Valikko
Ulkomaat

Sauna Moulin Rougen katolla Pariisissa, partnerinkantoa Tukholmassa – näin Suomen 100-vuotisjuhla näkyy maailmalla

Yhdet suurimmista Suomi 100 -juhlista ulkomailla järjestetään Tukholmassa. Kolmipäiväisessä kaupunkijuhlassa elokuussa lavalle nousee nimekkäitä artisteja kuten Alma ja Isac Elliot. Eukonkannon sijaan kokeillaan partnerinkantoa.

Tukholma

Kolmipäiväinen kaupunkifestivaali Tukholmassa, saunamökki Moulin Rougen katolla Pariisissa ja koivikon istutusta Hollannissa.

Sinivalkoiset värit näkyvät pian monessa maailmankolkassa, kun Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on päässyt käyntiin kunnolla.

Yksi suurimmista ulkomaanpanostuksista nähdään naapurimaassa Ruotsissa, missä Tukholman keskustan Kungsträdgården täyttyy kaikille avoimesta ja kolmipäiväisestä kaupunkijuhlasta 24.–26. elokuuta.

Vastajulkistetussa ohjelmassa tarjolla on muun muassa Alman, Isac Elliotin, ja Anna Järvisen kaltaisia tunnettuja muusikkoja sekä suuri joukko muita suomalaisia ja ruotsinsuomalaisia artisteja.

”Tavoitteena on esitellä myös sitä modernia suomalaista ja ruotsinsuomalaista innovatiivisuutta ja osaamista, jota Ruotsissa tunnetaan vähemmän”, sanoo lehdistö- ja kulttuurineuvos Niina Hyrsky Suomen Tukholman-suurlähetystöstä.

Moni ruotsalainen tietää Suomesta hyvin vähän, kuten kävi ilmi Suomi-instituutin hiljattain julkaisemasta tutkimuksesta. Suomi-kuva on myös paikoin vanha, 1960- ja 1970-lukujen suureen muuttoon perustuva.

”On ehkä toiveajattelua uskoa, että ihmisten mielikuvat Suomesta muuttuisivat täysin yhden juhlan perusteella, mutta varmasti se voi kiinnostusta lisätä. Parhaimmillaan joku voi ajatella, että ensi lomalla lähdenkin käymään naapurissa”, Hyrsky sanoo.

Konserttien kyljessä järjestetään suomalaisen muodin muotinäytös ja hiukan Porin Suomi-Areenaa mini­versiona muistuttava yhteis­kunnallisten ja Suomen ja Ruotsin yhteistyötä käsittelevien paneelikeskustelujen sarja. Hupipuolella tarjolla on suomalaista hulluutta, eukonkantoa, toki Ruotsiin sopivampana versiona.

”Ajattelimme, että partnerinkanto voisi olla tähän päivään päivitetty versio lajista”, Hyrsky sanoo.


Koko Suomi 100 -hankkeen valtioneuvoston alainen ohjelmabudjetti on noin 11 miljoonaa euroa, mistä 1,5 miljoonaa käytetään tapahtumiin ulkomailla.

Lisäksi ulkoministeriö sai 100 000 euroa ylimääräistä rahaa maakuvatyöhön sekä noin 500 000 euron potin, jotta suurlähetystöt voisivat tauon jälkeen järjestää perinteiset itsenäisyyspäivän vastaanottonsa. Juhlat peruttiin 2015 säästötoimena eikä niihin ollut budjetoitua rahaa liioin 2016.

Julkinen raha on silti vain osa rahoituksesta, sillä useat eri yritykset ja organisaatiot ovat mukana juhlinnassa rahallisesti ja ohjelmalla.


Valtio­neuvostossa juhla­vuosihank­keesta vastaava pää­sihteeri Pekka Timonen toteaa, että rahankäytön perim­mäinen tarkoitus on hyvän syntymäpäivä­sankarin tavoin huomioida ystäviä, siis niitä ihmisiä maailmalla, joille Suomi on läheinen. Ehkä joku uusikin ystävä tarttuu matkaan.

”Eihän tämä ole vain juhlaa juhlan vuoksi vaan sitä, että Suomi vahvistaa kansainvälistä profiiliaan, kun sillä on tällainen väline kuin juhlavuosi.”

Timonen sanoo ilahtuneensa siitä, kuinka moni taho ulkomailla on halunnut oma-aloitteisesti olla mukana. Islannin sinfoniaorkesteri päätti esimerkiksi soittaa kevään mittaan laajasti suomalaista musiikkia. Tallinnasta taas tuli päätös ilmaisesta joukkoliikenteestä suomalaisille, kun Tallinnassa järjestetään Suomen ja Viron laaja yhteinen juhlapäivä ulkoilmakonsertteineen 10. kesäkuuta.

”Myönteistä asennetta on ollut todella paljon ja melkein poikkeuksetta. Se on ollut iloinen yllätys”, Timonen sanoo.

Mitä ohjelmaan vielä tulee, tuntuu luottoratkaisu olevan perinteinen: hiki ja vähät vaatteet, siis sauna eri muodoissaan.


Yhdysvalloissa maata kiertää paraikaa auton perässä vedettävä punainen saunamökki, jonka on määrä päättää kiertueensa pääkaupunki Washingtoniin joulukuussa. Kööpenhaminan satamassa löylyä lyötiin jo aiemmin keväällä erilaisilla kelluvilla ja liikuteltavilla saunoilla.


Kekseliäs esimerkki löytyy myös Pariisista. Suomalais-ranskalainen nuor­kauppa­kamari ja Pariisin suomalainen osakunta ovat hiljattain avanneet julkisen saunan perinteisen Moulin Rouge -kabareen katolla, Bar á Bulles -baarin terassilla. Kyse on suomalaisen saunanrakentajan Samuli Keisun saunasta, joka on hankkeen jälkeen määrä myydä eteenpäin.

Varsin suosittua, kertoo Janina Käyhkö kauppakamarilta Pariisista.

”Kaikki vuorot menivät kolmen päivän kuluessa.”

Fakta

Poimintoja ulkomaan ohjelmasta


  Hollantiin, Amsterdamin Schipholin lentokentän läheisyyteen, istutetaan lahjoitusvaroin suomalainen koivumetsä.

  Suomen Rooman-suurlähetystö etsii moderneja matkakertomuksia Suomesta. Matkakertomuskilpailu järjestetään yhdessä Giuseppe Acerbi -seuran ja Visit Finlandin kanssa.

  Saksassa suurlähetystö järjestää suuret juhannusjuhlat, joihin osallistuu myös Suomen ja Saksan johtoa. Berliinin Filharmonia -konserttitalossa järjestetään juhlakonsertti. Suomi esittäytyy myös Leipzigin kansainvälisten Bach-juhlien teemamaana.

  Latviassa ohjelmaan kuuluu useita Suomea ja suomalaisia taiteilijoita esitteleviä näyttelyitä. Niistä näkyvimmät esittelevät Tapio Wirkkalan uraa ja Kiasman kokoelmia.

 Tallinnassa järjestetään suuri ulkoilmakonsertti ja paljon muuta ohjelmaa. Esimerkiksi Viru-hotelli juhlii. Hotellin 18. kerroksen huoneissa esitellään suomalaisten tarinoita Virosta. Mukana on muun muassa muusikkoja, kirjailijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Koonnut: Elina Kervinen HS, Anna-Liina Kauhanen HS, Jussi Niemeläinen HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Elina Kervinen
 • Sauna
 • Tukholma
 • Kööpenhamina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  4. 4

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  5. 5

   Vapaavuoren mieli muuttui: antaa kritisoidun tuhansien eurojen siirtymäkorvauksensa hyväntekeväisyyteen

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   Hallitus päätti kielikokeilusta, jossa ruotsin sijaan voi opiskella muuta vierasta kieltä – perussuomalaiset eivät aikailleet tiedottamisessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää