Ulkomaat

Lavrov ja Tillerson vakuuttivat yhteisymmärrystä Putinin tapaamisen jälkeen – ”Kahden ydinasevallan suhteet eivät voi olla tällä tolalla”

Putin sanoi ennen tapaamista luottamuksen kadonneen, Lavrov syytti ohjusiskusta, puolustusministeri Šoigu uhkaili, parlamentissa Yhdysvaltoja syytettiin terrorismista

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson vakuuttivat keskiviikkoiltana löytäneensä yhteisen sävelen monissa ongelmissa, ennen kaikkea Syyriassa mutta myös Ukrainassa ja jopa Pohjois-Koreassa.

Ministerit puhuivat lehdistölle myöhään keskiviikkoiltana tavattuaan sitä ennen Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

”Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat pohjamudissa eivätkä kahden ydinasevallan suhteet voi olla tällä tolalla”, Tillerson sanoi.

”Me pääsimme yhteisymmärrykseen Yhdysvaltojen kanssa monenkeskeisten neuvottelujen jatkamisesta Syyriaa koskien”, Lavrov muotoili. Hän toisti Venäjän vaatimuksen puolueettomasta tutkimuksesta Idlibin väitetystä kemiallisesta pommi-iskusta.

Lavrov vakuutti lisäksi, että ”olemme tunnistaneet Yhdysvaltain nykyisen hallinnon halukkuuden jatkaa kahdenkeskeisiä neuvotteluja Ukrainasta.”

”Pääsimme myös yhteisymmärrykseen siitä, että Pohjois-Korea on riisuttava ydinaseista”, Tillerson sanoi.

Tillerson keskusteli keskiviikkoiltana Putinin kanssa kolmen tunnin ajan. Aiemmin oli epäselvää, järjestyykö tapaaminen ylipäätään.

Ennen Putinin tapaamista Tillerson keskusteli Lavrovin kanssa usean tunnin ajan, sekä Syyrian että Ukrainan kriiseistä.

Tillersonin mukaan keskusteluissa Putinin kanssa käsiteltiin myös Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kohtaloa.

”En usko, että al-Assadin perheellä on Syyriassa mitään poliittista tulevaisuutta”, Tillerson sanoi ja lisäsi, ettei asiaa ole tarpeen ratkaista tässä ja nyt, Moskovan illassa: ”Edessä oleva prosessi sen näyttää.”

Peruserimielisyys Syyrian asioista ei näyttänyt kuitenkaan kadonneen mihinkään. Lavrov vaati viime viikkoisesti Idlibin kaasuiskusta ”puolueetonta tutkimusta”, Tillersson piti Syyrian hallituksen syyllisyyttä selvänä.

Lavrov puolestaan muistutti, ettei diktaattoreita ja presidenttejä voi kiskaista vallasta noin vain, kuten historia hänen mukaansa osoittaa. Lavrovin mukaan Yhdysvallat ja Venäjä ovat asiassa samoilla linjoilla.

”Ajattelemme samaan tapaan, ja näemme yhteisen vihollisen, terroristijärjestö Isisin. Eikä hallituksen vaihtaminen Isisin voittamisessa auta.”

Tillersonin ensimmäinen ministerivierailu Venäjälle alkoi kärjekkäissä tunnelmissa keskiviikkona Moskovassa. Lavrov korosti tapaamisen aluksi, ettei Yhdysvaltain uusia ohjusiskuja Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkoja vastaan siedetä.

”On erittäin tärkeää välttää tällaisten toimien riskit ja toistuminen jatkossa”, Lavrov sanoi tapaamisen alussa uutistoimistojen mukaan. ”Meille olisi tärkeää ymmärtää teidän ja Yhdysvaltojen näkemykset ja Yhdysvaltain hallinnon todelliset tavoitteet.”

Tillerson puolestaan vaati Venäjältä suoraa puhetta.

”Minä kaipaan hyvin avoimia, vilpittömiä ja rehellisiä keskusteluja, jotta voimme kehittää Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita tästä hetkestä eteenpäin”, Tillerson muotoili.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan arvioi samaan aikaan ministeritapaamisen kanssa, että Yhdysvaltain ja Venäjän välit ovat huonontuneet oleellisesti.

”Voidaan sanoa, että luottamus käytännön tasolla ja erityisesti sotilaallisella tasolla ei ole parantunut vaan pikemminkin rapautunut”, Putin sanoi.

Koko Moskova tuntui juhlistavan ministerivierailua Venäjällä kilpailulla kovimmista lausunnoista. Puolustusministeri Sergei Šoigu huomautti ministeritapaamisen alkaessa, että lähes sata prosenttia Venäjän ohjusarsenaalista on koko ajan toimintavalmiina.

Parlamentin puhemies Vjatšeslav Volodin puolestaan sanoi alahuoneen istunnossa pitävänsä Yhdysvaltain perjantaista ohjusiskua Syyriassa ”terrorismin tukemisena”.

Tillerson saapui keskiviikkona Moskovaan suoraan G7-maiden kokouksesta Italiasta, jossa Yhdysvaltain liittolaiset vaativat Washingtonilta kovia otteita Venäjää kohtaan. Suuttumus koskee nimenomaan Syyriaa, koska Venäjää pidetään osavastuullisena kaasuiskusta Idlibin maakunnassa Syyriassa.

Yhdysvallat puolestaan iski Syyrian hallituksen joukkojen lentotukikohtaan viime perjantaina kostoksi aiemmasta kemiallisten aseiden käytöstä. Tillerson kommentoi tuolloin tapahtumaa sanomalla, että Syyrian hallituksen tärkein liittolainen Venäjä joko tiesi kemiallisista aseista ”tai on sitten epäpätevä”.

Tillersonilla saattaa olla keskiviikkona vielä tapaaminen Lavrovin lisäksi Putinin kanssa, mutta tästä tapaamisesta tapaamisesta on liikkunut ristiriitaisia tietoja. Tillersonin edeltäjille Putin-audienssi yleensä aukesi, huomauttaa uutistoimisto AFP.

Aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Tillersonin oli alun perin määrä tavata Putin. Yhdysvaltain viimeviikkoisen Syyrian-ohjusiskun jälkeen tapaamisen kuitenkin sanottiin peruuntuneen.

Venäläinen uutissivusto RBK kertoi tiistaina kolmeen nimettömään viranomaislähteeseen viitaten, että Putin tapaa sittenkin Yhdysvaltain uuden ulkoministerin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskusteli Syyrian tilanteesta maanantaina puhelimitse sekä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin että Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa. Trump pani keskusteluissa toivoa Tillersonin Moskovan-vierailuun.

Mayn tiedotusosaston mukaan pääministeri ja Trump olivat yhtä mieltä siitä, että on mahdollista houkutella Venäjä luopumaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tukemisesta.

”He olivat yhtä mieltä siitä, että Tillersonin Moskovan-vierailu tarjoaa mahdollisuuden päästä kohti kestävää poliittista ratkaisua Syyriassa”, Downing Street tiedotti The Telegraph -lehden mukaan.

Spekulaatioissa on arveltu Yhdysvaltain tarjoavan Venäjälle pääsyä takaisin G7-ryhmään ja pakotteiden poistamista palkkiona yhteistyöstä Syyriassa. Tässä yhteistyössä al-Assadilla ei kuitenkaan olisi mitään roolia.

Oikaisu 12.4. kello 13.34: Syyrian kaasuiskut tehtiin Idlibin maakunnassa, ei Ibdilin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rex Tillerson
 • Yhdysvallat
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  10. 10

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää