Ulkomaat

YK on etulinjassa, kun Trump käy ulkopolitiikan kimppuun

Tappio tarjouskilpailussa YK:n päämajan remontista oli katkera pala Donald Trumpille, mutta presidenttinä hän pääsee saneeraamaan maailmanjärjestöä perusteellisesti.

YK, New York

Yhdistyneiden kansakuntien näkymiä hallitsee Donald Trump.

Trumpin Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan tuoma arvaamattomuus ja uhka rajuista leikkauksista YK:n rahoitukseen levittävät pelkoja ja epävarmuutta, mutta Trump hallitsee näkymiä YK:n päämajasta New Yorkissa myös kirjaimellisesti.

Tarkemmin näkymää hallitsee YK:n päämajasta viistosti kadun toisella puolella sijaitseva The Trump World Tower, joka 72-kerroksisena on lähes kaksi kertaa korkeampi kuin YK:n sihteeristön rakennus, jossa on vain 39 kerrosta.

Maailmanjärjestön nöyryyttäminen ei tiettävästi ollut Trumpilla ainakaan päätavoitteena, kun hän käynnisti vielä yhden pilvenpiirtäjän rakennuttamisen vuonna 1999. Hän vain halusi ylpeillä maailman korkeimmalla asuinrakennuksella, jota torni ehti jonkin aikaa ollakin.

Vielä uuden tornintalonsa valmistumisen jälkeen Trump puhui hyvin ylistävästi YK:sta, ja samalla tavoitteli urakkasopimusta rapistuneen päämajarakennuksen remontista. Yli miljardin euron arvoinen urakka meni kuitenkin lopulta ruotsalaiselle Skanskalle, ja Trumpin näkemys YK:sta muuttui.

”Hoitavatko he maailmanpolitiikkaa yhtä huonosti kuin remonttia?”, tivasi kiukkuinen Trump, ja lisäsi, että hän olisi tehnyt remontin puoleen hintaan, mutta paremmin.

Presidenttinä hän voi saada tasoitusta. YK ottaa ensimmäisenä osumia, kun Trump muuttaa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa.

YK:n poliittinen merkitys heikkenee entisestään, kun Trump asettaa Yhdysvaltojen omat toimet kansainvälisen yhteistyön edelle.

Rahoituksen leikkaaminen on konkreettisempi uhka ja vaikuttaa jo ennen toteutumistaan lamaannuttavasti joihinkin YK:n erityisjärjestöistä.

YK on maailman merkittävin monenkeskisen kansainvälisen politiikan ja kehityksen väline. Se ei aina ole hyvässä käytössä, mutta muuta vastaavaa ei ole olemassa sen tilalle. Suomen kaltaiselle pienelle mutta vauraalle maalle YK on yksi kansainvälisen toiminnan pilareista.

Suomen YK-suurähettiläs Kai Sauer kiistää useiden muiden diplomaattien tavoin, että YK:ssa olisi paniikkitunnelmat, mutta muutoksiin varaudutaan.

”Täytyy arvioida koko järjestelmän toimintaa, kun isoimman rahoittajan politiikka muuttuu. Pitää pyrkiä myös aktiivisesti vaikuttamaan. Se vaihe on tässä menossa”, Sauer muotoilee.

Niinpä nyt on hyvä ajankohta katsoa hieman tarkemmin, mitä YK:ssa oikein tapahtuu.

Tilanne ei näytä hyvältä, jos aloittaa katsomisen YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista.

Yleisölehtereille salin takaosaan asti näkyi ja kuului, miten Venäjän varavaltuutetun Vladimir Safrankovin naama punertui ja ääni nousi, kun hän haukkui Yhdysvallat ohjusiskun tekemisestä Syyriaan.

”Kun toimii yksipuolisesti, se voi johtaa hirveisiin seurauksiin”, Safrankov jyrisi. Trumpin päätös iskeä Syyrian lentotukikohtaan risteilyohjuksilla kaksi viikkoa sitten yllätti Venäjän, joka antaa Syyrian sodassa aseellista tukea hallitukselle.


Yhdysvaltojen YK-edustaja Nikki Haley vastasi hieman rauhallisemmin mutta ei yhtään ystävällisemmin, että Yhdysvalloilla ei ole nyt suunnitteilla uusia ohjusiskuja Syyriaan, mutta voi niitä tullakin.

Tällainen julkinen haukkuminen on diplomatian teatteria, mutta se kertoi myös tilanteesta laajemmin.

Turvallisuusneuvoston työtä seuraavien diplomaattien mukaan Yhdysvallat haukkuu nykyään Syyrian sodasta enemmän Venäjää kuin Syyriaa.

Myös päinvastaisia arvioita kuulee. Ruotsi on neuvoston jäsenenä tänä ja ensi vuonna ja seuraa suurvaltasuhteita lähietäisyydeltä.

”Haley esittää kovia lausuntoja, mutta kun puhumme keskenämme on sävy toinen”, sanoo Ruotsin YK-lähetiläs Olof Skoog.


Skoog ja muutkin painottavat Haleyn hyvää yhteistyötä YK:n uuden pääsihteerin António Guterresin kanssa.

Vuodenvaihteessa pääsihteerinä aloittanut portugalilainen Guterres kertoo Haleylle YK:n tuottamista hyödyistä, kertoi pääsihteerin tiedottaja Farhan Haq.

Haq ei ole kovin yllättynyt Trumpin hallituksen hyökkäyksestä YK-järjestelmää vastaan.

”Näitä tulee eteen useimpien republikaanipresidenttien kanssa”, Haq sanoo, ja viittaa Yhdysvaltojen republikaanisen puolueen perinteiseen epäluuloon YK-järjestelmää kohtaan.

”Toinen asia on tietenkin sitten Trump itse”, hän myöntää.


YK:n käytävillä sanotaan hirtehisesti, että ”ovat täällä asiat kuitenkin paremmin kuin Yhdysvaltojen ulkoministeriössä”.

Pääsihteerin alainen virkakoneisto onkin aika hyvin turvassa. Sen kulut ovat osa YK:n varsinaista budjettia. Noin viiden miljardin euron budjetin maksuosuuksista päätetään seuraavan kerran ensi vuonna.

Vakavampi kysymys on se, miten Trumpin esittämä 28 prosentin leikkaus Yhdysvaltojen ulkoministeriön ja ulkomaanavun menoihin toteutuu.

YK-järjestelmä on pääkohde. Useimpien arvioiden mukaan säästöt kuitenkin selvästi pienenevät kongressin käsittelyssä.

Suurimmat mullistukset uhkaavat YK:n suurinta menoerää, eli koko erikois- ja alajärjestöjen järjestelmää ylläpitävää vapaaehtoista rahoitusta, ja sen osana erityisesti YK:n väestörahastoa UNFPA:ta.

Toinen Trumpin erityiskohde on YK:n rauhanturvatoiminta.

Molemmat kohteet sattuvat kuulumaan Suomen ja monen muunkin samansuuntaista politiikkaa ajavan maan prioriteetteihin YK:ssa.

Eniten reaktioita on nostattanut Yhdysvaltojen päätös katkaista rahoitus väestörahastolta sillä perusteella, että järjestö tukee ”painostusta abortteihin ja tahdonvastaisia sterilisaatioita”. Järjestö kiistää väitteen.

Päätös ei yllättänyt, eikä Yhdysvallat ole UNFPA:n suurin rahoittaja. Ruotsikin tukee sitä avokätisemmin. Diplomaattien mukaan kyseessä on kuitenkin laajempi ristiriita arvoista länsimaiden kesken YK:ssa.

Kiista YK:n rauhanturvaamisesta on kovempi pala.

Yhdysvallat haluaa supistaa nykyisen 28,6 prosentin maksuosuutensa 25 prosenttiin ja hakee säästöjä lakkauttamalla ja supistamalla meneillään olevia operaatioita.

Tähän mennessä käydyissä neuvotteluissa operaatioita on kuitenkin supistettu paljon uhattua vähemmän, eikä ratkaisuja tehdä kertarysäyksellä.

”Vaatimukset muuntuvat, koska monissa kysymyksissä he joutuvat ottamaan kantaa ensimmäistä kertaa”, kuvailee Security Council Report tutkimuskeskuksen johtaja Ian Martin.

YK:ssa on opittu, että kaikki Trumpin uhoaminen ei muutu todeksi, mutta se tiedettiin kyllä jo entuudestaan.

Trumpin mukaan hänen tornitalossaan kadun toisella puolella on 90 kerrosta, mutta kaikki tietävät, että niitä on oikeasti vain 72.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  6. 6

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  10. 10

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää