Valikko
Ulkomaat    |   Kommentti

Pariisin iskijä onnistui kaappaamaan myös suoran tv-lähetyksen

Ranskan presidentinvaalin ehdokkaat olivat valmistautuneet eilen hyvin toisenlaiseen tv-esiintymiseen. Isku toi turvallisuusaiheet vaalikamppailun etualalle viimeisellä mahdollisella hetkellä.


Torstai-iltana ranskalaiset olivat kerääntyneet tv-ruutujen ääreen. France 2 -kanavalta tuli suuri vaalilähetys, jossa ehdokkaat yrittivät vakuuttaa äänestäjiä vielä viimeisen kerran ennen presidentinvaalien sunnuntaina järjestettävää ensimmäistä kierrosta.

Jokainen sai vuorollaan olla kanavan kahden tähtitoimittajan haastateltavana 15 minuutin ajan. Esiintymisvuorot arvottiin.

Ilta alkoi tavallisissa merkeissä. Ensimmäisenä vuoron saanut laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon aloitti puhumalla ilmastonmuutoksen ja kapitalistisen elämäntavan vaaroista. Mélenchon on noussut hurjalla loppukirillä yhdeksi niistä neljästä ehdokkaasta, joilla on mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle.

Loppuillasta vuoron saanutta keskustaoikeiston François Fillonia odotti kuitenkin jo aivan toisenlainen tilanne. Ennen valokeilaan astumistaan hän oli saanut tiedon: Pariisin ehkä kuuluisimmalla kadulla Champs-Élysées’llä on ammuttu kuoliaaksi poliisi ja useita on loukkaantunut. Oli myös huhuja siitä, että muuallakin Pariisissa olisi sattunut jotain.

Jokaisen ehdokkaan oli määrä kertoa ensimmäisenä mahdollisen presidenttikautensa tärkein tavoite. Voisin lyödä vetoa, että Fillon ei ollut ajatellut puhua terrorismista, vaikka turvallisuusteemat ovatkin olleet hänelle tärkeitä. Ennen kaikkea hän on kampanjoinut Ranskan talouden ja työllisyyden kuntoon saattamisella.

Nyt ei kuitenkaan ollut sopiva hetki sellaisille puheille.

Fillon osoitti solidaarisuuttaan poliiseille, kertasi senhetkiset tiedot iskusta ja ilmoitti peruvansa viimeiset kampanjatapahtumansa. Sitten hän jatkoi:

”Haluan heti sanoa, että terrorisminvastaisen taistelun tulee olla Ranskan seuraavan presidentin absoluuttisesti tärkein prioriteetti.”

Pariisin iskijä oli veriteollaan juuri kaapannut haltuunsa myös tämän suoran lähetyksen.

Myöhemmin lähetyksessä myös muut ehdokkaat pääsivät esittämään osanottonsa ja kilpailemaan sillä, kuka lupaa vakuuttavimmin suojella ranskalaisia. Oikeistopopulisti Marine Le Pen oli tässä kotikentällään.

”Minä uskon, että poliisit eivät kaipaa pelkkiä osanottoja vaan keinoja puolustautua ja suojella tätä maata”, hän sanoi.

Myös keskustalainen ja EU-myönteinen ennakkosuosikki Emmanuel Macron palasi tiedon saatuaan perusasioiden äärelle. ”Kansalaisten suojelu on presidentin ensimmäinen tehtävä.”

Ranska on ollut poikkeustilassa marraskuun 2015 terrori-iskuista lähtien. Se on antanut poliisille erityisvaltuudet esimerkiksi pidätyksiin ja ratsioihin. Kansalaisille terroriuhka on näkynyt etenkin rynnäkkökiväärejä kantavina poliiseina ja sotilaina katujen kulmilla ja rautatieasemilla.

Poikkeustilan on pitänyt loppua monta kertaa, mutta sitten on aina sattunut jotain, mikä on estänyt paluun normaaliin: Nizzan rekkaisku, Berliinin ja Brysselin iskut sekä lukuisia läheltä piti -tilanteita ja pitkälle vietyjen terrorijuonien paljastumisia – viimeinen niistä vain muutama päivä sitten Marseillessa.

Ihminen ei kuitenkaan psykologisesti jaksa olla koko ajan hälytystilassa. Poikkeustilasta tulee normaalitila. Ehkä sen vuoksi tämän presidentinvaalikampanjan aikana on puhuttu yllättävän vähän terrorismista. Enemmän on puhuttu esimerkiksi siitä, että Fillon palkkasi vaimonsa avustajakseen veronmaksajien rahoilla ilman että vaimoa olisi näkynyt työpaikalla.

Perjantai on viimeinen päivä, kun Ranskassa saa kampanjoida.

Ennen eilisillan tv-lähetystä 30 prosenttia äänestäjistä ei ollut vielä päättänyt, ketä he aikovat äänestää. On hyvin mahdollista, että ainakin heidän äänestämisessään turvallisuuskysymykset painottuvat nyt enemmän kuin ne ehkä olisivat muuten painottuneet.

Selvimmin tästä hyötyvät Ranskan EU-eroa toivova Marine Le Pen ja entisen pääministerin vakuuttavuudella eilen esiintynyt François Fillon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää