Valikko
Ulkomaat

Tämä Tukholman tapahtumista tiedetään: Kaksi loukkaantuneista lapsia, uhreissa ei tiettävästi suomalaisia

Neljä henkilöä kuoli ja 15 loukkaantui, kun kuorma-auto ajettiin perjantaina keskelle väkijoukkoa Tukholman keskustassa.

Tukholmassa poliisi on perjantai-iltapäivästä lähtien tutkinut epäiltyä terrori-iskua, jossa kuorma-auto ajettiin keskelle väkijoukkoa Tukholman keskustassa. Iskussa kuoli tämänhetkisten tietojen mukaan neljä henkilöä ja loukkaantui 15.

Alta voit lukea, mitä iskusta tiedetään tällä hetkellä.

Miten tapahtumat Tukholmassa etenivät?

Naamioitunut mies varasti kuorma-auton kesken tavarantoimituksen Tukholman keskustassa olevan Caliente-ravintolan edustalta perjantaina iltapäivällä, kertoi auton omistavan panimoyrityksen edustaja ruotsalaismedioille.

Mies ajoi kuorma-auton väkijoukkoon Drottninggatanilla aivan Tukholman ydinkeskustassa. Poliisi sai hälytyksen kello 15.53 Suomen aikaa.

Kuorma-auton matka päättyi Åhléns City -tavarataloon. Osa tavaratalosta syttyi tuleen. Tekijä pääsi pakenemaan paikalta.

Teon tutkintaan osallistuvat useat eri poliisiviranomaiset, ja mediatietojen mukaan poliisi on tehnyt yön aikana iskuja useisiin kohteisiin. Poliisi kertoi illalla myös kiristäneensä rajavalvontaa sen varalta, että tekijä yrittäisi paeta maasta.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi lauantaina, että sen poliisilähteistä saamien tietojen mukaan kuorma-autossa olisi ollut räjähdysaineita sisältävä kassi. Aftonbladet-lehden mukaan paikalla on yöllä ollut poliisin pommiryhmä. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon päällikkö on sanonut uutistoimisto Reutersin mukaan Ruotsin TV4-kanavalle, ettei hän voi vahvistaa räjähteiden löytymistä. SVT:n mukaan epäilty mies poltti itseään yrittäessään räjäyttää kotitekoisen pomminsa.

Kuinka monta ihmistä iskussa kuoli ja loukkaantui?

Ruotsin poliisin mukaan neljä ihmistä kuoli iskussa: kolme Drottninggatanilla ja yksi myöhemmin sairaalassa.

Loukkaantuneita on 15. Loukkaantuneiden joukossa on kaksi lasta. Lauantaiaamuna sairaalahoidossa oli vielä yhdeksän loukkaantunutta aikuista ja yksi lapsi.

Mitä tekijästä tiedetään?

Yksi henkilö on otettu kiinni Tukholmassa iskuun liittyen. Syyttäjä on vahvistanut tiedon, että mies on pidätetty todennäköisin syin epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Poliisi on kertonut muun muassa AFP:n ja Sveriges Radion mukaan, että pidätetyn miehen epäillään kuljettaneen iskuautoa.

Perjantaina iltapäivällä Ruotsin poliisi piti tiedotustilaisuuden, jossa se näytti kuvia henkilöstä, josta haluttiin lisää tietoa. Sitä, onko kiinni otettu henkilö sama kuin kuvissa oleva, ei ole vahvistettu. On mahdollista, että teon taustalla olisi useita henkilöitä.

Useat ruotsalaismediat kertoivat illalla ja yöllä, että poliisi olisi tehnyt myös toisen kiinnioton. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan vahvistaneet tietoa.

Aftonbladet-lehti kertoi yöllä, että kiinni otettu olisi 39-vuotias uzbekistanilainen, joka asuu Ruotsissa. Miehellä on Aftonbladetin tietojen mukaan neljä lasta ja hän työskentelee rakennusalalla. Lehden tietojen mukaan kiinni otettu on osoittanut verkossa sympatiaa terrorijärjestö Isisille ja esimerkiksi ladannut Facebook-sivuilleen Isisiä suosivia propagandafilmejä. Myöskään näitä tietoja ei ole vahvistettu.

Poliisi epäilee, että kyse on terrori-iskusta. Myös pääministeri Stefan Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa, että ”kaikki viittaa siihen, että kyseessä on terrori-isku.”

Mikä on Tukholmassa asuvien suomalaisten tilanne?

Ulkoministeriöstä kerrottiin HS:lle lauantaiaamuna, että kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa ei tiettävästi ole suomalaisia.

Moni suomalainen joutui kuitenkin väistämään tai pakenemaan kohti syöksyvää kuorma-autoa. Täältä voit lukea suomalaisten silminnäkijöiden kommentteja tapahtuneesta.

Poliisin eristämällä alueella oli vielä perjantai-iltana useita suomalaisia, joista kaikkiin ei ollut saatu yhteyttä. Tukholmassa asuu 74 000 suomalaistaustaista.

Miten iskuun Tukholmassa reagoitiin?

Tukholman poliisi kehotti iskun jälkeen ihmisiä pysymään kotona ja välttämään koko Tukholman ydinkeskustaa. Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään rauhallisina ja seuraamaan luotettavien lähteiden, kuten poliisin, tietoja.

Iskukohteessa tavaratalon sisällä ihmiset itkivät, ja paikalla olleen silminnäkijän mukaan paniikki oli lähellä. Lähellä olevassa vaatekaupassa työskennelleet Birgitta Levendahl ja Inger Rocksten kertoivat HS:lle, että yli parikymmentä ihmistä tuli iskun jälkeen kauppaan turvaan.

Myös julkinen liikenne Tukholmassa oli perjantai-iltana poikki. Metro oli suljettu useiden tuntien ajan, ja kaikki lähtevä ja saapuva junaliikenne keskeytettiin.

Miten iskuun Suomessa reagoitiin?

Suomen hallitus piti hätäkokouksen perjantai-iltana. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lähetti hallituksen puolesta surunvalittelut Ruotsin pääministerille Stefan Löfvenille.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kertonut järkyttyneensä teosta ja ottavansa osaa koko Suomen kansan puolesta. Ulkoministeri Timo Soini (ps) on kuvannut tekoa ”järkyttäväksi”.

Lue lisää suomalaispoliitikkojen kommenteista täältä.

Helsingin poliisi kertoi myös Twitterissä, että valvontaa kaupungilla tehostettiin Tukholman tapahtumien johdosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tukholma
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  7. 7

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  8. 8

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  9. 9

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  10. 10

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää