Valikko
Ulkomaat

Sauna Moulin Rougen katolla Pariisissa, partnerinkantoa Tukholmassa – näin Suomen 100-vuotisjuhla näkyy maailmalla

Yhdet suurimmista Suomi 100 -juhlista ulkomailla järjestetään Tukholmassa. Kolmipäiväisessä kaupunkijuhlassa elokuussa lavalle nousee nimekkäitä artisteja kuten Alma ja Isac Elliot. Eukonkannon sijaan kokeillaan partnerinkantoa.

Tukholma

Kolmipäiväinen kaupunkifestivaali Tukholmassa, saunamökki Moulin Rougen katolla Pariisissa ja koivikon istutusta Hollannissa.

Sinivalkoiset värit näkyvät pian monessa maailmankolkassa, kun Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on päässyt käyntiin kunnolla.

Yksi suurimmista ulkomaanpanostuksista nähdään naapurimaassa Ruotsissa, missä Tukholman keskustan Kungsträdgården täyttyy kaikille avoimesta ja kolmipäiväisestä kaupunkijuhlasta 24.–26. elokuuta.

Vastajulkistetussa ohjelmassa tarjolla on muun muassa Alman, Isac Elliotin, ja Anna Järvisen kaltaisia tunnettuja muusikkoja sekä suuri joukko muita suomalaisia ja ruotsinsuomalaisia artisteja.

”Tavoitteena on esitellä myös sitä modernia suomalaista ja ruotsinsuomalaista innovatiivisuutta ja osaamista, jota Ruotsissa tunnetaan vähemmän”, sanoo lehdistö- ja kulttuurineuvos Niina Hyrsky Suomen Tukholman-suurlähetystöstä.

Moni ruotsalainen tietää Suomesta hyvin vähän, kuten kävi ilmi Suomi-instituutin hiljattain julkaisemasta tutkimuksesta. Suomi-kuva on myös paikoin vanha, 1960- ja 1970-lukujen suureen muuttoon perustuva.

”On ehkä toiveajattelua uskoa, että ihmisten mielikuvat Suomesta muuttuisivat täysin yhden juhlan perusteella, mutta varmasti se voi kiinnostusta lisätä. Parhaimmillaan joku voi ajatella, että ensi lomalla lähdenkin käymään naapurissa”, Hyrsky sanoo.

Konserttien kyljessä järjestetään suomalaisen muodin muotinäytös ja hiukan Porin Suomi-Areenaa mini­versiona muistuttava yhteis­kunnallisten ja Suomen ja Ruotsin yhteistyötä käsittelevien paneelikeskustelujen sarja. Hupipuolella tarjolla on suomalaista hulluutta, eukonkantoa, toki Ruotsiin sopivampana versiona.

”Ajattelimme, että partnerinkanto voisi olla tähän päivään päivitetty versio lajista”, Hyrsky sanoo.


Koko Suomi 100 -hankkeen valtioneuvoston alainen ohjelmabudjetti on noin 11 miljoonaa euroa, mistä 1,5 miljoonaa käytetään tapahtumiin ulkomailla.

Lisäksi ulkoministeriö sai 100 000 euroa ylimääräistä rahaa maakuvatyöhön sekä noin 500 000 euron potin, jotta suurlähetystöt voisivat tauon jälkeen järjestää perinteiset itsenäisyyspäivän vastaanottonsa. Juhlat peruttiin 2015 säästötoimena eikä niihin ollut budjetoitua rahaa liioin 2016.

Julkinen raha on silti vain osa rahoituksesta, sillä useat eri yritykset ja organisaatiot ovat mukana juhlinnassa rahallisesti ja ohjelmalla.


Valtio­neuvostossa juhla­vuosihank­keesta vastaava pää­sihteeri Pekka Timonen toteaa, että rahankäytön perim­mäinen tarkoitus on hyvän syntymäpäivä­sankarin tavoin huomioida ystäviä, siis niitä ihmisiä maailmalla, joille Suomi on läheinen. Ehkä joku uusikin ystävä tarttuu matkaan.

”Eihän tämä ole vain juhlaa juhlan vuoksi vaan sitä, että Suomi vahvistaa kansainvälistä profiiliaan, kun sillä on tällainen väline kuin juhlavuosi.”

Timonen sanoo ilahtuneensa siitä, kuinka moni taho ulkomailla on halunnut oma-aloitteisesti olla mukana. Islannin sinfoniaorkesteri päätti esimerkiksi soittaa kevään mittaan laajasti suomalaista musiikkia. Tallinnasta taas tuli päätös ilmaisesta joukkoliikenteestä suomalaisille, kun Tallinnassa järjestetään Suomen ja Viron laaja yhteinen juhlapäivä ulkoilmakonsertteineen 10. kesäkuuta.

”Myönteistä asennetta on ollut todella paljon ja melkein poikkeuksetta. Se on ollut iloinen yllätys”, Timonen sanoo.

Mitä ohjelmaan vielä tulee, tuntuu luottoratkaisu olevan perinteinen: hiki ja vähät vaatteet, siis sauna eri muodoissaan.


Yhdysvalloissa maata kiertää paraikaa auton perässä vedettävä punainen saunamökki, jonka on määrä päättää kiertueensa pääkaupunki Washingtoniin joulukuussa. Kööpenhaminan satamassa löylyä lyötiin jo aiemmin keväällä erilaisilla kelluvilla ja liikuteltavilla saunoilla.


Kekseliäs esimerkki löytyy myös Pariisista. Suomalais-ranskalainen nuor­kauppa­kamari ja Pariisin suomalainen osakunta ovat hiljattain avanneet julkisen saunan perinteisen Moulin Rouge -kabareen katolla, Bar á Bulles -baarin terassilla. Kyse on suomalaisen saunanrakentajan Samuli Keisun saunasta, joka on hankkeen jälkeen määrä myydä eteenpäin.

Varsin suosittua, kertoo Janina Käyhkö kauppakamarilta Pariisista.

”Kaikki vuorot menivät kolmen päivän kuluessa.”

Fakta

Poimintoja ulkomaan ohjelmasta


  Hollantiin, Amsterdamin Schipholin lentokentän läheisyyteen, istutetaan lahjoitusvaroin suomalainen koivumetsä.

  Suomen Rooman-suurlähetystö etsii moderneja matkakertomuksia Suomesta. Matkakertomuskilpailu järjestetään yhdessä Giuseppe Acerbi -seuran ja Visit Finlandin kanssa.

  Saksassa suurlähetystö järjestää suuret juhannusjuhlat, joihin osallistuu myös Suomen ja Saksan johtoa. Berliinin Filharmonia -konserttitalossa järjestetään juhlakonsertti. Suomi esittäytyy myös Leipzigin kansainvälisten Bach-juhlien teemamaana.

  Latviassa ohjelmaan kuuluu useita Suomea ja suomalaisia taiteilijoita esitteleviä näyttelyitä. Niistä näkyvimmät esittelevät Tapio Wirkkalan uraa ja Kiasman kokoelmia.

 Tallinnassa järjestetään suuri ulkoilmakonsertti ja paljon muuta ohjelmaa. Esimerkiksi Viru-hotelli juhlii. Hotellin 18. kerroksen huoneissa esitellään suomalaisten tarinoita Virosta. Mukana on muun muassa muusikkoja, kirjailijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Koonnut: Elina Kervinen HS, Anna-Liina Kauhanen HS, Jussi Niemeläinen HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Elina Kervinen
 • Sauna
 • Tukholma
 • Kööpenhamina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää