Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Ehtiikö Erdoğan tehdä pilkkaa demokratian kustannuksella? Turkin ja EU:n suhteissa eletään kriittisiä hetkiä

Sillä on väliä, kumpi katkaisee Turkin EU-jäsenyys­neuvottelut ensin, EU vai Erdoğan.

Berliini

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnitteli alkuviikolla Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania vaalituloksesta. EU:n ja EU-maiden johtajat ovat sen sijaan reagoineet Turkin kansanäänestyksen tulokseen huomattavasti varautuneemmin. Ketään ei ole syytä onnitella.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja ulkoministeri Sigmar Gabriel olivat korostuneen varovaisia ja painottivat vuoropuhelun tärkeyttä. Saksan sisäministeri Thomas de Maizièr sanoi, että ensin on saatava selko siitä, onko vaalitulos luotettava. Sama viesti kuultiin tiistaina Euroopan komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta.

Pidättyväisyyteen on syynsä. Turkin opposition ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoiden raportit herättävät vakavia epäilyjä vaalituloksen manipuloinnista. Periaatteessa vaalien mitätöinti voi olla mahdollista, jos Turkki toimii niin kuin sen perustuslaki edellyttäisi.

Toisekseen Erdoğanin olisi ensin voitettava vuoden 2019 presidentinvaalit, jotta hän pääsisi havittelemaansa yksinvaltaan. Se että niin käy, ainakaan rehellisissä vaaleissa, on sunnuntain vaalituloksen perusteella varsin epävarmaa.

Mutta vaikka epävarmuutta riittää, EU:lla on kova paine jäädyttää Turkin EU-jäsenyysneuvottelut ja tehdä päätös nopeasti. Päätös on vaikea. Tärkeä yhteys katkeaa, eikä Turkki jätä vastaamatta – vaikka se uhoaa neuvottelujen katkaisemisella.

Nyt eletään kriittisiä hetkiä. Miten pitää yhteys Turkkiin? Se on EU:lle brexit-sarjan kysymys.

Muslimienemmistöistä Turkkia sanotaan usein peiliksi Euroopan ja EU:n naapuruussuhteiden kehitykselle. Peili on Turkin sunnuntaisen kansanäänestyksen jäljiltä säröillä.

Euroopan ja Turkin suhteissa on kyse monimutkaisesta vyyhdistä, jossa toisiinsa sotkeutuvat maallistuneen vallan ja uskonnollisuuden suhde, demokratian kehitys islamisoituvassa yhteiskunnassa, eri etnisten vähemmistöjen suhteet sekä valtion ja ennen kaikkea oikeusvaltion rooli.

Erdoğan uhosi heti kansanäänestystuloksen selvittyä haluavansa kansanäänestyksen myös EU-jäsenyysneuvottelujen lopettamisesta. Samaan uhoon kuuluivat aikeet palauttaa kuolemanrangaistus – jonka Turkki poisti edetäkseen EU-neuvotteluihin.

Erdoğan tarvitsee kuolemanrangaistusta pysyäkseen vallassa, sillä diktatuurissa on se epämiellyttävä piirre, että vihollisia on kaikkialla. Kuolemanrangaistus on myös keino härnätä EU:ta sekä kerätä nationalistien ja islamistien kannatus. Se on länsivastaisuuden symboli.

EU-neuvotteluissa kuolemanrangaistuksen palauttaminen on punainen viiva. Se katkaisee virran EU-neuvottelujen hengityskoneesta. Tosin tulevan perustuslain muutoksen jälkeen Turkin parlamentti on pelkkä kulissi ja oikeuslaitos sumuverho ilman kuolemanrangaistustakin.

Kysymys kuuluu: kuka neuvottelut panee poikki?

Se, että Turkki katkaisisi neuvottelut, olisi osalle EU-maista helpotus. Silti helppoutta keskeisempää olisi se, että päätöstä ei tee Erdoğan vaan Euroopan unioni. EU näyttäisi, että Turkin etenemissuunta on väärä.

Jos Erdoğan pääsee äänestyttämään turkkilaisia EU-neuvottelujen jatkosta, diktaattori tekee pilkkaa demokratian keskeisellä työvälineellä. Erdoğan saisi mahdollisesti manipuloidulla äänestyksellä oikeutuksen yksinvaltaisesti ajamalleen linjalle ja lisää todisteita väittää, että on oikeassa ja kansan tukema.

Erdoğanilla on sunnuntaina kansanäänestyksen perusteella takanaan vain niukka enemmistö äänestäjistä, 51,4 prosenttia.

Turkki on jakautunut kuin Trumpin Amerikka. Vain niukka enemmistö käänsi selkänsä eurooppalaiselle arvopohjalle ja sille, miten Euroopassa järjestetään poliittinen valta. EU:lle onkin tärkeää miettiä, mitä keinoja sillä on viestiä suurelle määrälle Eurooppa-myönteisiä turkkilaisia, ettei heitä olla hylkäämässä.

Siteitä Eurooppaan on yhä paljon. Turkki liittyi Euroopan neuvostoon vuonna 1949, Natoon vuonna 1952 ja Etyjiin vuonna 1975. Turkista tuli EU-jäsenehdokas Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella vuonna 1999. Varsinaiset liittymisneuvottelut aloitettiin vuonna 2004.

Pitkään on kuitenkin ollut selvää, ettei Turkin demokratiakehitys ole edennyt EU:n toivomaan suuntaan. EU-neuvotteluissa pöydälle on kuitenkin voinut ladata laajan kirjon kysymyksiä. Sama ei onnistu Nato-pöydässä, jossa sielläkin uusi Turkki on ongelma.

Kuten Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen sanoi saksalaislehti Bildille, ei ole syytä luulla, että Turkin kanssa olisi helpompi asioida Naton ulkopuolella kuin Natossa.

Se, mille tielle Turkki lähtee, vaikuttaa Eurooppaan, ulkoturkkilaisiin, taloussuhteisiin ja Lähi-idän politiikkaan.

Myös EU-neuvotteluissa alkoi uusien realiteettien aika. Se vaatii, että EU:n ja Turkin suhde on aktiivisesti EU:n käsissä, ei Erdoğanin pelinappulana.

Jos EU-neuvottelut jäädyttää, niihin voi palata – sitten kun pöytä on taas joskus puhdas eikä sen ääressä istu Erdoğan.

Tästä on kyse

Valta keskittyy Turkissa presidentille


 Turkissa äänestettiin sunnuntaina perustuslain uudistamisesta.

 51,4 prosenttia äänestäjistä tuki kansanäänestyksessä muutosta, jossa presidentin valtaoikeudet kasvavat.

 Äänestyksen laillisuudesta on esitetty paljon epäilyksiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hakaniemessä miehet puukottivat toisiaan – molemmat sairaalahoitoon

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Kahdeksan kuoli ammuskelussa Mississippissä

  7. 7

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  8. 8

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  9. 9

   Vihreiden suosio ennätykseen, perussuomalaiset mataa paikallaan – Miksi puheen­johtajakisaa käyvät puolueet menevät kannatuksessa eri suuntiin?

  10. 10

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää