Valikko
Ulkomaat

Britit saamassa tilaisuuden perua brexit – Pääministeri May haluaa ennenaikaiset parlamenttivaalit kesäkuulle

Ennenaikaiset vaalit tarvitsevat vielä parlamentin suostumuksen. Parlamentti äänestää kesäkuun 8. päivän vaaleista keskiviikkona.

Lontoo

Britannian pääministeri Theresa May haluaa järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit 8. päivä kesäkuuta. May ilmoitti asiasta virka-asuntonsa Downing Street 10:n edessä tiistaina.

Käytännössä britit pääsevät nyt äänestämään uudelleen siitä, haluavatko he todella EU-eron eli brexitin. Mayn hallitus on vetänyt kovaa brexit-linjaa, joka tarkoittaa muun muassa EU:n sisämarkkinoilta lähtöä.

EU-jäsenyyden kannattajille ja kovan brexitin vastustajille ennenaikaiset vaalit ovat nyt tilaisuus viedä konservatiivipuolueelta enemmistö parlamentin alahuoneessa. May puolestaan toivoo sementoivansa konservtiivipuolueensa ja brexit-hallituksensa vallan EU-eron kannattajien äänillä.

”Nämä vaalit ovat mahdollisuus kääntää maasi suunta”, ilmoitti EU-myönteisen liberaalidemokraattien johtaja Tim Farron heti Mayn yllätyspäätöksen jälkeen.

Mayn ilmoitus ennenaikaisista vaaleista tuli tiistaina suurena yllätyksenä. Niin May kuin hallituksen tiedotuskin on tähän asti toistuvasti kieltänyt, että konservatiivihallitus kaavailisi parlamenttivaaleja ennen virallista vaalivuotta 2020.

Käytännössä Mayn pitää saada ennenaikaisille vaaleille vielä brittiparlamentin tuki. Pääministerillä ei ole enää samanlaista yksinoikeutta valita parlamenttivaalien ajankohtaa kuin ennen.

Ennenaikaiset vaalit tarvitsevat kahden kolmasosan kannatuksen alahuoneessa. Brittiviestimet uskovat, että kansanedustajat taipuvat vaalien kannalle. Äänestys asiasta on jo keskiviikkona.

Mayn mandaatti brexit-neuvottelujen johtajana on kyseenalaistettu opposition ja muiden kriitikoiden taholta, koska May nousi pääministeriksi vain konservatiivien parlamenttiryhmän tuella edeltäjänsä eli David Cameronin erottua EU-kansanäänestyksen jälkeen kesällä 2016.

Parlamenttivaaleja May ei ole itse puoluejohtajana vielä voittanut.

May sanoi maanantaina, että hän kallistui ennenaikaisten vaalien kannalle vastentahtoisesti. Pääministerin mukaan vakaus tulevina vuosina kuitenkin vaatii uusia parlamenttivaaleja. Hänen mukaansa ääni konservatiiveille vahvistaa Britannian asemaa brexit-neuvotteluissa.

”Tarvitsemme parlamenttivaalit, ja tarvitsemme ne nyt”, May sanoi.

Päätöstä ennenaikaista vaaleista on siivittänyt epäilemättä myös se, että konservatiivipuolueella on murskajohto eri mielipidemittauksien mukaan.

Konservatiiveja tukee yli 40 prosenttia äänestäjistä Englannissa, kun työväenpuolueen kannatus laahaa runsaassa 20 prosentissa. Ero on erittäin suuri, ja sitä on lyhyen vaalikampanjan aikana lähes mahdotonta kiriä umpeen.

Mayn henkilökohtainen kannatus on myös huomattavasti suurempi kuin oppositiojohtajan eli labourin johtajan Jeremy Corbynin. Corbynia ei haluta pääministeriksi edes kaikkien labourin kannattajien keskuudessa. Corbyn ei lähtenyt kyseenalaistamaan brexitin ehtoja, kun asia oli käsiteltävänä parlamentissa.

Ennenaikaiset vaalit muodostavat nyt erinomaisen tilaisuuden Britannian liberaalidemokraattipuolueelle. EU-myönteinen puolue kutistui edellisissä vuoden 2015 parlamenttivaaleissa pikkuruiseksi.

Liberaalidemokraattien brexitin vastainen sanoma voi kerätä paljon ääniä Britannian EU-eron vastustajilta. Liberaalidemokraatit ponnistavat kuitenkin todella pohjalta, sillä puolueella on nyt vain yhdeksän kansanedustajaa. Kaikkiaan alahuoneen jäseniä on 650.

Työväenpuolueella ei ole asiassa samanlaista uskottavuutta.

Corbyn otti kuitenkin maanantaina Mayn haasteen vastaan ja asettui kannattamaan ennenaikaisia vaaleja.

”Labour tulee tarjoamaan maalle kunnon vaihtoehdon. Hallitus on epäonnistunut talouden vahvistamisessa sekä heikentänyt elintasoa ja heikentänyt koulujamme ja julkista terveydenhuoltojärjestelmää leikkauksillaan”, Corbyn sanoi lausunnossaan tiistaina. Brexitiä Corbyn ei maininnut.

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n johtaja Nicola Sturgeon syytti tiistaina Mayta suuresta virhelaskelmasta. Sturgeonin mielestä May panee konservatiivipuolueensa edun Britannian edun edelle.

”Hän laskelmoi, että konservatiivit voivat voittaa Englannissa entistä isomman enemmistön, koska työväenpuolue on hajalla”, Sturgeon sanoi lausunnossaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Parlamenttivaalit
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  8. 8

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää