Valikko
Ulkomaat

Britit saamassa tilaisuuden perua brexit – Pääministeri May haluaa ennenaikaiset parlamenttivaalit kesäkuulle

Ennenaikaiset vaalit tarvitsevat vielä parlamentin suostumuksen. Parlamentti äänestää kesäkuun 8. päivän vaaleista keskiviikkona.

Lontoo

Britannian pääministeri Theresa May haluaa järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit 8. päivä kesäkuuta. May ilmoitti asiasta virka-asuntonsa Downing Street 10:n edessä tiistaina.

Käytännössä britit pääsevät nyt äänestämään uudelleen siitä, haluavatko he todella EU-eron eli brexitin. Mayn hallitus on vetänyt kovaa brexit-linjaa, joka tarkoittaa muun muassa EU:n sisämarkkinoilta lähtöä.

EU-jäsenyyden kannattajille ja kovan brexitin vastustajille ennenaikaiset vaalit ovat nyt tilaisuus viedä konservatiivipuolueelta enemmistö parlamentin alahuoneessa. May puolestaan toivoo sementoivansa konservtiivipuolueensa ja brexit-hallituksensa vallan EU-eron kannattajien äänillä.

”Nämä vaalit ovat mahdollisuus kääntää maasi suunta”, ilmoitti EU-myönteisen liberaalidemokraattien johtaja Tim Farron heti Mayn yllätyspäätöksen jälkeen.

Mayn ilmoitus ennenaikaisista vaaleista tuli tiistaina suurena yllätyksenä. Niin May kuin hallituksen tiedotuskin on tähän asti toistuvasti kieltänyt, että konservatiivihallitus kaavailisi parlamenttivaaleja ennen virallista vaalivuotta 2020.

Käytännössä Mayn pitää saada ennenaikaisille vaaleille vielä brittiparlamentin tuki. Pääministerillä ei ole enää samanlaista yksinoikeutta valita parlamenttivaalien ajankohtaa kuin ennen.

Ennenaikaiset vaalit tarvitsevat kahden kolmasosan kannatuksen alahuoneessa. Brittiviestimet uskovat, että kansanedustajat taipuvat vaalien kannalle. Äänestys asiasta on jo keskiviikkona.

Mayn mandaatti brexit-neuvottelujen johtajana on kyseenalaistettu opposition ja muiden kriitikoiden taholta, koska May nousi pääministeriksi vain konservatiivien parlamenttiryhmän tuella edeltäjänsä eli David Cameronin erottua EU-kansanäänestyksen jälkeen kesällä 2016.

Parlamenttivaaleja May ei ole itse puoluejohtajana vielä voittanut.

May sanoi maanantaina, että hän kallistui ennenaikaisten vaalien kannalle vastentahtoisesti. Pääministerin mukaan vakaus tulevina vuosina kuitenkin vaatii uusia parlamenttivaaleja. Hänen mukaansa ääni konservatiiveille vahvistaa Britannian asemaa brexit-neuvotteluissa.

”Tarvitsemme parlamenttivaalit, ja tarvitsemme ne nyt”, May sanoi.

Päätöstä ennenaikaista vaaleista on siivittänyt epäilemättä myös se, että konservatiivipuolueella on murskajohto eri mielipidemittauksien mukaan.

Konservatiiveja tukee yli 40 prosenttia äänestäjistä Englannissa, kun työväenpuolueen kannatus laahaa runsaassa 20 prosentissa. Ero on erittäin suuri, ja sitä on lyhyen vaalikampanjan aikana lähes mahdotonta kiriä umpeen.

Mayn henkilökohtainen kannatus on myös huomattavasti suurempi kuin oppositiojohtajan eli labourin johtajan Jeremy Corbynin. Corbynia ei haluta pääministeriksi edes kaikkien labourin kannattajien keskuudessa. Corbyn ei lähtenyt kyseenalaistamaan brexitin ehtoja, kun asia oli käsiteltävänä parlamentissa.

Ennenaikaiset vaalit muodostavat nyt erinomaisen tilaisuuden Britannian liberaalidemokraattipuolueelle. EU-myönteinen puolue kutistui edellisissä vuoden 2015 parlamenttivaaleissa pikkuruiseksi.

Liberaalidemokraattien brexitin vastainen sanoma voi kerätä paljon ääniä Britannian EU-eron vastustajilta. Liberaalidemokraatit ponnistavat kuitenkin todella pohjalta, sillä puolueella on nyt vain yhdeksän kansanedustajaa. Kaikkiaan alahuoneen jäseniä on 650.

Työväenpuolueella ei ole asiassa samanlaista uskottavuutta.

Corbyn otti kuitenkin maanantaina Mayn haasteen vastaan ja asettui kannattamaan ennenaikaisia vaaleja.

”Labour tulee tarjoamaan maalle kunnon vaihtoehdon. Hallitus on epäonnistunut talouden vahvistamisessa sekä heikentänyt elintasoa ja heikentänyt koulujamme ja julkista terveydenhuoltojärjestelmää leikkauksillaan”, Corbyn sanoi lausunnossaan tiistaina. Brexitiä Corbyn ei maininnut.

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n johtaja Nicola Sturgeon syytti tiistaina Mayta suuresta virhelaskelmasta. Sturgeonin mielestä May panee konservatiivipuolueensa edun Britannian edun edelle.

”Hän laskelmoi, että konservatiivit voivat voittaa Englannissa entistä isomman enemmistön, koska työväenpuolue on hajalla”, Sturgeon sanoi lausunnossaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • parlamenttivaalit
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää