Ulkomaat

35 tunnin työviikkoa vääntävä ranskalainen on Euroopan kummajainen – ”Ranskalaiset ovat hemmoteltuja”, sanoo pariisilainen kirjakauppias

Ranska on ainoa Euroopan maa, jossa viikoittainen työaika on rajattu 35 tuntiin. Työajasta on tullut kuuma presidentinvaaliteema. Museovahtimestari Maria Mino ottaa mieluusti lisätunnit vastaan.

Pariisi.

Kirjailija Viktor Hugon Pariisin-talossa on verkkainen tunnelma. Hugo kaiverrutti rakastajalleen puupiirroksia, jotka koristavat toisen kerroksen salonkia. Ja tuolla on sänky, jossa kirjailija kuoli vuonna 1885.

Maria Mino työskentelee Viktor Hugon kotimuseossa toista vuotta. Hän opastaa näkö- ja kuulovammaisia sekä tekee vahtimestarin töitä. Mino kuulee itsekin huonosti ja aloitti työt työllistymissopimuksella. Hän on osa kalustoa, täysipäiväisenä ja oikealla sopimuksella.


Mino on esimerkki ranskalaisesta työntekijästä, jota muu Eurooppa on kummeksunut vuodesta 2000. Silloin Ranska sääti työaikalain, joka määrää työajan enimmäiskestoksi 35 tuntia viikossa. Tilastoista näkyy, kuinka parin seuraavan vuoden aikana ranskalaisten työtunnit sukelsivat 39 viikkotunnista alaspäin.

Sieltä on pikkuhiljaa kivuttu takaisin ylöspäin: erilaiset poikkeusjärjestelyt, sopimukset ja joustot ovat tuoneet jälleen monen ranskalaistyöntekijän tuntimäärän lähelle eurooppalaista verrokkiaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Minolla on 35 tunnin työsopimus, kuten monella muullakin julkisessa virassa. Hän ei kuulu ammattiliittoon, eikä hän muutenkaan ole ajatellut aktiivisesti työaikalainsäädännön ongelmia. Mutta työn päälle hän ymmärtää.

”Aivan sama, teenkö 35 vai 39 tuntia. Asunto on maksettava, ja työn tekeminen on tärkeää. Otan ylimääräiset tunnit mielelläni vastaan. Kotona odottaa vain kissa.”

Yritykset korvaavat ylimääräiset tunnit rahallisesti tai ennalta sovittuna vapaana. Korvauksiin liittyy erilaisia joustoja ja yrityskohtaisia helpotuksia.

Ranska on ainoa Euroopan maa, joka on rajoittanut viikkotyöaikaa. Yli 15 vuotta voimassa olleen lain perusteet olivat työntekijöiden vapaa-ajan lisäämisen lisäksi taloudelliset.

Työajan rajoittamisen uskottiin lisäävän työpaikkojen määrää. Arvostelijoiden mukaan laki on vaurioittanut Ranskan taloutta vakavasti ja vienyt siltä kilpailukykyä.

Alkuperäinen laki on myös muuttunut. Sitä on muokattu yli 20 säännöksellä vuoden 2000 jälkeen, kertoo työoikeuteen perehtynyt pariisilaisasianajaja Christophe Noel.

”Työaikalainsäädäntö on muuttunut erittäin monimutkaiseksi ja vaikeaksi ymmärtää”, Noel kertoo sähköpostihaastattelussa.

Myöskään työpaikkojen määrän lisääntymistä ei ole Noelin mukaan pystytty todentamaan.

”Todellisuudessa kukaan ei tiedä lain todellisia vaikutuksia. Laista keskustelu on poliittista peliä.”

Keskustelu viikkotunneista on jälleen kuumentunut, sillä osa kevään presidentinvaalien ehdokkaista olisi valmiita muuttamaan lakia rajusti.

Äärilaidassa on oikeistopuolue republikaanien François Fillon, joka haluaisi purkaa koko lain ja siirtää keskustelun viikkotyötuntimääristä yritysten ja työntekijöiden väliseksi asiaksi.

Hieman lievempää tulkintaa ajaa keskustaoikeiston Emmanuel Macron, joka avaisi keskustelun työtunneista ja iästä. Nuoret jaksavat tehdä pidempää päivää kuin vanhat, Macron sanoo.

Vasemmisto pitäisi lain ennallaan, mutta esimerkiksi äärivasemmiston Jean-Luc Mélenchon korottaisi lisätuntien kustannusta roimasti niin, että työaika todella olisi 35 tuntia. Populisti Marine Le Pen haluaa myös, että lisätunneista maksettaisiin kunnolla.

Katso Ranskan presidenttiehdokkaat alla olevasta kuvakarusellista. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.Yrityskohtainen neuvottelu olisi Noelin mukaan sekava soppa.

”Fillonin ehdotus on epärealistinen. Valtaosa yrityksistä on pieniä ja keskisuuria. Kuka neuvottelisi kenen kanssa? Kuka neuvoisi työntekijöitä? Ja kuinka perustella lopulta, että viereisessä yrityksessä työskennellään 35 tuntia ja meillä 44?”

Fanny Zafiri, 26, istuu ruokatunnilla Place de Vosgesin puistossa. Hän aloitti syyskuussa työt lastenkustantamo Playbacissa, joka on Zafirin ensimmäinen työpaikka.

Työsopimuksen mukaan hän tekee 39 viikkotyötuntia, joita tasataan vapailla. Hänen työpäivänsä alkaa puoli kymmeneltä ja kestää yleensä iltaseitsemään.

”Vielä en kyllä ole ehtinyt pitää noita vapaita. Olen vasta urani alussa, joten työpäivät venyvät helposti. Pitäisikin oikein tutkia tuota työsopimusta. Sinänsä työaika ei ole minulle tärkeä. Saan tehdä kiinnostavia asioita, ja palkka on hyvä.”


Kirjakauppa La Belle Luretten omistaja Laurence Noret ei suhtaudu työaikalainsäädäntöön yhtä rennosti. Hänellä on kaksi kirjakauppaa ja yhdeksän työntekijää. Kaupat ovat auki kuutena päivänä viikossa aamusta iltaan, ja työntekijöillä on 35 tunnin työaika.

”Tämä laki on pienelle yritykselle vammauttava. Voin aina kysyä vapaaehtoisia tekemään pari tuntia enemmän, mutta ketään ei voi pakottaa.”

Noretin kirjanpitäjä kertoo hänelle kuukausittain uusimmat muutokset työsäännöksiin. Kirjakauppiaan mielestä on mahdotonta pysyä perässä uusimmista käänteistä lakiviidakossa.

”Isoissa yrityksissä työaikalainsäädäntöä valvoo yksi siihen perehtynyt lakimies. Minä yritän lukea asiasta, kun kaikki muut päivän työt on tehty.”


Vikaa ei ole pelkästään säännöissä.

”On vaikea saada ihmisiä puhaltamaan yhteen hiileen, jos vaikka taloutta pitäisi vauhdittaa. Jos työaika muuttuisi 35 tunnista 39:ään, en usko, että se vähentäisi vapaa-aikaa mitenkään ratkaisevasti. Ranskalaiset ovat tässä mielessä hemmoteltuja.”

Muuttuuko laki sitten tulevaisuudessa? Asianajaja Noel on epäileväinen.

”En todellakaan tiedä. Hyödyllisintä olisi, jos poliitikot lakkaisivat muuttelemasta säännöksiä joka vaalien jälkeen. Emmehän vaihda muitakaan yritysmaailman lakeja koko ajan.”

Ranskan vaalit

 Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään 23. huhtikuuta ja mahdollinen toinen kierros 7. toukokuuta.

 Ensimmäinen kierros on täynnä yllätyksiä. Kansallisen rintaman Marine Le Penin (23 prosenttia) ja keskustaoikeiston Emmanuel Macronin (24 prosenttia) ennustetaan saavan eniten ääniä.

 Omaa vasemmistorintamaa edustava Jean-Luc Mélenchon on tehnyt yllätysnousun (18 prosenttia) ja jättänyt kauas peräänsä sosialistipuolueen ehdokkaan Benoît Hamonin (9 prosenttia).

 Oikeistoehdokas François Fillon on kärsinyt alamäestä (19,5 prosenttia).

 Macron voittaisi kyselyiden mukaan toisen kierroksen Le Peniä vastaan.

 Ennätysmäärä ranskalaisista ei vielä ole päättänyt ehdokastaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää