Ulkomaat

Pikkukengillä lumisten peltojen läpi – USA:n paperittomat siirtolaiset pakenevat Trumpia Kanadaan jalkapatikalla

HS:n kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski ja kuvaaja Maija Tammi raportoivat kanadalaisesta pikkukaupungista, johon on alkanut ilmaantua öisin ylättäviä ja eriasteisesti paleltuneita vieraita.

Emerson

Onneksi kanadalaisessa pikkukaupungissa ollaan reipashenkisiä aamuvirkkuja. Se pelasti kaksi ihmistä paleltumasta.

”Ystävillämme on tapana lenkkeillä hyvin aikaisin. He näkivät miehet pihassa ja toivat heidät tänne lämpimään”, kertoo Faye Suderman, joka hoitaa motellia Emersonin pikkukaupungissa Kanadan etelärajalla.

Pihalla lumi narskuu jalkojen alla. Pakkasta on kymmenkunta astetta. Motellin edessä aukeaa valtava luminen pelto, ja ympärillä on muutamia taloja havupuiden keskelle siroteltuina. Missään ei näy ketään.

Tällaisessa maisemassa palelevista bangladeshilaisista ei voinut erehtyä. Heidän täytyi olla luvattomia siirtolaisia, jotka olivat patikoineet yöllä pellon poikki Yhdysvaltain puolelta rajaa.

Pikkukengissä, sanoo Suderman.

”Annoin heille vettä, kun odotimme rajavartijoiden tuloa”, sanoo Fayen mies Frank Suderman. Bangladeshilaiset istuivat hotellin pienessä vastaanotossa patterien luona. ”Myöhemmin ajattelin, että olisi tietysti pitänyt keittää kahvit.”


Emersonissa Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla on 670 asukasta. Tänne tultiin toistasataa vuotta sitten Saksasta, Venäjältä, Islannista ja Ukrainasta viljelemään maata. Suomalainen tuntisi olonsa kotoisaksi vakavien mennoniittojen ja luterilaisten keskellä.

Muutamia vuosia sitten lumiselle kylänraitille alkoi ilmestyä aamun sarastaessa huonokuntoisia afrikkalaisia, jotka olivat ylittäneet rajan pimeän turvin. Ensin muutamia, sitten kymmeniä kerralla: somaleja, ghanalaisia, djiboutilaisia.

”Heillä on mukana pieniä lapsia. Jotkut kertovat kävelleensä seitsemän tuntia”, sanoo Wayne Pfiel, joka pitää Emerson Inn -majataloa vastapäätä Sudermanien motellia.

Siirtolaiset päätyvät Emerson Inniin, koska se on auki läpi yön. He kysyvät, ovatko jo varmasti Kanadassa.

Tämän vuoden alussa tulijoiden määrä on vain noussut. Tammikuussa Yhdysvaltain presidenttinä aloitti Donald Trump, joka lupasi karkottaa luvattomat siirtolaiset. Moni päätti, ettei jää odottamaan, vaan pyrkii mieluummin Kanadaan.

Rajaa on 7 350 kilometriä, suuri osa vartioimatonta.

Minnesotasta tuli suosittu ylityspaikka ehkä siksi, että siellä on suuri somaliyhteisö.

Harva tulija on kuitenkaan varautunut rajaseudun talveen. Winnipeg Free Press -lehden mukaan ghanalaismies palellutti itsensä niin pahasti, että häneltä jouduttiin amputoimaan suurin osa sormista.

Nyt Emersonissa pelätään, mitä pelloilta löytyy, kun lumi sulaa.


Sudermaneja harmittaa, että siirtolaiset eivät voi kävellä raja-asemalle ja hakea turvapaikkaa. Ei tarvitsisi lähteä hengenvaaralliselle matkalle peltojen tai joen yli.

Yhdysvaltain ja Kanadan välisen sopimuksen mukaan luvattomat siirtolaiset voidaan kuitenkin käännyttää rajalta takaisin. Vasta Kanadaan päässeet voivat hakea turvapaikkaa. Siksi on tultava salaa.

Jotkut maksavat salakuljettajille, jotka antavat kyydin pellon laitaan Yhdysvaltain puolella rajaa. Yksi porukka tuli keltaisella koulubussilla kuin matkalla luokkaretkelle.

Kanadan puolella tulijat antautuvat rajavartijoille. Heidät majoitetaan väliaikaiseen vastaanottokeskukseen, kunnes pakolaisjärjestö käy hakemassa heidät sadan kilometrin päähän Winnipegiin. Siellä tehdään paperityöt.


Emersonin raja-asema ei kuitenkaan ole varautunut satoihin tulijoihin.

Siksi Faye Suderman pesee siirtolaisten vaatteita motellin pyykkikoneessa. Nyt siellä pyörivät niiden 21 somalin vaatteet, jotka tulivat edellisenä aamuna.

Suderman kertoo pelänneensä tulijoita. Mieli muuttui, kun bangladeshilaiset istuivat hänen sohvalleen.

”Toinen kertoi, että hänen isänsä oli tapettu, poikansa haavoittunut ja vaimonsa kadonnut”, Suderman sanoo ja hänen äänensä vavahtaa. ”Nämä ihmiset tarvitsevat apua.”

Pariskunnan mielestä on kuitenkin väärin, että Yhdysvallat harjoittaa itsekkäämpää politiikkaa kuin Kanada. Siksi siirtolaiset pyrkivät nyt naapuriin, mikä rasittaa Kanadan sosiaaliturvaa.

”Yhdysvaltojen pitäisi pitää parempaa huolta ihmisistä”, Frank Suderman sanoo.

Toistaiseksi Kanadan pääministeri Justin Trudeau on toivottanut pakolaiset tervetulleiksi. Kun tulijoiden määrä on kasvanut, asenteet ovat kuitenkin koventuneet.

Uutistoimisto Reutersin ja Ipsosin mielipidemittauksessa maaliskuussa 48 prosenttia kanadalaisista oli sitä mieltä, että luvatta tulleet pitäisi palauttaa Yhdysvaltoihin. 36 prosenttia ottaisi pakolaiset vastaan.

Kun Kanadan turvallisuusministeri Ralph Goodale kävi Emersonissa maaliskuussa, hän yritti rauhoitella paikallisia. ”Yhdysvaltain ja Kanadan raja on maailman menestyksekkäin raja”, Goodale sanoi Emersonin paloasemalla. ”Sen yli kulkee 400 000 ihmistä ja kauppaa tehdään 2,5 miljardin dollarin edestä joka päivä.”

Emersonin paloautoissa lukee ”naapurit auttavat naapureita”.


Näin on päättänyt toimia myös May Boehlig. 73-vuotias emersonilainen poimii siirtolaisia kyytiinsä matkailukeskuksen pihasta valtatien varresta ja ajaa heidät Winnipegiin. Viime vuonna Boehlig kyyditti 175 siirtolaista 40–60 dollarin korvausta vastaan.

”Taksi ottaisi heiltä 600 dollaria”, Boehlig sanoo.

Osa tulijoista on kuulemma insinöörejä tai sairaanhoitajia, toiset ruukuntekijöitä, kaikki Afrikasta.

Jotkut ovat olleet jo vuosia töissä Yhdysvalloissa, mutta nyt olo on käynyt tukalaksi. Niin tukalaksi, että ollaan valmiita ottamaan iso riski.

Jos yhteinen kieli löytyy, ­Boehlig yrittää jutella jotain. Ellei löydy, matka sujuu vaiti. Siinä sitä sitten ollaan, kanadalaisen eläkeläisnaisen autossa, matkalla lumisen preerian halki kohti uutta elämää.

Fakta

Rajanylitykset USA:sta Kanadaan nousussa


 Luvattomia rajanylityksiä Manitoban osavaltion rajalla, jossa Emerson sijaitsee:

2014: 138

2015: 249

2016: 444

2017: 183 (1.1.–4.3.)

 Vuonna 2013 turvapaikkaa haki Kanadasta 10 400 ihmistä. Viime vuonna vastaava luku oli 23 900. Tammi- ja helmikuussa 2017 hakemuksia on jätetty 5 500.

Lähde: Kanadan rajavartiolaitos

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Kanada
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  2. 2

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Olympiastadionin remontissa löytyi lähes 30 vuotta sitten kadonnut lompakko – omistaja löytyi Facebookin kautta

  9. 9

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää