Valikko
Ulkomaat

Pohjois-Korea uhkasi vastata USA:n hyökkäykseen ydin­iskulla – Tutkija ei usko Trumpin iskevän ainakaan Etelä-Koreasta käsin

Trump yliarvioi Kiinan kyvyn ja halun vaikuttaa Pohjois-Koreaan, asiantuntija sanoo.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välit ovat kiristyneet nopeasti Yhdysvaltojen lähetettyä aluksiaan kohti Korean niemimaata viikonloppuna.

Asiantuntija pitää kuitenkin tässä vaiheessa epätodennäköisenä, että tilanne johtaisi selkkaukseen. Kummallekin osapuolelle riskit ovat liian suuret.

Yhdysvallat uhkaili Pohjois-Koreaa tiistaina näennäisen verhotusti, Pohjois-Korea tapansa mukaan suoraakin suoremmin.

Presidentti Donald Trump esiintyi uhmakkaana viestipalvelu Twitterissä, jossa hän sanoi Pohjois-Korean ”haastavan riitaa”.

”Pohjois-Korea etsii ongelmia. Olisi hienoa, jos Kiina päättää auttaa. Mutta jos ei, ratkaisemme ongelman ilman kiinalaisia”, Trump kirjoitti. Viestin loppukaneetiksi Trump kirjoitti ”U.S.A.”Trump kertoi puhuneensa Pohjois-Korean tilanteesta Kiinan presidentille Xi Jinpingille, jonka hän tapasi viime viikolla Yhdysvalloissa. Trumpin mukaan Kiinan asema kauppasopimuksissa olisi parempi, jos kiinalaiset ”ratkaisisivat Pohjois-Korean ongelman”.


Trump yliarvioi Kiinan kyvyn ja halun ”ratkaista Pohjois-Korean ongelma”, sanoo Turun yliopiston Korean tutkimuksen yliopistonlehtori Antti Leppänen.

”Ei Pohjois-Korea Kiinan talutusnuorassa ole. Poliittisesti sen vaikutusvalta Pohjois-Koreaan on rajattu”, Leppänen sanoo.

Kiina mahdollistaa Pohjois-Korean olemassaolon. Raja ei kuitenkaan ole suljettu, ja sen yli käydään kauppaa, Leppänen sanoo.

Kiina on Pohjois-Korean ainoa liittolainen. Usein kuitenkin unohtuu, että Kiina on oikein hyvissä väleissä Etelä-Koreankin kanssa.

”Etelä-Korealla ja Kiinalla on viime vuosina ollut ehkä luontevammat välit kuin Pohjois-Korealla ja Kiinalla, ja taloudelliset suhteet ovat tiiviit”, Leppänen sanoo.

 

Pohjois-Korean retoriikka Yhdysvaltoja kohtaan on aina kovaa, mutta käytännön toimet ovat itse asiassa varovaisia.

Pohjois-Korea vastasi Trumpin twiittiin ilmoittamalla olevansa valmis ydinhyökkäykseen, jos Yhdysvallat antaa siihen aihetta.

”Vallankumous­armeijamme tarkkailee kiihkeästi vihollisen liikkeitä, ja ydinaseidemme tähtäin on Yhdysvaltain tukikohdissa ei ainoastaan Etelä-Koreassa ja Tyynellämerellä vaan myös Yhdysvaltain maaperällä”, Pohjois-Korean virallinen sanomalehti Rodong Sinmun kirjoitti.

Pohjois-Korean retoriikka Yhdysvaltoja kohtaan on aina kovaa, mutta käytännön toimet ovat itse asiassa varovaisia. Koreat ovat viime vuosina vaihtaneet laukauksia ja vuonna 2010 Pohjois-Korea jopa ilmeisesti upotti korealaisen sotalaivan.

Yhdysvaltain kohteisiin Etelä-Koreassa Pohjois-Korea on kuitenkin visusti varonut koskemasta, Leppänen muistuttaa.

Trumpin ajatuksena näyttää olevan Syyrian ohjusiskujen täysi hyödyntäminen.


Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson on sanonut, että isku Syyriaan oli varoitus muille maille, kuten Pohjois-Korealle, että niiden aiheuttamaan uhkaan todennäköisesti vastataan.

Syyria ja Pohjois-Korea ovat kuitenkin huonosti verrattavissa, sillä Syyrian asevoimat ovat heikommat kuin Pohjois-Korealla. Lisäksi Pohjois-Korea on valmis tekemään nopean suurhyökkäykseen naapurimaahan Etelä-Koreaan.

Etelä-Koreassa oltiin tiistaina huolestuneita siitä, että Yhdysvallat ryhtyisi sotilaalliseen iskuun Etelä-Korealta kysymättä.

Voisiko Trump ryhtyä sellaiseen?

”Oma arvioni on, että Yhdysvallat ei ryhdy tässä tilanteessa iskuun ainakaan Etelä-Korean alueella olevista tukikohdista. Puolet Etelä-Korean asukkaista asuu pelkästään Pohjois-Korean konventionaalisten aseiden ulottuvissa”, Leppänen sanoo.

Uhittelulla ei yleensä ole ollut Pohjois-Korean politiikkaan pysyvää vaikutusta. Politiikka ei ole muuttunut sovittelevammaksi, vaikka äärimmilleen kiristetyt talouspakotteet ovat johtaneet katastrofaalisiin nälänhätiin.

Sotalaivojenkaan lähettäminen painostamaan Pohjois-Koreaa ei ole tavatonta.

Trumpin edeltäjä Barack Obama lähetti lentotukialuksia uhittelemaan Pohjois-Koreaa kahdesti kautensa aikana. Sillä ei ollut vaikutusta Pohjois-Korean silloiseen johtajaan Kim Jong-iliin.

Pohjois-Koreaan on yritetty vaikuttaa kovin keinoin. Onko tilanne nyt sellainen, että kovat keinot tepsisivät tällä kertaa?

”Ei”, Leppänen sanoo.

Näillä siis mennään. Mikään ei viittaa siihen, että jännitteet olisivat lievenemässä.

”Sotilaallinen vastakkainasettelu jatkuu. Ja silloin Pohjois-Korean sotilaalliseen kykyyn perustuva diktatuuri saa syyn olemassaolonsa jatkumiseen.”

Leppänen arvioi, että Pohjois-Korea kyllä saattaisi reagoida myönteisesti, jos Etelä-Korea yrittäisi palata 2000-luvun alun ”päivänpaistepolitiikkaan”.

Mikään ei vain viittaa siihen, että päivänpaistetta olisi odotettavissa.

”Pohjois-Korean kanssa pitää oppia elämään, kuten Etelä-Korea on opetellut. Etelä-Koreassa ei katsota tilanteen johtavan merkittävään kuumaan sotaan”, Leppänen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää