaa joudutaan tarkastelemaan myös vaikutusvallan näkökulmasta. EPP:n riveissä on 217 meppiä, joista unkarilaisia on kaksitoista. Seuraavaksi suurimpaan sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmään kuuluu 189 meppiä.

EU-komissio on kommentoinut varovaisen huolestuneesti Unkarin yliopistolakia. Komissaarit aikovat keskustella asiasta ensi viikon keskiviikkona sen jälkeen kun laista on tehty juridinen analyysi.

Mikäli komissio ryhtyy Unkarin vastaisiin toimiin, asia lankeaa ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Frans Timmermansille, joka on Hollannin työväenpuolueen jäsen. Unkarilaismepit leimasivat hänet keskiviikon viestissään ”sosialistikomissaariksi”.

”Hyvät kollegat, älkää ryhtykö pahaa-aavistamattomiksi, harhaanjohdetuiksi ja passiivisiksi välineiksi, joita Soros ja sosialistit, vastustajamme, käyttävät poliittisen agendansa ajamiseen”, viestissä sanottiin.

Unkarin parlamentti saattaa hyväksyä toukokuussa lain, jonka pelätään kaventavan kansalaisjärjestöjen toimintavapautta. Järjestöjen tulisi taipua tiukempiin raportointivelvoitteisiin ja ilmoittaa julkisesti, mikäli ne saavat ulkomaista tukea.

Myös kyseisen lain katsotaan osin kohdistuvan unkarilaissyntyiseen George Sorosiin, joka rahoittaa monia Unkarissa toimivia kansalaisjärjestöjä. Unkarin koulutuksesta vastaava ministeri Zoltan Balog kertoi tiistaina, että hallituksen tavoitteena on pysäyttää kaikki ”valheelliset vakoilevat kansalaisjärjestöt, kuten ne, joita George Soros rahoittaa”.

Viktor Orbán on vuosien ajan keskittänyt valtaa itselleen. Hän on puhunut siitä, miten Unkarin tavoitteena on ”epäliberaalin demokratian” kehittäminen.

Orbánin mukaan Venäjä, Kiina, Turkki ja Singapore ovat esimerkkejä maista, joissa demokratia on viritetty globaalisti kilpailukykyisemmälle tolalle.

Orbán on viime vuosina ottanut toistuvasti yhteen muiden EU-maiden kanssa etenkin turvapaikanhakijoihin liittyvässä politiikassa. Myös muiden Itä-Euroopan maiden vastahankaisuus on herättänyt vakavia huolia unionin yhtenäisyydestä ja tulevaisuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Euroopan komissio
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  2. 2

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  3. 3

   Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  6. 6

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  7. 7

   USA ja Japani: Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  10. 10

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuoli ja viisi haavoittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  8. 8

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää