Ulkomaat

Ruotsin media: Terrori-iskua tutkiva poliisi ottanut kiinni useita ihmisiä eri puolilla Tukholmaa, yksi kuolleista oli lapsi

Iskusta epäilty on uzbekkitaustainen 39-vuotias mies.

Tukholman perjantaista kuorma-autoiskua tutkiva poliisi on lauantain kuluessa ottanut kiinni useita ihmisiä eri puolilla Suur-Tukholmaa. Asiasta kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet viitaten omiin lähteisiinsä ja silminnäkijätietoihin. Poliisi on ollut operaatioista vaitonainen.

Iskussa mies ajoi perjantaina Drottninggatanilla Tukholman ydinkeskustassa ihmisten päälle ja törmäsi lopulta Åhléns-tavarataloon. Neljä ihmistä kuoli ja 15 loukkaantui. Ainakin yksi teosta epäilty on pidätettynä.

Yksi kuolleista oli 11-vuotias tyttö, kertoo ruotsalaislehti Expressen. Se kertoo saaneensa tiedon tytön omaisilta. Tyttö oli matkalla koulusta kotiin reittiä, jota hän käytti usein siihen aikaan päivästä, kertoi tytön sukulainen lehdelle.

Katu, jolla isku tehtiin, avattiin jälleen lauantai-iltana. Poliisi poisti kulkurajoitukset Drottninggatanilta saatuaan rikospaikkatutkinnan valmiiksi, kertoo ruotsalainen uutistoimisto TT.

Kungsholmenilla melko lähellä iskupaikkaa otettiin lauantaina kiinni kolme ihmistä autosta, jonka omistajalla on yhteys epäiltyyn, kertoo Aftonbladet-lehti. Asiasta kertoi myös Expressen-lehti.

Expressenin julkaisemassa videossa näkyy, kuinka poliisi vetää auton kuljettajan ulos autosta ja kaataa hänet maahan. Myös auton toisella puolella poliisit kaatavat ihmisen maahan. Aftonbladetin mukaan poliisi rikkoi autosta kuljettajan puoleisen etuikkunan.

Ruotsalaisviestimet eivät ole kertoneet, mikä yhteys auton omistajan ja terroriteosta epäillyn välillä niiden saamien tietojen mukaan on. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa yhteydestä eikä ole muutenkaan tiedottanut lauantain kuluessa tehdyistä poliisioperaatioista. Poliisi on kuitenkin kertonut tutkivansa, keiden kanssa iskusta epäilty on ollut yhteyksissä.

Samoihin aikoihin Kungsholmenin kiinnioton kanssa poliisi meni asuntoon, joka sijaitsee Vårbergin lähiössä Tukholman lounaispuolella. Iskusta epäilty oli ollut kyseisessä asunnossa vain joitakin tunteja ennen iskua, kertoo Aftonbladet viitaten nimeämättömiin lähteisiin.

Expressenin mukaan poliisi oli seurannut Kungsholmenilla pysäytettyä autoa sen lähdettyä Vårbergissa olevalta asunnolta.

Myös asunnosta tai sen liepeiltä otettiin kiinni ihmisiä, Expressenin mukaan neljä ihmistä. Sen mukaan kahdessa lauantain poliisioperaatiossa vietiin kuulusteltaviksi yhteensä kuusi ihmistä, jotka kaikki ovat uzbekkeja.

Lauantaina aamuyöstä poliisi otti kiinni Märstan lähiössä Tukholman luoteispuolella miehen, joka on pidätetty epäiltynä terroriteosta. Hänen epäillään ajaneen kuorma-autoa, jolla isku tehtiin, kertoo Ruotsin televisio.

Mies on pidätetty ja häntä epäillään murhaamalla tehdystä terrorismirikoksesta.

”Oletamme, että hän on syyllinen”, sanoi poliisijohtaja Dan Eliasson poliisin lauantaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Mies on pidätetty epäiltynä todennäköisin syin, mikä tarkoittaa, että poliisilla on jonkinlaisia todisteita, jotka viittaavat hänen syyllisyyteensä.

Eliasson vahvisti, että pidätetty on uzbekistanilaistaustainen ja 39-vuotias, kuten ruotsalainen media on aiemmin kertonut. Eliasson kieltäytyi kuitenkin kertomasta enempää miehen taustasta, koska tutkimukset ovat vasta alussa.

”Tutkimme nyt, miten mies tuli Ruotsiin, kuinka kauan hän on ollut täällä ja keitä hän on täällä tuntenut. Laaja tutkinta jatkuu. Rikospaikkatutkinta on kestänyt hyvin pitkään”, Eliasson sanoi.

”Vieläkään ei ole poissuljettua, että mukana olisi ollut muitakin henkilöitä. Emme kuitenkaan kommentoi asiaa. Tarvitsemme työrauhaa juuri nyt.”


Eliasson kertoi myös, ettei poliisi vahvista huhuja, joiden mukaan keskustassa olisi ammuttu iskun aikana.

Poliisijohtaja vahvisti myös, että kuorma-auton hytistä on kuskin paikalta löytynyt jotakin sinne kuulumatonta.

”Autosta on löytynyt sinne kuulumaton esine, mutta vielä ei ole varmaa, onko se pommi vai herkästi syttyvää ainetta”, Eliasson sanoi.

Hänen mukaansa tekniset tutkimukset ovat vasta alussa, joten poliisijohtaja kieltäytyi kommentoimasta tarkemmin, mistä on kyse.

Turvallisuuspoliisi Säpon päällikkö Anders Thornberg kertoi tilaisuudessa, että Säpö antaa virka-apua poliisille.

”Säpö antaa tutkinta-apua poliisille ja on yhteydessä myös ulkomaisiin tahoihin. Pyrimme estämään uudet iskut”, Thornberg sanoi.

”Epäity ei ole ollut aiemmissa Säpon rekistereissä. Hänestä on viime vuodelta yksittäisiä tietoja.”

Hänen mukaansa kyseessä oli pikkutekijä.

Säpö seuraa Thornbergin mukaan tarkasti, miten isku vaikuttaa Ruotsin ääriryhmissä.

Syyttäjän tehtävänä on arvioida, miten tapahtuman yksityiskohdat sopivat epäiltyyn ja löytää lisää vahvistusta todisteiden kautta, kertoi apulaispääsyyttäjä Hans Ihrman.

”Emme vahvista sitä, että muita henkilöitä olisi pidätetty”, Ihrman sanoi.

Hän pitää tapausta varsin monimutkaisena palapelinä, koska rikostutkinta on hyvin laaja.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi aiemmin lauantaina, että Tukholmassa perjantaina ihmisten päälle ajaneesta kuorma-autosta löytyi kassi, jossa oli räjähdysainetta. SVT perusti tietonsa useisiin poliisilähteisiin.

Kanavan tietojen mukaan epäilty tekijä olisi polttanut itseään yrittäessään räjäyttää pommin.

Lisäksi Aftonbladet-lehti kertoi, että poliisin pommiryhmä on työskennellyt auton luona yöllä. Kuorma-auto oli eristetty 200 metrin turvavyöhykkeellä. Aftonbladetin mukaan autosta löytyi kotitekoinen pommi.

SVT:n mukaan räjähde oli yhä autossa, kun Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vieraili tapahtumapaikalla perjantai-iltana. Pommi oli kanavan saamien tietojen mukaan vain 300–400 metrin päässä pääministeristä.


Aftonbladet kertoi lauantaiaamuna, että poliisi on yön aikana iskenyt useisiin eri kohteisiin. Poliisin tiedottaja Mats Eriksson sanoi Expressen-lehdelle aiemmin lauantaina, että useita ihmisiä on kuultu tapahtumaan liittyen.

”Olemme noutaneet useita henkilöitä eri puolilta Tukhoman lääniä”, Eriksson sanoi.

Aftonbladetin poliisilähteen mukaan nyt pidätettynä oleva mies olisi viestitellyt chatissa iskun loppuvaiheessa tuntemattoman henkilön kanssa. Lehden mukaan mies pakeni tapahtumapaikalta paikallisjunalla. Matkalla asemalle moni valvontakamera kuvasi miehen. Poliisi esitteli kuvia lauantain ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa.

Aftonbladet kertoo myös silminnäkijästä, joka tunnisti miehen junassa ja teki hälytyksen.

Lauantaina alkuillasta Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa piti puheen, jossa hän otti kantaa perjantaiseen iskuun.

”Huolenpito, jota ihmiset osoittavat toisilleen todistaa voimasta yhteiskunnassamme”, kuningas sanoi.

Hän myös kehui poliisin, hoitajien ja pelastuslaitosten työtä iskun jälkeen.

”Ruotsi on, on pitkään ollut ja tulee jatkossakin olemaan turvallinen ja rauhallinen maa”, sanoi kuningas puheensa lopuksi.

Tukholman iskussa kuolleista kolme kuoli Drottninggatanilla ja yksi myöhemmin sairaalassa. Viidestätoista loukkaantuneesta kaksi oli lapsia.

Tukholman katastrofilääketieteen johtokeskuksen johtaja Patrik Söderbergin kertoi, että lauantaina hoidettavana oli vielä kymmenen loukkaantunutta, joista neljä on loukkaantunut vakavasti. Heistä kaksi on teho-osastolla. Söderbergin mukaan kenelläkään ei ollut hengenvaaraa, eikä lapsipotilas ollut vakavasti loukkaantuneiden joukossa.

Loukkaantuneita hoidetaan kolmessa eri sairaalassa. Useimmat heistä ovat Karoliinisessa sairaalassa Solnassa.

Lisäksi ruotsalaisviestimet kertovat 11-vuotiaasta, joka on ollut kadoksissa iskusta lähtien. Hän oli Dagens Nyheter -lehden mukaan noussut bussista Sergelintorilla juuri kun kuorma-auto syöksyi Drottninggatanille.


Täältä voit lukea lyhyen yhteenvedon siitä, mitä tapahtumista tiedetään.

Aftonbladet kirjoitti yöllä, että kiinni otettu 39-vuotias mies on verkossa osoittanut sympatiaa terrorijärjestö Isisille. Lehden tietojen mukaan miehellä on neljä lasta ja hän työskentelee rakennusalalla.

Oikeuden on päätettävä miehen vangitsemisesta viimeistään tiistaina kello 12.

Oikaisu 8.4. klo 19.33: Artikkelissa kerrottiin aiemmin erheellisesti, että pääministeri Löfven vieraili tapahtumapaikalla lauantaina iltapäivällä. Löfven vieraili paikalla perjantaina illalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tukholman terrorihyökkäys
 • Tukholma
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 80 loukkaantunutta, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla – HS seuraa

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  5. 5

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 80 loukkaantunutta, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla – HS seuraa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää