Ulkomaat

Missä polttoainetta, siellä rikollisia – polttoaineen salakuljetus tuo miljardeja rikollisjärjestöjen ja terroristien kassaan

Öljy hämärtää myös rajaa oikean ja väärän välillä. Robin Hood -henkiset varkaat jakavat polttoainetta köyhille, kun taas korruptoituneet päättäjät ja poliisit kuppaavat valtioiden öljyvaroja.

Lontoo

Varkaan ei kannata varastaa halpaa – ei ainakaan, jos hän aikoo myydä saaliinsa eteenpäin.

Tämä on huomattu myös rikollispiireissä. Raakaöljyn hinta romahti vuonna 2014. Noin puolessatoista vuodessa hinta putosi yli 110 dollarista barrelilta vaivaiseen 26,55 dollariin.

”Raakaöljyn varastaminen ei ollut enää yhtä kannattavaa kuin ennen. Rikollisten huomio siirtyikin jalosteisiin”, kertoo kansainväliseen rikollisuuteen ja merioikeuteen perehtynyt tohtori Ian M. Ralby.

Öljyjalosteisiin kohdistuvat varkaudet ja salakuljetus ovat maailmalla miljardibisnes.

Bensiiniä ja muita polttoaineita on varastettu aina. Raakaöljyn hinnanlasku on tehnyt nyt jalosteista entistäkin kiinnostavamman kohteen rikollisjärjestöille.

Osa voitoista virtaa terroristien ja kapinallisryhmien rahoittamiseen Lähi-idässä, Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Jihadistijärjestö Isis on tehnyt rahaa varastamallaan öljyllä. Meksikon rikollisjärjestöillä polttoainevarkaudet ja -salakuljetus ovat osa laajaa bisnespalettia.

Ralbyn mukaan jopa EU menettää vuosittain noin neljä miljardia euroa muun muassa verotuloina polttoaineen salakuljetuksen vuoksi. Halpaa polttoainetta salakuljetetaan etenkin Baltiaan, Kreikkaan, Romaniaan ja Bulgariaan.

”Kreikassa noin 20 prosenttia polttoaineesta on laimennettua”, Ralby sanoi International Institute of Strategic Studies -ajatuspajan tilaisuudessa Lontoossa maaliskuussa.

Ralbyn aiemmin tänä vuonna julkaistu raportti Downstream Oil Theft: Global Modalities, Trends, and Remedies valottaa polttoaineisiin liittyvän rikollisuuden laajuutta.


Raportin mukaan peräti 30 prosenttia öljyntuottajamaa Nigerian jalosteista salakuljetetaan naapurimaihin. Varkaiden pääkohteita ovat öljy-yhtiöiden vientiterminaalit.

Paikalliset rikollisryhmät iskevät öljyputkiin ja kuljettavat raakaöljyn laittomiin jalostamoihin. Taustalta löytyy Nigerian yhteiskunnan läpitunkema korruptio ja poliittinen epävakaus sekä öljytulojen epätasa-arvoinen jakaminen.

Nigerjoen suistoalueen kapinallisryhmä Niger Delta Avengers (NDA) puolestaan räjäytti 2016 öljyputkia ja -varastoja sekä iski tankkereihin. NDA:n iskut aiheuttivat vakavia keskeytyksiä Nigerian öljyntuotantoon.

Pohjois-Afrikassa salakuljettajien reitit kulkevat Algeriasta naapurimaihin. Algeriassa valtio tukee polttoaineen hintaa, mikä luo ansaintamahdollisuuden salakuljettajille.

Vuonna 2013 Algeriasta arvioitiin salakuljetetun 1,5 miljardia litraa bensiiniä. Suurin osa siitä päätyi Marokkoon. Marokko on ummistanut ongelmalta silmänsä, koska se auttaa maan polttoainehuoltoa.

Algeriassa taas kärsitään polttoainepulasta.

”Siellä on mietitty muurin rakentamista rajalle”, Ralby kertoo.

Käytännössä rajavalvonta on tehotonta. Salakuljetettu bensiini kulkee kanistereissa aasin selässä kinttupolkua pitkin.

Mutta vaikka polttoainevarkaudet ja salakuljetus aiheuttavat isoja taloudellisia menetyksiä ja turvallisuusriskejä, ne voivat joskus mutkan kautta hyödyttää köyhiä paikallisia.

Esimerkki tästä on Opec-pojiksi (Opec Boys) ristitty rikollisverkosto, joka salakuljetti vuosien ajan bensiiniä ja dieseliä Kongon demokraattisesta tasavallasta Ugandaan. Rikos kannatti, sillä hintaero oli vuonna 2005 yli sata prosenttia.

Viranomaiset eivät kuitenkaan puuttuneet toimintaan, sillä Opec-pojilla oli alueen tehokkain polttoaineen jakeluverkosto. Paikallisille Opec-pojista tuli jopa poliisia luotettavampi riidanratkaisija.

Vuonna 2011 hintaero kaventui olennaisesti ja Opec-poikien bisnes kuihtui. Polttoainepulan iskiessä Pohjois-Ugandaan vuonna 2014 rikollisjärjestö oli kuitenkin taas täydessä vauhdissa.

Meksikossa rikollisjoukkiot ovat jakaneet osan saaliistaan köyhille paikallisille, jotka puolestaan suojelevat rikollisia.


Ralby näkeekin joidenkin varasliigojen toiminnassa Robin Hood -tyylistä toimintaa: varastetaan rikkailta ja annetaan köyhille. Vaikka köyhä väestö hyötyykin lyhyellä ajanjaksolla, ovat seuraamukset yhteiskunnalle pitkällä aikavälillä vakavat.

”Raja rikollisten ja laillisen vallan välillä hämärtyy.”

Oikean ja väärän sekoittumista lisää poliitikkojen ja viranomaisten korruptoituneisuus.

Fakta

Miten estää rikokset?


 Tehokas tapa vähentää salakuljetusta ja laimentamista on merkitä polttoaine kemiallisesti niin, että sitä ei näe paljaalla silmällä.

 Säiliöautojen liikkumista voidaan seurata erityisillä laitteilla. Näin paljastuvat epäilyttävät pysähdykset.

 Vanhanaikaiset putkien ja säiliöiden mittauslaitteet ovat osoittautuneet tehottomiksi. Polttoaineen värjäyksestäkään ei ole hyötyä, jos väri voidaan ”pestä” pois.

 Rikolliset ovat nopeita haastamaan uudenkin tekniikan. Paljaalle silmälle näkymätöntä merkittyä polttoainetta varastavat nyt Ugandassa polttoaineen tarkastajat.

 Myös säiliöautojen seurantalaite voidaan irrottaa ja antaa laite moottoripyörän kuljetettavaksi. Tämä harhauttaa seuraajan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää