Valikko
Ulkomaat

Tämä Tukholman tapahtumista tiedetään: Kaksi loukkaantuneista lapsia, uhreissa ei tiettävästi suomalaisia

Neljä henkilöä kuoli ja 15 loukkaantui, kun kuorma-auto ajettiin perjantaina keskelle väkijoukkoa Tukholman keskustassa.

Tukholmassa poliisi on perjantai-iltapäivästä lähtien tutkinut epäiltyä terrori-iskua, jossa kuorma-auto ajettiin keskelle väkijoukkoa Tukholman keskustassa. Iskussa kuoli tämänhetkisten tietojen mukaan neljä henkilöä ja loukkaantui 15.

Alta voit lukea, mitä iskusta tiedetään tällä hetkellä.

Miten tapahtumat Tukholmassa etenivät?

Naamioitunut mies varasti kuorma-auton kesken tavarantoimituksen Tukholman keskustassa olevan Caliente-ravintolan edustalta perjantaina iltapäivällä, kertoi auton omistavan panimoyrityksen edustaja ruotsalaismedioille.

Mies ajoi kuorma-auton väkijoukkoon Drottninggatanilla aivan Tukholman ydinkeskustassa. Poliisi sai hälytyksen kello 15.53 Suomen aikaa.

Kuorma-auton matka päättyi Åhléns City -tavarataloon. Osa tavaratalosta syttyi tuleen. Tekijä pääsi pakenemaan paikalta.

Teon tutkintaan osallistuvat useat eri poliisiviranomaiset, ja mediatietojen mukaan poliisi on tehnyt yön aikana iskuja useisiin kohteisiin. Poliisi kertoi illalla myös kiristäneensä rajavalvontaa sen varalta, että tekijä yrittäisi paeta maasta.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi lauantaina, että sen poliisilähteistä saamien tietojen mukaan kuorma-autossa olisi ollut räjähdysaineita sisältävä kassi. Aftonbladet-lehden mukaan paikalla on yöllä ollut poliisin pommiryhmä. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon päällikkö on sanonut uutistoimisto Reutersin mukaan Ruotsin TV4-kanavalle, ettei hän voi vahvistaa räjähteiden löytymistä. SVT:n mukaan epäilty mies poltti itseään yrittäessään räjäyttää kotitekoisen pomminsa.

Kuinka monta ihmistä iskussa kuoli ja loukkaantui?

Ruotsin poliisin mukaan neljä ihmistä kuoli iskussa: kolme Drottninggatanilla ja yksi myöhemmin sairaalassa.

Loukkaantuneita on 15. Loukkaantuneiden joukossa on kaksi lasta. Lauantaiaamuna sairaalahoidossa oli vielä yhdeksän loukkaantunutta aikuista ja yksi lapsi.

Mitä tekijästä tiedetään?

Yksi henkilö on otettu kiinni Tukholmassa iskuun liittyen. Syyttäjä on vahvistanut tiedon, että mies on pidätetty todennäköisin syin epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Poliisi on kertonut muun muassa AFP:n ja Sveriges Radion mukaan, että pidätetyn miehen epäillään kuljettaneen iskuautoa.

Perjantaina iltapäivällä Ruotsin poliisi piti tiedotustilaisuuden, jossa se näytti kuvia henkilöstä, josta haluttiin lisää tietoa. Sitä, onko kiinni otettu henkilö sama kuin kuvissa oleva, ei ole vahvistettu. On mahdollista, että teon taustalla olisi useita henkilöitä.

Useat ruotsalaismediat kertoivat illalla ja yöllä, että poliisi olisi tehnyt myös toisen kiinnioton. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan vahvistaneet tietoa.

Aftonbladet-lehti kertoi yöllä, että kiinni otettu olisi 39-vuotias uzbekistanilainen, joka asuu Ruotsissa. Miehellä on Aftonbladetin tietojen mukaan neljä lasta ja hän työskentelee rakennusalalla. Lehden tietojen mukaan kiinni otettu on osoittanut verkossa sympatiaa terrorijärjestö Isisille ja esimerkiksi ladannut Facebook-sivuilleen Isisiä suosivia propagandafilmejä. Myöskään näitä tietoja ei ole vahvistettu.

Poliisi epäilee, että kyse on terrori-iskusta. Myös pääministeri Stefan Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa, että ”kaikki viittaa siihen, että kyseessä on terrori-isku.”

Mikä on Tukholmassa asuvien suomalaisten tilanne?

Ulkoministeriöstä kerrottiin HS:lle lauantaiaamuna, että kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa ei tiettävästi ole suomalaisia.

Moni suomalainen joutui kuitenkin väistämään tai pakenemaan kohti syöksyvää kuorma-autoa. Täältä voit lukea suomalaisten silminnäkijöiden kommentteja tapahtuneesta.

Poliisin eristämällä alueella oli vielä perjantai-iltana useita suomalaisia, joista kaikkiin ei ollut saatu yhteyttä. Tukholmassa asuu 74 000 suomalaistaustaista.

Miten iskuun Tukholmassa reagoitiin?

Tukholman poliisi kehotti iskun jälkeen ihmisiä pysymään kotona ja välttämään koko Tukholman ydinkeskustaa. Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään rauhallisina ja seuraamaan luotettavien lähteiden, kuten poliisin, tietoja.

Iskukohteessa tavaratalon sisällä ihmiset itkivät, ja paikalla olleen silminnäkijän mukaan paniikki oli lähellä. Lähellä olevassa vaatekaupassa työskennelleet Birgitta Levendahl ja Inger Rocksten kertoivat HS:lle, että yli parikymmentä ihmistä tuli iskun jälkeen kauppaan turvaan.

Myös julkinen liikenne Tukholmassa oli perjantai-iltana poikki. Metro oli suljettu useiden tuntien ajan, ja kaikki lähtevä ja saapuva junaliikenne keskeytettiin.

Miten iskuun Suomessa reagoitiin?

Suomen hallitus piti hätäkokouksen perjantai-iltana. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lähetti hallituksen puolesta surunvalittelut Ruotsin pääministerille Stefan Löfvenille.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kertonut järkyttyneensä teosta ja ottavansa osaa koko Suomen kansan puolesta. Ulkoministeri Timo Soini (ps) on kuvannut tekoa ”järkyttäväksi”.

Lue lisää suomalaispoliitikkojen kommenteista täältä.

Helsingin poliisi kertoi myös Twitterissä, että valvontaa kaupungilla tehostettiin Tukholman tapahtumien johdosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tukholma
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  3. 3

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  4. 4

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  5. 5

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  6. 6

   Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  9. 9

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  10. 10

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää