Valikko
Ulkomaat

Tämä Tukholman tapahtumista tiedetään: Kaksi loukkaantuneista lapsia, uhreissa ei tiettävästi suomalaisia

Neljä henkilöä kuoli ja 15 loukkaantui, kun kuorma-auto ajettiin perjantaina keskelle väkijoukkoa Tukholman keskustassa.

Tukholmassa poliisi on perjantai-iltapäivästä lähtien tutkinut epäiltyä terrori-iskua, jossa kuorma-auto ajettiin keskelle väkijoukkoa Tukholman keskustassa. Iskussa kuoli tämänhetkisten tietojen mukaan neljä henkilöä ja loukkaantui 15.

Alta voit lukea, mitä iskusta tiedetään tällä hetkellä.

Miten tapahtumat Tukholmassa etenivät?

Naamioitunut mies varasti kuorma-auton kesken tavarantoimituksen Tukholman keskustassa olevan Caliente-ravintolan edustalta perjantaina iltapäivällä, kertoi auton omistavan panimoyrityksen edustaja ruotsalaismedioille.

Mies ajoi kuorma-auton väkijoukkoon Drottninggatanilla aivan Tukholman ydinkeskustassa. Poliisi sai hälytyksen kello 15.53 Suomen aikaa.

Kuorma-auton matka päättyi Åhléns City -tavarataloon. Osa tavaratalosta syttyi tuleen. Tekijä pääsi pakenemaan paikalta.

Teon tutkintaan osallistuvat useat eri poliisiviranomaiset, ja mediatietojen mukaan poliisi on tehnyt yön aikana iskuja useisiin kohteisiin. Poliisi kertoi illalla myös kiristäneensä rajavalvontaa sen varalta, että tekijä yrittäisi paeta maasta.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi lauantaina, että sen poliisilähteistä saamien tietojen mukaan kuorma-autossa olisi ollut räjähdysaineita sisältävä kassi. Aftonbladet-lehden mukaan paikalla on yöllä ollut poliisin pommiryhmä. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon päällikkö on sanonut uutistoimisto Reutersin mukaan Ruotsin TV4-kanavalle, ettei hän voi vahvistaa räjähteiden löytymistä. SVT:n mukaan epäilty mies poltti itseään yrittäessään räjäyttää kotitekoisen pomminsa.

Kuinka monta ihmistä iskussa kuoli ja loukkaantui?

Ruotsin poliisin mukaan neljä ihmistä kuoli iskussa: kolme Drottninggatanilla ja yksi myöhemmin sairaalassa.

Loukkaantuneita on 15. Loukkaantuneiden joukossa on kaksi lasta. Lauantaiaamuna sairaalahoidossa oli vielä yhdeksän loukkaantunutta aikuista ja yksi lapsi.

Mitä tekijästä tiedetään?

Yksi henkilö on otettu kiinni Tukholmassa iskuun liittyen. Syyttäjä on vahvistanut tiedon, että mies on pidätetty todennäköisin syin epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Poliisi on kertonut muun muassa AFP:n ja Sveriges Radion mukaan, että pidätetyn miehen epäillään kuljettaneen iskuautoa.

Perjantaina iltapäivällä Ruotsin poliisi piti tiedotustilaisuuden, jossa se näytti kuvia henkilöstä, josta haluttiin lisää tietoa. Sitä, onko kiinni otettu henkilö sama kuin kuvissa oleva, ei ole vahvistettu. On mahdollista, että teon taustalla olisi useita henkilöitä.

Useat ruotsalaismediat kertoivat illalla ja yöllä, että poliisi olisi tehnyt myös toisen kiinnioton. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan vahvistaneet tietoa.

Aftonbladet-lehti kertoi yöllä, että kiinni otettu olisi 39-vuotias uzbekistanilainen, joka asuu Ruotsissa. Miehellä on Aftonbladetin tietojen mukaan neljä lasta ja hän työskentelee rakennusalalla. Lehden tietojen mukaan kiinni otettu on osoittanut verkossa sympatiaa terrorijärjestö Isisille ja esimerkiksi ladannut Facebook-sivuilleen Isisiä suosivia propagandafilmejä. Myöskään näitä tietoja ei ole vahvistettu.

Poliisi epäilee, että kyse on terrori-iskusta. Myös pääministeri Stefan Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa, että ”kaikki viittaa siihen, että kyseessä on terrori-isku.”

Mikä on Tukholmassa asuvien suomalaisten tilanne?

Ulkoministeriöstä kerrottiin HS:lle lauantaiaamuna, että kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa ei tiettävästi ole suomalaisia.

Moni suomalainen joutui kuitenkin väistämään tai pakenemaan kohti syöksyvää kuorma-autoa. Täältä voit lukea suomalaisten silminnäkijöiden kommentteja tapahtuneesta.

Poliisin eristämällä alueella oli vielä perjantai-iltana useita suomalaisia, joista kaikkiin ei ollut saatu yhteyttä. Tukholmassa asuu 74 000 suomalaistaustaista.

Miten iskuun Tukholmassa reagoitiin?

Tukholman poliisi kehotti iskun jälkeen ihmisiä pysymään kotona ja välttämään koko Tukholman ydinkeskustaa. Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään rauhallisina ja seuraamaan luotettavien lähteiden, kuten poliisin, tietoja.

Iskukohteessa tavaratalon sisällä ihmiset itkivät, ja paikalla olleen silminnäkijän mukaan paniikki oli lähellä. Lähellä olevassa vaatekaupassa työskennelleet Birgitta Levendahl ja Inger Rocksten kertoivat HS:lle, että yli parikymmentä ihmistä tuli iskun jälkeen kauppaan turvaan.

Myös julkinen liikenne Tukholmassa oli perjantai-iltana poikki. Metro oli suljettu useiden tuntien ajan, ja kaikki lähtevä ja saapuva junaliikenne keskeytettiin.

Miten iskuun Suomessa reagoitiin?

Suomen hallitus piti hätäkokouksen perjantai-iltana. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lähetti hallituksen puolesta surunvalittelut Ruotsin pääministerille Stefan Löfvenille.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kertonut järkyttyneensä teosta ja ottavansa osaa koko Suomen kansan puolesta. Ulkoministeri Timo Soini (ps) on kuvannut tekoa ”järkyttäväksi”.

Lue lisää suomalaispoliitikkojen kommenteista täältä.

Helsingin poliisi kertoi myös Twitterissä, että valvontaa kaupungilla tehostettiin Tukholman tapahtumien johdosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tukholma
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  5. 5

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  6. 6

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  7. 7

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää