Ulkomaat

EU vaatimassa Britanniaa karsimaan EU-kansalaisten brexit-byrokratiaa – myös suomalaiset ovat olleet helisemässä vaikean brittijärjestelmän kanssa

EU on jo alkanut työntää Britanniaa pikkuhiljaa unionin ulkopuolelle.

Lontoo

EU:n 27 muuta jäsenmaata ovat vaatimassa, että Britannia helpottaa maassa asuvien EU-kansalaisten brexitin takia kohtaamaa byrokratiaa.

Alun perin Financial Times -lehdelle (FT) vuodetun luonnoksen mukaan EU27 tulee edellyttämään, että brexitin jälkeen ”kansalaisten oikeudet toteutuvat jouhevien ja yksinkertaisten hallinnollisten prosessien kautta”. Myöhemmin torstaina luonnoksen julkaisi verkossa myös Politico.

Nyt EU-kansalaiset joutuvat vaivalloiselle byrokratiamaratonille, jos he haluavat kirjallisen todistuksen oikeudestaan asua Britanniassa. Hakemus on jopa yli 80-sivuinen, ja siihen pitää lisätä senttikaupalla liitteitä.

Pienikin virhe hakemuksessa voi johtaa sen hylkäämiseen. Myös suomalaiset ovat kertoneet brittibyrokratiaan liittyvistä huolistaan.

Mikään laki ei toistaiseksi edellytä kirjallista oleskelulupaa, sillä Britannia on yhä EU:n jäsen. Eräiden EU-maiden lähetystöt ovat kuitenkin kehottaneet kansalaisiaan panemaan hakuprosessin käyntiin, jos he haluavat jäädä Britanniaan vielä EU-eron jälkeenkin.

Britanniassa asuu noin kolme miljoonaa EU-kansalaista, joista suomalaisia arvioidaan olevan noin 20 000. Brittejä asuu muualla EU:ssa noin miljoona.

EU27:n vaatimus byrokratian leikkaamisesta on osa suunnitelmaa, jolla EU-maat lähtevät brexit-neuvotteluihin. Suuntaviivojen sisältö elää, kunnes niistä on päätetty 27 EU-maan johtajien huippukokouksessa 29. huhtikuuta Brysselissä.

Luonnoksessa sanotaan myös, että EU-kansalaisten oikeuksien takaaminen Britanniassa – ja vastavuoroinen brittien oikeuksien turvaaminen EU-maissa – on brexit-neuvottelujen ensimmäinen tavoite. Luonnoksen mukaan oikeudet pitää turvata ”kattavasti, tehokkaasti, täytäntöönpanokelpoisesti ja ketään syrjimättä”.

EU-kansalaiset eivät voi kuitenkaan huokaista helpotuksesta vielä silloin, kun yhteisymmärrys saavutetaan. Toisaalla luonnoksessa nimittäin muistutetaan, että brexit-neuvottelujen mistään osa-alueesta ei ole päätetty ennen kuin kaikesta on päätetty.

Britannian ja EU:n tulevaa uutta suhdetta muu EU suostuu hahmottelemaan vasta kun eron ehdoista – kuten Britannian loppulaskusta – sopiminen on edennyt riittävästi. EU muistuttaa myös jälleen kerran, että unionista eronnut maa ei voi poimia rusinoita sisämarkkinoilta.

Britannian matka ulos unionista on kuitenkin jo käytännössä alkanut. Komissiossa kiertää jo sisäinen muistio, joka opastaa varautumaan Britannian sulkemiseen ulos monista EU:n toiminnoista, FT kertoi.

Muu EU on jo ruvennut katsomaan Britanniaa ”tulevana kolmantena maana”. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että briteillä ei ole enää mahdollisuuksia tulla nimitetyiksi tärkeisiin EU-virkoihin. Brittiläisten yhtiöiden ja vaikkapa tutkimuslaitosten voi olla entistä vaikeampi solmia sopimuksia tai saada rahoitusta EU:lta.

Samalla valmistaudutaan esimerkiksi sulkemaan Britannian pääsy luottamukselliseen EU-aineistoon heti brexitin toteuduttua.

EU-väki alkaa myös valmistella yksityistä sektoria siihen, että yksin Britanniasta käsin EU:ssa toimiminen vaikeutuu brexitin vuoksi. Yhtiöiden pitäisi vähitellen harkita jalansijan hankkimista myös jostain muusta EU-maasta.

Britanniassa puolestaan käynnistyi torstaina vaalikampanja. Pääministeri Theresa May ilmoitti tiistaina ennenaikaisista parlamenttivaaleista, jotka järjestetään 8. kesäkuuta. Parlamentti asettui yllätysvaalien kannalle keskiviikkona.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn jätti torstaina aluksi avoimeksi sen, voisiko lopullisesta brexit-sopimuksesta järjestää vielä uuden kansanäänestyksen. Myöhemmin hänen tiedottajansa vahvisti brittimedialle, että Corbyn ei halua antaa kansalle enää uutta mahdollisuutta lausua asiasta.

Pääministeri Mayn konservatiiveja pidetään mielipidemittausten mukaan lähes varmana vaalivoittajana. Konservatiivien kannatuksen etumatka labouriin nähden on peräti 24 prosenttiyksikköä, laski Yougov-yhtiö äskettäin. Konservatiivien kannatus on jopa kasvanut Mayn yllätysilmoituksen jälkeen.

Mayn hallitus ajaa kovaa brexitiä eli EU:n sisämarkkinoiden jättämistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää