Valikko
Ulkomaat

”Olivatko lapset lainkaan kuolleita?” – Syyrian al-Assad palasi julkisuuteen ja väitti hermokaasuhyökkäystä USA:n tekaisemaksi tarinaksi

Al-Assad väittää AFP:n haastattelussa, että Syyrian hallitus luopui kemiallisista aseista joitakin vuosia sitten.

Syyrian kapinallisalueella viime viikon tiistaina tehty ja lähes sata ihmishenkeä vaatinut hermokaasuisku oli ”100-prosenttisesti tekaistu”, väittää Syyrian itsevaltainen presidentti Bashar al-Assad uutistoimisto AFP:lle antamassaan haastattelussa.

Al-Assadin mukaan länsi sepitti tarinan kemiallisesta iskusta, jotta Yhdysvallat saisi syyn iskeä Syyrian hallintoa vastaan.

”Meidän käsityksemme mukaan länsi, erityisesti Yhdysvallat, veljeilee terroristien kanssa. He tekaisivat koko tarinan saadakseen verukkeen iskulle”, al-Assad sanoi keskiviikkona antamassaan haastattelussa.

Kyseessä on ensimmäinen haastattelu, jonka al-Assad on antanut ainakin 87 ihmistä tappaneen, Khan Sheikhunin kaupungissa kapinallisten hallussa olevassa Idlibin maakunnassa viime viikon tiistaina tehdyn kemiallisen iskun jälkeen. Uhreista yli 30 oli lapsia.

Uhrien oireiden perusteella isku tehtiin hermokaasu sariinilla, jonka YK luokittelee joukkotuhoaseeksi. Bashar al-Assadin johtamaa Syyrian hallintoa epäillään iskun tekijäksi.

Hermokaasuisku sai Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lähettämään risteilyohjuksia Syyrian armeijan lentotukikohtaan pari päivää myöhemmin. Yhdysvallat epäilee, että myrkkykaasuisku toteutettiin kyseisestä tukikohdasta.

Al-Assad väitti AFP:n haastelussa, ettei hallitus voinut olla epäillyn iskun takana, koska se luopui kemiallisista aseista vuonna 2013.

”Mitään iskua ei määrätty tekemään. Me luovuimme arsenaalistamme muutama vuosi sitten. Vaikka meillä olisi niitä, emme käyttäisi niitä.”

Al-Assad myös sanoi, ettei mistään iskusta edes ole pitäviä todisteita, vaikka uhreista on levinnyt maailmalle kauhistuttavia videoita ja kuvia.

”Nykyään on paljon valevideoita”, al-Assad sanoi AFP:lle.

”Emme tiedä, tapettiinko nuo kuolleet lapset Khan Sheikhunissa. Olivatko he lainkaan kuolleita?”

Yhdysvaltain tekemästä ohjusiskusta al-Assad puolestaan sanoi, ettei se ole vaikuttanut Syyrian armeijan iskukykyyn.

”Tämä isku ei vaikuttanut kykyymme hyökätä terroristeja vastaan”, al-Assad sanoi AFP:n mukaan.

Venäjä torjui keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston vaatimuksen, jolla Syyrian hallitus olisi velvoitettu yhteistyöhön myrkkykaasuiskun selvittelyissä.

Kyseessä oli jo kahdeksas kerta, kun Venäjä on käyttänyt turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan Syyrian hallinnon hyväksi. Venäjä tukee al-Assadin hallintoa Syyrian sodassa, ja on ollut keskeisessä roolissa siinä, että hallinto on saanut sodassa yliotteen kapinallisista.

Venäjän estämä päätöslauselma olisi tuominnut viimeviikkoisen kaasuiskun ja vaatinut, että Syyria luovuttaa tiedot lentokoneidensa liikkeistä. Lisäksi Syyrian olisi pitänyt päästää YK:n tutkijat lentotukikohtiinsa.

Al-Assad sanoi AFP:n haastattelussa, että hän sallii ainoastaan ”puolueettoman” tutkimuksen epäillystä iskusta.

”Voimme sallia tutkimuksen vain, jos se on puolueeton, kun voimme varmistua, että puolueettomat maat osallistuvat tähän delegaatioon ollaksemme varmoja, etteivät he käytä sitä poliittisiin tarkoituksiin”, al-Assad sanoi.

Syyrian sodassa on kuollut arviolta 500 000 ihmistä. Al-Assadin mukaan rauhanneuvottelut hallinnon ja kapinallisten välillä ovat kariutuneet, koska Washington ei ole tosissaan halunnut lopettaa konfliktia.

”Yhdysvallat ei ole tosissaan minkään poliittisen ratkaisun saavuttamisessa. He haluavat käyttää sitä sateenvarjona terroristeille”, al-Assad sanoi AFP:lle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sota
 • Syyrian sisällissota
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  8. 8

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  9. 9

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää