Ulkomaat

Putin väittää: Yhdysvallat valmistelee uutta iskua Syyriaan – Moskova ja Washington syyttelivät kiristyneestä tilanteesta toisiaan

Putinilla ei ollut todisteita väitteilleen uudesta iskusta. Yhdysvaltain edustajien puheet Syyriasta ovat olleet ristiriitaisia, mutta Trump itse on hiljaa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Yhdysvallat valmistelee parhaillaan uutta iskua Syyriaan. Putin kertoi näkemyksistään Syyrian tilanteesta samaan aikaan kun Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson on vieraana Moskovassa.

Samalla Washingtonissa tyrmättiin Venäjän epäilykset ja syytettiin venäläisiä jälkien peittelystä.


Lehdistötilaisuudessa Putinilta kysyttiin, uskooko hän Yhdysvaltojen iskevän uudelleen viime perjantain ohjusiskun jälkeen Syyriaan. Presidentti arveli, että joku yrittää lavastaa Syyriassa uuden, kemiallisilla aseilla tehtävän iskun, johon Yhdysvallat sitten vastaa sotilaallisesti.

”Meillä on eri lähteistä saatua tietoa, jonka mukaan provokaatiota valmistellaan – – toisaalla Syyriassa mukaan lukien Damaskoksen eteläpuoli, suunnitellaan jälleen jonkin aineen levittämistä ja sitten Syyrian viranomaisten syyttämistä sen [kemiallisten aseiden] käytöstä”, Putin sanoi uutistoimisto Reutersin ja AFP:n mukaan.

Hän ei esittänyt väitteilleen mitään näyttöä.

Putin kertoi epäilevänsä väitteitä siitä, että Syyria olisi käyttänyt kemiallisia aseita iskussaan Idlibin maakuntaan viime tiistaina.

Hän arvioi, että epäilty isku kemiallisilla aseilla oli lavastettu niin, että Syyria näyttäisi syylliseltä. Putin vaati asian perinpohjaista tutkimista YK:n johdolla. Samalla Britannia, Ranska ja Yhdysvallat esittivät YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselmaa, jonka avulla tapahtumat voitaisiin tutkia.

Putinin lisäksi Venäjän puolustusministeriö kertoi saaneensa tietoja, joiden mukaan Syyrian kapinalliset ovat tuoneet useille paikoille maassa ”myrkyllisiä aineita”. Venäjä on aiemminkin sanonut, että Syyriassa mahdollisesti käytetyt kemialliset aseet ovat kuuluneet islamistikapinallisille, eivät presidentti Bashar al-Assadin joukoille.

Valkoisessa talossa Venäjän epäilyt kemiallisilla aseilla tehdyn iskun lavastuksesta tyrmättiin tiistaina toteamalla, ettei venäläisten näkemykselle ole olemassa mitään todisteita. Yhdysvaltojen mukaan Venäjän väitteiden tarkoituksena on yksinomaan ”hämmentää maailmaa”. Trumpin hallinnon näkemyksistä toimittajille kertoi nimettömänä pysynyt virkamies.

Valkoisessa talossa kysyttiin, tietääkö Syyrian läheinen liittolainen Venäjä jotain syyrialaisten kemiallisista aseista. Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen mukaan Syyrialla ei pitäisi enää olla kemiallisia aseita.

Toimittajille Washingtonissa puhunut virkamies syytti Venäjää peittely-yrityksistä, joiden tarkoituksena on suojella Syyriaa syytteiltä kemiallisista aseista, kertoivat uutistoimistot. Lähteen mukaan Yhdysvallat aikoo nyt selvittää, onko Venäjä vehkeillyt Syyrian kanssa kemiallisilla aseilla tehdyssä iskussa.

Putinin lausuntoa ovat edeltäneet Valkoisen talon edustajien varsin sekavat lausunnot Syyriasta. The New York Times huomauttaa, että Valkoisen talon isäntä, presidentti Donald Trump on vaiennut ajatuksistaan Syyrian suhteen sen jälkeen kun hän määräsi ohjusiskun syyrialaissotilaiden tukikohtaan viime perjantaina. Yhdysvaltain aikeita onkin luettava muualta.

Maanantaina Trumpin lehdistöpäällikkö Sean Spicer sanoi lehdistötilaisuudessa Washingtonissa, että Trump on valmis iskemään Syyriaan uudelleen, jos syyrialaiset sotavoimat käyttävät kemiallisia aseita tai tynnyripommeja.

”Jos kaasutatte lapsia tai pudotatte tynnyripommin viattomien ihmisten päälle, tulette näkemään vastatoimen presidentiltämme”, Spicer viesti Syyriaa johtavalle al-Assadille ja tämän hallinnolle.

Pian lehdistötilaisuuden jälkeen Valkoisen talon edustajat halusivat kuitenkin korjata lausuntoa. Presidentin hallinnon edustaja sanoi CNN:lle, ettei Spicerin puhe merkinnyt muutosta Trumpin linjaan: Spicerin tarkoitus oli ollut vain viestiä, ettei Trump ”sulje koskaan mitään vaihtoehtoa pois” Syyrian kriisin suhteen.

Viime perjantaina aamuyöllä Yhdysvallat iski Homsin kupeessa olevaan syyrialaisjoukkojen lentotukikohtaan Tomahawk-risteilyohjuksilla.

Trump perusteli iskua sillä, että al-Assadin armeija olisi käyttänyt Syyriassa kemiallisia aseita iskussa, jossa kuoli lähes sata ihmistä. Syyria on kiistänyt käyttäneensä kemiallisia aseita.

”Käyttämällä tappavaa hermokaasua al-Assad tukehdutti kuoliaaksi avuttomia miehiä, naisia ja lapsia. Se oli hidas ja brutaali kuolema niin monelle. Jopa kauniita vauvoja murhattiin julmasti tässä barbaarisessa hyökkäyksessä. Yhdenkään Jumalan lapsen ei pitäisi ikinä kohdata sellaista kauhua”, Trump perusteli iskua.

Tiistaina Turkin terveysministeri Recep Akdağ sanoi uhreista otettujen näytteiden todistavan, että kiistellyssä iskussa Syyriassa käytettiin äärimmäisen vaarallista hermomyrkkyä sariinia. Monet iskun uhreista tuotiin hoidettavaksi Turkkiin. Turkki on halunnut Syyriaa johtavan al-Assadin syrjäyttämistä.

Vaalikampanjansa aikana Trump vastusti puuttumista Syyrian sotaan paitsi sodassa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Hänen ulkoministerinsä Rex Tillerson sanoi, että ohjusiskun tarkoituksena oli vain estää Syyrian hallitusta käyttämästä kemiallisia aseita eikä aloittaa yleisiä sotatoimia al-Assadin syrjäyttämiseksi.

Yhdysvaltain suhde al-Assadiin nousee joka tapauksessa esille ulkoministeri Tillersonin Moskovan-vierailulla. Esimerkiksi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley on vihjannut Yhdysvaltojen puuttuvan mielellään myös al-Assadin tulevaisuuteen.

”Alueelle ei voi tulla rauhaa niin pitkään kuin al-Assad on Syyrian johdossa”, Haley sanoi. Pidättyväisempi Tillerson kertoi Moskovaan lähtiessään toivovansa, että Venäjä harkitsisi uudelleen tukensa al-Assadille.

”Venäjän kannattaisi ajatella, että se on nyt liittoutunut paitsi al-Assadin hallinnon myös iranilaisten ja Hizbollah-järjestön kanssa”, Tillerson sanoi Syyrian liittolaisiin viitaten.

”Palveleeko liittolaisuus Venäjän intressejä?” ulkoministeri pohti.

Lehdistöpäällikkö Spicerin mainitsemia tynnyripommeja on käytetty runsaasti Syyrian kuusi vuotta jatkuneessa sodassa.

Ne ovat helikopterista pudotettavia tynnyreitä, jotka on lastattu täyteen räjähteitä ja esimerkiksi metalliromua. Tynnyripommien käyttöä on arvosteltu ankarasti, koska niiden uhreiksi joutuvat kaupunkioloissa usein myös siviilit.

Syyrian ihmisoikeusverkoston mukaan pelkästään maaliskuussa Syyrian hallitus pudotti 495 tynnyripommia. Vuonna 2016 luku oli 12 958.

Aikaisemmin Yhdysvaltain edustajat ovat kertoneet, että perjantainen Tomahawk-ohjusisku oli tarkoitettu vain kemiallisten aseiden estämiseen. Tynnyripommeja, saati al-Assadin kohtaloa, ei mainittu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sota
 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Kemialliset aseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  8. 8

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  9. 9

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  10. 10

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää