Valikko
Ulkomaat

Ranskan presidenttiehdokkaat kinastelevat, pitäisikö kampanjointi keskeyttää – tieto terrori-iskusta tuli kesken vaalilähetyksen

Ranskan presidentinvaalien kärkiehdokkaista Macron, Le Pen ja Fillon peruivat perjantain kampanjatilaisuuksiaan. Vasemmiston Mélenchon haluaa pitää tilaisuudet normaalisti.

Ranskan presidentinvaalien ehdokkaat peruivat perjantain kampanjatilaisuuksiaan torstai-illan terrori-iskun vuoksi. Poliisin kuolemaan johtanut ammuskelu maailmankuululla Champs-Élysées-kadulla voi vaikuttaa sunnuntain vaalipäivään muutenkin kuin turvatoimien muodossa.

Ehdokkaat saivat tietää iskusta kesken France 2 -televisiokanavan vaalilähetyksen, jossa presidenttiehdokkaat yrittivät houkutella viime hetkellä äänestäjiä puolelleen. Ehdokkaat joutuivat reagoimaan iskuun suorassa tv-lähetyksessä.

Kärkinelikosta ensimmäisenä perjantain kampanjatilaisuutensa perui konservatiiviehdokas François Fillon, joka myös ehdotti, että kampanjat lopetettaisiin kokonaan ja vaaleihin mentäisiin nykyisissä asemissa.

Kampanjatilaisuuksia peruivat myös äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen ehdokas Marine Le Pen ja maltillinen liberaaliehdokas Emmanuel Macron.

”Tässä kontekstissä ei ole mitään perusteita kampanjoinnin jatkamiselle. Meidän täytyy näyttää solidaarisuutta yhdessä poliisien kanssa”, Fillon totesi France 2:lle ja ilmoitti, että ei matkusta kampanjoimaan Ranskan Alpeille perjantaina.

Hän myös korosti, että terrorismin torjunta ja ”islamistista totalitarismia vastaan taisteleminen” olisi etusijalla, jos hänet valittaisiin presidentiksi. Macron puolestaan sanoi, että ”presidentin ensimmäinen tehtävä on suojella kansalaisia”.

Suosiotaan viime viikkoina ripeästi kasvattanut vasemmistoradikaali Jean-Luc Mélenchon sen sijaan aikoo pitää kampanjakalenteristaan kiinni. Hänen mukaansa terrorismi ei saa ”keskeyttää demokraattisia käytäntöjä”, eikä ”väkivallan pidä saada viimeistä sanaa”, Le Monde -lehti kertoo.

Kärkikahinoista jo kauas jäänyt valtapuolue sosiaalidemokraattien ehdokas Benoît Hamon on Mélenchonin kanssa samoilla linjoilla.

”Olisi paha virhe langeta pelkoon ja antaa sen hiljentää demokraattista keskustelua”, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Ranskan presidentinvaaleissa on kaikkiaan 11 ehdokasta.

Terrorismi on ollut vaalien aikana iso kysymys Ranskaa viime vuosina koetelleiden tuhoisten iskujen vuoksi.

Vankka turvallisuuspolitiikka kuuluu keskustaoikeistolaisen Fillonin keskeisiin vaaliteemoihin. Samaa tiukkoja turvatoimia korostavaa retoriikkaa on viljellyt oikean laidan populisti Le Pen. He ajavat myös tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan.

”En halua meidän tottuvan islamistiseen terrorismiin. Me emme saa olla enää naiiveja. Emme saa jättää lapsillemme maata, joka ei pysty puolustamaan heitä”, Le Pen totesi France 2:n vaalilähetyksessä.

Molemmat oikeistokandidaatit voivat hyötyä ainakin hieman torstain iskun luomasta pelon ilmapiiristä vaalien alla. Kaksikko on ryvettynyt korruptioskandaaleissa ja niiden aiheuttamissa poliisitutkinnoissa, joten keskustelun keskittyminen terrorismiin aivan vaalien kynnyksellä voi olla heille helpotus.

Ranskan presidentinvaaleissa ei ole ennakkoäänestystä, joten viime hetken tapahtumatkin voivat vaikuttaa merkittävästi vaalitulokseen.

Ranskalaiset ovat kuitenkin joutuneet viime vuosina tottumaan paljon suurempiinkin terrori-iskuihin. Ranskassa on kuollut kaikkiaan 238 ihmistä ääri-islamistien tekemiin terrori-iskuihin sitten vuoden 2015 alun, AFP laskee. Vain pari päivää sitten poliisi pidätti Etelä-Ranskassa kaksi miestä vaalikampanjointiin kohdistuvan terrori-iskun suunnittelemisesta.

Tutkimusyhtiö Elaben perjantaina julkaistun gallupin mukaan 71 prosenttia äänestäjistä aikoo varmasti äänestää sunnuntaina. Ennen torstain iskua tehdyn kyselyn valossa oikeistoehdokkaiden voittomahdollisuudet ovat heiveröiset.

Toukokuun alun toiselle kierrokselle olisivat menossa Macron ja Le Pen, mutta Fillon ja Mélenchon ovat aivan kärkikaksikon kannoilla.

Elaben mukaan poliittista keskitietä kulkeva Macron saisi ensimmäisellä kierroksella 24 prosenttia äänistä. Le Pen saisi 21,5 prosenttia, Fillon 20 prosenttia ja Mélenchon 19,5 prosenttia.

Toisella kierroksella Macron voittaisi Le Penin selvästi 65 prosentin äänisaaliilla. Le Pen häviäisi myös kahdelle muulle kärkikandidaatille, kun Macron taas päihittäisi heidät.

Jos vastakkain toisella kierroksella ovat Mélenchon ja Fillon, vasemmistoehdokas voittaa kyselyn mukaan. Mélenchon löisi vaalifinaalissa myös Le Penin.

HS:n kuvakooste näyttää, kuinka kampanjointi eteni Ranskan vaalitrillerin viimeisinä viikkoina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Ranskan presidentinvaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää