Ulkomaat

Tukholman iskusta epäilty oli saanut käännytys­päätöksen – poliisi tehnyt myös toisen pidätyksen

Poliisi vahvisti tietävänsä, että mies oli osoittanut sympatiaa äärijärjestöjä, esimerkiksi Isisiä kohtaan.

Tukholman perjantaisesta terrori-iskusta epäilty 39-vuotias mies oli saanut käännytyspäätöksen Ruotsista, kertoi Ruotsin poliisi sunnuntaina.

Poliisi kertoi iltapäivällä lehdistötilaisuudessaan, että uzbekistanilainen mies tuli maahan vuonna 2014 ja sai kielteisen päätöksen 2016.

Mies oli saanut kehotuksen poistua maasta vapaaehtoisesti. Tämän vuoden alkupuolella asia oli osoitettu poliisille. Poliisi oli etsintäkuuluttanut hänet, jotta hänet poistettaisiin maasta, sillä häntä ei tavoitettu.

Hän ei poliisin mukaan ollut siinä osoitteessa, jonka hän oli ilmoittanut.

Poliisi sanoi hänen hakeneen oleskelulupaa. Myöhemmin illalla Ruotsin turvallisuuspoliisi sanoi ruotsalaiselle TT:lle miehen hakeneen turvapaikkaa.

”Se tieto minulla on”, sanoi Simon Bynert turvallisuuspoliisin viestinnästä myös HS:lle.

Turvallisuuspoliisi kertoi myös, ettei se ole ollut tekemisissä miehen turvapaikkaprosessin kanssa.

Poliisi vahvisti tietävänsä, että mies oli osoittanut sympatiaa äärijärjestöjä, esimerkiksi Isisiä kohtaan. Poliisi ei kuitenkaan kertonut asiasta mitään enempää. Mediassa on ollut vastaavia tietoja jo aiemmin.


Iskussa mies ajoi perjantai-iltapäivänä Drottninggatanilla Tukholman ydinkeskustassa kuorma-autolla ihmisten päälle ja törmäsi lopulta Åhléns-tavarataloon. Neljä ihmistä kuoli ja 15 loukkaantui.

Poliisi toisti lauantaisen viestinsä siitä, että epäilyt pidätetyn osallisuudesta tekoon ovat vahvistuneet. Poliisin mukaan pidätetty on todennäköisesti kuorma-auton kuljettaja.

Kuolleet uhrit on myös tunnistettu. Kaksi heistä on ruotsalaisia. Yksi on britti ja yksi belgialainen.

Yksi kuolleista oli 11-vuotias tyttö, kertoo ruotsalaislehti Expressen. Se kertoo saaneensa tiedon tytön omaisilta.

Sunnuntain lehdistötilaisuudessa kerrottiin myös, että muiden tekijöiden mahdollisuutta ei ole edelleenkään suljettu pois. Poliisi kertoo, että ”noin viisi” ihmistä on otettu kiinni tapaukseen liittyen. Tätä ei tarkennettu sen enempää.

Sunnuntaina iltapäivällä Ruotsin syyttäjänvirasto kertoi, että myös toinen henkilö on pidätetty epäiltynä terroriteosta. Pidätys tehtiin sunnuntaiaamuna. Ruotsalaismediat kertoivat sunnuntaina poliisioperaatiosta Sollentunassa Tukholman liepeillä.


Poliisi kertoi tehneensä perjantain jälkeen useita kotietsintöjä ja noin 500 kuulustelua.

Mahdollisista suunnitteilla olevista uusista iskuista ei poliisin mukaan ole merkkejä.

”Ei ole mitään konkreerttista, mikä saisi meidät valmistautumaan useampiin iskuihin”, sanoi poliisin komentojohtaja Jonas Hysing lehdistötilaisuudessa.


Ruotsalaismedian viikonlopun aikana julkaisemat tiedot antavat viitteitä siitä, että kuorma-auton oli tarkoitus räjähtää iskeytyessään tavarataloon. Poliisi vahvisti, että kuorma-auton hytistä oli kuskin paikalta löytynyt jotakin sinne kuulumatonta.

”Autosta on löytynyt sinne kuulumaton esine, mutta vielä ei ole varmaa, onko se pommi vai herkästi syttyvää ainetta”, poliisijohtaja Dan Eliasson sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Aftonbladet-lehti kertoi, että poliisin pommiryhmä työskenteli auton luona. Lehden mukaan autosta löytyi kotitekoinen pommi.

Drottninggatan on avattu jälleen kokonaan. 

Keskustassa Sergelin torilla, aivan tekopaikan läheisyydessä, järjestetään iltapäivällä mielenosoitus iskun johdosta ja rakkauden puolesta. Sosiaalisessa mediassa tuhannet ovat ilmoittaneet osallistuvansa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää