Valikko
Ulkomaat

”Olivatko lapset lainkaan kuolleita?” – Syyrian al-Assad palasi julkisuuteen ja väitti hermokaasuhyökkäystä USA:n tekaisemaksi tarinaksi

Al-Assad väittää AFP:n haastattelussa, että Syyrian hallitus luopui kemiallisista aseista joitakin vuosia sitten.

Syyrian kapinallisalueella viime viikon tiistaina tehty ja lähes sata ihmishenkeä vaatinut hermokaasuisku oli ”100-prosenttisesti tekaistu”, väittää Syyrian itsevaltainen presidentti Bashar al-Assad uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa.

Al-Assadin mukaan länsi sepitti tarinan kemiallisesta iskusta, jotta Yhdysvallat saisi syyn iskeä Syyrian hallintoa vastaan.

”Meidän käsityksemme mukaan länsi, erityisesti Yhdysvallat, veljeilee terroristien kanssa. He tekaisivat koko tarinan saadakseen verukkeen iskulle”, al-Assad sanoi keskiviikkona antamassaan haastattelussa.

Kyseessä on ensimmäinen haastattelu, jonka al-Assad on antanut ainakin 87 ihmistä tappaneen, Khan Sheikhunin kaupungissa kapinallisten hallussa olevassa Idlibin maakunnassa viime viikon tiistaina tehdyn kemiallisen iskun jälkeen. Uhreista yli 30 oli lapsia.

Uhrien oireiden perusteella isku tehtiin hermokaasu sariinilla, jonka YK luokittelee joukkotuhoaseeksi. Bashar al-Assadin johtamaa Syyrian hallintoa epäillään iskun tekijäksi.

Hermokaasuisku sai Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lähettämään risteilyohjuksia Syyrian armeijan lentotukikohtaan pari päivää myöhemmin. Yhdysvallat epäilee, että myrkkykaasuisku toteutettiin kyseisestä tukikohdasta.

Al-Assad väitti AFP:n haastelussa, ettei hallitus voinut olla epäillyn iskun takana, koska se luopui kemiallisista aseista vuonna 2013.

”Mitään iskua ei määrätty tekemään. Me luovuimme arsenaalistamme muutama vuosi sitten. Vaikka meillä olisi niitä, emme käyttäisi niitä.”

Al-Assad myös sanoi, ettei mistään iskusta edes ole pitäviä todisteita, vaikka uhreista on levinnyt maailmalle kauhistuttavia videoita ja kuvia.

”Nykyään on paljon valevideoita”, al-Assad sanoi AFP:lle.

”Emme tiedä, tapettiinko nuo kuolleet lapset Khan Sheikhunissa. Olivatko he lainkaan kuolleita?”

Yhdysvaltain tekemästä ohjusiskusta al-Assad puolestaan sanoi, ettei se ole vaikuttanut Syyrian armeijan iskukykyyn.

”Tämä isku ei vaikuttanut kykyymme hyökätä terroristeja vastaan”, al-Assad sanoi AFP:n mukaan.

Venäjä torjui keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston vaatimuksen, jolla Syyrian hallitus olisi velvoitettu yhteistyöhön myrkkykaasuiskun selvittelyissä.

Kyseessä oli jo kahdeksas kerta, kun Venäjä on käyttänyt turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan Syyrian hallinnon hyväksi. Venäjä tukee al-Assadin hallintoa Syyrian sodassa, ja on ollut keskeisessä roolissa siinä, että hallinto on saanut sodassa yliotteen kapinallisista.

Venäjän estämä päätöslauselma olisi tuominnut viimeviikkoisen kaasuiskun ja vaatinut, että Syyria luovuttaa tiedot lentokoneidensa liikkeistä. Lisäksi Syyrian olisi pitänyt päästää YK:n tutkijat lentotukikohtiinsa.

Al-Assad sanoi AFP:n haastattelussa, että hän sallii ainoastaan ”puolueettoman” tutkimuksen epäillystä iskusta.

”Voimme sallia tutkimuksen vain, jos se on puolueeton, kun voimme varmistua, että puolueettomat maat osallistuvat tähän delegaatioon ollaksemme varmoja, etteivät he käytä sitä poliittisiin tarkoituksiin”, al-Assad sanoi.

Syyrian sodassa on kuollut arviolta 500 000 ihmistä. Al-Assadin mukaan rauhanneuvottelut hallinnon ja kapinallisten välillä ovat kariutuneet, koska Washington ei ole tosissaan halunnut lopettaa konfliktia.

”Yhdysvallat ei ole tosissaan minkään poliittisen ratkaisun saavuttamisessa. He haluavat käyttää sitä sateenvarjona terroristeille”, al-Assad sanoi AFP:lle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sota
 • Syyrian sisällissota
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää