Ulkomaat

Pohjois-Korea jatkoi uhitteluaan epäonnistuneella ohjuskokeella – Mitä diktatuurilta voi vielä odottaa, entä valmisteleeko Yhdysvallat iskua?

Pohjois-Korea on tietoinen vastassa olevan suurvallan sotavoimien ylivertaisuudesta, mutta se saattaa silti odottaa tilaisuutta päästä tositoimiin, jos Yhdysvallat toimii ensin, arvioi suomalaisasiantuntija.

Pohjois-Korea uhitteli lauantaina esittelemällä maailmalle sotakalustoaan perustajansa Kim Il-sungin 105-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Sotilasasiantuntijat ympäri maailman povasivat, että viime aikoina aggressiivisesti esiintynyt diktatuuri saattaa juhlapäivän kunniaksi tehdä myös ydin- tai ohjuskokeen. Niin kävikin, mutta koe lässähti alkuunsa, kun Pohjois-Korean itärannikolta varhain aamulla Suomen aikaan laukaistu ohjus räjähti ilmassa lennettyään vain joitakin sekunteja.


Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola osasi odottaa, että Pohjois-Koreassa saattaa viikonlopun aikana tapahtua jotakin.

”Tässä ei ollut mitään yllättävää, kun ajattelee, mitä viestejä Pohjois-Koreasta ja on tullut. Pohjois-Korea pyrkii viestimään kuten aiemminkin ja taustalla on halu siitä, että se otettaisiin vakavasti alueella käytävissä neuvotteluissa”, Kukkola kommentoi Helsingin Sanomille.

Hänen mukaansa Pohjois-Korea haluaa myös osoittaa, että sillä on kyky käyttää pitkän matkan ohjuksiin tarvittavia järjestelmiä. Taustalla on halu näyttää Yhdysvalloille, että diktatuuri vastaa tarvittaessa kovalla kovaa vastaan, jos se ajetaan nurkkaan. Puheet ovat muuttuneet aggressiivisemmiksi sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump on ilmaissut Yhdysvaltojen saattavan toimia Pohjois-Korean ydinohjelman lopettamiseksi ja Yhdysvallat lähetti sotalaivojaan Korean niemimaan läheisyyteen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY


Iskukykyinen mannertenvälinen ballistinen ohjus olisi Pohjois-Korealle eräänlainen turvatakuu siltä varalta, että Yhdysvallat yrittää puuttua sen ydinohjelmaan.

”Pohjois-Korea on sotilaallisesti heikommassa asemassa ja se voi kokea, että sen on hyökättävä, jos se kokee, että se ajetaan nurkkaan”, Kukkola sanoo.

Lauantain sotilasparaatissa Pohjois-Korea esitteli ainakin sukellusveneestä laukaistavia ohjuksia sekä isoja vihreitä ohjuksia, joiden epäiltiin olevan mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia. Kukkolan mukaan paraatissa esitelty kalusto viittasi kyllä siihen, että Pohjois-Korealla saattaa olla hallussaan uudenlaisia ohjuksia, mutta toistaiseksi niiden olemassaolo perustuu arvioihin.

”Tosiasia on, että tuollaiseen sotilasparaatiin voidaan laittaa kaikenlaista ihmeteltäväksi, mutta ovatko ne käyttökuntoisia? Sitä ei voi tietää, onko kyseessä vain hämäys, jolla voidaan pitää ulkopuoliset tarkkailijat epätietoisina”, hän sanoo.
Kukkolan mukaan paraatin lopussa esitelty välineistö näytti kuitenkin siltä, että näytillä oli ainakin uudenlaiselta näyttävä laukaisualusta, säiliö ja lavetti, joita Pohjois-Korea ei aiemmin ole tuonut esille.

”Varsinaista ohjusta ei ollut näkösällä. Sen olemassaolo perustuu arvioihin”, Kukkola sanoo.


Tyynenmeren toiminnoista vastaava Yhdysvaltojen asevoimien komentokeskus kertoi Reutersin mukaan sunnuntaina, ettei aamun epäonnistunutta koetta tehty mannertenvälisellä ohjuksella vaan jonkinlaisella keskipitkän matkan ohjuksella. Kukkolan mukaan laukaisemisen onnistumisprosentti sekä keskipitkän matkan että mannertenvälisten ohjusten kanssa on melko matala.

Epäonnistuminen ei siis tullut sen enempää yllätyksenä kuin itse testikään.

”Näyttää siltä, että koe olisi epäonnistunut, mutta toki siinä oppii samalla, kun tekee testejä. Pohjois-Korealla on kuitenkin selkeä tavoite. Sen testit lyhyen matkan ohjusten kanssa ovat pääosin onnistuneet hyvin, mutta näiden muiden kanssa sillä on ollut merkittäviä ongelmia”, Kukkola sanoo.

Mitä Pohjois-Korealta voidaan odottaa, jos ja kun sen onnistuu laukaista jopa mannertenvälisiä ohjuksia?

”Lähtökohtaisesti Pohjois-Korea pyrkii, kokeistaan ja aggressiivisesta kielenkäytöstään huolimatta, varmasti välttämään varsinaiseen sotaan joutumista”, Kukkola sanoo.

Hänen mukaansa diktatuuri on tietoinen vastassa olevan suurvallan sotavoimien ylivertaisuudesta, mutta se saattaa silti odottaa tilaisuutta päästä tositoimiin, jos Yhdysvallat toimii ensin.

”Jos niin kävisi, Pohjois-Korea pyrkii varmasti siihen, että Yhdysvaltojen voimankäyttö näyttäisi oikeudettomalta hyökkäykseltä.”

Mikään kansainvälinen lainsäädäntö ei tällä hetkellä oikeuta Yhdysvaltoja käyttämään voimaa Pohjois-Koreaa vastaan siitä huolimatta, että diktatuurin ydinohjelma on tuomittu kansainvälisesti.

”Se ei tarkoita sitä, etteikö Pohjois-Korea veisi ydin- ja ohjusohjelmiaan eteenpäin, koska se katsoo olevansa uhattuna, ja ainoa tapa puolustautua on hankkia ydiniskupelote ja etenkin kostoiskupelote”, Kukkola sanoo.

Sen takia Pohjois-Korealle on tärkeää esitellä ja uskotella julkisesti, että sillä on lavettien päältä ja sukellusveneistä laukaistavia ohjuksia. Ne kertovat siitä, että Pohjois-Korealla on jotakin sellaista, jonka avulla se voi vastata ainakin ensimmäiseen iskuun, joka sitä vastaan suunnattaisiin.

Maanpuolustuskorkeakoulussa strategiaa opettavan Kukkolan mukaan Yhdysvalloilla saattaa olla kaksi erilaista suunnitelmaa Pohjois-Koreaan iskemiseksi.

”Niitä skenaarioita, joita on pohdittu, olisi esimerkiksi rajoitettu isku maan ydinohjelmaa vastaan. Iskulla ei pystyttäisi ehkä lopettamaan ydinohjelmaa, mutta sen toteutumista pyrittäisiin lykkäämään ja välittämään samalla todella vakava viesti.”

Toinen vaihtoehto olisi laajamittaisempi isku.

”Sillä iskettäisiin hyvinkin laajasti maan ydin- ja ohjusohjelmia vastaan ja mahdollisesti sotilaskohteisiin niin, että se lamaannuttaisi Pohjois-Korean sotilasvoimat”, Kukkola sanoo.

Tällainen voimankäyttö saattaisi aiheuttaa sodan, jonka ensisijaisina kärsijöinä olisivat diktatuurin naapurissa sijaitsevat Etelä-Korea ja Japani.

”Tällaiseen Yhdysvalloilla pitää olla jonkinlainen siunaus Etelä-Korealta”, Kukkola sanoo.


Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence saapui sunnuntaina vierailulle Etelä-Koreaan, jossa amerikkalaisilla on Reutersin mukaan 28 000 sotilaan vahvuus. Etelä-Korean ulkoministeriö varoittikin jo sunnuntaina, ettei se katso hyvällä pohjoisnaapurinsa ohjuskokeita.

”Se, että Pohjois-Korea esitteli eilen ensin paraatissa erilaisia ohjuksia ja uskalsi vielä laukaista ballistisen ohjuksen tänään (sunnuntaina), on koko maailmaa uhkaavaa voimannäyttöä”, ministeriö lausui Reutersin mukaan.

Kukkolan mukaan Yhdysvallat saattaa ottaa käyttöönsä myös kybersodankäynnin keinoja ja sellaista hyvin rajoitettua erikoisjoukkotoimintaa, jota ei voi pitää suorana voimankäyttönä.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat eläneet samassa kauhun tasapainossa jo 1990-luvun alusta alkaen.

”Silloin oltiin menossa samaan suuntaan, ja Yhdysvallat pohti voimankäyttöä. Lopulta päätettiin kuitenkin aloittaa neuvottelut ja tilanne laukesi sillä. Aaltoilua on kuitenkin ollut siitä asti ja voimankäytöllä uhkaileminen puolin ja toisin on osa niitä neuvotteluja”, sanoo Kukkola ja lisää: ”Siitä näkökulmasta en näe sodan mahdollisuutta hirveän todennäköisenä.”

Todennäköisesti Yhdysvallat jatkaa Pohjois-Korean naapurissa neuvotteluja myös Kiinan avulla.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Pohjois-Korean ydinaseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  6. 6

   Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vain elämää -sarjan kapellimestari Leri Leskinen alkoi meditoida löytääkseen mielenrauhan – ”On hyvä, ettei lähde artistien tunnemyrskyyn ihan koko ajan”
  3. Entinen jääkiekkoilija Jyrki Louhi siirtyi konsulttijätin leipiin ja yrittää nyt tehdä nuorista urheilijoista startup-yrityksiä – Huipulle vaaditaan jopa 100 000 euron liikevaihtoa
  4. Pahoittelen, että viljani laatu heikkenee
  5. Väkivaltatapaus on juuttunut syyttäjän pöydälle – selviääkö vakavaa kuritusväkivaltaa käyttänyt isä koko jutusta kuin koira veräjästä?
  6. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
  7. Ensin jauhis, sitten suklis, kohta ehkä karjiksia muniksella? ”Is-pääte” elää nyt uutta kultakauttaan
  8. Tunti sitten
  9. Yhdysvallat näytti voimaansa ja lensi sotilaskoneilla Pohjois-Korean rannikon tuntumassa – Pohjois-Korean ulkoministeri: Ohjusten ampuminen Yhdysvaltoihin ”yhä väistämättömämpää”
  10. Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?
  11. Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon
  12. Saksa äänestää tänään tärkeissä vaaleissa, niiden jälkeen on edessä vaikea vääntö hallituskokoonpanosta – minkä diilin Merkel tekee?
  13. Näytä lisää